Νέοι Γενικοί Διευθυντές και Τμηματάρχες σε όλο το Δημόσιο Τομέα: Έγινε προκήρυξη για τις 3.405 θέσεις σε όλα τα Υπουργεία. Αιτήσεις έως 14 Νοεμβρίου 2014

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Με την ανάρτηση της πρώτης προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τίθεται σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιλογής Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών στις θέσεις ευθύνης της Διοίκησης, όπως προβλέπει ο Νόμος 4275/2014 (για να δείτε τη διακήρυξη του ΑΣΕΠ κάντε κλικ εδώ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι θέσεις αυτές έχουν προκύψει από τα νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα των υπουργείων και είναι κατά 35% λιγότερες από όσες ίσχυαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 και από 5.253 σήμερα φτάνουν τις 3.405.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής Γενικών Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού, αρχίζει αύριο 1 Νοεμβρίου και λήγει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.

Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) που αποτελούσε το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και η ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων.

Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας:

α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και

β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως μέλη των συλλογικών οργάνων.

Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Αυτή η καινοτομία εισάγεται κυρίως για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος. Επιπλέον όμως συμβάλλει και στην περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, με την πρώτη προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, δίνουμε την καλύτερη απάντησε σε όλους εκείνους που μίλησαν για επαναφορά της “κομματοκρατίας” στο Δημόσιο. Σε όλους όσοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα μείνουμε στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου. Τους διαψεύσαμε. Ό,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια, το κάνουμε σε τρείς μήνες.

Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους υπαλλήλους για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης με στόχο ένα Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Με σταθερά και στοχευμένα βήματα χτίζουμε τη νέα δημόσια διοίκηση».

Για να δείτε πληροφορίες και στοιχεία για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων κάντε κλικ εδώ.

Αντιδρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου να τοποθετήσει, έστω και προσωρινά εκπαιδευτικούς σε θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων, παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού ορίζει πως στις θέσεις αυτές τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο διοικητικοί υπάλληλοι.

Ο Σύλλογος θεωρεί «εχθρική πράξη» την απόφαση του υπουργού Παιδείας. «Μια τέτοια ενέργεια που τοποθετεί στο περιθώριο τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους και ειδικούς της διοίκησης της εκπαίδευσης και που υπονομεύει την υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων, ο Σύλλογός μας τη θεωρεί «εχθρική πράξη», την οποία θα αντιμετωπίσει άμεσα εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο» προειδοποιεί ο Σύλλογος με επιστολή προς τον Α. Λοβέρδο και σημειώνει τα εξής:

Α. Ενημερωθήκαμε σήμερα για την τοποθέτηση Διευθυντών σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με απόφασή σας στις Διευθύνσεις Σπουδών, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Ειδικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής προΐστανται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και όχι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου μας (!), αν και οι τελευταίοι επί πολλά χρόνια διακονούν τη διοίκηση της εκπαίδευσης και διαθέτουν όχι μόνο υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και πολύτιμη και εξειδικευμένη διοικητική εμπειρία.

Β. Μια τέτοια πολιτική επιλογή είναι εντελώς αντίθετη στο πνεύμα του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, αλλά και του νόμου 4275/2014, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ότι για θέσεις προϊσταμένων επιλέγονται υπάλληλοι με οργανική θέση και όχι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με προσωρινή παρουσία στην υπηρεσία.

Γ. Μια τέτοια ενέργεια μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, όχι ασφαλώς γιατί αμφισβητούμε τις ικανότητες των καθ’ όλα αξιόλογων συναδέλφων μας εκπαιδευτικών, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλίσουμε το κύρος και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, που διαχειριζόμενη τα ευαίσθητα θέματα της εκπαίδευσης πρέπει να επιδεικνύει στο έργο της συνέχεια και συνέπεια. Και αυτά επιτυγχάνονται μόνο όταν σε θέσεις ευθύνης βρίσκονται διοικητικοί υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας, που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, που εργάζονται επί πολλά χρόνια στο χώρο και που έχουν εμπειρίες από ποικίλες διοικητικές θέσεις του Υπουργείου.

Δ. Επιπροσθέτως, από την τοποθέτηση των ανωτέρω εκπαιδευτικών ως προϊσταμένων διευθύνσεων, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον οργανισμό, δημιουργούνται νομικά προβλήματα, και συγκεκριμένα όλες οι πράξεις που τυχόν θα εκδώσουν πάσχουν ακυρότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Υπουργείου.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Της Κ.Υ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Άρθρο 66 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προΐστανται υπάλληλοι, ως εξής:

α) Σε όλες τις Γενικές Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),

β) Σε όλες τις Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),

γ) Σε όλα τα Τμήματα του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "