Οι Παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης είναι ακόμη εδώ!

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


της Αιμιλίας Λυμπεράκη- Besson*

Oι νέες τοποθετήσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων στις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε εφαρμογή του άρθρου 18 του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ 156 Α/18-10-2017), ανέδειξαν, για μια ακόμη φορά, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί στη Δημόσια Διοίκηση από τη χρόνια κομματικοποίηση της στελέχωσής της.

Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει, αμέσως μετά τις εκλογές του 2015, ένα πρώτο βήμα στην αποκομματικοποίηση της Δ.Δ. (ως «αποπολιτικοποίηση» αναφέρεται στα μνημόνια και στις πολιτικές της Ε.Ε., όρος που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση), εφαρμόζοντας, έστω, ένα μεταβατικό σύστημα αντικειμενικής και αποκομματικοποιημένης αξιολόγησης με ίδια βάση για κάθε υπάλληλο, που έχει τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα

Το ζητούμενο ήταν μια στελέχωση των θέσεων ευθύνης με κριτήρια που θα απέτρεπε την πριμοδότηση και προνομιακή μεταχείριση στους ήδη έχοντες αποκτήσει προβάδισμα από προηγούμενους δοτούς, κομματικού χαρακτήρα και χωρίς αξιολόγηση, διορισμούς.

Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση έκανε το ακριβώς αντίθετο.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο και να δοκιμάσει στην πράξη κατ’ ελάχιστον το νέο σύστημα για να διαγνώσει με αυτό τον τρόπο στην πράξη τις αδυναμίες του. Δεν θέλησε ούτε ένα απλό σύστημα διαφάνειας, όπου τα πραγματικά προσόντα του καθενός που θέλει να καταλάβει θέση ευθύνης θα είναι αναρτημένα και συγκρίσιμα για να υποστούν την βάσανο της γενικής κρίσης των πολιτών!

Παλιότερες αξιακές αρχές, όπως ότι «με παλιά υλικά δεν κτίζεται νέα δομή» και «η επικράτηση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας είναι αρχή μας», δεν φαίνεται να επέδρασαν στις αποφάσεις της κυβέρνησης, όταν ήρθε η ώρα των πράξεων.

Αντιθέτως, φαίνεται σαν να επιβραβεύονται οι πράξεις κομματικοποίησης της Διοίκησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις! Διότι εδώ δεν πρόκειται για εφαρμογή της σωστής αρχής της «συνέχειας της Διοίκησης και του κράτους», αλλά για συνέχεια της κομματικής αναξιοκρατίας!

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με την αναξιοκρατία, ένα μεγάλος αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού της Δ.Δ. με σύγχρονες ιδέες, καινοτομίες, προσόντα και δεξιότητες προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο για μικροκομματικούς λόγους, έμενε επί χρόνια στο περιθώριο, αναμένοντας αλλαγή της κατάστασης, δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει στο περιθώριο απαξιωμένο επαγγελματικά και ηθικά. Το κόστος για τη Δημόσια Διοίκηση, την κοινωνία και τους ανθρώπους είναι ανυπολόγιστο! Ποιος θα απολογηθεί στην κοινωνία για τις απώλειες αυτές;

Μεγαλύτερη απογοήτευση σε όσους πρόσμεναν μια άλλη αντίληψη και πάλευαν επί χρόνια για να φυσήξει άνεμος ανανέωσης και αξιοκρατίας στο Δημόσιο, δεν θα μπορούσε να προσφερθεί από τις πράξεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η δικαιολογία της μεταβατικότητας, τρία χρόνια τώρα (!), δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή! Ούτε η διατήρηση μιας δομής αναξιοκρατικής διάρθρωσης!

Αυτό που παράγεται στη συνείδηση κάθε πολίτη και κάθε συνειδητού Δημοσίου Υπαλλήλου, είναι απλώς ότι οι παθογένειες της κομματικοποιημένης Δημόσιας Διοίκησης είναι εδώ και εκδικούνται κάθε μέρα το πνεύμα αξιοκρατίας και ανανέωσης! Η αντίσταση του παλιού βγαίνει για την ώρα νικήτρια του νέου!

Είναι δυνατόν να γίνει αυτό ανεκτό από μία «αριστερή» κυβέρνηση που ευαγγελίζεται το Ήθος, το Δίκαιο και το όλα στο Φως;

Σε λίγους (;) μήνες θα γίνουν οι νέες τοποθετήσεις Προϊσταμένων, με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ηττηθεί η αξιοκρατία! Γιατί τότε μαζί της θα ηττηθεί και η κυβέρνηση και όσοι αγωνίστηκαν επί χρόνια για μια άλλη, παραγωγική, δημοκρατική, αξιοκρατική και σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας.

*Αιμιλία Λυμπεράκη- Besson: Δημόσιος Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "