«Αόρατος Τζιχαντιστής» Συνελήφθη στον Έβρο και Δεν Μάθαμε Ποτέ Γι' Αυτόν αγαπητέ κε Μουζάλα…

Κατηγορία: Ελλάδα Γεγονότα


Ένας 34χρονος από το Καζακστάν, συνελήφθη στον Έβρο με διεθνές ένταλμα για ισλαμική προπαγάνδα και διάδοση βίντεο μίσους στο Διαδίκτυο. Δικάστηκε και διατάχθηκε η έκδοσή του.

Την 1η Απριλίου 2016, στις Φέρες του Έβρου, συνοριοφύλακες συλλαμβάνουν κατά τη διάρκεια περιπολίας έναν άνδρα από το Καζακστάν. Γρήγορα διαπιστώνουν ότι σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα – «ερυθρά αγγελία» της Interpol, καθώς φέρεται να υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με δίκτυα τζιχαντιστών. Τα δικαστικά έγγραφα που φθάνουν λίγες μέρες αργότερα από το Καζακστάν στο Εφετείο Κομοτηνής, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον D.K., γεννημένο το 1982, ο οποίος διώκεται από τo επαρχιακό δικαστήριο της πόλης Karaganda στο Καζακστάν για «προώθηση της τρομοκρατίας», «δημόσια προτροπή τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων», «υποκίνηση φυλετικού μίσους» και ζητείται η έκδοσή του. Η σύλληψη δεν αναφέρεται ποτέ στις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα δικαστικά έγγραφα, που βρίσκονται στη διάθεση του vice.com, αναφέρουν ότι o D.K. ασπάστηκε την «ένοπλη τζιχάντ» το 2013. Από τον Ιανουάριο του 2015, φέρεται να αναρτούσε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης VK (ВКонтакте, αγγλ. VKontakte), τη ρωσική εκδοχή του Facebook, βίντεο μίσους, που προπαγάνδιζαν την ισλαμική τρομοκρατία και καλούσαν σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Το VK είχε τον Δεκέμβριο του 2017 περισσότερους από 470 εκατομμύρια λογαριασμούς-προφίλ, ενώ είναι η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα στη Ρωσία. Ο 34χρονος που συνελήφθη στον Έβρο, φέρεται να ανάρτησε τουλάχιστον επτά αρχεία βίντεο, σε διάρκεια δύο μηνών, σε προφίλ με στοιχεία «Amin Mourat».

Στα έγγραφα που στάλθηκαν από το Καζακστάν στην Κομοτηνή, διαβάζουμε ότι τα βίντεο του D.K. εξετάστηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες των Αρχών ασφαλείας, ψυχολόγους και θρησκειολόγους. «Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής ή εξτρεμιστικής προπαγάνδας, υποκινήσεως εθνικού και θρησκευτικού μίσους», αναφέρεται. «Οι ιδέες που εμπεριέχονται στα αρχεία (παρατίθενται έξι βίντεο) είναι χαρακτηριστικές για την εξτρεμιστική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS)". Οι ιδέες που εμπεριέχονται στο αρχείο (..) είναι χαρακτηριστικές για την φονταμενταλιστική οργάνωση "Σύνδεσμος των Αδελφών Μουσουλμάνων"».

Οι αναρτήσεις και τα βίντεο μίσους ήταν ελεύθερα προσβάσιμα σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου. Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 34χρονος γνωρίστηκε με τη νεαρή χρήστη του ίδιου κοινωνικού δικτύου, S.B, και στη διάρκεια μακρών συζητήσεων μαζί της φέρεται να της επιβεβαίωσε ότι το προφίλ ανήκε στον ίδιο. Ο λογαριασμός αντιστοιχεί σήμερα σε γυναικείο προφίλ. Τον Μάιο του 2015, το δικαστήριο της πόλης Karaganda ζήτησε την προσωρινή κράτηση του D.K. Ο ίδιος δεν εντοπίστηκε ποτέ στο Καζακστάν και τον επόμενο μήνα εντάχθηκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων της Interpol.

Σύμφωνα με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, χιλιάδες νεαροί άνδρες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης -Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν- ταξίδεψαν τα προηγούμενα χρόνια στη Συρία, προκειμένου να συνταχθούν στις γραμμές του ISIS. Σε δύο περιπτώσεις το 2017 στην Τουρκία, στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο κλαμπ Reina και το αεροδρόμιο Ατατούρκ, οι ύποπτοι ως δράστες διαπιστώθηκε ότι κατάγονταν από πρώην σοβιετικές χώρες.

Μετά τη σύλληψή του στον Έβρο, ο D.K. μετήχθη με πλήρη μυστικότητα στις φυλακές Κομοτηνής. Λίγες μέρες αργότερα, εμφανίστηκε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στο Καζακστάν. Ο ίδιος έκανε έφεση και η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο, επίσης χωρίς το θέμα να λάβει δημοσιότητα. Εκεί, εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο και φέρεται να υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη χώρα του, διότι, όπως είπε, θεωρεί ότι «υπάρχει βάσιμος κίνδυνος της ζωής του ιδίου και της οικογένειάς του, επειδή είναι καταζητούμενος βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε με δικαστική απόφαση από το επαρχιακό Δικαστήριο του Καζακστάν», προσθέτοντας ότι έχει υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο. Στα δικαστικά έγγραφα, οι παραπάνω λόγοι δεν εξηγούνται πιο αναλυτικά ούτε διασαφανίζεται η τύχη του αιτήματος ασύλου. Τον Ιούλιο του 2016, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την έφεση και έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του «αόρατου τζιχαντιστή» στο Καζακστάν, με το σκεπτικό ότι το αίτημα έκδοσης δεν είναι προσχηματικό και ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να θέτει εν αμφιβόλω ότι θα τύχει δίκαιης δίκης.

Η υπόθεση του D.K. δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν κοινοποιήθηκε ούτε απόρρητα προς τη Europol, η οποία συντάσσει κάθε χρόνο ειδική έκθεση για την τρομοκρατία, με βάση τις πληροφορίες που στέλνει η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελευταία έκθεση, αναφερόταν ότι το 2016 στην Ελλάδα είχαν συλληφθεί 15 άτομα, που συνδέονταν με την ισλαμική τρομοκρατία, αριθμός αναντίστοιχα μεγάλος σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις. Σε επικοινωνία του VICE μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αξιωματούχος της Europol δεν φώτισε περισσότερο την υπόθεση. «Δεν μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες, καθώς δόθηκαν στην υπηρεσία μας κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας. Στην ουσία, οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι απόρρητες και ανήκουν στις ελληνικές Αρχές, που είναι οι μόνες που δικαιούνται να κοινοποιήσουν περισσότερα στοιχεία», ήταν η γραπτή απάντηση από το κεντρικό γραφείο της Europol στη Χάγη.

Το vice.com έστειλε σχετικό αίτημα και στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητώντας πληροφορίες για την ημερομηνία και τον τόπο που φέρεται να έγιναν οι 15 συλλήψεις υπόπτων ως τζιχαντιστών το 2016, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση. Στην επίσημη απάντηση, που έφθασε με καθυστέρηση, αναφέρονται στοιχεία για συγκεκριμένες συλλήψεις, όχι όμως για την υπόθεση του 34χρονου από το Καζακστάν στον Έβρο.

Κώστας Κουκουμάκας

Πηγή: vice.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "