Οριστικό και Αμετάκλητο: Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της Εκπαίδευσης - Αλλάζουν όλες οι διοικήσεις και οι Διευθυντές

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

 

Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν τελικά την ολική αντικατάσταση των πάντων στην διοίκηση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. 

Άν εξαιρέσει κανείς τους Διευθυντές Σχολικών μονάδων για τους οποίους εκφράσθηκε δημόσια η θέληση της ηγεσίας του Υπουργείου για παράταση ενός χρόνου στη θητεία τους, που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, αν και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, έχει πλέον δρομολογηθεί η αντικατάσταση όλων των προσώπων που στελεχώνουν τις υπόλοιπες βαθμίδες διοίκησης της εκπαίδευσης. 

Εν αρχή η διοίκηση του ΙΕΠ 

Τελικά, επικράτησαν οι απόψεις που ήθελαν άμεση αντικατάσταση όλης της διοίκησης του ΙΕΠ και όχι την διατήρησή της μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, κατ’ ελάχιστον. Σ’ αυτό συνετέλεσε η διαπίστωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου, ότι η υπάρχουσα διοίκηση του κ. Σωτήρη Γκλαβά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που υπάρχουν για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση τους επόμενους μήνες και ειδικότερα: 

α). Τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία για την Τρίτη τάξη του Λυκείου και ιδιαίτερα αυτή των ΕΠΑΛ, που πέραν της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης θα επιβαρυνθεί με τις καταργηθείσες ειδικότητες που επαναφέρονται με το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Η άποψη ή μάλλον η πρόταση της διοίκησης του ΙΕΠ, που διατυπώθηκε σε κλειστή σύσκεψη του υπουργείου για το θέμα αυτό, με την οποία προτάθηκε η θεσμοθέτηση πρόχειρων αναλυτικών προγραμμάτων με βάση το περίγραμμα κάθε ειδικότητας και κάλυψη του εκπαιδευτικού υλικού με «σημειώσεις» των εκπαιδευτικών, ήταν το «ποτήρι» που ξεχείλισε για την ικανότητα της σημερινής διοίκησης του ΙΕΠ να δώσει σοβαρές λύσεις και «σφράγισε» την άποψη του υπουργού για την άμεση σχεδόν αντικατάσταση της. 

β). Το νέο ΕΣΠΑ ΤΟΥ Υπουργείου Παιδείας. Η πεπίθεση και αντίληψη των στελεχών του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) που ακόμη τρέχει, σπαταλήθηκε σε αμοιβές, μελέτες και ουσιαστικά αναποτελεσματικές ενέργειες από την διοίκηση του ΙΕΠ που είχε αναλάβει εργολαβικά την υλοποίησή του, σε συνδυασμό με το πλήθος των καταγγελιών για την κακοδιαχείρισή του και την προνομιακή μεταχείριση μίας σχετικά κλειστής ομάδας εκπαιδευτικών, ήραν τους φόβους ότι χωρίς την ομάδα Γκλαβά – Κουμέντου δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα και θα χαθούν «κονδύλια». Την τελευταία αυτή άποψη ενίσχυσε και η με απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου, «περικοπή» κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που διαχειρίζονταν η διοίκηση Γκλαβά και η μεταφορά τους σε άλλες δράσεις, λόγω αδυναμίας ή «τεχνητής», όπως εκτιμήθηκε καθυστέρησης ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων τεχνικών Δελτίων. 

Ακόμη, υπάρχει το Νέο ΕΣΠΑ (2013-2017) που βρίσκεται αυτή την χρονική περίοδο σε μερική αναμόρφωση, για το οποίο εκτιμήθηκε και αποφασίσθηκε ότι θα πρέπει να το διαχειρισθεί η «νέα διοίκηση του ΙΕΠ» από την αρχή και όχι αργότερα, έχοντας σ’ αυτή την περίπτωση την δυνατότητα μόνο της λογιστικής – διοικητικής υλοποίησης και όχι του σχεδιασμού του. 

γ). Τη θέση της νυν διοίκησης του ΙΕΠ, «επιβάρυνε» και η σπουδή της να «τακτοποιήσει» για θητεία πέντε χρόνων όλη την εκπαιδευτική πυραμίδα του ΙΕΠ (Συμβούλους και Εισηγητές), στο τέλος του προηγούμενου έτους κι ενώ ήδη είχαν ανακοινωθεί οι πρόσφατες εκλογές. 

Η αλλαγή της διοίκησης του ΙΕΠ θα συμπαρασύρει και τις διοικήσεις των άλλων συνδεδεμένων με το Ινστιτούτο Ανεξάρτητων Αρχών και Οργανισμών, αφού σ’ αυτές συμμετέχουν ή προεδρεύουν μέλη της διοίκησής του. 

Το πρόσωπο που θα κλιθεί να διοικήσει το ΙΕΠ από την θέση του Προέδρου, είναι προς το παρόν άγνωστο, αν και η πλέον ισχυρή υποψηφιότητα είναι η Πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφράσει τη θέληση ή άλλως την επιθυμία να καταλάβει τη θέση του κ. Γκλαβά. 

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης 

Όπως είναι γνωστό, οι ημερομηνίες της προκήρυξης τρέχουν και για τις συγκεκριμένες θέσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον 492 εκπαιδευτικοί. Οι θέσεις θεωρούνται και είναι άκρως πολιτικές, αφού οι Περιφερειακοί Διευθυντές θεωρούνται το άμεσο μάτι και  χέρι της διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το κτίριο της Ανδρέα Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι, όσο και από το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις Περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης, θα παρθεί κατά βάση με πολιτικά κριτήρια, χωρίς βέβαια να «παραβλεφθούν» ή να παρακαμφθούν και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία στις πολυπληθείς εκπαιδευτικές περιφέρειες, -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κρήτη-, στις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγούν πρόσωπα προσκείμενα στο Κυβερνών κόμμα. Αναλογικά θα υπάρξουν θέσεις και για το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, ενώ αριθμός, μικρός σχετικά, θα υπάρξει και για τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, εκτός της Χρυσής Αυγής. 

Για τις θέσεις «κυκλοφορούν» αυτή την χρονική περίοδο στην εκπαιδευτική κοινότητα, διάφορα ονόματα, ως βέβαια ότι θα τοποθετηθούν με τις κρίσεις. Σίγουρα θεωρούνται όμως μόνο δύο. 

Για την Περιφέρεια Αττικής, φαβορί είναι εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε Λύκειο της Καστέλας στον Πειραιά, που μάλιστα θεωρείται «άρρωστος», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με το εκπαιδευτικό σύστημα και την διοίκησή του, δηλαδή ολοκληρωτικά αφοσιωμένος σ’ αυτό, ακόμη και τώρα που είναι απλός εκπαιδευτικός. 

Για την ίδια θέση, ακούγεται σαν «αουτσάιντερ», Διευθύντρια Λυκείου της Δυτικής Αθήνας που πιστεύεται ότι διαθέτει, λόγω συζύγου, πολύ ισχυρή στήριξη από το καθηγητικό κατεστημένο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Το δεύτερο φαβορί, οι ίδιες πληροφορίες το εντοπίζουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Διαθέτει μεταπτυχιακά και μάλιστα «ιταλικού τύπου», υπηρετεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και έχει την πολύ ισχυρή στήριξη βουλευτίνας και μάλιστα πολύ προβεβλημένης και δραστήριας στα εκπαιδευτικά του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ. 

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης 

Η περίπτωση τους είναι ποιο απλή. Για την επιλογή τους θα υπάρξει πιθανόν τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων τους, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία και σε εκπαιδευτικούς που τα προσόντα τους, τυπικά και ουσιαστικά, δεν «κτυπούν ταβάνι», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. 

Και στην περίπτωση τους ακούγονται πολλά ονόματα, ως βέβαιων για κατάληψη κάποιας θέσης, αν και εκτιμάται ότι περισσότερο είναι δικό τους «πλασάρισμα» παρά ισχυρή υποψηφιότητα. 

Το μόνο ξεκάθαρο φαβορί που έχει πολύ ισχυρή στήριξη από τους συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ακούει στο όνομα «Λαμπρόπουλος», υπηρετεί δε σαν Διευθυντής Λυκείου στην Δυτική Αθήνα. 

Εκπαιδ-άρχης 

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "