Η μικροπολιτική του Αριστείδη Μπαλτά και ο Αλτουσέρ

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

 

«Κι εγώ διάβασα κάποτε Αλτουσέρ, αλλά δεν κάνω έτσι», μου έλεγε προχθές παλαιός γνώριμος του κ. Μπαλτά. Κατ’ αρχάς, δυο λόγια περί Λουί Αλτουσέρ. Γάλλος φιλόσοφος, καθολικός και μαρξιστής, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία περί «επιστημονικής τομής» στη σκέψη του Μαρξ. Η σκέψη του, σχηματικά πάντα, μπορεί να συμπυκνωθεί στην άποψη ότι η θεωρητική πρακτική επεξεργάζεται «θεωρητικά αντικείμενα» χωρίς ποτέ να έρθει σε επαφή με το πραγματικό αντικείμενο που σκοπεύει να γνωρίσει. 

Παράδειγμα ο ίδιος ο Αλτουσέρ. Το 1968, όταν τα σοβιετικά τεθωρακισμένα εισέβαλλαν στην Πράγα, ο ίδιος εξέδιδε το έργο του «Ο Λένιν και η φιλοσοφία». Σημασία δεν έχουν τα τεθωρακισμένα, εμπειρικά και υποδεέστερα αντικείμενα, αλλά η ίδια η θεωρία. Ο Αλτουσέρ αντιτάχθηκε στην αποσταλινοποίηση του Χρουστσόφ και την επαναξιολόγηση των σχέσεων μαρξισμού και ανθρωπισμού καθότι η θεωρητική του παραγωγή τον οδηγούσε στην απόρριψη παντός ανθρωπισμού. Εκτός από καθολικός και μαρξιστής ήταν και μανιοκαταθλιπτικός, με αποτέλεσμα σε μια κρίση μανίας να στραγγαλίσει τη σύζυγό του. 

Η σκέψη του Αλτουσέρ επηρέασε πολλούς Ελληνες αριστερούς διανοούμενους, με προεξάρχοντα τον Νίκο Πουλαντζά. Εχει επηρεάσει και τον κ. Μπαλτά· αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την επιρροή που του έχει ασκήσει ο Ντεριντά, αντιλαμβανόμαστε την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει την εμπειρική πραγματικότητα της παιδείας. Θεωρητικός, όσο θεωρητικός είναι και ο γιατρός που σου λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι η κίρρωση, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει το ήπαρ. 

Και τώρα στο διά ταύτα: Καταργεί τα Συμβούλια Διοίκησης και επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των Πανεπιστημίων. Θα συναποφασίζουν και αυτοί, όπως παλιότερα, ποιοι διδάσκοντες θα κριθούν, ακόμη και τι θα διδάξουν, και πόσοι διοικητικοί χρειάζονται φερ’ ειπείν. Συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές. Χάρη στην ψήφο τους είχε εκλεγεί ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος διέπρεψε ως τραγικός ηθοποιός, για μερικούς απλώς ως κωμικός πρύτανης. Καταργεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πώς αλλιώς θα μπορούν οι φοιτητοπατέρες να κλέβουν τις κάλπες και να κρεμούν τα κουρελόπανά τους για να διαφημίζουν την πραμάτεια τους; Και ο ίδιος, ως «αιώνιος» φοιτητής του Αλτουσέρ, επαναφέρει τους περίφημους «αιώνιους». 

Η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι ο κ. Μπαλτάς είναι εμμονικός. Εχει μια θεωρητική κατασκευή στο μυαλό του, την οποία, εκμεταλλευόμενος την εξουσία του, θέλει να την εφαρμόσει επί δικαίων και αδίκων. Πώς το έλεγε ο δάσκαλός του; Σημασία δεν έχει το πραγματικό αντικείμενο. Η απαισιόδοξη εκδοχή είναι ότι η κυβέρνηση, διά του κ. Μπαλτά, επιχειρεί να καθησυχάσει όσους την κατηγορούν ότι ετοιμάζεται να συμβιβασθεί. Οσο πιο κοντά πλησιάζει στην απαραίτητη, για την επιβίωση της χώρας, συμφωνία, τόσο θα μεγαλώνει το μπάχαλο στην Παιδεία, τομέα όπου αποδεικνύεται ότι, όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης, «οι Ελληνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους για να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να αυτοκυβερνηθούν». 

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "