Ο «άπορος» καναλάρχης Φίλιππος Βρυώνης... η μεγάλη απάτη και η πώληση του «Ε»

Κατηγορία: Ελλάδα Γεγονότα


Η εισαγγελία ασκεί δίωξη στον Φίλιππο Βρυώνη, αυτός δηλώνει άπορος και η εγγύησή του για να μη προφυλακιστεί μειώνεται, η εφορία δεν βρίσκει περιουσιακά στοιχεία του για να τα κατασχέσει, δηλώνει κάτοικος Αλβανίας αλλά πουλάει το κανάλι Ε για 14,3 εκατ. ευρώ με το χρήμα να πηγαίνει στην Κύπρο. Ο βίος και η πολιτεία ενός πολύ αμφιλεγόμενου προσώπου… που δείχνει τον διαχρονικό βαθμό διαπλοκής καναλαρχών και εξουσίας, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα της τελευταίας και τις πολιτικές αποχρώσεις που οι τελευταίου εκφράζουν…

-------------------

Η εισαγγελία ασκεί δίωξη στον Φίλιππο Βρυώνη, που δηλώνει άπορος και η εγγύησή του μειώνεται. Την ίδια στιγμή όμως, πουλάει το κανάλι Ε –μέσω ενός Μολδαβού– στην κυπριακή εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, για 14,3 εκατομμύρια. Οι μέρες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έφτασαν. Και η αυλαία άνοιξε με παράδοξα γεγονότα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας Kύπριος δικηγόρος που συνδέεται με το μέγαρο Μαξίμου και ο Φίλιππος Βρυώνης τρώνε σε μία γνωστή ψαροταβέρνα των βορείων προαστίων. Γιορτάζουν τη συμφωνία για την πώληση του σταθμού Ε στον Ιβάν Σαββίδη.

Πού βρίσκεται το περίεργο, θα ρωτήσει κανείς. Βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Βρυώνης αφενός χρωστάει πάρα πολλά χρήματα στην εφορία –επειδή το κράτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να βρει πού έχει τα περιουσιακά του στοιχεία– αφετέρου μόλις προ ολίγων ημέρων πλήρωσε την εγγύηση που κλήθηκε να καταβάλει την άνοιξη, για να μην προφυλακιστεί για υπόθεση απάτης για την οποία κατηγορείται. Και ο λόγος που δεν την είχε πληρώσει; Δηλώνει άπορος.

Μία όχι τόσο απλή πώληση

Στις 11 Αυγούστου 2017, ημέρα Παρασκευή, σε ένα δικηγορικό γραφείο των Αμπελοκήπων υπογράφεται το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση όλων των μετοχών της Α-ORIZON MEDIA LTD, που κατέχει τις μετοχές του καναλιού Ε, με τον Αθηναίο πληρεξούσιο δικηγόρο της DIMERA Media Investments Ltd, που τις αγοράζει. Θυμίζουμε ότι η Dimera είναι η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη που είχε εξασφαλίσει  μία από τις τηλεοπτικές άδειες στον διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και κατέχει  σήμερα το 19,63% της Τηλέτυπος Α.Ε.

Εκπρόσωπος της πωλήτριας εταιρείας, που ελέγχεται από τον Φίλιππο Βρυώνη, είναι ένας Μολδαβός υπήκοος, κατά το πωλητήριο συμβόλαιο που είναι στα χέρια του inside story. Και η πωλήτρια και η αγοράστρια εταιρεία είναι κυπριακές· η πρώτη έχει έδρα τη Λεμεσό, η δεύτερη τη Λάρνακα.

Στο συμβόλαιο διαβάζουμε ότι στην πωλήτρια εταιρεία της Λεμεσού ανήκει το 70% μιας εταιρείας με έδρα το Μαρούσι, της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε., με διακριτικό τίτλο «E radio-tv». To 30% των μετοχών της Ραδιοτηλεοπτικής ανήκε μέχρι πρότινος στο Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος –που είχε πουλήσει  τη συχνότητά του 902 (δηλαδή την Ραδιοτηλεοπτική) στην εταιρεία του Βρυώνη από το 2013.


To KKE είχε κρατήσει το 30% των μετοχών, έως ότου ο Βρυώνης πλήρωνε ολοκληρωτικά το τίμημα της μεταβίβασης. Επειδή αυτό ουδέποτε έγινε για το 100% των μετοχών, το ΚΚΕ εξοφλήθηκε τελικά πριν από λίγες μέρες από τον Ιβάν Σαββίδη.

Συγκεκριμένα, η αγοράστρια εταιρεία (της Λάρνακας) που ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη –γεγονός που γνωρίζουμε από την περσινή συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες– αγοράζει το 100% των μετοχών της Ραδιοτηλεοπτικής, μαζί με εκείνες που βρίσκονται στα χέρια του ΚΚΕ, κατά το συμβόλαιο.

Κάθε μετοχή της A-ORIZON MEDIA αποτιμάται στα 1,91 ευρώ, δηλαδή το συνολικό τίμημα προσδιορίζεται στα 14,38 εκατ. ευρώ. Οκτώ εκατομμύρια καταβάλλονται ως τα μεσάνυχτα της μέρας που υπογράφεται η συμφωνία, τον περασμένο Αύγουστο. Τα υπόλοιπα 6,4 εκατομμύρια συμφωνείται να καταβληθούν αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες Deloitte και Grant Thornton, που θα πρέπει να αποτιμήσουν την αξία της εταιρείας του Φίλιππου Βρυώνη.

Επιπλέον, για να πληρωθεί το υπόλοιπο, θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες:

  • Να είναι αληθινές οι λογιστικές καταστάσεις της Ραδιοτηλεοπτικής
  • Να διαπιστωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έφθαναν κατά την ημερομηνία της υπογραφής τα 3.180.000 ευρώ

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, αν δεν συντρέχουν οι όροι που έχουν τεθεί, το τίμημα θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.

Το νέο ΔΣ της εταιρείας, μετά την είσοδο του Σαββίδη, εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20/9/2017. Σε αυτό βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Βρυώνης και ο μόνιμος εκπρόσωπος των συμφερόντων του Σαββίδη στις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης Αρτούρ Νταβιντιάν (έχει γεννηθεί στο Ροστόφ της Ρωσίας και μένει στη Θεσσαλονίκη).

Ακόμα, στα έξι μέλη του ΔΣ βρίσκεται ο Μολδαβός υπήκοος που είχε εμφανισθεί πριν τη μεταβίβαση των μετοχών της A-ORIZON MEDIA ως εκπρόσωπός της και ένας δικηγόρος Αθηνών, στενός συνεργάτης του Βρυώνη που εμφανίζεται και ως μη εκτελεστικό μέλος της ναυαρχίδας του Βρυώνη ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ (πινακίδες υπαίθριας διαφήμισης).

Στην υπόθεση της ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ το inside story είχε αναφερθεί αναλυτικά ακτινογραφώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φίλιππου Βρυώνη και ειδικότερα την απάτη που οι Ελβετοί τον κατηγορούν ότι διέπραξε, πουλώντας τους τα διαφημιστικά πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης το 2007. Ο Βρυώνης είχε αποκτήσει την εταιρεία ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ από τον πατέρα του Τάσο Βρυώνη και σύντομα έγινε με ένα πλέγμα εταιρειών ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα.


Η κατηγορία για απάτη σε βάρος των Ελβετών

Η εισαγγελία, που είχε στην διάθεσή της τη σχετική δικογραφία επί δυόμισι χρόνια, δεν την είχε αγγίξει, επειδή δεν είχε πάρει ακόμα τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Βρυώνη στην Ελβετία.

Ο Βρυώνης κατηγορήθηκε μαζί με άλλους συνεργάτες και την κόρη του ότι «ψευδώς παράστησε» (εξαπάτησε δηλαδή) τον διευθύνοντα σύμβουλο της Affichage Κρίστιαν Κάουτερ και την εκπρόσωπο διεθνών σχέσεων της ίδιας ελβετικής εταιρείας Μαντελέν Λίντνερ, πείθοντάς τους ότι οι εταιρείες του κατείχαν 10.000 νόμιμα διαφημιστικά πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης, εκ των οποίων τα 3.000 βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία.

Τελικά, από τα 10.000 διαφημιστικά πλαίσια που υποσχέθηκε –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– ο Βρυώνης στους Ελβετούς, τους μεταβιβάστηκαν μόνο 5.174, εκ των οποίων πολύ λίγα είχαν όλες τις άδειες για να λειτουργούν νόμιμα. Συγκεκριμένα, μόνο οι 446 θέσεις πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, από τις οποίες μόνο οι 213 ήταν σε κεντρικά σημεία.
Για τις θέσεις αυτές οι Ελβετοί έδωσαν το ιλιγγιώδες ποσό των 64 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την εισαγγελία, ο Βρυώνης αποκόμισε έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος 56 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 34 περιήλθαν στον ίδιο προσωπικά.

Οι Ελβετοί ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν ως προκαταβολή 24 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνουν κάποιον έλεγχο των υποσχέσεων του Βρυώνη, ενώ άλλα 25,5 εκατομμύρια θα έμπαιναν σε έναν «κλειδωμένο» λογαριασμό μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Ο δικηγόρος Βασίλης Αβραμόπουλος πάντως, που είχε κάνει τον έλεγχο για τους Ελβετούς, υποστήριξε στη δική του κατάθεση ότι είχε προειδοποιήσει τους πελάτες του για τα νομικά προβλήματα που είχαν οι δραστηριότητες του Βρυώνη.

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι για την απάτη ανέφεραν ότι «η εταιρεία είχε πάρει όλες τις άδειες», αλλά και ότι «με βάση τον νομικό έλεγχο του δικηγόρου (σ.σ. Βασίλη Αβραμόπουλου) οι Ελβετοί είχαν ενημερωθεί για την έλλειψη των νόμιμων αδειών». Φυσικά, οι δύο ισχυρισμοί «παίζουν γροθιές» μεταξύ τους, καθώς ή το ένα ισχύει ή το άλλο.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Βρυώνης απέκρυψε προς τους μετόχους της εταιρείας του ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση να μην ανταγωνίζεται τους Ελβετούς στον τομέα της υπαίθριας διαφήμισης, με απλά λόγια δηλαδή είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ασκούσε στο μέλλον τις ίδιες δραστηριότητες. Έτσι, σε βάρος των μετόχων, η οικογένεια που κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών κατάφερε να διατηρήσει σταθερή την τιμή της μετοχής στο διάστημα 2007-2009, οπότε και είχε αποφασίσει να εκχωρήσει τη δραστηριότητά της στους Ελβετούς.


Αγίου Κωνσταντίνου 2, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, 2016. [Δημήτρης Μιχαλάκης]

Η εισαγγελία συνένωσε στην υπόθεση της απάτης εις βάρος των Ελβετών και την υπόθεση της χειραγώγησης μετοχής –η AΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ ήταν εισηγμένη εταιρεία– καθώς σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε όταν συμφωνήθηκε η πώληση των δραστηριοτήτων της στους Ελβετούς, μιλούσε για «συνεργασία με ξένο επιχειρηματικό όμιλο». Στην ανακοίνωσή της η ΑΛΜΑ έλεγε ότι θα πουλήσει μόνο ορισμένες δραστηριότητές της, αποκρύπτοντας ότι πουλάει το σύνολό τους. Τους ίδιους ψευδείς ισχυρισμούς επανέλαβε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ένας μέτοχος, ο Αναστάσιος Σωφρονιάδης που αποφάσισε να «κυνηγήσει» τον Βρυώνη έχοντας χάσει περίπου 800.000 ευρώ από την κατάρρευση της μετοχής που ακολούθησε, κάνει τώρα ασφαλιστικά μέτρα στη μεταβίβαση του καναλιού Ε από τον Βρυώνη στον Σαββίδη, θεωρώντας ότι αυτή η συναλλαγή είναι η τελευταία του ευκαιρία να αποζημιωθεί.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πληρωθεί ολόκληρο το τίμημα για το κανάλι Ε, ούτε ο Βρυώνης έχει αποφασίσει πώς θα «ξεφορτωθεί» τον Σωφρονιάδη, που είναι ο πιο επίμονος διώκτης του. Το βέβαιο είναι ότι θα κρατήσει ένα κανάλι, το Extra, για να κάνει τηλεπωλήσεις, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνει σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει καλά.

Τάσος Τέλογλου

Πηγή: insidestory.gr

-------------------

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κάπτεν “Ομερ Βρυώνης”, τα πολιτικά γιουσουφάκια και τα “λύτρα” της προβολής του/των Δημάρχων – Ιστορία για χαχόλους και όχι Δημάρχους…

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "