Ο τελευταίος «να μην κλείσει την πόρτα»… Ο εσμός των Πλαστών Τίτλων - 7 χρόνια κάθειρξη και 480.000 ευρώ πρόστιμο για πλαστό πτυχίο…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Καταιγίδα έχουν γίνει οι καταδίκες για πλαστά πτυχία που οι «έξυπνοι» χρησιμοποίησαν για να διορισθούν, ακόμη και μέσω ΑΣΕΠ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρακάμπτοντας όσους είχαν τα νόμιμα προσόντα. Διαβάστε τι ισχυρίσθηκε ο «τελευταίος» και τι έρχεται σύντομα στο φως της δημοσιότητας… για την νέα σοδειά πλαστών τίτλων που φαίνεται ότι είναι «επιδημία» τελικά.

Τελευταίος στην σειρά, πρώην εργαζόμενος (έχει ήδη απολυθεί) στον ΗΣΑΠ, που καταδικάσθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 7 ετών για πλαστό τίτλο πτυχίου, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η εισαγγελέας τη έδρας. Επιπλέον το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του ποσού των 480.000 ευρώ που σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ, ήταν οι αμοιβές του για όσο διάστημα εργάσθηκε σ’ αυτόν, μετά τον παράνομο διορισμό του.

Η ιστορία…

Σε μία «βασανιστική» για τον «δράστη» πολύωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κακουργημάτων Αθηνών, με τους δικαστές να απευθύνουν πολύ στοχευμένες και επίμονες ερωτήσεις τόσο στον κατηγορούμενο, όσο και στον μοναδικό μάρτυρα, διευθυντή σχολικής μονάδας, ξετυλίχθηκε όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο «καταδικασθείς» συμμετείχε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη «τεχνητών Ηλεκτρολόγων» στους Ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους ΑΕ, τον σημερινό ΗΣΑΠ, καταθέτοντας «Πτυχίο» Δημόσιας Τεχνικής Σχολής του ν. 1566/1985, που φέρεται να είχε λάβει το σχολικό έτος 1988-89, σε ηλικία 18 ετών, με αποτέλεσμα να διορισθεί στον Οργανισμό, υπερτερώντας άλλων ανθυποψηφίων του.

Πριν τρία περίπου χρόνια, ο ΗΣΑΠ, έστειλε το συγκεκριμένο «Πτυχίο», στην σχολική μονάδα της Β’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αθήνας, που φέρονταν από τα στοιχεία του, ότι το είχε εκδώσει.

Η έρευνα της σχολικής μονάδας για το συγκεκριμένο «Πτυχίο», στα επίσημα αρχεία που διατηρούνται σ’ αυτή, έδειξε ότι αυτό ήταν «ανύπαρκτο», γιατί δεν υπήρχε καμία εγγραφή για το αναφερόμενο σ’ αυτό πρόσωπο, ως μαθητή και αποφοιτήσαντα, στα επίσημα βιβλία του σχολείου (Μητρώο Μαθητών και Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων), γεγονός που γνωστοποιήθηκε επισήμως και εγγράφως στον ερωτώντα Οργανισμό (ΗΣΑΠ).

Αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, ο έχων το «ανύπαρκτο Πτυχίο» να απολυθεί άμεσα από τον ΗΣΑΠ και να παραπεμφθεί στην αρμόδια Εισαγγελία που άσκησε σε βάρος του κακουργηματική δίωξη.

Απολογούμενος, ενώπιον πλέον των φυσικών δικαστών του και απευθυνόμενος σ’ αυτούς, ο κατηγορούμενος για «πλαστότητα» του Πτυχίου που κατάθεσε στον διαγωνισμό του ΗΣΑΠ, ισχυρίσθηκε τα εξής:

-«Εργαζόμουνα ως βοηθός ηλεκτρολόγου στον ιδιωτικό τομέα και αναζητούσα τρόπο για να αποκτήσω το Πτυχίο Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου. Φίλος του πατέρα μου που ήταν εκπαιδευτικός στο «συγκεκριμένο σχολείο» που τελικά πήρα το Πτυχίο, μου έδωσε τα βιβλία που έπρεπε να μελετήσω και μου είπε ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω στις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου του, χωρίς να χρειασθεί να παρακολουθήσω τα μαθήματα. Έτσι κι έγινε. Πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις και πήρα το «Πτυχίο» του Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου που έχετε στα χέρια σας».

Καταπέλτης, όμως, η εισαγγελέας της έδρας, κατάγγειλε το συγκεκριμένο τίτλο σπουδών ως πλαστό, αναφέροντας ότι ο κατηγορούμενος τον χρησιμοποίησε εν γνώσει του για να διορισθεί στον ΗΣΑΠ, παρακάμπτοντας άλλους ανθυποψηφίους του που είχαν νόμιμα Πτυχία, στερώντας τους την ευκαιρία να αποκτήσουν σταθερή εργασία.

Τελικά, το δικαστήριο, όπως προαναφέρθηκε «απένειμε» στον κατηγορούμενο την ποινή των 7 χρόνων κάθειρξης και διέταξε την επιστροφή στον ΗΣΑΠ του ποσού των 480.000 ευρώ, ποσό που ο ίδιος είχε εισπράξει ως αμοιβές όλα τα χρόνια που εργάζονταν στον Οργανισμό με πλαστό Πτυχίο, πριν απολυθεί με την αποκάλυψή του.


Η νέα έρευνα για τον συγκεκριμένο χρήστη πλαστού Τίτλου Σπουδών

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, νέα έρευνα για χρήση του Τίτλου Σπουδών που αποδείχθηκε πλαστός, βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Συγκεκριμένα, ο ποιο πάνω αναφερόμενος καταδικασθείς, είχε καταθέσει τον Πλαστό Τίτλο Σπουδών, μαζί με όλα τα άλλα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (προϋπηρεσία, κλπ) στην αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προκειμένου να πάρει «Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος» Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου.

Με την σειρά της η αρμόδια Διεύθυνσή της, έστειλε, χωρίς να έχει γνώση της απόφασης του Τριμελούς πλημμελειοδικείου Κακουργημάτων, τον συγκεκριμένο και αποδεδειγμένα πλέον πλαστό Τίτλο σπουδών, στην σχολική μονάδα που «φέρεται» ότι τον εξέδωσε για έλεγχο και πιστοποίηση αυθεντικότητας. Είναι αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου θα είναι ταυτόσημα με τον πρώτο, εικάζεται δε ότι ο «δράστης» θα παραπεμφθεί εκ νέου στην δικαιοσύνη για χρήση πλαστού Τίτλου.

Τα «πλαστά» Πτυχία ως επιδημία…. και οι απολύσεις…

Για όσους παρακολουθούν το θέμα, τα «πλαστά Πτυχία» και συνολικά οι πλαστοί Τίτλοι Σπουδών, εμφανίσθηκαν λίγο μετά την νομοθέτηση του ΑΣΕΠ, από τον αείμνηστο Πεπονή, αλλά και την νομοθέτηση της πρόσληψης Πτυχιούχων κάθε βαθμού, επιπέδου και κλάδου για όλες τις τεχνικές και επαγγελματικές ειδικότητες που προσλαμβάνονταν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και σε κάθε Οργανισμό που χρηματοδοτούνταν από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των «πλαστών Τίτλων», οι έλεγχοι βρήκαν μεγάλο πλήθος απ’ αυτούς με τους «δράστες» να απολύονται και να δέχονται βαριές ποινές από την ελληνική δικαιοσύνη με ποιο χαρακτηριστική αυτή, της καθαρίστριας στη Λάρισα που τιμωρήθηκε με 15 χρόνια κάθειρξη γιατί κατέθεσε πλαστό τίτλο δευτεροβάθμιας προκειμένου να διορισθεί στον τοπικό Δήμο.

Συνολικά οι περισσότεροι «πλαστοί Τίτλοι» βρέθηκαν στους Δήμους, τις ΔΕΚΟ και τους θυγατρικούς Οργανισμούς του Δημοσίου, με όλους τους δράστες να έχουν πλέον απολυθεί.

Η έρευνα για το 2015 και τα «τρομακτικά» ευρήματά της…

Το 2015 οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης προχώρησαν στο έλεγχο 694.515 πιστοποιητικών που είχαν καταθέσει δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν ανάλογος έλεγχος σε άλλους 942 υπαλλήλους με ύποπτα 1995 πιστοποιητικά.


Απ’ αυτούς τους ελέγχους είχαν εντοπιστεί 45 πλαστοί τίτλοι ΑΕΙ, 48 ΤΕΙ, 636 πλαστά απολυτήρια Λυκείου,13 πλαστές πράξεις ισοτιμίας και αναγνώρισης σπουδών στο εξωτερικό, 2 πλαστοί τίτλοι αλλοδαπής, 26 “μαϊμού” τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, 38 σπουδών Αγγλικής γλώσσας, 5 Γαλλικής γλώσσας, 1 άλλων γλωσσών, 109 πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, 29 πλαστοί τίτλοι διαφόρων ειδικοτήτων, 1 οικογενειακής κατάστασης-πολυτεκνίας και 7 πλαστές βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, σε δεκάδες φορείς και Οργανισμούς του Δημοσίου αλλά και σε κεντρικές υπηρεσίες Υπουργείων και Δήμων, η χρήση και κατάθεση πλαστών πιστοποιητικών είχε αναχθεί σε ενδημικό φαινόμενο που ξεκινούσε από τα νοσοκομεία και έφτανε μέχρι τα σχολεία.

Μόνο στον Ο.Σ.Υ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθήνας) είχαν κατατεθεί από υποψήφιους υπαλλήλους για διορισμό και είχαν γίνει αποδεκτά 135 πλαστά πιστοποιητικά, ενώ διψήφιος είναι ο αριθμός των πλαστών σε Υπουργεία και Οργανισμούς.

Ενδεικτικά 21 πλαστά πιστοποιητικά εντοπίστηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού και 10 στη Διεύθυνση πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 15 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, 19 στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), 10 στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ, 60 στο Δήμο Αθηναίων, 13 στο Δήμο Αμαρουσίου, 12 στο Δήμο Ασπροπύργου, 10 στο Δήμο Μάνδρας, 12 στο Υπουργείο Οικονομικών, 30 στο Υπουργείο Πολιτισμού και 12 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας(ΥΠΑ) και ο αριθμός δεν έχει τέλος.

Πέρα από την χρήση πλαστών Τίτλων και πιστοποιητικών από υποψηφίους για διορισμό στο δημόσιο τομέα, αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι πλαστογράφησαν τίτλους γνώσης ξένων γλωσσών η ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να προαχθούν η να εξελιχθούν βαθμολογικά και μισθολογικά.

Η εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν πλέον πλαστοί Τίτλοι… στην δευτεροβάθμια…

Δεν είναι γνωστό, αν το Υπουργείο Παιδείας σκέφθηκε τρόπους αποφυγής «εκτροπών» στην έκδοση των Τίτλων που δίνουν τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά μία σειρά μέτρων που λήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, δυσκολεύουν πλέον σε υπερβολικό βαθμό τις προσπάθειες έκδοσης πλαστών τίτλων και διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο όλων των εγγράφων φοίτησης, όπως και των Τίτλων αποφοίτησης σε χρόνο dt..

Συγκεκριμένα η υποχρεωτική καταχώρηση όλων των στοιχείων Φοίτησης των μαθητών από τα Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία στο MyScooll και το «κλείδωμα» τους σε ετήσια τουλάχιστον βάση, αποτρέπει κάθε καταδολίευσή τους αφενός και αφετέρου τον άμεσο έλεγχο των στοιχείων κάθε Τίτλου Σπουδών που παρουσιάζεται, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή στην χρονοβόρα διαδικασία της αντιπαράθεσης με τις καταγραφές στα επίσημα βιβλία των σχολικών μονάδων, αν και εκτιμάται ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται επικουρικά.

Τα «πλαστά» Πτυχία των Ιδιωτικών Σχολείων και η ιδιαίτερη και πολύ διακριτή μεταχείρισή των κατόχων τους…

Πρόκειται για το πολύ γνωστό σκάνδαλο των «μη νόμιμα» εκδοθέντων Τίτλων Σπουδών, από ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ της Ηπείρου, οι οποίοι σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, που αποτέλεσε και το έναυσμα της έρευνας του ΣΕΕΔΔ που τα αποκάλυψε, είχαν εκδοθεί με «εξετάσεις» μαϊμού. Το σύνολό τους είχε βαθμό απολυτηρίου 19 έως 20 και 3.000 περίπου απ’ αυτούς τους «αριστούχους» πτυχιούχους διορίσθηκαν λόγο του μεγάλου βαθμού τους στο Υπουργείο Υγείας και σε άλλους δημόσιου τομείς, μέσω ΑΣΕΠ.

Το «θέμα» είχε έλθει στην δημοσιότητα επί Υπουργείας στο Παιδείας της κας Μαριέττας Γιαννάκου, συζητήθηκε πολλές φορές στην Ελληνική Βουλή, αλλά κανένας απ’ όλους αυτούς που πήραν, σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, μη νόμιμα Τίτλο Σπουδών με «άριστα» δεν απολύθηκε, ούτε διώχθηκε από τη Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους που «πιάστηκαν» με πλαστούς τίτλους.

Αντίθετα, για όλους αυτούς έχει προκριθεί η διακομματικής συναίνεσης λύση, της νομιμοποίησης των Τίτλων Σπουδών που παρουσίασαν για να διορισθούν, μέσω συνοπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «Εξετάσεων» για τους κατόχους αυτών των Τίτλων.

Το αν αυτό αποτελεί διακριτή και ευνοϊκή μεταχείριση της συγκεκριμένης πολυπληθούς ομάδας, σε σχέση με όλους τους άλλους που λόγο «πλαστών» ή μη νόμιμα εκδοθέντων Τίτλων, απολύονται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη, ας το κρίνει ο αναγνώστης…


Οι νέοι Έλεγχοι και τα ευρήματά τους…

Πληροφορίες, που φθάνουν στη στήλη, από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης, αναφέρουν ότι υπάρχει το τελευταίο χρονικά διάστημα, ένα πολύ μεγάλος συγκριτικά αριθμός «Τίτλων Σπουδών» (Πτυχία & Απολυτήρια) που έχει αποσταλεί από υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, ΔΕΚΟ και δημόσιους Οργανισμού, για επαλήθευση της γνησιότητάς τους.

Όλοι αυτοί οι Τίτλοι, προωθήθηκαν στις σχολικές μονάδες που φέρονται ότι τους έχουν εκδώσει ή διατηρούν το αρχείο των σχολικών μονάδων έκδοσή τους, που έχουν καταργηθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ο «έλεγχος» γνησιότητας των Τίτλων αυτών, συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες είτε γιατί τα αρχεία των σχολικών μονάδων βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, είτε γιατί, -ειδικότερα στα παλιά αρχεία των σχολικών μονάδων που έχουν καταργηθεί-, τα αρχεία παρουσιάζονται ελλιπή.

Μία ιδιαίτερη περίπτωση…

Η στήλη δεν έχει προς το παρόν πληροφορίες ότι έχουν σταλεί σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα της Επαγγελματικής, με προϊστορία σε «πλαστά» Πτυχία, Τίτλοι αποφοίτων για έλεγχο γνησιότητας.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι πρόκειται για σχολική μονάδα η οποία «κατέχει» και «διαχειρίζεται» το Αρχείο καταργημένης δημόσιας σχολικής μονάδας στην οποία είχαν, μετά από έρευνα των αρμοδίων αρχών, καταγραφεί πλαστοί ή εικονικοί Τίτλοι σπουδών. Ο τότε Διευθυντής της καταργημένης σήμερα δημόσιας σχολικής μονάδας είχε παραπεμφθεί στο οικείο Πειθαρχικό και στην δικαιοσύνη και είχε απαλλαγή «λόγω παραγραφής» των αδικημάτων που «φέρονταν» ότι διέπραξε…

Το ωραίο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο «απαλλαγείς λόγω παραγραφής» της καταργημένης, όπως αναφέρθηκε σχολικής μονάδας, είναι Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας που κατέχει και διαχειρίζεται το αρχείο της…

Όχι μη αναφωνήσει ο αναγνώστης «Ω τι κόσμος μπαμπά…». Έτσι τόσο απλά είναι τα πράγματα, αν και η στήλη δεν έχει στοιχεία για να ισχυρισθεί ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», αλλά αντίθετα ομνύει στην υπηρεσιακή επάρκεια και πίστη στο καθήκον του κ. Διευθυντή…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "