Memorial για τον Στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, ένα πολύ σπουδαίο στρατιώτη και μέγα πατριώτη

Κατηγορία: Ελλάδα Άμυνα


Απεβίωσε πλήρεις ημερών το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 91 χρονών ο Νίκος Γρυλλάκης, στρατηγός των Τεθωρακισμένων. Είχα την τύχη να υπηρετήσω, απλώς στρατιώτης, υπό τις διαταγές του στην 211 ΕΜΑ (Επιλαρχία Μηχανοκίνητων Αρμάτων) πρώτα στο Λιτόχωρο, όπου συγκροτήθηκε και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο Ιωάννου) στην οποία μετατέθηκε η έδρα όλης της Επιλαρχίας.

Επίλαρχος (Ταγματάρχης) και διοικητής της μονάδας των Τεθωρακισμένων, απλός στρατιώτης εγώ. Το παρατσούκλι του, ανάμεσα στους στρατιώτες της μονάδας ήταν «μπάρμπα-εικοσάρας», από την ευκολία με την οποία «έριχνε» τις εικοσαήμερες φυλακίσεις σε όσους βρίσκονταν στη «σέντρα» της πρωινής αναφοράς με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

Οι στρατιώτες «του», όμως, τον λάτρευαν γιατί ήταν δίκαιος και το κυριότερο τους προστάτευε από κάθε λογίς αυθαιρεσία της πανίσχυρης τότε, εν έτι 1972, στρατιωτικής αστυνομίας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να «τιμωρήσει» ο ίδιος στελέχη της για την σκαιή συμπεριφορά τους προς τους «στρατιώτες» του, όπως τους ονόμαζε.

Απεχθάνονταν το «ρουσφέτι» στις μεταθέσεις, ειδικά όσων είχαν πρόσβαση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια της εποχής, «κόβοντας» κάθε προσωπική μετάθεση που διατάσσονταν για στρατιώτες της μονάδας του, κατάργησε κάθε διάκριση μέσα στην Επιλαρχία, μεταξύ «αριστερών» και «δεξιών» στρατιωτών και με δικές του ενέργειες καταργήθηκαν όλα τα «άβατα» στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εκείνης της εποχής, άβατα που είχαν επιβληθεί από τον Μέραρχο της Περιοχής προκειμένου να μην ενοχλείτε η τοπική κοινωνική, επιχειρηματική και στρατιωτική ελίτ της Πόλης, από την παρουσία των στρατιωτών.

Το σημαντικότερο, όμως όλων ήταν ότι διατηρούσε την ετοιμότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού και ιδίως των μηχανοκίνητων μέσων της (άρματα μάχη, οχήματα, κλπ) στο ασύλληπτο 97-99% (οι έχοντες γνώση μπορούν να εκτιμήσουν τι σημαίνει αυτό), ποσοστό που ουδέποτε είχε ή έχει επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα, από την στιγμή που όλη η μονάδα μεταφέρθηκε από το Λιτόχωρο στην Αλεξανδρούπολη κατάφερε μέσα στο χρόνο ρεκόρ των 6 μηνών (ήμουν κι εγώ εκεί) να αναπλάσει το στρατόπεδο Ιωάννου, από ένα απέραντο χώρο στάβλων (ήταν παλιό στρατόπεδο Ιππικού), στο πλέον σύγχρονο της εποχής εκείνης για όλη την Ελλάδα σεβόμενος ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική των κτιρίων που υπήρχαν.

Όλοι, όσοι υπηρέτησαν κάτω από τις διαταγές του, και αναφέρομαι στους κληρωτούς στρατιώτες, απλούς και βαθμοφόρους, ουδέποτε εξέφρασαν τίποτα εναντίον του, παρά τον λαϊκό χαρακτηρισμό του, όπως προαναφέρθηκε ως «μπάρμπα-εικοσάρα».

Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Διαβάστε στην συνέχεια, την ιστορία του, όπως αποτυπώθηκε με βάση τόσο την στρατιωτική, όσο και πολιτική ιστορία του.

---------------------

Απεβίωσε ο Νίκος Γρυλλάκης


 

Απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 91 χρονών ο Στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης που διετέλεσε, εν αποστρατεία και στενός σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Γρυλλάκης γεννήθηκε το 1926 στον Αλίκαμπο Αποκωρώνου Χανίων και αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από τη CIA και τη Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών) και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ. Μάλιστα είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης αντικατασκοπίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε διοικητής σε όλα τα νευραλγικά κλιμάκια των τεθωρακισμένων του Στρατού (Επιλαρχίας Αρμάτων – Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων – Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων – Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας – Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων ΓΕΣ – Τεθωρακισμένης Μεραρχίας).

Τελικά αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου. Εν συνεχεία ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας και πληροφοριών της ΝΔ, ενώ από το 1989 έως το 1993 ήταν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε αναλάβει ρόλο την περίοδο 1990-1993 σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ο Νίκος Γρυλλάκης είχε τιμηθεί με επαίνους και ευφήμους μνείας αλλά και με παράσημα και μετάλλια του Στρατού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί το μεσημέρι σε ιερό ναό της Βούλας στην Αθήνα.

Νίκος Παρίκος

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "