Πιέζει για μείωση στρατιωτικής θητείας ο ανυπότακτος, «στρατηγικός Σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας

Κατηγορία: Ελλάδα Άμυνα


Ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της µείωσης της στρατιωτικής θητείας ασκεί όλο το τελευταίο διάστηµα η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίµου, µε «πολιορκητικό κριό» τον σύµβουλο Στρατηγικού Σχεδιασµού του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα.

Ο τελευταίος, ο οποίος είναι γνωστός αρνητής στράτευσης και ταυτόχρονα διατηρεί στενότατες σχέσεις µε τη Νεολαία του κυβερνώντος κόµµατος, αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερµους υποστηρικτές της πρότασης αυτής. Άλλωστε, έχει µεγάλη προϊστορία µε το συγκεκριµένο θέµα, καθώς το 2013 ήταν η τελευταία φορά που οδηγήθηκε στον στρατιωτικό εισαγγελέα για άρνηση στράτευσης -και αθωώθηκε-, ενώ είχε δικαστεί και φυλακιστεί ως ανυπότακτος.

Ενεργό µέλος του Συνδέσµου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο κ. Καρανίκας το 1996 είχε περάσει από δίκη για την άρνησή του να στρατευθεί και χρειάστηκε να παραµείνει σε στρατιωτική φυλακή από τον Αύγουστο έως τον ∆εκέµβριο του ίδιου χρόνου.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ασπάζεται πλήρως τις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκαν στο 1ο Συνέδριό της τον περασµένο Απρίλιο, ότι «ο στρατός ανήκει στους κατασταλτικούς µηχανισµούς του κράτους και παράλληλα λειτουργεί ως ιδεολογικός µηχανισµός, εγχαράσσοντας όψεις της κυρίαρχης ιδεολογίας, όπως η πειθάρχηση, η υπακοή, ο εθνικισµός, ενώ συντελεί στη διαµόρφωση της ταυτότητας των νέων».

Μάλιστα, στο ίδιο κείµενο αναφέρεται επίσης ότι «η στρατιωτική θητεία αποτελεί άλλον έναν "βραχνά" για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Από οικονοµικής πλευράς, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν µπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η στράτευση».

Οι πιέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ -και µέσω Καρανίκα-, οι οποίες έχουν µεταφερθεί προς την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άµυνας, έφεραν την πρόσφατη, αρνητική δηµόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού ∆ηµήτρη Βίτσα, που όµως διατυπώθηκε µε τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για το µέλλον. «Στις σηµερινές συνθήκες η στρατιωτική θητεία δεν συζητάµε να µειωθεί παραπέρα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Βίτσας στην κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου».

Είναι δεδοµένο ότι η ηγεσία του στρατεύµατος αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, ιδιαίτερα µετά τον συνεχιζόµενο υπερεξοπλισµό της γειτονικής Τουρκίας. Σηµειωτέον ότι, στα τέλη του 2015, όταν έγινε για πρώτη φορά δηµόσια συζήτηση για την πιθανότητα να υπάρξει κάποια αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει έντονα και µάλιστα είχε στείλει το πρώτο µήνυµα: «Ελπίζουµε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοια ενδεχόµενα, αλλά κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

Το θέµα είναι πολύ λεπτό για την κυβέρνηση, καθώς από τη µία πλευρά υπάρχει η συγκεκριµένη άποψη µέσα από τα σπλάχνα της Κουµουνδούρου, την οποία υιοθετούν και άλλα στελέχη, εκτός του κ. Καρανίκα, και, από την άλλη, η αντίδραση της στρατιωτικής ηγεσίας σε συνδυασµό µε την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κυβερνητικό του συνεταίρο Πάνο Καµµένο.

Πάντως, οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών», που προέρχονται από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν στη φάση της επεξεργασίας στο κυβερνών κόµµα κάποιες προτάσεις για το ενδεχόµενο να ληφθεί απόφαση για µείωση της θητείας έστω και έµµεσα. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι κάνει λόγο για εναλλακτική κοινωνική θητεία διευρυµένου χαρακτήρα και µια άλλη για αύξηση των ηµερών της κανονικής άδειας, που µε τον τρόπο αυτό θα είναι µια έµµεση µείωση.

Η σκέψη είναι µάλιστα να αποτελέσει κάτι τέτοιο ένα ακόµα «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις επόµενες εκλογές, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόµενες οικογένειες που έχουν παιδιά τα οποία είτε ήδη υπηρετούν είτε θα υπηρετήσουν σύντοµα τη θητεία τους.

Πηγή: parapolitika.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "