Αλέξης Τσίπρας: Γρίφος με πολλά «ζητούμενα» η δήλωσή του για την Παιδεία

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας και συνομίλησε με τον υπουργό κο Αριστείδη Μπαλτά και το επιτελείο του.

Τυπικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συγχαρεί, ως είθισται, το υπουργείο για την επιτυχή ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων. Τόσο ικανοποιημένος έδειξε μάλιστα που δεν ανέφερε ούτε κουβέντα περί κατάργησής τους, όπως ηχηρά διατυμπάνιζε ο ίδιος και το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς δηλώσεις για το θεσμό των πανελληνίων από το Μάιο του 2014 (μόλις ένα χρόνο πριν): «μια "δοκιμασία" μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τις οικογένειές τους. Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πια γνωρίζει καλά ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και τους αποκλεισμούς, ότι είναι διαβλητές όπως έδειξε ή ίδια η ζωή»

Και μπορεί να πει κανείς ότι τελικά η κατάργηση των πανελληνίων δεν θα έλυνε το πρόβλημα, άρα η βελτίωσή τους, που εντέλει προτείνει η κυβέρνηση, είναι πιο απαραίτητη και πιο ουσιαστική. Σωστός λοιπόν ο πρωθυπουργός (και) με αυτή την αλλαγή πλεύσης .Εδώ βέβαια τίθεται το πλέον φιλοσοφικό ερώτημα ,μήπως τυχόν από τις πολλές «αλλαγές πλεύσεις» στραβά αρμενίζουμε;

Μένει ν' απαντηθεί κι αυτό με βιωματικό τρόπο, όπως όλα τα καίρια και μείζονα ερωτήματα της τελευταίας περιόδου.

Το πιο υπόγεια τρομακτικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού όμως, ίσως να είναι η φαινομενικά αισιόδοξη δήλωση που έκανε στο υπουργείο παιδείας, κι ας τη θυμηθούμε:

«Ένας μεγάλος στόχος για το υπουργείο Παιδείας, ένα μεγάλο όραμα για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι επιστήμονες να μπορέσουν να ζήσουν, να προκόψουν, να δώσουν στη χώρα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα».

Η δεύτερη ανάγνωση της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, η ανάδυση του λεγόμενου και κάτω κειμένου, οδηγεί και σε συμπεράσματα διόλου αισιόδοξα: ζωή με αποκλειστικό δόσιμο στη χώρα;

Λέξεις που με τον τρόπο που εκφράστηκαν υπαινίσσονται μια κλειστή κοινωνία, χαμηλών προσδοκιών, απομόνωσης, εσωστρέφειας. Μια ζωή κρατικοδίαιτη, με ισοπεδωμένα τα όνειρα και τη διαφορετικότητα, με έλλειψη ευρύτερων επιλογών. Ταυτόχρονα, στη δήλωση του πρωθυπουργού απουσίαζε παντελώς ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είχε απόλυτα εθνικό χαρακτήρα.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Τι είδους πολίτες της επόμενης μέρας θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο παιδείας με τη σημερινή κατεύθυνση που πιστά δείχνει ν' ακολουθεί;

Μήπως τελικά τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων πράγματι θα μετατραπούν ουσιαστικά σε πτυχία εσωτερικής κατανάλωσης κι αυτό όχι τυχαία αλλά βάσει σχεδίου;

Μήπως αυτή η απομόνωση έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τη θέση της Ελλάδας σήμερα, ανεξαρτήτως επίτευξης συμφωνίας ή όχι;

Είμαστε η πιο απομονωμένη χώρα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Προφανώς υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω απομόνωση και με όχημα την παιδεία μπορούμε να την επισπεύσουμε. Αυτό θέλουμε;

Είτε πρόκειται περί παρεξήγησης, μιας ακόμη, είτε όχι, οφείλουν να αποσαφηνίσουν πλήρως τις προθέσεις τους το υπουργείο παιδείας και ο πρωθυπουργός.

Αρκετά με τους γρίφους, τις δηλώσεις διττής σημασίας και τα γοητευτικά χαμόγελα. Αρκετά με τις παρεξηγήσεις. Η παιδεία δε μπορεί ν' αποτελεί πιόνι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της είναι κατάκτηση πολλών ετών που θα πρέπει να διακρατηθεί με νύχια και με δόντια. Ακόμη και με αγώνες, χωρίς κομματικές κατευθύνσεις, με μοναδικό γνώμονα το μέλλον των παιδιών και κατ' επέκταση της ίδιας της χώρας.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "