Υπουργείο Παιδείας: Η συμφωνία με το «Eurogroup» φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στην διοίκηση της εκπαίδευσης και όχι μόνο…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

Σωτήρης Γκλαβάς και Σία και όχι μόνο μας «τελείωσαν». Οι αλλαγές στην διοικητική δομή της εκπαίδευσης, μετά την συμφωνία με το «Eurogroup». Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δρομολογεί αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευση, με άμεσες αλλαγές προσώπων σε κρίσιμους Οργανισμούς και Ινστιτούτα.

Για όσους γνωρίζουν τα τεκτενόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα Κυβερνητικά όργανα, η πίεση για αλλαγές στον διοικητικό μηχανισμό της δημόσιας διοίκησης, ήταν από την επαύριο της ορκωμοσίας του κ. Τσίπρα, πολύ μεγάλη με τα στελέχη των επιμέρους κομματικών οργάνων του να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η συμφωνία με το «Eurogroup» απελευθερώνει πλέον τις διαδικασίες, πόσο μάλλον που στις δεσμεύεις της «Νέας Συμφωνίας» περιλαμβάνεται και η «Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης», δέσμευση που θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τις σαρωτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, άλλες ορατές και άλλες χωρίς επικοινωνιακή προβολή, σε όλα τα στάδια και υπουργία αυτής της Κυβέρνησης.

Εξυπακούεται ότι συμφωνία με το «Eurogroup» φέρνει καταιγιστικές αλλαγές και στην διοίκηση της εκπαίδευσης, αλλά όχι μόνο και σ’ αυτή… αν και σημειώνεται ήδη «μετατόπιση» των εχόντων και κατεχόντων θέσεις ευθύνης προς το «Κυβερνητικό κόμμα», κατά την πα΄για τακτική των «σαλιγκαριών» ή μάλλον των γυμνοσαλιάγκων που είναι κατά την λαϊκή έκφραση «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Θα επιβιώσουν ή επιτέλους θα δούμε νέα φρέσκα πρόσωπα στη διοίκηση της Εκπαίδευσης; «Ου γαρ οίδασι παρά μόνο τας πληγάς…»

Η πρώτη Ενέργεια

Όπως είναι γνωστό, σαν πρώτη ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή, είναι η αναγγελία αντικατάστασης των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης και η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων με νέους που θα επιλεγούν από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που το Vukentra.gr είχε προαναγγείλει (για να δείτε το δημοσίευμα κάντε κλικ εδώ).

Αυτά που εντυπωσιάζουν και ταυτόχρονα προκαλούν απορίες στην σχετική προκήρυξη (για να την δείτε κάντε κλικ εδώ) είναι δύο:

α) Επικαλείται και ορίζει ότι η επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών θα γίνει με βάση τις διατάξεις του Νόμου 3260/2004 (για να δείτε τον νόμο κάντε κλικ εδώ) που ούτως ή άλλως έχει υπερκερασθεί από την νεότερη νομοθεσία και όχι με τον πρόσφατο νόμο επιλογής Διευθυντών και Τμηματαρχών του δημόσιου Τομέα 4275/2014 (για να δείτε τον νόμο κάντε κλικ εδώ), που όπως αναφέρει εφαρμόζεται για όλους και όλα τα υπουργεία. Ουσιαστικά, και σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 που επικαλείται και ορίζει η προκήρυξη, η επιλογή νέων Περιφερειακών Διευθυντών θα γίνει με μόνο κριτήριο, τα τυπικά υπηρεσιακά τους προσόντα, με ότι κι αν αυτό σημαίνει.

β) Ορίζει ότι το «συγγραφικό έργο» απλώς θα αναφερθεί και δεν θα προσκομισθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένα κατάλογο τίτλων συγγραφικού έργου κατά το δοκούν, προκειμένου να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους, τίτλους για τους οποίους, όμως, δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της βαρύτητας αλλά και της γνησιότητας τους. Κάτι αντίστοιχο έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και τις αρχές του ’90 για την επιλογή ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όλοι γνωρίζουν τον τρόπο και το όργιο παρουσίασης τίτλων «συγγραφικού έργου» από τους υποψηφίους, έργο που ουδέποτε ελέγχθηκε από τα συμβούλια επιλογής παρά τις διαμαρτυρίες. Για να μην είμαστε, όμως, προπέτες, πιθανόν να υπάρξει Εγκύκλιος που να επιλύει αυτά τα θέματα…

Γενικά και συνολικά, όμως, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι εκκλήσεις στο διαδίκτυο, ενδιαφερόμενων, αλλά και έμπειρων στελεχών της εκπαίδευσης για την εξασφάλιση διαφάνειας και αξιοπιστίας δίκαιων διαδικασιών κατά την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, αφού πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αυτές τις θέσεις, ακούγονται τα ονόματα αυτών που θα αναλάβουν…

Η επόμενη ημέρα… και ποιους αφορά…

Οι κρίσιμες και επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Παιδείας, όπως και στα Ινστιτούτα και Οργανισμούς που είτε υπάγονται, είτε εποπτεύονται από αυτό είναι αρκετές και σε ορισμένες περιπτώσεις άγνωστες, ακόμη και για όσους υπηρετούν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Όπως διατείνονται στελέχη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα είναι καταιγιστικές, αν και πιθανόν πρώτα θα υπάρξει συνέλευση του Τμήματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ήδη ορισμένες ενέργειες τη ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δείχνουν την κατεύθυνση του θα ακολουθηθεί…

Εν Αρχή το Ινστιτούτο Διόφαντος και το αυτόνομο, αλλά ενσωματωμένο σ’ αυτό Ινστιτούτο εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), των οποίων οι διοικήσεις είναι προαποφασισμένο ότι θα αλλάξουν τις αμέσως επόμενες 10 έως 15 ημέρες.

Για το ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, που ουσιαστικά παραμένει ακέφαλο, εδώ και τρία περίπου χρόνια, μετά την έναρξη ελέγχου των πεπραγμένων του από το ΣΔΟΕ, έλεγχο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ο οποίος διεξάγεται μετά από επίμονο αίτημα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF), «αναζητείται» έμπειρο περί των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των άλλων Ευρωπαϊκών Ταμείων, στέλεχος της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι ό,τι το Διόφαντος, διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία που πηγαίνουν τόσο στον ερευνητικό τομέα, όσο και στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.

Για το ΙΕΠ, όμως, υπάρχει άλλη άποψη. Σημαντικό για την περίπτωσή του είναι ότι τόσο ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, όσο και το επιτελείο του, έχουν πλήρη γνώση για όσα συμβαίνουν σ’ αυτό και κυρίως των «σκανδάλων» διασπάθισης του κοινοτικού χρήματος σε ανούσιες ενέργειες και δράσεις που συνολικά κατέληγαν σε αμοιβές ημετέρων και μόνο.

Πρόγευση του τι θα συμβεί στο ΙΕΠ, είναι η ανακοίνωση για το «πάγωνα» της πληρωμής των αμοιβών στα στελέχη εκπαίδευσης που ασχολήθηκαν με τα προγράμματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου μα γίνει έλεγχος ποια από αυτά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εκτός του κανονικού ωραρίου τους, όπως επιτάσσει η νομοθεσία.

Δεύτερο σύμπτωμα, αν θέλετε είναι η εξαγγελία για το σχέδιο νόμου περί Ειδικής Αγωγής που θα «ξεκινήσει» από μηδενική βάση, αφού σε όλους είναι γνωστό, από ποιο συνταξιούχο συντάχθηκε και που στόχευε, απαξιώνοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών ΑμεΑ.

Σε πρώτη φάση θα «ξηλωθεί», όλη η ηγεσία των συνταξιούχων που αυτή την στιγμή διοικεί το ΙΕΠ, ενώ σύμφωνα με εκπαιδευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «κοντά» στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει, πιθανόν και αναδιάταξη θέσεων και ρόλων στην διοικητική πυραμίδα του. Στην όλη κατάσταση που διαμορφώνεται, υπάρχει προς το παρόν μία υφαίρπουσα αντίδραση, από απλά μέλη του Τμήματος Παιδείας του Κυβερνώντος κόμματος, τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ που το ΙΕΠ έχει σε εξέλιξη, από τον φόβο ότι θα χαθούν οι αμοιβές που έχουν εξασφαλίσει.

Επόμενο στη σειρά, για αλλαγές στην διοίκησή του είναι το Ίδρυμα Νεότητας, με τον ΕΟΠΕΕΠ να ακολουθεί.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην στελέχωση των εκπαιδευτικών Διευθύνσεων του Υπουργείου, που προς το παρόν έχουν μείνει παγωμένες και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, πέραν από τη σύνταξη κάποιων εγγράφων, αν και στη σκέψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ο απογαλακτισμός τους από τον ασφυκτικό υπηρεσιακό εναγκαλισμό του ΙΕΠ που είχαν επιβάλει ή μάλλον ανεχθεί οι προηγούμενοι υπουργοί.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων που έρχονται και μάλιστα ταχέως…

Υ.Γ. Για τις αλλαγές, την προϊστορία, και το τι θα ακολουθήσει για τα «Πειραματικά Σχολεία», πρότυπα ή όχι, όπως και για το νέο εξαγγελθέντα τύπο σχολείο «Λύκειο Θεωρίας και Πράξης» τις επόμενες ημέρες σε νέα ανάρτηση. Παρεμπιπτόντως το τελευταίο, υπάρχει μόνο σαν εξαγγελία και κανένας, ούτε στο Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζει τι θα είναι, που θα στοχεύει και ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό αντικείμενο και πρόγραμμά του.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "