Υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων: Στο έλεος των συνδικαλιστικών παρατάξεων και της «γραμμής» που θα δώσουν

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

 

Ήλθε πλέον ο καιρός της παραδειγματικής «τιμωρίας» των ευσυνείδητων και όσων εργάσθηκαν και η επιβράβευση όλων όσων τους άρεσε να μην «ταράσσουν» το σύστημα, όπως αναφέρει και το κλασικό κείμενο για τους υπεύθυνους ενός project. Συρρικνώνεται η μοριοδότηση των επιστημονικών προσόντων και αυξάνεται η μοριοδότηση της αρχαιότητας. 

Το Vuknetra.gr είχε ήδη προαναγγείλει από τις 6 Φεβρουαρίου, ότι πρώτος στόχος της τρόικας υουργών που ηγείται στο υπουργείο Παιδείας είναι ο πλήρης διοικητικός έλεγχος της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (η Τριτοβάθμια διατηρεί προς το παρόν το αυτοδιοίκητο). 

Είχε μάλιστα προβλέψει ότι αυτό θα επιφέρει την πλήρη κομματικοποίησή της, μέσω των διατάξεων και των όρων και κριτηρίων που θα καθορισθούν για την επιλογή όλων των στελεχών της διοικητικής πυραμίδας του εκπαιδευτικού συστήματος (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ). 

Στις 17 Μαρτίου είχαμε επανέλθει, δίνοντας μάλιστα στην δημοσιότητα τον εκπαιδευτικό που θα καταλάμβανε την θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, όπως πράγματι έγινε ένα μήνα μετά (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ). 

Σήμερα, όλες οι θέσεις του Vuknetra.gr που διατυπώθηκαν στα δύο αυτά άρθρα επιβεβαιώθηκαν (να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας). 

Όπως δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε γνωστή εκπαιδευτική ιστοσελίδα, είναι πλέον έτοιμη η τροπολογία (άραγε γιατί δεν τόλμησαν να την βάλουν στο βασικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου;) για τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης. 

Η τροπολογία που είναι πλέον έτοιμη προβλέπει –εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές πριν την κατάθεσή της ή μέσα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή-  για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων την εξής μοριοδότηση: 

  • 12 μόρια οι ψήφοι του Συλλόγου Διδασκόντων (γίνεται αναγωγή του 33%)
  • 14 μόρια   προϋπηρεσία  των εκπαιδευτικών εκ των οποίων 11 προϋπηρεσία και 3 θέση ευθύνης
  • Λιγότερα από 5 μόρια το σύνολο των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών
  • Λιγότερα από 3  μόρια το δεύτερο πτυχίο
  • Λιγότερο από ένα  μόριο ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου
  • Mέχρι 1 μόριο η ξένη γλώσσα, ανάλογα το επίπεδο 

Γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι σε σχέση με τα προηγούμενα κριτήρια επιλογής Διευθυντών : 

α). υποβαθμίζονται τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και μειώνεται η μοριοδότηση τους, 

β). κατά παγκόσμια και πρωτοφανή πρακτική εξομοιώνονται τα Διδακτορικά με τα Μεταπτυχιακά, τόσο επιστημονικά, όσο και στην μοριοδότησή τους, 

γ). «εξαφανίζεται» το προσόν της επιμόρφωσης, θεωρώντας την ουσιαστική χωρίς νόημα  και 

δ). αυξάνεται υπερβολικά το κριτήριο της «αρχαιότητας». 

Τέλος εισάγεται ο θεσμός της ψήφου του συλλόγου διδασκόντων, καθιστώντας ουσιαστικά τον Διευθυντή έρμαιο των «ορέξεων» των εκπαιδευτικών, πόσο μάλλον που για να κριθεί η αίτηση κάποιου υποψηφίου θα πρέπει υποχρεωτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, να «πάρει» τουλάχιστον το 20% των ψήφων των εκπαιδευτικών που απαρτίζουν τον οικείο σύλλογο διδασκόντων. 

Που οδηγούν όλα αυτά τα νέα και «ωραία»; 

Μα φυσικά στην επιλογή των «εκλεκτών» και ειδικότερα των «εκλεκτών» των συνδικαλιστικών παρατάξεων που κυριαρχούν σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια. 

Γίνεται απόλυτα φανερό ότι το κατώφλι του 20% των ψήφων του συλλόγου διδασκόντων μπήκε μόνο και μόνο να αποκλειστούν ανεπιθύμητοι υποψήφιοι με πλούσια επιστημονικά προσόντα και ικανή αρχαιότητα, που όμως είτε ως διευθυντές σχολείου, είτε ως απλοί αλλά μάχιμοι εκπαιδευτικοί επέδειξαν προσήλωση στο καθήκον και δεν ενέδωσαν στα κελεύσματα των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Εξάλλου, είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα η πρακτική συγκεκριμένης συνδικαλιστικής εκπαιδευτικής παράταξης, να μην βαθμολογεί με τον αιρετό της, στις προηγούμενες επιλογές Διευθυντών, τους υποψηφίους που μέλη της είχαν «καταγγείλει» για «αντισυναδελφική συμπεριφορά ή να τους βάζει ελέω συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας τον βαθμό 3 προκειμένου να τους «ρίξει» το μέσο όρο βαθμολόγησης τους. 

Και να φανταστεί κανείς, ότι το όριο του 10% των ψήφων που υπάρχει στον εκλογικό νόμο της Τουρκίας για την εισαγωγή στην τουρκική βουλή ενός κόμματος, θεωρείται από την Ευρώπη, αλλά και τους Έλληνες πολιτικούς, ως τεχνητό φράγμα για τις ανεπιθύμητες πολιτικές παρατάξεις, ενώ βέβαια πάγια είναι και η άποψη της αριστεράς στην Ελλάδα για απλή αναλογική χωρίς κανενός είδους φραγμό. 

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι Διευθυντές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν συγκεντρώσουν το 20% των ψήφων του συλλόγου διδασκόντων δεν θα κρίνονται καν για Διευθυντές. Όπως δήλωσε ο κ. Κουράκης Κάποιος υποψήφιος πρέπει να έχει το 20% των προτιμήσεων των συναδέλφων του για να είναι υποψήφιος. Πρώτα θα γίνονται οι εκλογές στα σχολεία και μετά η μοριοδότηση των υποψηφίων» 

Για την επιμόρφωση των υποψηφίων αλλά και του συνόλου των εκπαιδευτικών, από κίνητρο βελτίωσης τους, σύμφωνα και με όσα όριζε ο 3528/2007, περνά στην απαξία αφού πλέον δεν θα υπολογίζεται για την ανέλιξή τους. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί που με προσωπικό ή ακόμη και οικογενειακό κόστος παρακολούθησαν προγράμματα επιμόρφωσης, από 15θήμερα έως ετήσια, επιβραβεύονται αρνητικά, αφού έτσι αποφάσισαν οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης, ή μήπως όπως ευρέως κυκλοφορεί πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω των «αγώνων» τους δεν «πρόκαμαν», όλα τα προηγούμενα χρόνια, να παρακολουθήσουν ανάλογα επιμορφωτικά προγράμματα. 

Ίσως βέβαια η νέα και υπερήφανη Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που οι εκπαιδευτικοί της θεωρούνται «πάνσοφοι» με την αποφοίτησή τους από τις παραγωγικές σχολές και δεν χρειάζονται καμία  επιμόρφωση. Ίσως βέβαια, η απαξίωση της επιμόρφωσης από τα κριτήρια επιλογής διευθυντών να εξηγεί γιατί στα σχολεία που κυριαρχούσε και κυριαρχεί η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία επιμόρφωσης συγκεκριμένων εκπαιδευτικών είχαν γίνει φύλλο και φτερό σε σημείο που αν συζητούνται στα κλειστά «τραπέζια» τους στις ταβέρνες όπου αντάλλασαν δημοκρατικά τις απόψεις τους. 

Υπάρχει, όμως και κάτι που οι σοφοί συντάκτες της τροπολογίας δεν πρόβλεψαν. Είναι η περίπτωση που για διαφόρους λόγους, κανένας υποψήφιος Διευθυντής, δεν θα συγκεντρώσει το 20% των ψήφων του συλλόγου διδασκόντων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν κανείς τους να αξιολογηθεί για την θέση. 

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει απόφαση, μόνο που θα ανακοινωθεί εκ των υστέρων. Εφόσον δεν υπάρχει υποψήφιος που να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων του συλλόγου διδασκόντων, τον Διευθυντή θα ορίζει με απόφαση του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, επιλέγοντας για το συμφέρον της υπηρεσίας αυτόν που αυτός κρίνει ως κατάλληλο, χωρίς δέσμευση στο αν αυτός είχε υποβάλλει αίτηση ή όχι. 

Από εδώ κι εμπρός, οι εκπαιδευτικοί με φιλοδοξίες για ανέλιξη σε διευθυντικές εκπαιδευτικές θέσεις, πήραν τοο μάθημα τους. Αρκεί πλέον μία καλή θέση στις οργανωμένες συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές παρατάξεις, πολύ καλές σχέσεις, επικοινωνιακά ή άλλου τύπου με τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο και κυρίως καμία αντίρρηση σε όσα στραβά βλέπουν στο σχολείο. Έτσι θα γίνουν και θα παραμένουν δημοφιλείς. Όσο για το εκπαιδευτικό έργο, ε αυτό θα αποτιμηθεί με το νέο σύστημα… 

Ήλθε πλέον ο καιρός της παραδειγματικής «τιμωρίας» των ευσυνείδητων και όσων εργάσθηκαν και η επιβράβευση όλων όσων τους άρεσε να μην «ταράσσουν» το σύστημα, όπως αναφέρει και το κλασικό κείμενο για τους υπεύθυνους ενός project. 

Βοήθεια και φώτιση σε όλους… 

Υ.Γ.: Δόθηκε παράταση ενός χρόνου στην θητεία των Σχολικών Συμβούλων. Δεν προλαβαίνει το Υπουργείο για τις διαδικασίες επιλογής ή ισχύει αυτό που προς το παρόν «ψυθιρίζεται» στους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η προεπιλογή των στελεχών τους με βάση τις προτιμήσεις τους, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη προσαρμογή των κριτηρίων επιλογής τους; 

Ο «Σχολάζων & Κολάζων»

 

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "