Η πρώτη «Σχολική Καφετέρια», ο Διευθυντής του σχολείου, το Υπ. Παιδείας και ο νόμος…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Είναι γεγονός, ότι τα σχολικά κτίρια, αντί για δείγματα και υποδείγματα εξωτερικής και εσωτερικής αρχιτεκτονικής, είναι λίγο άχαρα, υπακούοντας αυστηρά στην πολύ γερή δομική κατασκευή, την λειτουργικότητα και την ασφαλή κίνηση και μετακίνηση των μαθητών κατά πρώτον και των εκπαιδευτικών, μέσα σ’ αυτά, αλλά και στους αύλιους χώρους τους.

Ιδιαίτερη προσοχή, από τους σχεδιαστές αρχιτέκτονές τους, δίνεται στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που κινούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί και ειδικότερα σ’ αυτός τους χώρους που διευκολύνουν τους μαθητές για μία πολύ γρήγορη εκκένωση του κτιρίου (ο νόμος είναι πολύ αυστηρός σ’ αυτό), στην περίπτωση συμβάντος σεισμού, πυρκαγιάς, κλπ.

Προβλέπεται μάλιστα, ακόμη και στα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και καταστροφών κάθε σχολείου, οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι να είναι ελεύθεροι από οποιοδήποτε αντικείμενο ή σταθερή (πακτωμένη) κατασκευή, ώστε οι μαθητές να μην συναντούν κανένα εμπόδιο.

Τα Σχολικά Κυλικεία…

Σε ότι αφορά, τα Κυλικεία των σχολείων, αυτά συνήθως προβλέπονται στον αρχικό σχεδιασμό των κτιρίων τους σε θέσεις που να βλέπουν στους εσωτερικούς αύλιους χώρους ή στην δυσμενέστερη των περιπτώσεων στον εσωτερικό χώρο που είναι προσβάσιμος απ’ όλους τους μαθητές, χωρίς να προκαλείται συνωστισμός γύρω απ’ αυτό, χώρο που θα μπορούσε κάποιος να ονομάσει ως το «λόμπι» του σχολείου, δηλαδή αυτόν που διέρχονται όλοι οι μαθητές εισερχόμενοι ή φεύγοντας απ’ αυτό.

Σε διαστάσεις ο χώρος του κυλικείου ενός σχολείου, είναι κατά κανόνα μικρών διαστάσεων, αρκετών, όμως να χωρέσουν με άνεση τα ψυγεία και τις απαραίτητες βιτρίνες προϊόντων, όπως επίσης και την απαραίτητη κουζίνα με το πάγκο εργασίας και τους λουτήρες πλυσίματος των σκευών. Η επικοινωνία και οι συναλλαγές με τους «πελάτες» μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται πάντα μέσω των ανοιγμάτων (θυρίδων) που υπάρχουν προς την εξωτερική πλευρά συγκέντρωσης τους.

Δεν επιτρέπονται, από καμία διάταξη νόμου, πρόσθετες κατασκευές κινητές ή σταθερές έξω από τα σχολικά κυλικεία για την παραμονή και εξυπηρέτηση των μαθητών όπως π.χ. συμβαίνει με ένα κοινό «καφενείο».

Το τι, σε τι τιμή και πως πουλάει ένα σχολικό κυλικείο στους μαθητές (προσοχή όχι στους εκπαιδευτικούς), καθορίζεται από σχετική υπουργική απόφαση, που συνήθως γίνεται ως προς τις διατάξεις της επεξηγηματική με εγκυκλίους που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας. Η εκμετάλλευσή τους, ανατίθεται σε ιδιώτες με σύμβαση, μετά από δημόσιο διαγωνισμό, από τις σχολικές επιτροπές των δήμων, ελέγχονται δε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας (υγειονομικό) για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και από την ειδική Επιτροπή Ελέγχου κάθε σχολείου, για την τήρηση όσων προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.

Το ιδιαίτερο Κυλικείο Σχολείου…

Συνήθως, ο έλεγχος ενός σχολικού κυλικείου, από την προαναφερθείσα Ειδική Σχολική Επιτροπή, που συστήνεται υποχρεωτικά για τον έλεγχο του τι προϊόντα πουλάει στους μαθητές κι αν αυτά συμβαδίζουν με τον επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Παιδείας, είναι ελαστικός, με τα μέλη της να προσπαθούν να «ισορροπήσουν», ανάμεσα στον επίσημο κατάλογο και τα αιτήματα και τις προτιμήσεις των μαθητών του σχολείου, στα πλαίσια της μαθητικής ειρήνης που πρέπει να οικοδομείται μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ένα βασικό προϊόν, για το οποίο ο έλεγχος της «μη πώλησής» του από τα κυλικεία στους μαθητές είναι ο καφές. Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται η πώλησή του από τα σχολικά κυλικεία, αλλά και δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να τον απαγορεύει ως ρόφημα μαθητών, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει στους αύλιους χώρους του σχολείου. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τα σχολικά κυλικεία, πειθαρχούν στις σχετικές διατάξεις ή ακόμη στις παρατηρήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Διευθυντή του σχολείου και δεν παρασκευάζουν-πωλούν στους μαθητές «καφέ», οι τελευταίο βρίσκουν τρόπους να τον προμηθευτούν (συνήθως ερχόμενοι στη σχολική μονάδα) από τα αναψυκτήρια και καφέ που βρίσκονται κοντά στα σχολεία, αν και σε ορισμένες σχολικές μονάδες έχει παρατηρηθεί και «ντιλίβερι» από παρακείμενα καφέ…

Τα «τραπεζάκια» για την άνεση των μαθητών… και το «φρανσάιζ»…

Άλλο βέβαια, αυτό και άλλο το σχολικό Κυλικείο να «βγάλει» εμπρός από το παράθυρο πώλησης που διαθέτει τραπεζάκια με καθίσματα εν ήδη καφετέριας προκειμένου οι μαθητές, όχι μόνο να κάθονται αλλά και να πίνουν με την άνεσή τους το «καφεδάκι» που τους σερβίρει, ακόμη και αν συνειδητά απουσιάζουν από το μάθημα.

Στην Ελλάδα, ζούμε πλέον στην εποχή της «καινοτομίας», σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της επιχειρηματικότητας. Από κάτι τέτοιο φαίνεται ότι εμπνεύσθηκε ο ιδιώτης επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται, με νόμιμη σύμβαση πάντως, το κυλικείο διπλής σχολικής μονάδας της Επαγγελματικής (ΕΠΑΛ & ΕΚ), προκειμένου να αυξήσει τα εμπορικά έσοδά του, ναι αυτά που προέρχονται από τα «χαρτζιλίκι» των μαθητών…

Το προηγούμενο σχολικό έτος, τοποθέτησε ακριβώς έξω από την θυρίδα πώλησης του κυλικείου του δύο όμορφα τραπεζάκια καφενείου – καφετέριας με δύο καθίσματα για το καθένα, θέλοντας πιθανόν να μετρήσει αντιδράσεις μαθητών, διευθυντή σχολείου και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις γι’ αυτή την ενέργειά του, αλλά αντίθετα ίσως υπήρξαν ενθάρρυνση και προτροπή για να αυξηθούν τα «τραπεζάκια», με αποτέλεσμα λίγο μετά την έναρξη του σχολικού έτους που λήγει σε λίγες ημέρες, ο «κυλικειάρχης» να τοποθετήσει άλλα έξι ή οκτώ ακόμη τραπεζάκια, με τέσσερεις καρέκλες στο καθένα, στα οποία είτε σέρβιρε καφέ και άλλα προϊόντα του κυλικείου του (συνήθως στους εκπαιδευτικούς), είτε κάθονταν οι μαθητές πίνοντας του «καφεδάκι» που ο ίδιος τους προμήθευε. Ενίοτε, τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και μαθητές άναβαν και το τσιγαράκι τους, να πάνε κάτω τα φαρμάκια βρε αδελφέ…

Σε κάθε περίπτωση ο χώρος στον οποίο απλώθηκαν τα «τραπεζοκαθίσματα» του Κυλικείου ήταν και είναι αρκετός για αυτά, αφού αποτελεί τον χώρο εκτόνωσης των μαθητών σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή άλλου καταστρεπτικού συμβάντος. Το αν ,-πιθανόν αυτό θα ρωτήσετε-, τα τραπεζοκαθίσματα του κυλικείου εμποδίζουν την ελεύθερη διαφυγή των μαθητών, στις περιπτώσεις που βρίσκονται πάνω στην προκαθορισμένη δίοδο εξόδου τους, ίσως να μην ισχύει, αφού πιθανόν ο Διευθυντής του σχολείου θα έχει σκεφθεί να δώσει στον επιχειρηματία του κυλικείου πάγια εντολή «να τα μαζεύει άμεσα», όταν χτυπήσει ο συναγερμός άμεσης εκκένωσης του κτιρίου. Είναι κι αυτό μία λύση… μία πρόβλεψη βρε παιδάκι μου, ολόκληρος Διευθυντής σχολείου είναι απίθανό να μην την έχει σκεφθεί…

Το «φρανσάιζ» στο επόμενο σχολείο…

Πληροφορίες, που προς το παρόν η στήλη δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει, αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης επιχειρηματίας επέτυχε να του ανατεθεί με σύμβαση μετά από διαγωνισμό και το κυλικείο άλλου σχολικού συγκροτήματος στο οποίο μάλιστα λειτούργησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος τρία σχολεία και για το επόμενο σχολικό έτος προβλέπεται να λειτουργήσει ακόμη ένα, φθάνοντας τα τέσσαρα.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νεότευκτο σχολικό συγκρότημα, το κυλικείο τοποθετήθηκε και λειτουργεί σ’ ένα πολύ μεγάλο και όμορφο χώρο που στα αρχικά σχέδια προορίζονταν για Γραμματεία Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Γονέων και Επισκεπτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι με πρωτοβουλία του κυλικειάρχη, έχουν αρχίσει συζητήσεις με τους Διευθυντές των σχολείων, προκειμένου από το νέο σχολικό έτος να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα εμπρός από το κυλικείο (υπάρχει χώρος) για την εξυπηρέτηση των ενήλικων μαθητών, ειδικά στην εσπερινή λειτουργία και των επισκεπτών. Το αν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα φανεί τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος…

Μικρές λεπτομέρειες… αλλά με σημασία…

Τα δύο κυλικεία, αποτελούν οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο πρώτο σχολείο που αναφέρθηκε ποιο πάνω. Τυπικά, βέβαια, δεν συμμετέχει στην επιχείρηση που φορολογικά ανήκει στον άλλο σύζυγο, αν και μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε τακτά διαστήματα κι όταν λείπει ο τυπικά επιχειρηματίας, παραβρίσκεται στο σχολείο ελέγχοντας, χωρίς να συμμετέχει βέβαια, τη λειτουργία του κυλικείου.

Σημασία έχει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται στο pic της καινοτομίας. Ίσως ήλθε η ώρα να αποκτήσουν τα σχολικά συγκροτήματα και τις δικές τους σχολικές «καφετέριες».

Παρεμπιπτόντως, στον διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, όπως και στην αρμόδια ειδική επιτροπή ελέγχου του κυλικείου, δεν μπορεί να προσάψει κανείς τίποτα σαχλό ή τι άλλο, π.χ. περί μη εφαρμογής του νόμου, κλπ.

Οι άνθρωποι, είναι απλώς προχωρημένοι, στο πνεύμα της εποχής που ζούμε σήμερα ως χώρα συνολικά, «πνεύμα» που ορίζει ότι οι τάσεις και προτιμήσεις των μαθητών και η μεταχείρισή τους, είναι πάντα υπεράνω των νόμων. Να μην τους δημιουργήσουν και ψυχολογικά προβλήματα, που πιθανόν θα επηρεάσουν την αγάπη τους για την μάθηση…

Εξάλλου, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργοί, θέλουν να μας πείσουν ότι η κάνναβης, δηλαδή το τόσο δημοφιλές στους μαθητές χασισάκι, έχει καθαρά χαλαρωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα…

----------------------

Υ.Γ.1: Να θυμίσουμε, ότι στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, ο είς εκ των διευθυντών των δύο σχολείων που λειτουργούν σ’ αυτό, έχει δημιουργήσει «περίλαμπρον» καπνιστήριο για εκπαιδευτικούς που τελευταία μάλιστα εμπλουτίσθηκε και με τραπεζάκια έξω από το χώρο του. Προπάντων η άνεση και ηρεμία για τα στελέχη του σχολείου…

----------------------

Υ.Γ.2: Πρόσφατα η στήλη είχε γράψει για την «πεφωτισμένη» Διευθύντρια που διοικεί το σχολείο της εξ’ αποστάσεως. Εκπαιδευτικό στέλεχος της ευρύτερης εκπαιδευτικής περιοχής στην οποία λειτουργεί το συγκεκριμένο σχολείο, μας επετίμησε λέγοντας μας: «λίγα ανάφερες για την συγκεκριμένη κυρία»… Τι ήθελε να πει ο «ποιητής»; Σύντομα στον αέρα…

«Διογένης ο Κρατών και τον Φανόν»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "