Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης με τον χαρακτηρισμό του «Επείγοντος», αν και όλοι γνωρίζουν την σοβαρότητά του. Η συζήτηση και ψήφισή του στη βουλή θα διαρκέσει μόνο τρείς ημέρες. Η συζήτησή του θα ξεκινήσει την Δευτέρα 4.6.2018 και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη με την ψήφισή του.

Την Τρίτη 5.6.2018, θα κλιθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπαιδευτικοί φορείς.

  • Για να δείτε ή κατεβάσετε την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου κάντε κλικ εδώ
  • Για να δείτε ή κατεβάσετε την έκθεση του ΓΛΚ για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου κάντε κλικ εδώ
  • Για να δείτε ή κατεβάσετε το σχέδιο νόμου κάντε κλικ εδώ

 

 

Παρατήρηση: Δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου μετά την διαβούλευση, ενώ παραμένει αυτούσια η διάταξη για τις δύο θητείες των Στελεχών Εκπαίδευσης στην ίδια θέση, ίδιο σχολείο, κλπ.

-----------------------------

Σφοδρές αντιδράσεις για νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζητούν την απόσυρσή του

Τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι με διαδικασίες εξπρές και εκτείνεται σε 586 σελίδες και 113 άρθρα.

Η ΝΔ τονίζει πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που αλλάζει ριζικά τη ραχοκοκαλιά της εκπαιδευτικής διοίκησης και αγγίζει σχεδόν το σύνολο του εκπαιδευτικού φάσματος. Ένα ακόμη νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία με τον χειρότερο τρόπο».

Παράλληλα η αρμόδια Τομεάρχης Νίκη Κεραμέως, τονίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο «βρίθει ζητημάτων που ευτελίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει», και εξηγεί:

  • Επιχειρείται η «άλωση» της διοίκησης της εκπαίδευσης, με τρόπο προκλητικό και πρωτοφανή: θεσπίζεται «κόφτης» για τους έχοντες διατελέσει ήδη 2 θητείες σε θέση διοίκησης
  • Καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
  • Καταργούνται θεσμοί που έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο πως υποστηρίζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ο θεσμός των σχολικών συμβούλων
  • Δημιουργούνται υδροκέφαλες δομές, απομακρυσμένες από τη σχολική μονάδα
  • Υποβαθμίζεται σημαντικά η ειδική αγωγή.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν πιστεύει στο διάλογο, τη συναίνεση και τη συνεννόηση». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αγνοεί τις βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί  το εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται πιο συγκεντρωτικό, ιεραρχικό και γραφειοκρατικό.

Ο συγκεντρωτισμός, όπως αναφέρει, «αναδεικνύεται  μέσα από τη συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η απορρόφηση από το ΠΕΚΕΣ των τμημάτων επιστημονικής καθοδήγησης, των σχολικών συμβούλων και των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων  (ΠΕΚ). Τα ΚΕΣΥ ουσιαστικά καταργούν και συγχωνεύουν τα  Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), τα  Κέντρα Συμβουλευτικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) και τους Σταθμούς Συμβουλευτικής Νέων. Τα ΚΕΑ συνενώνουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την αγωγή υγείας, τις σχολικές δραστηριότητες, τα πολιτιστικά και την περιβαλλοντική αγωγή κ.ο.κ».

«Ειδικότερα για την Ειδική Αγωγή αντί να ενισχυθεί η λειτουργία των  Κέντρων  Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης ( ΚΕΔΔΥ), προβλέπεται  η διάλυσή τους  επιστρέφοντας έτσι στο ιατρικοκεντρικό μοντέλο και σε ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις και όχι σε ουσιαστικές  διεπιστημονικές αξιολογήσεις με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών. Πρόκειται για πισωγύρισμα δεκαετιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής .Το κόστος θα το  πληρώσουν γονείς , εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές», καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ.

  • Πηγή: newpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "