Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Πιο «διεφθαρμένος» και «συνεργός δολοπλόκων» υπουργός Παιδείας

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

Είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, Πολιτικός, υπουργός Παιδείας σήμερα, δικηγόρος με ειδικότητα «Συνταγματολόγου» και Καθηγητής Πανεπιστημίου «διεφθαρμένος» και «δολοπλόκος», δηλαδή χαρακτηρίζεται έτσι ή όχι;

Κατ’ αρχή είναι πολιτικός και υπουργός Παιδείας. Σε δεύτερο πλάνο είναι δικηγόρος και μάλιστα συνταγματολόγος. Με απλά λόγια είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Χώρας ο τιμητής της νομιμότητας κι αυτός που πρώτος πρέπει να εφαρμόζει το νόμο, πόσο μάλλον να επιτηρεί την εφαρμογή του από τους κατωτέρους του στη δημόσια διοίκηση.

Αν θεωρήσουμε ως παραδοχή τα όσα είπε ο Ρωμαίος Ιστορικός Τάκιτος (55-120 μ.Χ.) «Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότερο νόμοι υπάρχουν», το υπουργείο Παιδείας, ως κρατική δομή, είναι από λίγο έως πολύ «διεφθαρμένο» αφού επί Ανδρέα Λοβέρδου έχει εξελιχθεί στην πρώτη βιομηχανία παραγωγής νόμων. Είναι δεν η παραγωγικότητά του τέτοια που σε κάθε επόμενο νόμο καταθέτει και μία δεκάδα τουλάχιστον τροπολογιών του προηγούμενου νόμου που το ίδιο πρότεινε και ψήφισε η ελληνική βουλή.

Αν πάρουμε πάλι ως παραδοχή τα όσα είπε ο Αμερικανός συγγραφέας John Steinbeck (1902-1968, Νόμπελ 1962) «Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος απώλειας της εξουσίας» και ανατρέχοντας στις διοικητικές πράξεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (παρουσιάζονται στη συνέχεια ποιο κάτω), είναι «διεφθαρμένος» και μάλιστα υπερβολικά, αν μπορεί να υπάρξει ο υπερθετικός αυτός χαρακτηρισμός.

Κατά τον Eric Hoffer (1902-1983, Αμερικανός συγγραφέας & φιλόσοφος) «Η απόλυτη πίστη διαφθείρει εξίσου απόλυτα με την απόλυτη εξουσία» και με βάση τον πολιτικό βίο του στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι «διεφθαρμένος» πολιτικά αφού σύμφωνα με τις πράξεις του (πολιτικές νοείται πάντα) έχει την άποψη ότι «αυτός γνωρίζει τα πάντα» (απόλυτη πίστη) και ταυτόχρονα έχει την απόλυτη εξουσία στο υπουργείο του αφού έχει «πνίξει» τους υφυπουργούς του σε ότι αφορά τη λήψη των αποφάσεων και την επικοινωνιακή προβολή τους (έχει κρατήσει για τον εαυτό του όλες τις αρμοδιότητες, ακόμη κι αυτές που έχει εκχωρήσει στους υφυπουργούς και το γενικό γραμματέα).

Ο William Gaddis (1922-1998, Αμερικανός συγγραφέας) άφησε ως παρακαταθήκη το: «Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, άνθρωπος με ακόρεστη όρεξη για εξουσία, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές, διαφθείρει την εξουσία, αφού αν και νομικός και μάλιστα «Συνταγματολόγος» γράφει στα παλαιά των υποδημάτων του αυτό που από το Σύνταγμα στο οποίο ορκίσθηκε, σαν βουλευτής, πολιτικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, οφείλει να υπερασπίσει: την απόλυτη τήρηση των νόμων, αρκετούς από τους οποίους μάλιστα ο ίδιος είτε εισηγήθηκε, είτε ψήφησε ως υπουργός και μέλος της Βουλής (βλέπε στη συνέχεια ποιο κάτω). Το ποιο βαρύ όλων, όμως, είναι ότι με τις πράξεις του ο ίδιος “διαφθείρει την εξουσία”, της οποίας είναι ανεπιστέλλον μέλος, τουλάχιστον στην παρούσα Βουλή και Κυβέρνηση.

Κατά τον Edward Gibbon, (1737-1794, Άγγλος ιστορικός) «Η διαφθορά είναι το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα συνταγματικής ελευθερίας». Συνταγματολόγος ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, όφειλε ή μάλλον οφείλει να το γνωρίζει και όχι να ποιεί τη νήσσα σε όλες τις παραβάσεις των νόμων και του Συντάγματος στις οποίες χωρίς καμία αιδώ επιδίδεται ο ίδιος και το υπουργείο του. Γιατί αν ισχυριστεί ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει, είτε ανίκανος, είτε ανεπαρκής είναι. Σε κάθε περίπτωση με βάσει τον λόγο του Edward Gibbon είναι «διεφθαρμένος».

Λειτουργός της πολιτικής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, με πολλές «δάφνες» σ’ αυτήν, όπως ο ίδιος επαίρεται (μόλις πρόσφατα δήλωσε με υπερηφάνεια ότι ο λαός τίμησε τον «αληθινό» πολιτικό λόγο του). Την πολιτική ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911, Έλληνας συγγραφέας) την θεωρούσε «Τέρας» και είχε γράψει γι’ αυτήν: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».

Προσωπικά δεν γνωρίζουμε, αν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει «όρεξη» για αυθαιρεσία», όπως την ορίζει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η αυθαιρεσία του κατά την άσκηση της πολιτικής εξουσίας του ως υπουργός Παιδείας γεννά διαρκώς «ληστείες». Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοούμε «ληστείες» υλικών αγαθών, αυτό μακριά από εμάς, αλλά κάτι πολύ χειρότερο, «ληστείες έννομων αγαθών», δηλαδή δικαιωμάτων του λαουτζίκου που πηγάζουν από τους νόμους της Πολιτείας.

Ναι ο κ. Λοβέρδος ασκεί με απόλυτη αυθαιρεσία τις εξουσίες που του έχουν παραχωρηθεί συνταγματικά στη θέση του υπουργού Παιδείας που εντριφεί Κυβερνητικά και «ληστεύει» κάθε νόμιμο και συνταγματικό δικαίωμα αυτών που ζητούν την απόδοσή τους, όταν ο ίδιος πιθανόν κρίνει ότι βλάπτει το δικό του «δημόσιο» συμφέρον», κάτι, -που όπως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί-, έχει την «καλή» συνήθεια να θεωρεί ότι ταυτίζεται με το δικό του πολιτικό συμφέρον.

Κι εδώ έρχεται να επιβεβαιωθεί ο Σκιαθίτης πνευματικός πρόγονος μας που αναφέρει ότι «η ληστεία εγέννησε την πολιτική».

Τι σημαίνει, όμως, το επίθετο «διεφθαρμένος» στην ελληνική γλώσσα, λέξη που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα του εγχώριου και όχι μόνο πολιτικού λόγου, με σαφείς και διακριτές αναφορές στους πολιτικούς που ασκούν ή άσκησαν εξουσία.;

Ανατρέχοντας στο http://www.greek-language.gr βρίσκουμε την επεξήγηση του όρου «διεφθαρμένος»: αυτός που τον έχουν διαφθείρει ή που έχει διαφθαρεί: α. που έχει χάσει κάθε ηθικό φραγμό. β. που προέρχεται από διεφθαρμένους ανθρώπους, που είναι αποτέλεσμα των ενεργειών και της συμπεριφοράς τους.

Γίνεται απόλυτα κατανοητό και στον ποιο απλό ή μάλλον λαϊκό άνθρωπο, ότι «διεφθαρμένος» χαρακτηρίζεται κάποιος από τις ενέργειες και πράξεις του και από τα αποτελέσματα που αυτές παράγουν. Δεν είναι απαραίτητο να έχει ενθυλακώσει υλικά αγαθά, αλλά ο «διεφθαρμένος» χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κάθε ηθικού φραγμού κι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.

Στον ίδιο ιστότοπο βρίσκουμε την επεξήγηση του όρου «διαφθορά»: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του διαφθείρω. α. ανήθικος τρόπος ζωής: H έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης. β. συστηματική παραβίαση όλων των ηθικών και νομικών κανόνων, κατά την άσκηση των καθηκόντων ενός υπαλλήλου ή λειτουργού: ή στη δημόσια διοίκηση έχει διαβρώσει ολόκληρη την κοινωνία, ενώ στην ιστοσελίδα http://el.wikipedia.org ο όρος «Διαφθορά» ορίζεται: διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων.

Το βασικό χαρακτηριστικό της «διαφθοράς» είναι«η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων». Και σ’ αυτό το υπουργείο Παιδείας (για να είμαστε δίκαιοι, όχι μόνο επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου) επιδίδεται παγίως και κατ’ απόλυτη συνήθεια.

Τι σημαίνει και τι αντιπροσωπεύει το «συνεργός δολοπλόκων», έννοιες που συνήθως χαρακτηρίζουν συμμετέχοντα σε αξιόποινες πράξεις κατά τον ποινικό κώδικα;

Συνεργός, στον ποινικό κώδικα είναι «πολύ βαριά» νομική έννοια, που χαρακτηρίζει συνήθως τη συνδρομή σε αξιόποινες πράξεις. Κατά το http://www.greek-language.gr, συνεργός: αυτός που συνεργάζεται στην εκτέλεση μιας αξιόποινης πράξης: Ο αυτουργός και οι συνεργοί του εγκλήματος. 2. (μτφ.) συνεργάτης, βοηθός. Στον ίδιο ιστότοπο Στο ορίζονται οι όροι α). «δολοπλόκος: αυτός που κάνει δολοπλοκίες εις βάρος κάποιου άλλου και β). «δολοπλοκία» η ύπουλες και δόλιες ενέργειες που αποβλέπουν στην ηθική ή υλική βλάβη του ανταγωνιστή.

Είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος «συνεργός δολοπλόκων» ή όχι;

Η κατηγορία είναι βαριά αλλά αν κάποιος εντριφύσει στις κυβερνητικές πράξεις του πολιτικού ανδρός, θα αντιληφθεί ότι πράγματι ισχύει ο όρος, ανεξάρτητα από το αν αυτές δεν αποσκοπούν σε προσωπικό υλικό όφελος, αλλά ως συνήθως στη Χώρα μας «ξεπερνιούνται» από το περίφημο «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» που εκστομίζουν χωρίς καμία ντροπή και αυτοκριτική όλοι, μα όλοι οι πολιτικοί μας. Το ζητούμενο είναι αν οι πράξεις τους πολιτικές και κυβερνητικές παράγουν αποτέλεσμα και μάλιστα σε βάρος των διοικουμένων πολιτών. Και τέτοιες πράξεις υπάρχουν πάμπολλες για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ας δούμε τα «πράγματα» με τη σειρά…

Εν αρχή το περίφημο ΕΣΠΑ

Έχει εκχωρήσει «ατύπως» ο υπουργός Παιδείας όλο ή σχεδόν όλο το ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας στο ΙΕΠ. Αυτό κατ’ ανάγκη δεν είναι κακό. Αυτό που είναι πράγματι προβληματικό και τον κάνει «συνεργό» σε όλες τις παράτυπες και σε πολλές περιπτώσεις παράνομες ενέργειες και δράσεις της ηγετικής ομάδας του Ινστιτούτου είναι ο μη έλεγχος νομιμότητας τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο προΐσταται. Και μη ισχυριστεί, διαβάζοντας το παρόν σημείωμα ότι όλα έχουν καλώς και πράττονται σύμφωνα με το νόμο, γιατί το διαδίκτυο και όχι μόνο βρίθει από επισημάνσεις παράνομων πράξεων του ΙΕΠ (και μόνο το αρχείο δημοσιευμάτων του Vukentra.gr φθάνει) και μάλιστα με αποδείξεις.

Το βασικότερο όλων είναι ότι ενώ το ΕΣΠΑ Παιδείας αφορά τη δια Βίου Μάθηση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, έχει αφήσει τη διοίκηση του Ινστιτούτου να δαπανά τα κονδύλιά του για την γενική Εκπαίδευση και την Στοιχειώδη, παραβαίνοντας το κοινοτικό δίκαιο έστω κι αν οι «κουτόφραγγοι» κάνουν ότι δεν βλέπουν.

Το βασικότερο όλων είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις «ξοδεύονται» σε αμοιβές ημετέρων που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με κανένα παραστατικό πέραν αυτών που ορίζουν τα πρακτικά του Δ.Σ. του ΙΕΠ, ειδικά αυτών που αφορούν αναδρομικές πληρωμές για το 2009 και 2010. Εάν η άκριτη και χωρίς έλεγχο συνυπογραφή ή και ανοχή αυτών των δράσεων και αποφάσεων δεν είναι «συνεργεία σε δολοπλοκίες», ομολογούμε εξ υπαρχής ότι κάνουμε και γράφουμε λάθος.

Αυτό βέβαια που έχει σημασία και καταδεικνύει τον όρο «δολοπλοκίες» είναι οι συσσωρευόμενες αμοιβές προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συγκεκριμένης ομάδας του ΙΕΠ, της ηγεσίας του περιλαμβανόμενης, που θεωρούν εαυτούς «ειδικούς» για πάσα νόσο και «πάσα μαλακία» της εκπαίδευσης.

Αρκεί στον υπουργό Παιδείας να ζητήσει από τις υπηρεσίες του τον πίνακα συνολικών αμοιβών συμμετεχόντων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για να διαπιστώσει την αλήθεια του γεγονότος και τις ευθύνες που απορρέουν γι’ αυτόν.

Να μην αφήσουμε στην άκρη το ότι «οι ίδιοι αποφασίζουν» για τις δικές τους συμμετοχές και αμοιβές», γεγονός που απαγορεύεται από το νόμο, εκτός αν ο κ. υπουργός αποφανθεί ως συνταγματολόγος ότι οι σχετικές διατάξεις αφορούν φτωχοδιάβολους δημόσιους υπαλλήλους και όχι αυτούς που αποφασίζουν το μοίρασμα της «πίττας».

Το ΙΕΠ και η απόλυτη εξουσία του στην εκπαίδευση

Εάν κάποιος προστρέξει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και ζητήσει είτε την επίλυση κάποιου εκπαιδευτικού θέματος, είτε το ελάχιστο, δηλαδή κάποιες διευκρινήσεις ή οδηγίες θα ακούσει την απάντηση ότι: «δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, αυτή ανήκει στο ΙΕΠ κι εμείς απλώς συγκεντρώνουμε τα προβλήματα και τις ερωτήσεις και τις διαβιβάζουμε σ’ αυτό. Οι απαντήσει δίνονται από αυτό και μόνο».

Ανατρέχοντας, όμως στον ιδρυτικό νόμο του ΙΕΠ (3966/2011) θα διαπιστώσει ότι: «Γνωμοδοτεί ή εισηγείται, ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή αυτεπαγγέλτως, αντίστοιχα, για… - Υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις στα θέματα των ανωτέρω αρμοδιοτήτων του, στο πλαίσιο της εφαρμογής νέων εκπαιδευτικών πολιτικών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθεται η υλοποίηση των δράσεων αυτών στο Ι.Ε.Π. και ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα» (για να δείτε το νόμο κάντε κλικ εδώ).

Και μόνο η ανοχή του στην «υφαρπαγή» των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας του υπουργείου, από την ομάδα διοίκησης του ΙΕΠ, χωρίς την κατά νόμο εξουσιοδότηση, όπως και η «λάθρα» υπογραφή αποφάσεων που αυτή εισηγείται καθημερινώς ή σχεδόν καθημερινώς (συνήθως λίγο πριν της 3:00 μμ) που ναι μεν τις έχει η ίδια επεξεργασθεί αλλά δεν υπάρχει ο αντίλογος των κατά νόμο αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά «συνεργασία» και κυρίως «συνεργεία» σε όσα έπονται αυτών των αποφάσεων.

Η Ειδική απόφαση και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα για τις αποδοχές του Διευθυντή του ΙΕΠ

Ειδική απόφαση για τις αποδοχές του Διευθυντή του «Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής» (ΙΕΠ), υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίες καθορίζονται στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500 €), αναδρομικά από 6−6−2014. Στη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε ο διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, Κλάδου ΠΕ Πληροφορικής Κωνσταντίνος Καλπάκας.

Ανατρέχοντας κάποιος στην προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης θα διαπιστώσει ότι αναφέρει ρητά ότι «ο υπάλληλος που θα επιλεγεί και ορισθεί» θα λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών της οργανικής θέσης του, καθώς και τις πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις και το επίδομα θέσης που καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Παιδείας και Οικονομικών (για να δείτε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις κάντε κλικ εδώ).

Σαν συνταγματολόγος, ο κ. Λοβέρδος, γνωρίζει άριστα ότι η εκ των υστέρων αλλαγή των όρων μίας δημόσιας προκήρυξης και αφού αυτή έχει παράγει αποτελέσματα, απαγορεύεται και εφόσον συμβεί αποτελεί κακουργηματικού χαρακτήρα παράνομη διοικητική πράξη. Πόσο μάλλον όταν ο υπογράψας, χωρίς εξουσιοδότηση νόμου της δίνει και αναδρομικό χαρακτήρα εφαρμογής. Αν αυτό δεν είναι διαφθορά και συνεργεία σε δολοπλοκία, ας εξηγήσει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τι είναι;

Το ίδιο ακριβώς συνέβη ή μάλλον έπραξε ο κ. Λοβέρδος για τον Πρόεδρο της ΑΠΙΔΕ κ. Ηλία Ματσαγγούρα, έτερο των «καπαδόκηδων» που πέραν των άλλων δημοσίων θέσεων ευθύνης που κατέχει αποτελεί και μέρος της διοίκησης του «αμαρτωλού» ΙΕΠ. Αλήθεια είναι σε θέση ο κ. υπουργός να δώσει στην δημοσιότητα πόσες θέσεις ευθύνης αλλά και σε αμειβόμενες επιτροπές και προγράμματα ΕΣΠΑ κατέχει η περίφημη ομάδα των συνταξιούχων και ανωτέρων υπαλλήλων (σχολικών συμβούλων, κλπ) του υπουργείου Παιδείας που διοικούν το ΙΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές ευθύνης του και πόσες τελικά είναι οι συνολικές ετήσιες αμοιβές του καθενός; Αν αυτό (οι πολυθεσία και πολύ-αμοιβή) δεν είναι διαπλοκή και ο ίδιος συνεργός διαπλεκόμενων, πιθανόν ο γράφων έχει πρόβλημα κατανόησης της ελληνικής γλώσσας, οπότε ζητά εκ των προτέρων ταπεινά συγνώμη για όσα διατυπώνονται στο παρόν άρθρο.

Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία ΓΕΛ

Για τα νέα αναλυτικά προγράμματα (για τα νέα μαθήματα του ΓΕΛ) δεν έχουμε να πούμε τίποτα για τον κ. Λοβέρδο. Εμφανίσθηκαν από το πουθενά επί Κ. Αρβανιτόπουλου, ως θεία επιφοίτηση και με τη μορφή γραπτού λόγου, κάπως σαν τις δέκα εντολές του Μωισή, στο Δ.Σ. του ΙΕΠ και θεσμοθετήθηκαν ως εισήγησή του.

Παρεπόμενο βέβαια αυτών ήταν τα βιβλία που γράφηκαν για τα μαθήματα αυτά. Παρότι υπήρξε ένα όργιο παρανομιών στην ανάθεση και συγγραφή τους, στον κ. Μάραντο, καθ’ ύλη αρμόδιο και Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ ΙΕΠ και στους υπόλοιπους συγγραφείς, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να προβεί σε καμία μελέτη των σχετικών στοιχείων, κάλυψε όλες τις παράνομες ενέργειες «μεγαλοπρεπώς» στη Βουλή δηλώνοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. του ΙΕΠ του παρουσίασαν «γνωμάτευση» νομικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας με την οποία «ο κ. Παύλος Μάραντος» είχε το δικαίωμα να συγγράψει βιβλίο». Αυτό δεν το έχει αμφισβητήσει κανείς. Το «μυστικό» ή μάλλον τα μυστικά που δεν έγιναν γνωστά είναι η σωρεία παρανόμων πράξεων, όπως αλλαγές επί αλλαγών στις επιτροπές του διαγωνισμού κι ενώ αυτός ήταν σε εξέλιξη, ο παράνομος αποκλεισμός στην τελική φάση συμμετέχοντα και η έγκριση του συγγραφικού πονήματος του κ. Μάραντου, παρότι στο σχετικό πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης αναφέρεται ότι αυτό βρίθει σωρείας γνωστικών αντικειμένων που δεν συνάδουν με τα όσα όριζαν οι προδιαγραφές και όχι μόνο, όπως γλωσσική και εννοιολογική διατύπωση, κλπ. (για να δείτε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις κάντε κλικ εδώ).

Εάν αυτό δεν αποτελεί «διαφθορά και συνεργεία σε δολοπλοκία», εμείς πράγματι κακοβούλως το χαρακτηρίζουμε έτσι. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει ή μάλλον δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα. Υπουργός είναι και οφείλει να γνωρίζει, είτε αυτός, είτε η στρατιά των υπαλλήλων και συμβούλων που διαθέτει στο προσωπικό πολιτικό και το υπουργικό του γραφείο.

Τα πέντε (5) νέα βιβλία του ΕΠΑΛ

Ή πράγματι είναι υπουργός ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και γνωρίζει τα του «οίκου» του, οπότε είναι «διεφθαρμένος» και «συνεργός δολοπλόκων» ή είναι ανεπαρκής και ανίκανος για την θέση που ετάχθει στην Κυβέρνηση, οπότε θα πρέπει να πάει στο σπίτι του (για να δείτε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις κάντε κλικ εδώ).

Όντας νομικός και Συνταγματολόγος, γνωρίζει πολύ καλά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στο ελληνικό δημόσιο χωρίς σχετική επίσημη απόφαση. Ας μας πει, αν μπορεί βέβαια, μία απόφαση, έστω και ενός απλού «κλητήρα» του υπουργείου, που να προβλέπει και ορίζει την σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων, την ανάθεση συγγραφής και τη διανομή αυτών των πέντε (5) νέων βιβλίων του ΕΠΑΛ.

Θα βρει μόνο μία απόφαση του υφυπουργού κ. Δερμεντζόπουλου που όταν κατάλαβε σε τι νομικό ατόπημα έπεσε την ακύρωσε άμεσα αποσύροντάς την από το Διαύγεια. Και μόνο ότι έχει αποδειχθεί το γεγονός αυτό, δηλαδή τις παράνομες και χωρίς αποφάσεις αναθέσεις συγγραφής και διανομής αυτών των βιβλίων ο κ. Λοβέρδος μπορεί και με τη «βούλα» να θεωρηθεί διεφθαρμένος και συνεργός δολοπλόκων, με τους τελευταίους να εγκαταβιούν στη διοίκηση του ΙΕΠ.

Δεν μπορεί δε να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει αφού τα γεγονότα αυτά του γνωστοποιήθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο (βλέπε επόμενο θέμα).

Το εξώδικο και η έως τώρα άρνηση απάντησης του κ. Υπουργού

Πριν ένα περίπου μήνα, έφθασε και επιδόθηκε επίσημα με δικαστικό κλητήρα εξώδικο στον υπουργό Παιδείας για το θέμα των πέντε νέων βιβλίων του ΕΠΑΛ (προηγούμενο θέμα). Ανάμεσα στα άλλα με το εξώδικο ζητούνται και τα έγγραφα στοιχεία, όπως εγκριτικές αποφάσεις ανάθεσης της συγγραφής και διανομής των 5 αυτών βιβλίων, υπουργικές αποφάσεις, κλπ).

Κατά το νόμο, ο κ. υπουργός είναι υποχρεωμένος να απαντήσει άμεσα, πόσο μάλλον που με το «εξώδικο» ορίζεται διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4305/2014 (εισηγητής Κ. Μητσοτάκης) ορίζει ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να αρνηθεί για κανένα λόγο την χορήγηση δημοσίων εγγράφων, εκτός αν το αιτιολογήσει ειδικά και μόνο επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα, ιατρικό απόρρητο ή την κρατική ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής, δηλαδή μέχρι της συγγραφής του παρόντος σημειώματος, ο κ. υπουργός «ποιεί τη νήσσα». Εάν δεν είναι διεφθαρμένος και συνεργός δολοπλόκων τι άλλο μπορεί να είναι, αφού πέραν των άλλων είναι νομικός και συνταγματολόγος.

Η άρνηση παραπομπής σε πειθαρχικό και θέσης σε διαθεσιμότητα ανωτέρων υπαλλήλων του υπουργείου και συνδικαλιστών

Είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι οι απλοί εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας (και όχι μόνο) παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια και τίθονται σε διαθεσιμότητα για «ψύλλου πήδημα» κατά τη λαϊκή έκφραση, δηλαδή για ήσσονος σημασίας πειθαρχικές παραβάσεις…

Υπάρχει, όμως, μία κατηγορίας υπαλλήλων, είτε συνδικαλιστών, είτε κατεχόντων ανώτερες θέσεις διοίκηση που όχι μόνο έχουν μείνει ή μένουν στο απυρόβλητο, αλλά αντίθετα προβιβάσθηκαν σε ακόμη υψηλότερες θέσεις ευθύνης. Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις έρχονται και σέρνονται από την εποχή της εκσυκχρονίστριας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, ναι αυτής της «σιδηράς και άτεγκτης κυρίας» και παρότι έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τίποτε δεν έχει γίνει.

Το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς τους κυρίους ή κυρίες κατέχουν πολύ υψηλές κρατικές και συνδικαλιστικές θέσεις, «πιθανόν να μην έχει παίξει καμία σημασία, αφού η προσήλωση του κ. υπουργού στο γράμμα του νόμου είναι τεκμηριωμένη». Εάν αυτό δεν θεωρείται διαφθορά, εμείς φαίνεται ότι έχουμε λάθος αντίληψη.

Παρεμπιπτόντως στην Κοζάνη ολόκληρος σύλλογος εκπαιδευτικών σχολείου βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, για παρόμοιας υφής παραπτώματα. Αυτό για συγκρίσεις στην εφαρμογή του νόμου από τον κ. Υπουργό.

Επιμύθιο

Οι ποιο πάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές για τον υπουργικό βίο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Παιδείας, αν και θα επανέλθουμε για την «διαφθορά» και «διαπλοκή» που επικρατεί στα Ινστιτούτα (ΙΕΠ, κλπ.) και Ιδρύματα του Υπουργείου του.

Όπως αναφέρει και ο William Gaddis, «Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία», ο δε Eric Hoffer «Η απόλυτη πίστη διαφθείρει εξίσου απόλυτα με την απόλυτη εξουσία» και ο αγαπητός κ. Λοβέρδος έχει, κατά τα φαινόμενα αλλά και τα πολιτικά επιφαινόμενα, απόλυτη πίστη ότι κάνει το σωστό.

Το ότι ο Τάκιτος υποστήριξε «Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότερο νόμοι υπάρχουν» και Edward Gibbon, ότι «Η διαφθορά είναι το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα συνταγματικής ελευθερίας», αποτελούν ακόμη και σήμερα σημεία των καιρών, για τους πολιτικούς εννοείται, πόσο μάλλον που ο κ. Λοβέρδος ως συνταγματολόγος διδάσκει την πιστή τήρηση και εφαρμογή των όσων το σύνταγμα της χώρας προβλέπει..

Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στα όσα είπε ο John Steinbeck «Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος απώλειας της εξουσίας»

Υ.Γ.: Εξήγηση προς άρση κάθε παρεξήγησης: Με τους όρους «Διεφθαρμένος» και «συνεργός δολοπλόκων» σε καμία περίπτωση δεν νοούμε ότι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ή αποσκοπεί σε κάποια υλική ή άυλη ωφέλεια, επίσημη ή «ανεπίσημη», από τον τρόπο που διοικεί το υπουργείο Παιδείας. Μακριά από εμάς αυτή η άποψη.

Διαφθορά, όμως, όπως και διαπλοκή ή συνέργεια σε διαπλοκή, όπως αυτές εκφράζονται στην απαρχή του παρόντος άρθρου, είναι και η μη εφαρμογή ή η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων. Κι αυτό έχει πράξει εν γνώση ή εν «αγνοία» του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε πάμπολλες περιπτώσεις κατά τα χρονικό διάστημα που είναι υπουργός Παιδείας.

Τώρα, αν από τις αποφάσεις του κάποιοι ωφελούνται σε βάρος άλλων, εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων ή έστω και ιδιωτών, είναι δικό του θέμα και αν αυτό τον απασχολήσει ή προβληματίσει έχει τα μέσα να το ερευνήσει… Η απόφαση είναι δική του και μόνο…

Σε κάθε περίπτωση οι «πράξεις» χαρακτηρίζουν αυτόν που τις παράγει…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "