Γαβρόγλου για Εκδότες: Έμ… τους «πηδ@με… εμ… σκούζουν… Υπουργείο είμαστε και κάνουμε ότι θέλουμε…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Το χειρότερο πρόσωπο των ελλήνων πολιτικών που έχουν ή διαχειρίζονται ελέω λαού την εξουσία, έδειξε για άλλη μία φορά ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. Αφορμή, αυτή την φορά, ήταν η κίνηση των Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου να ανακοινώσουν ότι διακόπτουν την διανομή των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές των ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Τι ακριβώς είπε για το θέμα ο «πολύς» κ. Γαβρόγλου;

«Τα βιβλία φέτος θα δοθούν, δεν μπορούν νομικά να κάνουν αλλιώς οι εκδότες. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό.»

Προσέξτε, λέει αυτάρεσκα ότι οι Εκδότες δεν μπορούν να διακόψουν την διανομή των συγγραμμάτων γιατί δεν προβλέπετε στην σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Υπουργείο Παιδείας, ακόμη κι αν αυτό τους «γράψει» στα παλιά του παπούτσια και αρνηθεί να τους πληρώσει.

Κατ’ αρχή δεν υπάρχει τίποτα ποιο αναληθές από αυτό που δήλωσε ο κ. υπουργός. Οι Εκδότες δεν υπογράφουν καμία σύμβαση με το Υπουργείο Παιδείας και κανένας νόμος ή υπουργική απόφαση δεν ορίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να διανέμουν εσαεί τα συγγράμματα των φοιτητών, για τα οποία έχουν πληρώσει ακόμη και τον ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το εάν τους πληρώνει ή όχι.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, οι εκδοτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να χρηματοδοτούν την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου, βάζοντας τα δικά τους κεφάλαια, -όσοι έχουν πλέον-, ή αυξάνοντας τα χρέη τους προς την αγορά και τους συνεργάτες τους, επειδή έτσι λέει ο ίδιος, εκτοξεύοντας μάλιστα έμμεσες απειλές ότι το υπουργείο μπορεί να τους αποκλείσει.

Αν αυτό δεν είναι η ποιο ακραία μορφή ολοκληρωτικής «φασιστικής» πρακτικής, που οδηγεί στην ουσιαστική κρατικοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και μάλιστα στην ποιο ακραία μορφή της, όχι μόνο χωρίς αποζημίωση αλλά με τη επιβάρυνση τους με χρέη και φόρους, ίσως θα πρέπει κάποιος μεγάλος εγκέφαλος, οικονομικός, θεωρητικός ή ότι άλλο μπορεί να πει κάποιος, της σημερινής Κυβέρνησης, να το εξηγήσει…

Σε ότι αφορά τις πληρωμές του Υπουργείου προς τους Εκδότες, και την υποτιθέμενη σύμβασή τους στην οποία δεν υπάρχει κανένας όρος που να ορίζει ότι το Παιδείας είναι υποχρεωμένο να τους πληρώνει, πάλι (σκοπίμως; ή από άγνοια;) ο κ. Γαβρόγλου ισχυρίζεται λάθος πράγματα, παραπλανώντας την ελληνική κοινή γνώμη και όχι μόνο.

Σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει γίνει Νόμος του Κράτους, το Ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τους προμηθευτές του εντός ευλόγου χρόνου από την στιγμή που θα τιμολογηθεί μία προμήθεια και σε κάθε περίπτωση, αυτός ο εύλογος χρόνος εξόφλησης των υποχρεώσεών του δεν μπορεί να υπερβεί τις 90 ημέρες.

Στον ίδιο νόμο υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι οι προμηθευτές του Δημοσίου και στην προκείμενη περίπτωση οι Εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων, μπορούν να διεκδικήσουν τους νόμους τόκους για την αξία των υλικών που του προμήθευσαν, εφόσον η καθυστέρηση πληρωμής τους ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

Κι ενώ, αυτή την διάταξη, την χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως οι μεγαλοεργολάβοι που κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο επιπλέον πολλά εκατομμύρια ευρώ, κανείς μικρο-προμηθευτής του Δημοσίου, όπως είναι ουσιαστικά και οι εκδότες, δεν έχει ούτε πρόκειται να το τολμήσει, αφού οι διαδικασίες στα Ελληνικά Δικαστήρια μπορούν να κρατήσουν και πάνω από 10 χρόνια…

Τέλος υπάρχει άλλο ένα ή μάλλον περισσότερα επεισόδια στο «μαρτύριο του Ταντάλου» σε ότι αφορά την εξόφληση των οφειλών προς τους εκδότες από το Υπουργείο Παιδείας, με υπαιτιότητα ή σκοπιμότητα του τελευταίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει χρηματοδοτηθεί κατ’ επανάληψη, από τους θεσμούς, πέρα από τις προβλέψεις των Μνημονίων, προκειμένου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του δημοσίου (οφειλές) προς τον ιδιωτικό Τομέα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το Υπουργείο Παιδείας, εξοφλεί κάθε φορά που χρηματοδοτείται γι’ αυτό μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των οφειλών τους προς τους Εκδότες των Επιστημονικών συγγραμμάτων επικαλούμενο κατά κανόνα προβλήματα στην οικονομική υπηρεσία του, έλλειψη χρόνου για την επεξεργασία των παραστατικών, κλπ.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Διαβάστε στην συνέχεια, όσα δήλωσε για το θέμα, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο news247. 

--------------------------------

Γαβρόγλου για συγγράμματα: Δεν αλλάζουμε πολιτική απέναντι στους εκδότες - Νομικά ασταθής η απόφασή τους


Νομικά ασταθή, χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7  την απόφαση του συλλόγου εκδοτών να διακόψει τη διανομή επιστημονικών συγγραμμάτων σε 200.000 φοιτητές και σπουδαστές το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017

"Τα βιβλία φέτος θα δοθούν, δεν μπορούν νομικά να κάνουν αλλιώς οι εκδότες. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν ως καλοπροαίρετη πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής", είπε ο κ. Γαβρόγλου, υπολογίζοντας ότι το ύψος της οφειλής αγγίζει τα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

"Δεν υπήρξε τρύπα ποτέ. Πριν 1.5 χρόνο, το υπουργείο άλλαξε τις διαδικασίες κοστολόγησης και αυτό προκάλεσε ίσως μια μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες καταβάλλαμε κοντά 9 εκατ. ευρώ", συνέχισε και ανεξαρτήτως με τη στάση του ΔΣ του ΣΕΕΒΙ, υπογράμμισε ότι: "Δεν θα αλλάξουμε στάση ως προς τις πληρωμές και ελπίζω να μην υπάρξει σύγκρουση".

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το αρμόδιο υπουργείο πρότεινε στους εκδοτικούς οίκους, να σταματήσει η τιμολόγηση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά και να προχωρήσουν διά της αμεσότερης οδού της τιμολόγησης ανά εκδότες και ανά πανεπιστήμιο, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο των εκδοτών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας, εξήγησε ότι: "Οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να πληρώνονται, όπως πληρώνονταν τόσα χρόνια. Και δεν θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα κι άλλο, αλλά εννέα εκδοτικοί οίκοι απορροφούν το 50% (30 εκατ. ευρώ) από τα 60 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Εάν λοιπόν θέλουν να μιλήσουμε-επειδή έχουμε κάνει την έρευνα και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δημόσια με στοιχεία-ας μιλήσουμε όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για το αντικείμενο μελέτης που δίδεται σε φοιτητές. Γιατί υπάρχουν δουλειές που μπορούμε να τις κάνουμε σαν καουμπόι, όμως υπάρχουν και άλλες που το θέμα της κοινωνικής διάστασης είναι βεβαρημένο". Και συνέχισε: "Μπορεί να διαφωνούμε με τους μονοπωλιακούς παίχτες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς", χωρίς φυσικά να κατονομάζει τους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος μάλιστα έθιξε το σοβαρό ζήτημα της πολυδάπανης δραστηριότητας των έντυπων συγγραμμάτων στην εποχή της digital era, λέγοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη της ριζικής αναδιάρθρωσης του έντυπου λόγου. "Πάμε ιστορικά σε άλλη περίοδο. Και ήδη επεξεργαζόμαστε όχι την κατάργηση του έντυπου λόγου, αλλά τις δυνατότητες πρόσβασης των φοιτητών σε πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων. Και αυτό θέλει προγραμματισμό και επιστημονικές επιτροπές που θα συντονίσουν αυτό το έργο".

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός άφησε υπαινιγμούς περί της πολιτικής στόχευσης της κινητοποίησης των εκδοτών, με τα "βέλη" να στρέφονται - σύμφωνα και με την χτεσινή υπουργική ανακοίνωση - στη ΝΔ: "Αναρωτηθήκαμε και εμείς, όταν είδαμε την ανακοίνωση των εκδοτών. Πέρα όμως από την ηθική διάσταση, έγινε την ίδια ημέρα που οι καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον του ΕΣΡ στο ΣτΕ και την ίδια ημέρα, που ο υπουργός Μεταφορών έστειλε στο Πειθαρχικό όσους αρνιόνταν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω βέβαια, αλλά το 'ταυτόχρονο' της υπόθεσης γεννά ερωτηματικά".

Πάντως, δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα βήματα του υπουργείου, σε περίπτωση που οι εκδότες σκληρύνουν τη στάση τους. "Έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματά μας, αλλά θα τα δείτε όλα εντός ημερών.  Θα παρακαλούσα όμως τους εκδότες να μην οξύνουν την κατάσταση και να διαβεβαιώσω ότι πάση θυσία τα βιβλία θα διανεμηθούν στους φοιτητές".

Πηγή: news247

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "