Αιφνιδιαστική αυτοψία του εκπαιδευτικού συστήματος από κλιμάκιο ειδικών του ΟΟΣΑ αναστατώνει το Υπουργείο Παιδείας

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Όσες φορές είχε έρθει ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενημερωνόταν κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας για τα θέματα της πολιτικής του. Αυτή τη φορά, όμως, παρέκαμψαν το ΥΠΕΘΑ και κατεβαίνοντας μόνοι τους στα σχολεία, κατέγραψαν τραγικές καταστάσεις. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα στην τελική έκθεση του ΟΟΣΑ την άνοιξη…

----------------------

Αυτοψία – κόλαφος από τον ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα

Ολα τα παράδοξα που άκουσαν οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών επισκέψεών τους σε σχολεία και πανεπιστήμια

Ο ΟΟΣΑ σφίγγει τα λουριά στην ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη του επέστρεψαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες με νέα ομάδα και αυτή τη φορά κινήθηκαν… μόνα τους! Κατ’ επέκταση, η νέα «εργαλειοθήκη» για την Παιδεία που αναμένεται την άνοιξη, είναι βέβαιο ότι θα «καίει».

Το εξεταστικό σύστημα, οι νέοι νόμοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά κυρίως – και περισσότερο απ’ όλα – η αξιολόγηση, ήταν τα θέματα που συζήτησε η νέα ομάδα του ΟΟΣΑ, η οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά αιφνιδιαστικά και «επιτόπου» σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια και ομοσπονδίες.

Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές είχε έρθει ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενημερωνόταν κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας και τους φορείς του για τα θέματα της πολιτικής του. Οπως αποδείχθηκε όμως, είναι πάντα καλύτερα να δεις από κοντά αυτό για το οποίο γράφεις…

Στην ερώτηση «πώς θα χαρακτηρίζατε τη εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ», ο Γιώργος Μάκος ιδιοκτήτης εκπαιδευτικής επιχείρησης στο Μαρούσι, απαντάει ακαριαία: «Κακή»!

Τα φροντιστήρια. Τι ρώτησαν ο πολωνός εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ και η γαλλίδα συνάδελφός του, τους εκπροσώπους των φροντιστηρίων στην Ελλάδα; Ποιος ο λόγος ύπαρξής τους. Ποιες είναι οι ανάγκες των ελλήνων μαθητών. Ποια μαθήματα εξετάζονται για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τι σχέση έχουν αυτά με τη διδακτική διαδικασία στο σχολείο. Πώς αξιολογούν το προσωπικό τους. Και αν βοηθούν την Πολιτεία με προτάσεις και πορίσματά τους για καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

«Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού μίλησαν με γονείς, παιδιά και καθηγητές. Κάποια παιδιά, όπως κατάλαβα, απάντησαν ότι πάνε στο φροντιστήριο επειδή στο σχολείο τους δεν γίνεται σωστή δουλειά. Εμείς από την πλευρά μας περιγράψαμε την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά. Ελλείψεις στα σχολεία, χαμηλοί μισθοί» λέει ο Γιώργος Μάκος.

Η ομάδα του ΟΟΣΑ συνοδευόταν από εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας που φαίνεται ότι έθετε την «ατζέντα» στη συζήτηση. Μάλιστα φέρεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης σχολίασε προς τους εκπροσώπους του φροντιστηρίου «δίνετε όμως χαμηλούς μισθούς στους εκπαιδευτικούς σας». Για να πάρει όμως την απάντηση: «Γιατί, εσείς στους εκπαιδευτικούς σας ως υπουργείο Παιδείας δίνετε υψηλούς;».

Οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ έκαναν ερωτήσεις και σε άλλα φροντιστήρια σε γονείς όπως αν παίρνουν αποδείξεις, για να λάβουν την αποστομωτική απάντηση: «Οχι! Στα ιδιαίτερα μαθήματα ποτέ και σε φροντιστήρια συχνά το μισό του ποσού»…

Από δημόσια σχολεία η ομάδα του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε το σχολείο – βιτρίνα 70ό Δημοτικό της περιοχής Ακρόπολης, το οποίο είναι από τα πρώτα που καλύπτονται σε επίπεδο κενών κάθε χρόνο, όπως λένε οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, και το 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου.
Στη συνάντηση που έγινε με τα ιδιωτικά σχολεία, οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ «τα είδαν όλα». Ειδικά όταν ο πρόεδρος του συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δήλωσε ειρωνικά προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας «να μεταφέρετε τις ευχαριστίες μας προς τον υπουργό που μας αφήνει ακόμη να προσλαμβάνουμε τα προσωπικό μας με κριτήρια που εμείς επιλέγουμε»…

Περιπέτεια για την Ακρόπολη. «Ποιο είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που σας έρχεται στο μυαλό;» ρώτησε εκπαιδευτικός τον πολωνό εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ. «Η Ακρόπολη» απάντησε αυτός. «Το ξέρετε ότι για να πάει ένα σχολείο της Αθήνας στην Ακρόπολη χρειάζεται άδειες από τέσσερις διαφορετικούς υπαλλήλους και τελικά έγκριση που θα την υπογράφει η περιφερειάρχης Αττικής;» τον ρώτησε. Για να εισπράξει το βλέμμα τού ανθρώπου που δεν καταλαβαίνει αυτό που ακούει…

«Το ξέρετε ότι κάθε χρόνο τυπώνουμε βιβλία από τα οποία σχεδόν το 1/3 δεν διδάσκεται γιατί μέσα στη χρονιά έρχονται οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας ότι κάποια κεφάλαια θα τα προσπεράσουμε;» αναρωτήθηκε άλλος.

Από την πλευρά των ΤΕΙ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης που είχε συνάντηση με την ομάδα του ΟΟΣΑ απαντάει: «Εμείς προτείναμε μόνο τρία πράγματα: να επανέλθει η βάση του δέκα για την εισαγωγή στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρχει ένα μόνο ίδρυμα ανά περιφέρεια, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη που να έχει δύο και την Αθήνα που να φτάσει ώς πέντε και να επιτραπεί ο διορισμός νέων διδασκόντων γιατί πλέον ασφυκτιούμε».

Σε όλα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ απλά άκουγαν και κατέγραφαν…

Δεν ξέρουν πόσα ξοδεύουν… Από τα παραπάνω προέκυψε ένα άλλο παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας.

Στη χώρα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί «λογαριασμοί» για το πόσα χαλάμε ετησίως για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις. Αλλος είναι ο κωδικός για τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλα φαίνεται ότι ξοδεύουμε ως κράτος στις επιστημονικές μελέτες, άλλα δίνονται για δημόσιες επενδύσεις.

Το τελικό ποσό είναι απροσδιόριστο! Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Παιδείας συγκρότησε πριν από μερικούς μήνες επιτροπή για τα οικονομικά της Εκπαίδευσης, από την οποία όμως δεν έχουμε δει ακόμη κανένα πόρισμα.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Πηγή: ipaideia.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "