Στο «φως» σπάνια ντοκουμέντα του ΕΚΠΑ – (Φωτό φοιτητών δεκαετίας 1870 - 1912!)

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


 Φωτογραφία φοιτητών στη δεκαετία του 1870

Στο «φως» σπάνια ντοκουμέντα του ΕΚΠΑ Σπάνια ντοκουμέντα από την αρχή της ίδρυσης του πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑ.ΕΚΠΑ), το οποίο έχει στις συλλογές του περισσότερα από 2.000.000 τεκμήρια.

Σε αυτά αποτυπώνεται όχι μόνο η ιστορία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου αλλά και σε μεγάλο βαθμό της χώρας, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαίνοντες παράγοντες του δημόσιου βίου.

Προκειμένου αυτός ο ιστορικός θησαυρός να είναι προσβάσιμος σε όλους τους Έλληνες, το ΕΚΠΑ συνεχίζει την προσπάθεια ψηφιοποίησης του αρχείου. 

Στο Ι.Α. ΕΚΠΑ φυλάσσονται εξαιρετικής σημασίας αρχειακά τεκμήρια. Ένα σημαντικό τμήμα του υλικού αυτού έχει ψηφιοποιηθεί, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει στη χαρτώα και άλλη μορφή του, γεγονός που δεν επιτρέπει την ευρεία αξιοποίησή του.

Το Ι.Α. ΕΚΠΑ με τη χορηγία της εταιρείας JTI συνέχισε το έργο της ψηφιοποίησης και της λημματογράφησης σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το πολύτιμο διοικητικό αρχείο του Πρωτοκόλλου ενώ τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης». 


 Το αρχείο του Πρωτοκόλλου αποτελείται από λυτά έγγραφα, καλύπτει την περίοδο 1837-1953 και αποτελεί την πιο πλούσια πηγή πληροφοριακής ύλης για την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς αναλύεται σε πολλαπλές θεματικές κατηγορίες, όπως ενδεικτικά αλληλογραφία, εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα εκπαιδευτικού, οικονομικού, δικαστικού περιεχομένου και διάφορα άλλα έγγραφα (επιστημονικές συλλογές, παραρτήματα, συγγράμματα, ευρετήρια, καλλιτεχνία κ.α.).

Στις ήδη 400.000 σελίδες ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού, με τη συνδρομή της JTI, έρχονται να προστεθούν άλλες 240.000 σελίδες, έργο που επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. 
Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται μια μοναδική πηγή της νεοελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού και δίδεται ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε αυτήν.


 Πολλαπλασιάζονται, ακόμη, οι δυνατότητες ερευνητικής χρήσης του υλικού αυτού, εξασφαλίζονται πολλές συνεργασίες του Ι.Α. ΕΚΠΑ με ερευνητικά ιδρύματα των υπολοίπων ελληνικών αλλά και ξένων πανεπιστημίων, προβάλλεται και προωθείται το Ιστορικό Αρχείο αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως σημαντικό ερευνητικό πόλο και ως σύγχρονο ακαδημαϊκό κέντρο.


 Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1912

Πηγή: Foititikanea.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "