Υπουργείο Παιδείας: Ο νέος σύμβουλος του κ. Υπουργού, ο Νέος Διευθυντής Επαγγελματικής και η «εγκατάλειψη» του ΙΕΠ

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Παρότι τις συζητήσεις των ημερών τις έχει μονοπωλήσει το οικονομικό μέρος, ή αλλιώς το λεγόμενο δημοσιονομικό, της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης των 86 δις ευρώ για την Ελλάδα, τα «κρυφά» προς το παρόν και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 22 Αυγούστου, προαπαιτούμενα, δίνουν ουσιαστικά και τον τόνο των αλλαγών που θα υπάρξουν σε όλο το κρατικό τομέα τα επόμενα τρία χρόνια, αρέσει ή δεν αρέσει σε οιονδήποτε σ’ αυτή την χώρα.

Αν και μέχρι τώρα η εκπαίδευση και γενικά η Παιδεία έχει βρεθεί εκτός δημόσιας συζήτησης, η αναφορές των κ.κ. Μεϊμαράκη και Χριστοφιλοπούλου στην συζήτηση στη Βουλή το βράδι της περασμένης Τετάρτης στα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, δίνει το στίγμα του τι θα ακολουθήσει.

Ακόμη η αναφορά, στο Ευρωκοινοβούλιο, του Βέλγου Προέδρου των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφτεν, στην κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, με την επισήμανση της επιλογής και ορισμού των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, φανερώνει με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, έχουν πλέον απόλυτη γνώση του τι συμβαίνει στην χώρα μας και ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθούν πλέον καμία παρέκκλιση από τους όρους της νέας συμφωνίας, όπως και να τις βαφτίσουν οι «πολυμήχανοι» υπουργοί μας.

Πριν, όμως, αναφερθούμε στον ορυμαγδό των νέων «μεταρρυθμίσεων» που θα έλθουν στον τομέα της Παιδείας, -σε επόμενη ανάρτηση-, ας δούμε μερικές από τις άμεσες αλλαγές που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δουν το φως της δημοσιότητας, ή έχουν ήδη συμβεί.

Δευτεροβάθμια Επαγγελματική: Ο κ. Γιάννης Λιγνός, νυν Διευθυντής Β/θμιας Επαγγελματικής του Υπουργείου Παιδείας μας «τελείωσε». Στη θέση του, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες πρόκειται να περάσει ο νυν Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του αν, υπουργού κ. Τάσου Κουράκη κ. Γιώργος Μουστάκας, ΠΕ 17 Ηλεκτρονικός, πρώην Δ/ντής του Ε.Κ. Αγίων Αναργύρων και Πρόεδρος της ΕΤΕ.

Στη θέση του Συμβούλου που ο κ. Μουστάκας «αφήνει», έρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και άρτι συνταξιοδοτηθείς κ. Κοτσιφάκης. Ο τελευταίος ήταν και η αρχική επιλογή του κ. Κουράκη για την θέση του Συμβούλου του επί θεμάτων Επαγγελματικής, την είχε, όμως, ευγενικά αρνηθεί με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσε να την αποδεχθεί, όντας σε διαθεσιμότητα, πριν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί στην ίδια θέση επιστρέψουν στην ενεργό εκπαίδευση και αποκατασταθούν δημοσιοϋπαλληλικά.

ΙΕΠ: Αποχώρηση σημαντικών διοικητικών και εκπαιδευτικών στελεχών και μάλιστα στενών συνεργατών του Προέδρου κ. Σωτήρη Γκλαβά και του Προϊστάμενου του Β΄ Τμήματος κ. Παύλου Μάραντου. Ξέρουν τίποτα ή απλώς αποτελεί τυχαίο γεγονός;

Όπως και αν είναι, το γεγονός ότι αποχωρούν συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί από το ΙΕΠ, παρότι η απόφαση απόσπασης τους όριζε ότι αυτή ήταν έως το 2018, σηματοδοτεί ανησυχίες για το μέλλον του ΙΕΠ.

Συγκεκριμένα με αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στο Διαύγεια, διακόπηκε η απόσπαση στο ΙΕΠ των κ.κ. α) Βάιου Τσιλίκα που επιστρέφει στην Δ/νση Δ΄ Αθήνας, β) Ιωάννας Κατσούλη που επιστρέφει στην Δ/νση Β΄ Ευβοίας, γ) Προκόπιου Ψάλτη που επιστρέφει στην Δ/νση Δυτική Αττική, δ) Σπυρίδωνα Ορφανάκη που επιστρέφει στην Δ/νση Λασιθίου, ε) Μαργαρίτα Κουσαθανά που επιστρέφει στην Δ/νση Α΄Αθήνας και ε) Κωνσταντίνου Θεοδώρου που επιστρέφει στην Δ/νση Δ΄Αθήνας.

Προκαλεί απορίες αυτές οι διακοπές απόσπασης στο ΙΕΠ, δεδομένου ότι στις 29.12.2014 με την απόφαση15236/29-12-2014 ΔΣ ΙΕΠ είχαν ορισθεί με θητεία έως την 31.8.2014 α) ο κ. Βάιος Τσίλικας (ΠΕ12.05) Εισηγητής ΙΕΠ, β) ο κ. Προκόπης Ψάλτης (ΠΕ03) Σύμβουλος Γ΄ ΙΕΠ, γ) ο κ. Σπυρίδων Ορφανάκης (ΠΕ03) Εισηγητής ΙΕΠ, η κ. Μαργαρίτα Κουσαθανά (ΠΕ04.02) Σύμβουλος Β΄ ΙΕΠ και ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδώρου (ΠΕ12.04) Εισηγητής ΙΕΠ, ενώ δεν υπάρχει νεότερη απόφαση για την αντικατάσταση και παύση της θητείας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, -που μεταφέρονται με επιφύλαξη, αφού δεν έγινε δυνατή η διασταύρωσή τους από περισσότερες από μία πηγές-, στο ΙΕΠ υπάρχει αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ένταση και «διαπάλη» για την από εδώ κι εμπρός πορεία και ειδικότερα πολύ κακό κλίμα μεταξύ των Προϊσταμένων Τμημάτων και των υπόλοιπων στελεχών (Συμβούλων και Εισηγητών) που βρίσκονται στην θέση να καλούνται να προσυπογράψουν ειλημμένες αποφάσεις των πρώτων, για τις οποίες δεν συμφωνούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τελευταία «επεισόδια» της σειράς στο γίγνεσθαι και πράττειν στο εσωτερικό του ΙΕΠ είναι τα ωρολόγια προγράμματα του Τομέα Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής των ΕΠΑΛ με τα οποία διαφωνούν σφόδρα οι Ηλεκτρολόγοι, όπως επίσης και η λίστα με τις άτυπες Ομάδες Εργασίας για τα Αναλυτικά προγράμματα των ΕΠΑΛ, που μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια, για τις οποίες κανείς, εκτός ίσως από τον κ. Παύλο Μάραντο και των κ. Σωτήρη Γκλαβά δεν γνωρίζει πως συγκροτήθηκαν και πως επιλέχθηκαν όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές.

Ένα δεύτερο που πιθανόν προκαλεί ανησυχίες στα στελέχη του ΙΕΠ και ειδικότερα σ’ αυτά που δεν συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων, αλλά αντίθετα καλούνται εκ των υστέρων να τις εφαρμόσουν, είναι οι διαρκώς εντεινόμενες πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή στην ηγεσία του ΙΕΠ και ως παρεπόμενο αυτής θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι για κάθε πράξη της απερχόμενης και ειδικά σ’ αυτές που αφορούν οικονομικά στοιχεία και αμοιβές.

Εδώ ισχύει το «όταν παλεύουν οι Ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια», κι αυτό είναι το βασικό γεγονός που επηρεάζει όσους θέλουν ή έχουν εκφράσει την θέληση να «εγκαταλείψουν» το ΙΕΠ, γιατί πράγματι αρκετοί από αυτούς ετοιμάζονται να αποχωρήσουν…

Το τρίτο και βασικότερο που προκαλεί αναστάτωση σε όλο το κτίριο της οδού Τσόχα 36 και ειδικότερα σε όσους γνώριζαν τι προέβλεπε το 1ο και 2ο Μνημόνιο για την τύχη του ΙΕΠ και του Διόφαντος, είναι ότι η νέα μνημονιακή συμφωνία ή άλλως τρίτο μνημόνιο, -για όσους μπορούν να διαβάσουν τι «κρύβεται» πίσω από την ενότητα «μεταρρυθμίσεις»-, προβλέπει και επιβάλει την οριστική κατάργησή τους και την μεταφορά του εργασιακού και επιτελικού – παιδαγωγικού και όχι μόνο αντικειμένου τους στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Παιδείας.

Αυτός είναι και ο λόγος της λεκτικής προς το παρόν διαπάλης μεταξύ του αν. Υπουργού κ. Τάσου Κουράκη και του Υπουργού κ. Αριστείδη Μπαλτά, με τον τελευταίο να θεωρεί ότι θα «σώσει την Παρτίδα» ξεγελώντας για άλλη μία φορά τους «κουτόφραγκους» δανειστές.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "