Δαπάνες για Παιδεία: Στην τελευταία δεκάδα της ΕΕ, η Ελλάδα - Στην πρώτη Πορτογαλία, Κύπρος

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


ΣΤΑ 1.405 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ Η ΜΕΣΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

Ουραγός στις δαπάνες για την παιδεία είναι η Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία δεκάδα αναφορικά με τις δαπάνες για την εκπαίδευση.

Αναμενόμενο, θα μπορούσε να πει κανείς, με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στον κλοιό των μνημονίων ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την Πορτογαλία και την Κύπρο να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ, που δαπανούν το υψηλότερο ποσοστό για την παιδεία σε σχέση με το ΑΕΠ.

Το 2015 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά, 18 από τα 28 κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστό 5% ή περισσότερο του ΑΕΠ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα της Eurostat είναι:

 • Ρουμανία (3,1%),
 • Ιρλανδία (3,7%),
 • Βουλγαρία και  Ιταλία (4,0%),
 • Ισπανία (4,1%),
 • Γερμανία και Σλοβακία (4,2%)
 • Ελλάδα (4,3%)

Το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν διέθεσαν οι εξής χώρες:

 • Δανία (7,0%)
 • Σουηδία (6,5%),
 • Βέλγιο (6,4%),
 • Φινλανδία (6,2%)
 • Εσθονία (6,1%),
 • Λετονία και την Πορτογαλία (6%) και
 • Κύπρος


Κατά μέσο όρο το 2015, οι δαπάνες για την «εκπαίδευση» ανήλθαν σε 1405 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ. Οι δαπάνες άνω των 2500 ευρώ ανά κάτοικο καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (4685 ευρώ), στη Δανία (3368 ευρώ) και στη Σουηδία (2977 ευρώ).

Στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, δηλαδή στις δάπανες κάτω των 500 ευρώ βρίσκεται η Ρουμανία με 248 ευρώ, η Βουλγαρία με 250 ευρώ και η Κροατία με 494 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "