Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση: Ολοταχώς προς την ποδηγέτηση και πλήρη «κομματικοποίησή» της

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Αν θέλει κάποιος να δει τις προθέσεις ενός συνομιλητή του, πόσο μάλλον ενός πολιτικού, δεν θα πρέπει να δίνει σημασία σε όσα βερμπαλιστικά λέει, αλλά να «σκύβει» με προσοχή στις πολύ μικρές λέξεις και κυρίως στις «ουρίτσες» του λόγου του.

Το σπορ αυτό, δηλαδή το να «κρύβονται» οι προθέσεις κάποιου, αλλά ταυτόχρονα να αφήνονται στον αέρα τα σημάδια των κατευθύνσεων που στοχεύει, αποτελεί προνομιακό πεδίο της διπλωματίας, των πολιτικών και ιδίως των Ελλήνων, των θεωριτικολογούντων μαρξιστών και των δημοσίων ανδρών που άλλα λένε και άλλα κάνουν ή προτίθονται να κάνουν. Αυτό τους δίνει το «δικαίωμα», κατά την χαρτοπαικτική διάλεκτο» να μπορούν να κάνουν κυβιστήσεις και ανακυβιστήσεις ή κοινώς κωλοτούμπες, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθούν για όσα είχαν πει ή εξαγγείλει, αφού μπορούν να ισχυρισθούν ότι «εμείς τα είπαμε, εσείς δεν δώσατε τη σημασία που έπρεπε» και συνεπώς δεν φταίμε εμείς αλλά εσείς.

Αυτό ακριβώς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, την στιγμή που όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, είναι συνεπαρμένοι και «εθνικά υπερήφανοι» για τον «τσαμπουκά» με τον οποίο η νέα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζει τους Ευρωπαίους και όχι μόνο…

Κι όμως, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το είπε με τρόπο αλλά ευθαρσώς. Η διοίκηση της Εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια και τους βαθμούς της θα ελεγχθεί σε απόλυτο βαθμό. Διαβάζοντας το κάποιος μπορεί να πει ότι ο τύπος είτε είναι προκατειλημμένος ή τρελός, αφού δεν ακούστηκε τίποτα για το θέμα αυτό.

Δυστυχώς όχι κι ας τα δούμε με τη σειρά.

Διευθυντές και Προϊστάμενοι Υπουργείου Παιδείας

Εν αρχή οι δηλώσεις του κ. Τάσου Κουράκη για τους Διευθυντές του Υπουργείου Παιδείας. Όπως είναι γνωστό δήλωσε: Θα προκηρύξουμε όλες τις θέσεις των Διευθυντών του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. της Κεντρικής Υπηρεσίας του), εξάλλου ο κ. Λοβέρδος μας έδειξε το δρόμο. Θα ακολουθήσουμε την ίδια πρακτική.

Τι έκανε ο κ. Λοβέρδος;

Τίποτα ποιο απλό από αυτό που εφαρμόζουν όλοι οι «σοβαροί» πολιτικοί όταν θέλουν να ελέγξουν τα αποτελέσματα μίας επιλογής. Συνέταξε εκθεσούλες υπηρεσιακής «αγιοποίησης» μόνο για τα πρόσωπα που ήδη είχε προεπιλέξει, αγνόησε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, δεν έκανε έστω και μία τυπική πρόσκληση ενδιαφέροντος και με τις «εκθεσούλες» αυτές νομιμοποίησε τις επιλογές του για τις διευθυντικές θέσεις του υπουργείου. Μικρή λεπτομέρεια, πράγματι ο σχετικός νόμος στον οποίο στηρίχθηκε ο κ. Λοβέρδος προβλέπει εκθέσεις αξιολόγησης, όχι όμως αυτού του τύπου, που ως συνταγματολόγος ποίησε ο ίδιος και η ομάδα του.

Τι είπε και εννόησε ο κ. Κουράκης;

Απλά πράγματα. Τα ίδια θα εφαρμόσουμε κι εμείς για τις επιλογές μας και αν διαμαρτυρηθείτε κ. Λοβέρδο η απάντηση μας είναι ο δικός σας υπουργικός βίος για το θέμα.

Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

Όπως ευθαρσώς ανήγγειλε ο κ. Κουράκης, οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα αντικατασταθούν άμεσα. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι υπηρετούντες σήμερα Περιφερειακοί Διευθυντές, αξιολογήθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής, όπως και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, η τελική Επιλογή, όμως, έγινε από τον τότε Υπουργό Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος). Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με εκπαιδευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι θέσεις αυτές θεωρούνται πολιτικές και γι’ αυτό η ηγεσία του Παιδείας νομιμοποιείται να τους αντικαταστήσει άμεσα με δικές της επιλογές.

Το πώς θα γίνει η επιλογή προς το παρόν κανείς δεν ξέρει, αν και ακούγονται αρκετά ονόματα για συγκεκριμένες περιφέρειες και ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής όπου παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερόμενων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίνεται κομβικός για τον απόλυτο έλεγχο της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, πόσο μάλλον που οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και η θητεία τους λήγει στις 28 Αυγούστου τρέχοντος έτους.

Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Η Θητεία τους λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου 2015, παρότι προεκλογικά είχαν ακουστεί εκδοχές παράτασης της θητείας τους για ένα έτος. Προς το παρόν με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες θα περιοριστούν οι αρμοδιότητες τους με τις ποιο ουσιαστικές από αυτές να μεταφέρονται στους Περιφερειακούς.

Αν και ο ρόλος τους κρίνεται κομβικός για την εκπαιδευτική και διοικητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται μετά το ειδικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Εκπαίδευση, συνολικά έχει αξιολογηθεί ότι με τους υπάρχοντες αυτό δεν μπορεί να γίνει με «ασφάλεια» και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν νέες επιλογές που θα διέπονται και από το ανάλογο «πνεύμα συνεργασίας» για τις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος ατυχημάτων κατά την επιλογή τους, βρίσκεται σε εξέλιξη «καταλογράφηση» των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για τις θέσεις αυτές, καταλογράφηση που θα αποτυπώσει και τα προσόντα τους. Με βάση αυτά θα ορισθούν και τα νέα κριτήρια επιλογής των νέων Διευθυντών εκπαίδευσης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ποιο «αντικειμενικά», ποιο «λάιτ» χωρίς να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα επιπλέον πτυχία και μεταπτυχιακά και ταυτόχρονα θα προσφέρουν ευελιξία ορισμού του ποιο κατάλληλου.

Η «εκπαιδευτική «πιάτσα», όμως τρέχει και τα ονόματα που ακούγονται ως νέοι Διευθυντές εκπαίδευσης είναι πολλά. Το Vukentra.gr, σήμερα απλώς θα δώσει ένα μόνο όνομα σαν πρόγευση, αλλά και επαλήθευση όταν θα έλθει η ώρα. Κρατείστε το όνομα «Λαμπρόπουλος» και αντιπαραβάλτε το με τις επιλογές του καλοκαιριού, όταν αυτές ανακοινωθούν για Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αθήνας. Ήδη γύρω από τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό συνωστίζονται «φίλοι και αντίπαλοι»…

Διευθυντές σχολικών μονάδων

Ότι ξέρατε μέχρι τώρα ξεχάστε το. Τα κριτήρια επιλογής θα καθορίζουν ως έχουσα την μέγιστη βαρύτητα την «Σύμφωνη γνώμη» του Συλλόγου διδασκόντων, με τα υπόλοιπα να αποτελούν το τυπικό μέρος. Τα καθήκοντα τους ή μάλλον οι αρμοδιότητες τους θα περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ ορισμένες από αυτές που θα κοπούν θα περάσουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι υπόλοιπες που αφορούν την παιδαγωγική και διοικητική-διαχειριστική διοίκηση του σχολείου στον σύλλογο διδασκόντων.

Ουσιαστικά ο Διευθυντής που θα υπάρξει με τις νέες διατάξεις που θα νομοθετηθούν μέσα στην άνοιξη, θα λειτουργεί απλώς ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων.

Σύμφωνα με στελέχη του εκπαιδευτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη αποφασισθεί να «κοπεί» το επίδομα της θέσης Διευθυντή Σχολικής μονάδας. Στις αιτιάσεις μάλιστα ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τη θέση Διευθυντή Σχολείου, ο αντίλογος είναι απλοϊκός αλλά και ενδεικτικός του πως αντιμετωπίζεται το θέμα: «Με τον τρόπο αυτό θα φανεί ποιοι πραγματικά εκπαιδευτικοί νοιάζονται για το καλό της εκπαίδευσης».

Εκπαιδευτικοί, γνώστες των όσων συνέβησαν στην διοίκηση της εκπαίδευσης την δεκαετία του ’80 και κυρίως του παρασκηνίου των αποφάσεων που τότε είχαν ληφθεί για το θέμα αυτό, μιλούν για τον κρυφό «δούρειο ίππο» προκειμένου να ελεγχθεί απόλυτα η διοίκηση των σχολικών μονάδων, αφού κανείς νοήμων εκπαιδευτικός, όσο και φιλόδοξος να είναι δεν θα δεχθεί να βάλει υποψηφιότητα για μία θέση που το μόνο που θα προσφέρει είναι «το τράβηγμα του κουπιού» για 24 ώρες το 24ώρο». Έτσι αυτοί που τελικά θα γίνουν διευθυντές σχολείων θα είναι οι «μιλημένοι» για το τι θα ακολουθήσει μετά από κάποιο χρονικά διάστημα, δηλαδή την επαναφορά του επιμισθίου ή επιδόματος θέσης ευθύνης μετά από «οργανωμένες» διαμαρτυρίες της συντεχνίας των Διευθυντών Σχολείων.

Αν όλα τα ποιο πάνω τα θεωρείτε «φανταστικά», κρατείστε το άρθρο και συγκρίντε το με τις εξελίξεις και όσα άλλα έλθουν για την διοίκηση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι τότε υπομονή… αλλά μην πείτε ότι δεν τα προείπαμε…

Ο «Σχολάζων και Κολάχων»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "