Μεταπτυχιακοί και Πτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών στο μικροσκόπιο των Αρχών – Σαρωτικοί Έλεγχοι νομιμότητας – 480 οι «προβληματικοί» τίτλοι μέχρι στιγμής

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Σαρωτικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για όλους τους μεταπτυχιακούς και πτυχιακούς τίτλους που έχουν κατατεθεί στην εκπαίδευση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αφορούν κυρίως αυτούς που προέρχονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού όλων των βαθμίδων.

Για τους τίτλους που προέρχονται από ιδρύματα του εξωτερικού, ο έλεγχος γνησιότητας γίνεται από τον ΔΟΑΤΑΠ, ενώ για αυτούς που προέρχονται από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ο έλεγχος γίνεται από το ΣΕΕΔΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Βήμα, ο ΔΟΑΤΑΠ έλεγξε τα δύο τελευταία χρόνια 25.000 τίτλους εξωτερικού με τους 40 από αυτούς να είναι είτε πλαστοί, είτε με αλλοιωμένα στοιχεία.

Για το 2015, κατατέθηκαν για έλεγχο γνησιότητας 4.231 τίτλοι σπουδών, έγινε μέχρι στιγμής έλεγχος για 2047 και βρέθηκαν 13 πλαστοί ή αλλοιωμένοι. Ακόμη βρίσκονται προς παραλαβή άλλοι 1.354 τίτλοι που στάλθηκαν ταχυδρομικά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αφού ακόμη δεν έχει αρχίσει η αποστολή των μεταπτυχιακών τίτλων που κατέθεσαν (και αναγνωρίσθηκαν) οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Συνολικά οι φάκελοι για έλεγχο γνησιότητας Τίτλων Πτυχίων και Μεταπτυχιακών από ιδρύματα του εξωτερικού που είναι ανοικτοί στον ΔΟΑΤΑΠ ξεπερνούν τις 20.000. βάση τα Στελέχη του Οργανισμού, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων μόνο για τους Πτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Τίτλους του εξωτερικού από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για την διετία απόκτησης 2003-2005 που απέδωσαν περισσότερους από 300 πλαστούς ή αλλοιωμένους τίτλους, εκτιμούν ότι οι διενεργούμενοι έλεγχοι θα αποδώσουν «θησαυρό», λαμβανομένου υπόψη ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός τίτλων προς έλεγχο γνησιότητας από Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής, που σημειωτέων έχουν κατατεθεί την τελευταία διετία.

Ακόμη εκτιμούν ότι υπάρχουν Τίτλοι αυτής της κατηγορίας που ναι μεν είναι γνήσιοι και χωρίς αλλοιώσεις, αλλά δεν έχουν συνάφεια για τα επαγγελματικά αντικείμενα εργασίας που αναγνωρίσθηκαν. Τέτοιοι τίτλοι έχουν εντοπισθεί κυρίως στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, με το θέμα να απασχολεί ήδη το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πηγές του τελευταίου το θέμα είναι ιδιαίτερο σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού σε άλλες περιπτώσεις η αναγνωρισθείσα «συνάφεια» από τα οικεία ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ είναι «λάθος», ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που δεν έπρεπε να «αναγνωρισθούν» καν αφού σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή εκπαιδευτική νομοθεσία δεν θεωρείται ότι καλύπτουν τις νόρμες αναγνώρισης ισοτιμίας.

Σε ότι αφορά τους ελέγχους του ΣΕΕΔΔ, που γίνονται στοχευμένα είτε με συγκεκριμένη εντολή κάποιου δημόσιου φορέα, είτε μετά από καταγγελίες, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δώσει μόνο για το 2014 περισσότερους από 400 πλαστούς ή αλλοιωμένους τίτλους σπουδών.

Συνολικά μόνο για το 2014 έχουν ανακληθεί οι διορισμοί περισσότερων από 390 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός παρεμφερών περιπτώσεων σε εκκρεμότητα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι περιπτώσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Νομικά Πρόσωπα, Δήμοι, κλπ.) για τις οποίες δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ, κατ’ έτος υποβάλλονται προς αναγνώριση κατά μέσο όρο 1.951 Τίτλοι Βασικών Σπουδών, 3497 Μεταπτυχιακοί Τίτλοι και 490 περίπου Διδακτορικοί.

Το 2014, κατατέθηκαν προς αναγνώριση 1059 Τίτλοι Βασικών Σπουδών, 2.536 Μεταπτυχιακών και 273 Διδακτορικών, ενώ για το 2015 υπήρξε μεγάλη υπέρβαση κυρίως στους μεταπτυχιακούς τίτλους που συνολικά ξεπερνούν τις 5.000 με το 85% από αυτούς να εκτιμάται ότι κατατέθηκαν από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς.

Το τελευταίο είναι και το στοιχείο που έχει προκαλέσει «συναγερμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ, αφού είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ του εξωτερικού και ειδικά ιδιωτικά, διεξάγουν «προγράμματα Μεταπτυχιακών Τίτλων» στη χώρα μας με φρανσάιζ, κάτι που απαιτεί ενδελεχή τυπικό έλεγχο για το αν αυτοί οι Μεταπτυχιακοί τίτλοι πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας, λόγω των καταγγελιών που έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται προσανατολίζεται να διεξάγει ελέγχους «συνάφειας» για όλους τους Μεταπτυχιακούς Διδακτορικούς Τίτλους που έχουν αποδοθεί από τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ όλης της χώρας. Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που έχει ναθειά γνώση όσων έχουν μέχρι στιγμής συμβεί «δεν μπορεί να αναγνωρίζονται μεταπτυχιακά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής τους (μη σύνταξη και «δημοσίευση» Εργασίας, κλπ) ή αφορούν άλλα αντικείμενα από το βασικό επαγγελματικό τίτλο και δεν έχουν καμία συνάφεια με αυτόν.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "