Κώστας Γαβρόγλου: Σουτζούκι Κωνσταντινουπόλεως

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Θα τα κάνει όλα ολοήμερα. Μόνο που δεν ξέρει αν, πότε και πόσους καθηγητές μπορεί να προσλάβει για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν ως ολοήμερα. Θα ιδρύσει Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μόνο που δεν ξέρει πώς ακριβώς θα γίνει η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων από την οποία θα προκύψει το νέο πανεπιστήμιο.

Θα καταργήσει, επιτέλους, τις Πανελλαδικές. Μόνο που, μην τον ρωτάτε, δεν ξέρει ακόμη το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει. Δεν ξέρει τι θέλει να οικοδομήσει. Ξέρει μόνο τι θέλει να καταργήσει.

Ως σκηνικό αξεσουάρ για την πρεμιέρα της πρωθυπουργικής καμπάνιας, ο Κώστας Γαβρόγλου υπερανταποκρίθηκε στον ρόλο του. Η αυταπάρνησή του ήταν τέτοια ώστε έσπευσε ο ίδιος να επωμιστεί προσωπικά, μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα, το κόστος της δυσαρμονίας μεταξύ των εξαγγελιών και της πραγματικότητας.

Το ότι αυτές οι εξαγγελίες ήταν προγραμματικά άψητες δεν σημαίνει ότι επικοινωνιακά δεν ήταν μελετημένες. Αντιθέτως. Ολες ήταν ραμμένες στα μέτρα πελατειακών αναγκών.

  • Τι θέλουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους; Ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
  • Τι θέλουν οι φοιτητικές παρατάξεις; Να ασκούν εκλογική επιρροή στις διοικήσεις των πανεπιστημίων.
  • Τι θέλουν οι «αδιόριστοι» καθηγητές; Διορισμούς.
  • Τι θέλουν οι συνδικαλιστές; Να ακούσουν ότι ο νόμος για τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων που κατέστρωσαν με τον προηγούμενο υπουργό δεν θα αλλάξει, και ας έχει η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι θα τον αλλάξει – προσυπογράφοντας τη δέσμευση ρητώς, ως το 70ό στη λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα.

Παρότι ερασιτέχνης συριζαίος, ο καθηγητής Γαβρόγλου είχε καλή επίδοση στη διαχείριση αυτών των προσδοκιών – δηλαδή στη διαχείριση του τίποτα. Χρωμάτισε τον δημαγωγικό καπνό με ύφος παλαίμαχου στη δημιουργική ασάφεια. Oχι τόσο ακαδημαϊκός, όσο ο Μπαλτάς, ούτε τόσο κομματικός, όσο ο Φίλης, ο Γαβρόγλου αποδεικνύεται μέχρι στιγμής χρήσιμος στο υπουργείο Παιδείας τόσο στο παρασκήνιο, ως ισορροπιστής μεταξύ των κομματικών λόμπι, όσο και στο προσκήνιο, ως μειλίχιος πλασιέ της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το πόσο πειστική είναι μακροπρόθεσμα αυτή η προπαγάνδα, φορέας της οποίας είναι ο ίδιος ο περιοδεύων πρωθυπουργός, δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει να δημιουργήσει, έστω και φευγαλέα, την εντύπωση ότι υπάρχει κυβέρνηση και πέρα από το μνημόνιο.

Είναι μια εκστρατεία που δεν απευθύνεται μόνο στην κοινωνία. Απευθύνεται πρωτίστως στο ίδιο το κόμμα, το οποίο στο παρελθόν έχει δείξει πώς κατευθύνεται. Eχει δείξει ότι μπορεί να αυτοϋπνωτίζεται από την ηχώ της φωνής του.

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει για να τον βλέπουν και οι βουλευτές του. Ακολουθεί τον κανόνα πολιτικής αλλαντοποιίας που πρώτος διατύπωσε ο Μπίσμαρκ – παραφρασμένο εδώ βαλκανοπρεπώς: Βοηθάει τους βουλευτές του να φάνε το σουτζούκι των μέτρων χωρίς να αναρωτηθούν από τι είναι φτιαγμένο.

Μιχάλης Τσιντσίνης

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "