Νομοθετώντας για τους «δικούς» μας – Ο «ευτελισμός» της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Το ό,τι η ηγετική «Τρόικα» του Υπουργείου Παιδείας νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται σ’ αυτόν, είναι πλέον κοινή και αδιαμφισβήτητη πεπίθεση.

Στην αγωνία της, όμως, να «δέσει» το γλυκό σύμφωνα με τους δικούς του όρους, νομοθετεί ουσιαστικά στο πόδι, με αποτέλεσμα να χρειασθούν πέντε ερμηνευτικές εγκύκλιοι και τρεις παρατάσεις ημερομηνιών, μόνο για το θέμα της επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων στην Β/θμια εκπαίδευση.

Η εξέλιξη, όμως των γεγονότων έχει και παρενέργειες. Το Vukentra.gr τις είχε προαναγγείλει, αλλά δεν θα μείνουμε σ’ αυτό, αφού η δικαίωση και η επιβεβαίωση των όσων έχει γράψει συμβαίνει σε πραγματικό πλέον χρόνο. Δείτε το σχόλιο γνωστής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας, για την παράταση κατά δύο ημέρες της προσθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων, μετά την λήξη της τελευταίας και θα καταλάβετε αρκετά πράγματα (το σχόλιο παρατίθεται στο τέλος).

Τα «επίχειρα» της επιστροφής (Ηλίας Κοτσυφάκης, Θεόδωρος Καρλαύτης και άλλοι εκπαιδευτικοί, μετά την «ανάληψη» Υπηρεσίας στην Διεύθυνσή τους)

Οι δύο, όμως τελευταίες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα (6.6.2015), προκαλούν αν όχι μειδιάματα, τουλάχιστον απορίες για τον τρόπο σκέψης αλλά και δράσης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

α). Μισθοδοσία εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα που δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη σε κάποιες από τις κατηγορίες που πρόβλεπαν οι αποφάσεις του Υπουργείου ΔΜΗΔ και για τους οποίους δεν εκδόθηκαν ποτέ οι προβλεπόμενες από το άρθρο 82 του ν.4172/2013 διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης.

Πρόκειται για 85 εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατά το διάστημα που ήταν σε διαθεσιμότητα μισθοδοτούνταν με το 75% των αποδοχών τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013, θα έπρεπε να απολυθούν και να πάψει η μισθοδοσία τους, από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επιλογής θέσης σε άλλη δημόσια εκπαιδευτική ή διοικητική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εκπαιδευτικούς που κατείχαν συνδικαλιστικές θέσεις, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο (ΟΛΜΕ) και η υποβολή της σχετικής αίτησης θα είχε σαν συνέπεια να αποχωρήσουν για τυπικούς λόγους από αυτές. Με τον τελευταίο, νόμο μάλιστα προβλέφθηκε η θεσμοθέτηση προσωποπαγών θέσεων γι’ αυτούς στα σχολεία που υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα πέραν των άλλων να εξασφαλίζουν και το αμετάθετο, αφού οι θέσεις αυτές δεν μπορούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία να μεταφερθούν, όπως επίσης και οι κατέχοντες αυτές να μετατεθούν σε άλλη σχολική μονάδα.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το άρθρο 56 του νέου εκπαιδευτικού «πολυνομοσχεδίου» του επονομαζόμενου και «κουρελού» που προτίθεται να καταθέσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σ’ αυτό κι εφόσον πράγματι θα ισχύσει αναφέρονται τα εξής:

«Άρθρο 56 - Ακύρωση επιστροφής μισθών επαναπροσληφθέντων εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του ν.4172/2013, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αίτηση στις ανακοινώσεις του Υπουργείου ΔΜΗΔ για οποιοδήποτε λόγο και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη απόλυσης, εφόσον τους κατεβλήθη το 75% του μισθού τους κατά την περίοδο από 22.3.2014 μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου, δεν υποχρεούνται σε επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν».

Όλα καλά λοιπόν για τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και ανώτατο συνδικαλιστικό στέλεχος της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ). Και η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, κατά τη λαϊκή έκφραση.

Η συγκεκριμένη διάταξη, έβγαλε και ειδήσεις που αφορούν, πέραν των άλλων και την κορυφή της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιβάλλον του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Κοτσυφάκη, ο ίδιος δεν προτίθεται να επανέλθει στα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά δρώμενα και δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου εκλογή στο προεδρείο της ΟΛΜΕ. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προτίθεται αμέσως μετά την ψήφιση του υπό κατάθεση εκπαιδευτικού «πολυνομοσχεδίου – κουρελού» να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να ιδιωτεύσει προκειμένου να συνεχίσει και ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει διακόψει εδώ και αρκετά χρόνια.

β). Επιστροφή εκπαιδευτικών που κατ’ εξαίρεση είχαν μεταταγεί σε διοικητικές θέσεις ή στην Α/θμια Εκπαίδευση.

Με το 6ο κατά σειρά διευκρινιστικό έγγραφο του ο κ. Τάσος Κουράκης, ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που είχαν μεταταγεί, θα παραμείνουν στις μέχρι τώρα θέσεις που υπηρετούσαν έως την λήξη του σχολικού έτους (όσοι υπηρετούσαν σε εκπαιδευτικές θέσεις) και έως 28 Αυγούστου που λήγει το σχολικό έτος, όσοι υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις (για να δείτε ή κατεβάσετε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ).

Αυτά για το οποία δεν δίνεται καμία διευκρίνιση και μπορούν να προκαλέσουν ακυρότητα των διαδικασιών έκφρασης της ψήφου των συλλόγων διδασκόντων για τους υποψήφιους των σχολικών μονάδων είναι:

α) Έχουν ή όχι οι εκπαιδευτικοί αυτών των κατηγοριών δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για θέση Διευθυντού σχολικής μονάδας;

β) έχουν ή όχι το δικαίωμα να ψηφίσουν στους συλλόγους διδασκόντων για τους υποψηφίους;

Ήδη, σε αρκετές σχολικές μονάδες, πολύ εκπαιδευτικοί αυτών των δύο κατηγοριών έσπευσαν, αμέσως μετά την Τρίτη παράταση που δόθηκε στις 4.6.2015 και κατέθεσαν αιτήσεις για την επιλογή τους στη θέση Διευθυντή του Σχολείου ή ακόμη και Σχολείων.

Ίσως ο κ. Τάσος Κουράκης να έπρεπε να εκδώσει και άλλο διευκρινιστικό έγγραφο μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση… Έτσι κι αλλιώς μία και μόνο υπογραφή είναι…

Τι αναφέρεται στο με αριθμό 88535/Ε2/4.6.2015 έγγραφο του Αν. Υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη…

Μετά την έκδοση της αριθμ.87080/Ε2/02-06-2015 Διαπιστωτικής Πράξης επαναφοράς εκπαιδευτικών στην Εκπαίδευση στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14, 17, 18 και 21 του Ν.4325/2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1016 τ.Β΄/3-6-2015 , ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, εξέδωσε τις ακόλουθες διευκρινίσεις, σχετικά με την εφαρμογή της:

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ανωτέρω Διαπιστωτική Πράξη οφείλουν να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία στις Διευθύνσεις Δευτ/θμιας Εκπ/σης στις οποίες ανήκουν, συμπληρώνοντας με ευθύνη της εκάστοτε Δ/νσης το σχετικό Πρωτόκολλο Ανάληψης Υπηρεσίας.

Όσοι εκ των ανωτέρω έχουν μεταταχθεί και υπηρετούν:

α) ως εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες, για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων αυτών, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους,

β) σε διοικητικές θέσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ, προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, θα παραμείνουν στις θέσεις αυτές μέχρι και τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, έχοντας το δικαίωμα χρήσης κατά το διάστημα αυτό της κανονικής άδειας σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθ. 48 του Ν. 3528/2007.

Για το λόγο αυτό, η ανάληψη υπηρεσίας των εν λόγω εκπ/κών στις Δ/νσεις Εκπ/σης μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Οι τοποθετήσεις και αυτών των εκπαιδευτικών θα γίνουν από τις οικείες Διευθύνσεις Δευτ/θμιας Εκπ/σης σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις περί τοποθετήσεων διαδικασία.

Τι κρύβεται πίσω από την παράταση αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; (esos – 4.6.2015)

Κατ αρχή όταν ο υπουργός υπογράφει μία απόφαση θα πρέπει να συνοδεύεται στα υπόψιν και η αιτιολογία.

Εδώ σ αυτή την απόφαση της διήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων Δ.Ε, η αιτιολογία δεν υπάρχει.

Ο ανεπίσημος ισχυρισμός ότι η παράταση δόθηκε για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί δεν φαίνεται να πείθει.

Τι έγινε όμως ακριβώς;

Ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις των διευθυντών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έληξε χτες το μεσημέρι στις 13.00, ξαφνικά , ο Αναπληρωτής υπουργός Τ. Κουράκης, έδωσε παράταση δύο ημερών, μάλιστα (ουσιαστικά) ΜΕΤΑ τη λήξη της προθεσμίας.

Ε, και λοιπόν; Θα ρωτούσε κάποιος ανυποψίαστος.

Ας δούμε όμως μια πιθανή ερμηνεία του γεγονότος.

Δεν λέμε κουβέντα για παράταση, πριν η προθεσμία λήξει, ορμούν οι υποψήφιοι, καταθέτουν τις αιτήσεις τους.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας, δίνεται παράταση δύο ημερών.

Στο διάστημα αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει για παράδειγμα μια συνδικαλιστική παράταξη τις αιτήσεις, καταγράφει τους υποψήφιους και τα τυπικά προσόντα, καταγράφει τα σχολεία που ζητούν και στη συνέχεια σχεδιάζει επί χάρτου ποια σχολεία «μπορούν να πάρουν οι δικοί μας» υποβάλλοντας αιτήσεις για τα σχολεία αυτά.

Αν ο υπουργός ήθελε να αποφύγει τους όποιους κινδύνους που εκθέτουν την Κυβέρνηση, θα έπρεπε να ανακοινώσει την παράταση πριν τη λήξη της προθεσμίας διότι το ζήτημα που τους καθηγητές σε διαθεσιμότητα ήταν γνωστό ήδη και δε προέκυψε μετά τη λήξη της προθεσμίας .

«Ο Σχολάζων & Κολάζων»

Voukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "