Ανδρέας Λοβέρδος: «Ψευδόμενος» παραποίησε την αλήθεια για τον «αμαρτωλό» διαγωνισμό των 5 Βιβλίων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ και «κάλυψε» κάθε παράνομη πράξη του ΙΕΠ

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Είναι πολλά τα λεφτά «Παύλο μας» ή η δόξα & «λόξα» είναι μεγαλύτερες; (το ερώτημα δεν είναι ρητορικό)

Το μέγα Σκάνδαλο του ΙΕΠ (με τα 5 νέα Βιβλία) στο οποίο εμπλέκεται η διοίκησή του. Μπαίνει Εισαγγελέας και η OLAF στην υπόθεση, ασχέτως αν ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος «πρόσφερε» κάλυψη στους τύπους που διατριβούν και διαβιούν υπηρεσιακά στο ΙΕΠ «καταληστεύοντας», προς όφελός τους, το ΕΣΠΑ.

Από τα στοιχεία, όμως, του διαγωνισμού (αποφάσεις, πρακτικά, κλπ) το Vukentra.gr όχι μόνο επιβεβαιώνετε αλλά δικαιώνεται πλήρως για όσα, με επιμονή σε σημείο που να κινδυνεύει να γίνει γραφικό, έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα για το ΙΕΠ και τις μεθοδεύσεις του σε ότι αφορά τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και ΣΕΚ. Πιθανώς, αυτά τα στοιχεία δεν τα είχε υπόψη του ο κ. Λοβέρδος και έκανε τις δηλώσεις που έκανε. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε γιατί αλλιώς αν τα γνώριζε και δήλωσε ότι δήλωσε, είπε ψέματα συνειδητά με ότι και να σημαίνει αυτό για την ποιότητα του τόσο σαν πολιτικός, όσο και σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος και άνθρωπος.

«Ψευδείς» καταγραφές και αναρτήσεις στο Διαύγεια, «ψευδείς» αναφορές μη αναρτημένων και ανύπαρκτων αποφάσεων σε Πρακτικά Επιτροπών και αποφάσεων του Δ.Σ. ΙΕΠ, αξιολογήσεις «άγνωστων βιβλίων», αγνώστων συγγραφέων, αναρτήσεις στο Διαύγεια με καθυστέρηση (παρανόμως) 10 έως 70 ημερών από την λήψη ή και την υλοποίηση των αποφάσεων, μη τήρηση ακόμη και των ρητών όρων του Διαγωνισμού, παράνομος αποκλεισμός υποψηφίων αναδόχων από το τελικό στάδιο του διαγωνισμού κι όλα αυτά ο λαλίστατος κ. Ανδρέας Λοβέρδος τα σκέπασε με τη δήλωση «Υπήρξε πλήρης διαφάνεια για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων».

Για να γίνει αντιληπτό το «πως δουλεύει το σύστημα» για να παρακάμπτει την αυστηρότητα της διαφάνειας του Διαύγεια και να «κάνει ότι και όπως θέλει» αρκεί να ρίξει μία ματιά στην είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Σύμφωνα με αυτή επιχειρήθηκε με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Διαύγεια (τι σύμπτωση !!!) να είναι δυνατή η μεταχρονολογημένη και καθυστερημένη ανάρτηση αποφάσεων του Δημοσίου στο σύστημα της Διαύγειας προκειμένου να νομιμοποιηθούν και να γίνουν εκτελεστές. Είναι φανερό ότι οι κ.κ. του ΙΕΠ και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος που τους πρόσφερε κάλυψη είναι πρωτοπόροι για μία ακόμη φορά, αφού το έπραξαν πριν ακόμη κατατεθεί η σχετική τροπολογία στην Βουλή. Όλη η σχετική είδηση παρουσιάζεται στο τέλος.

Άραγε, έκαναν οι υπηρεσίες του και ιδιαίτερα ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Τάσος Χριστάκης κάποια έστω και τυπική έρευνα ή «δέχθηκαν» ότι τους σέρβιρε η ηγεσία του «αμαρτωλού» ΙΕΠ. Γιατί τα γραπτά κ. Υπουργέ λένε άλλα και όχι αυτά που εσείς δηλώσατε, εκτός αν δεν ζούμε στο 2014 αλλά άλλες εποχές όπου οι κατέχοντες δήλωναν «έτσι μας αρέσει».

Σε ότι αφορά το ΙΕΠ εμείς θα συνεχίζουμε να το αναφέρουμε και να το καταγράφουμε ως «αμαρτωλό» και ως βασικό μοχλό κατασπατάλησης και «καταλήστευσης» του ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση, προς όφελος συγκεκριμένων στελεχών του και του περίγυρου τους. Αν διαφωνούν, ας μας διαψεύσουν, όχι, όμως, με πομφόλυγες και αφορισμούς όπως αυτές που εκστόμισε ο πολυθεσίτης συνταξιούχος Πρόεδρός του κ. Σωτήρης Γκλαβάς, αλλά με στοιχεία. Αυτή είναι και η Πρόκληση και όχι οι συνεντεύξεις κύκλων του, κα΄θε φορά που στριμώχνετε στην γωνία…

Για όποιον θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος των μεθοδεύσεων που ακολούθησαν οι κ.κ. του ΙΕΠ προκειμένου να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό 5/2014 για τα 5 νέα Βιβλία των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ, το γιατί έπρεπε να αποκλισθεί ο κ. Παύλος Μάραντος και ο κ. Κ. Θεριανός από το διαγωνισμό και όχι να τους ανατεθούν βιβλία, το πώς παρανόμως αποκλείστηκε άλλος υποψήφιος, πως χρησιμοποιήθηκαν ανύπαρκτες αποφάσεις για να νομιμοποιήσουν τις Πράξεις τους και τέλος πως πρώτα υλοποιούσαν τις διάφορες απόφάσεις και μετά από διάστημα 10 ή ακόμη και 70 ημερών τις νομιμοποιούσαν (τις έκαναν εκτελεστές) στο Διαύγεια, ας εντρυφήσει στο άρθρο που ακολουθεί και στα 26 στοιχεία (αποφάσεις, πρακτικά αξιολόγησης, αντικαταστάσεις μελών Επιτροπών, κλπ) που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

1). Ο Διαγωνισμός 5/2014 για τα 5 Νέα Βιβλία των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ και τα «περίεργα» παρεπόμενα του

Όπως είναι γνωστό από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ο «περίφημος» διαγωνισμός των 5 νέων βιβλίων για Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ, έχει περάσει τα «μύρια όσα» για την ολοκλήρωσή του και μέχρι τώρα έχουν γίνει γι’ αυτόν δύο (2) ερωτήσεις από τη ΔΗΜΑΡ και δύο (2) από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ειδικότερα οι ερωτώντες βουλευτές εστίασαν στον τρόπο ανάθεσης της συγγραφής αυτών των βιβλίων και στον πολύ μικρό χρόνο (μόνο τρεις μήνες) που ορίσθηκε με την σχετική προκήρυξη για την παράδοση των ολοκληρωμένων από την άποψη της συγγραφής εκπαιδευτικών εγχειριδίων.

Η τελευταία μάλιστα ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 14.9.2014 και ακόμη δεν έχει απαντηθεί εστιάζει στην «ανυπαρξία» των επιτροπών αξιολόγησης και κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συγγραφής τους, μιλά δε για έλλειψη ανταγωνισμού, με άλλα λόγια, διαπιστώνει ότι ουσιαστικά δεν υπήρξαν οι κατά νόμο επιτροπές αξιολόγησης και κατακύρωσης και δεν υποβλήθηκαν προσφορές (μάλλον εννοούν «περισσότερες της μίας»).

Στην ερώτηση αυτή απάντησε στη Βουλή, -πιθανόν την Παρασκευή 17.10.2014-, 20 ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος δίνοντας μάλιστα και τον τίτλο: «Υπήρξε πλήρης διαφάνεια για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων» και συνέχισε δηλώνοντας με έμφαση «Καθ όλη τη διαδικασία από τον σχεδιασμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, την Προκήρυξη της συγγραφής των εν λόγω σχολικών εγχειριδίων έως και την οριστική κατακύρωση αυτών υπήρξε πλήρης διαφάνεια, αντικειμενικότητα και συνεργασία με την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.». Όλη η ομιλία του κ. Λοβέρδου, όπως αναρτήθηκε σε γνωστή εκπαιδευτική ιστοσελίδα παρουσιάζεται στο τέλος του άρθρου.

Στημένος Διαγωνισμός;

Το Vukentra.gr με το παρόν σημείωμα δηλώνει και αποδεικνύει με στοιχεία ότι όλες οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τα 5 νέα βιβλία αγγίζουν τα όρια του εκ του προτέρων στησίματος των αποτελεσμάτων του, δηλαδή ο διαγωνισμός χρησιμοποιήθηκε ως «κουρτίνα» ή μάλλον ως «φερετζές» τυπικής νομιμότητας για την κάλυψη της εκ των προτέρων απόφασης ανάθεσής τους σε συγκεκριμένα στελέχη του ΙΕΠ.

Για όποιον γνωρίζει ή έχει σχετική εμπειρία από ανάλογες προκηρύξεις και διαγωνισμούς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι από την διακήρυξη του διαγωνισμού των 5 νέων Βιβλίων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ και τους όρους που αυτή περιλαμβάνει έχει γίνει προσπάθεια ή μάλλον έχει καθορισθεί ο αποκλεισμός εν δυνάμει υποψηφίων καθώς και η μονοδρόμηση των αποτελεσμάτων του σε συγκεκριμένους αναδόχους.

Εάν αυτό δεν αποτελεί «στήσιμο» του διαγωνισμού, ας βγουν οι κ.κ. του ΙΕΠ και κυρίως ο λαλίστατος υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος (αγαπητέ κύριε υπουργέ δεν ήξερες, δεν ρώταγες) να το διαψεύσουν και εμείς με την σειρά μας θα το κάνουμε πρώτη είδηση. Βέβαια δεν είναι αυτό μόνο αλλά και όλες οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν για την συγγραφή και παράδοση των βιβλίων.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι στα ίδια τα βιβλία υπάρχει (σκόπιμη κατά την άποψη μας)απόκρυψη στοιχείων για τους συντελεστές συγγραφής και επίβλεψής τους, τους υπεύθυνους του «προγράμματος ΕΣΠΑ» που σημειωτέων αμείβονται για την συμμετοχή τους και ακόμη έχουν καταχωρηθεί αναληθή στοιχεία κάποιων από αυτούς. Ο λόγος προφανής και άμεσα αντιληπτός, η «προστασία» των εμπλεκόμενων από περιπέτειες κάθε τύπου (άτιμο πειθαρχικό και ποινικό δίκαιο) και η χωρίς προβλήματα εκταμίευση των όχι ευκαταφρόνητων αμοιβών τους.

Ας τα δούμε όμως με καλή θέληση «κατ’ αρχή» και αναλυτικά:

Στις 12 Ιουνίου 2013 ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου υποβάλλει την παραίτησή του. Έχει προλάβει, όμως, να εξαγγείλει την εισαγωγή σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του μαθήματος «Πολιτική Παιδεία».

Την σκυτάλη παίρνει ο κ. Συμεών Κεδίκογλου που αντικατέστησε τον κ. Παπαθεοδώρου και ο οποίος μιλώντας στη Βουλή στις 1.11.2013 στα πλαίσια ερώτησης της κ. Ρεπούση για τον «Ρατσισμό στα Σχολεία» επαναβεβαίωσε ότι η απόφαση εισαγωγής του νέου μαθήματος Πολιτική Παιδεία στην Α΄ και Β΄ Τάξη Λυκείου είναι οριστική.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία είδηση για το θέμα αυτό έως τις 14 Απριλίου 2014.

2). Τα αναλυτικά προγράμματα, η διακήρυξη και ο χρόνος δημοσίευσης

Στις 7.4.2014 το Δ.Σ. του ΙΕΠ με την με αριθμ. 22/7.4.2014 Πράξη του αποφασίζει τη διενέργεια διαγωνισμού για την συγγραφή των 5 (4 στην πράξη) νέων βιβλίων για ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Αν και δεν έχουμε καταφέρει να «βρούμε» την απόφαση αυτή που φαίνεται ότι αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό της διοίκησης του ΙΕΠ, εισηγητής της θα πρέπει να είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Β΄ ΙΕΠ κ. Παύλος Μάραντος, ως καθ’ ύλη αρμόδιος.

Η σχετική απόφαση στάλθηκε στην ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ του υπουργείου Παιδείας προς έγκριση αφού περιλάμβανε και δαπάνες ΕΣΠΑ. Το παράδοξο, αν και μπορεί να κάνουμε λάθος, στην συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι παρόλο που πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα διοικητική πράξη, δεν έχει δημοσιευθεί στο Διαύγεια. Γίνεται φανερό ότι ο κ. Παύλος Μάραντος είτε ήταν, είτε όχι, εισηγητής της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΙΕΠ γνώριζε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός συγγραφής των νέων Βιβλίων από 7.4. 2014 τουλάχιστον.

Στις 14.4.2014, επτά ημέρες μετά την λήψη από το Δ.Σ. του ΙΕΠ της προηγούμενης απόφασης, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 932 Β΄/14.4.2014) οι 53248/Γ2/7.4.2014 Υ.Α. (Κ. Αρβανιτόπουλος) και 53243/Γ2/7.4.2014 Υ.Α. (Κ. Αρβανιτόπουλος) με τις οποίες καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα των 2 (από τα 5) νέων μαθημάτων της Α΄ τάξης ΓΕΛ & ΕΠΑΛ για τα οποία προορίζονται τα νέα Βιβλία. (στοιχείο 1 - για να δείτε ή «κατεβάσετε» το ΦΕΚ κάντε κλικ εδώ).

Την ίδια ημέρα (14.4.2014) δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 934Β΄/14.4.2014) οι 53235/Γ2/7.4.2014Υ.Α. (Κ. Αρβανιτόπουλος), 53250/Γ2/7.4.2014Υ.Α. (Κ. Αρβανιτόπουλος) και 53254/Γ2/7.4.2014Υ.Α. (Κ. Αρβανιτόπουλος) με τα αναλυτικά προγράμματα για τα υπόλοιπα τρία (3) νέα μαθήματα της Β΄ τάξης ΓΕΛ & ΕΠΑΣ. (στοιχείο 2-για να δείτε ή «κατεβάσετε» το ΦΕΚ κάντε κλικ εδώ)

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι στις αποφάσεις για τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων «Πολιτική Οικονομία» (Α΄ & Β΄ τάξης) και «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» η περιλαμβανόμενη «διδακτική Μεθοδολογία» είναι υπερβολικά εκτενής και απόλυτα δεσμευτική για τον εκπαιδευτικό που θα την διδάξει καταλαμβάνοντας τρεις ολόκληρες σελίδες του φύλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης σε αντίθεση με το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος «Εφαρμογές πληροφορικής» που το αντίστοιχο κείμενο της «διδακτικής μεθοδολογίας» καταλαμβάνει μόνο 10 σειρές της μίας στήλης. Αυτό έχει, επίσης, σαν συνέπεια να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια, κόπος και χρόνος για όποιον ήθελε να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου για τα μαθήματα αυτά, αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να ακολουθήσει τη διδακτική ορολογία που καθορίζεται ρητά και με απόλυτη αυστηρότητα από το αναλυτικό τους πρόγραμμα.

Οι συντάκτες των αναλυτικών προγραμμάτων είναι άγνωστοι σε όλους εκτός ίσως μόνο από τον κ. Παύλο Μάραντο, αρμόδιο Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ ΙΕΠ και εισηγητή τους στο Δ.Σ. του ΙΕΠ προκειμένου να «βγουν» σε υπουργική απόφαση (για το πώς διαμορφώθηκαν διάβαζε ποιο κάτω).

Στις 16.4.2014 η ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ του υπουργείου Παιδείας με το με αριθμ. πρωτ. 7648/16.4.2014 έγγραφό της δίνει την έγκρισή της για την διενέργεια του διαγωνισμού συγγραφής των 5 νέων βιβλίων. Το έγγραφο αυτό καταχωρείτε στο ΙΕΠ την επόμενη ημέρα 17.4.2014 με αριθμ. πρωτ. 3930/17.4.2014.

Στις 17.4.2014 και αμέσως μετά την παραλαβή του εγγράφου της ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ με το οποίο εγκρίνεται η διενέργεια διαγωνισμού για την συγγραφή των 5 νέων βιβλίων ΓΕΛ & ΕΠΑΣ το Δ.Σ. του ΙΕΠ με την 3932/17.4.2014 Πράξη του (ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΞΛΑΔ-Δ6Δ) προχωρά στην προκήρυξη του διαγωνισμού συγγραφής των νέων βιβλίων. (στοιχείο 3 - για να δείτε η «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Είναι προφανές ότι η ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών και λήψης των αποφάσεων είναι εξωπραγματική για την ελληνική γραφειοκρατία και ίσως θα έπρεπε κάποιο από τα υπουργεία, ίσως αυτό του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να τους απονείμει και το αναλογούν βραβείο.

Στις 25.4.2014 και ώρα 14:00:28 δημοσιεύεται στο Διαύγεια του ΙΕΠ η Περίληψη Προκήρυξης του Διαγωνισμού 5/2014 ΙΕΠ (3934/17.4.2014) με ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΞΛΑΔ-6Ν6 για τη συγγραφή των πέντε (5) νέων βιβλίων και στις 14:11:55 την ίδια ημέρα όλο το τεύχος του διαγωνισμού μαζί με τα παραρτήματα του (ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΞΛΑΔ-Δ6Δ) (στοιχείο 4 - για να δείτε η «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ)..

3). Το Αντικείμενο του Διαγωνισμού 5/2014 (3934/17.4.2014)

Στο άρθρο 2 «Αντικείμενο του Διαγωνισμού» (σελίδα 9 της προκήρυξης) αναφέρονται τα εξής:

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του παρόντος έργου και ανά Τμήμα, αφορά στη συγγραφή των παρακάτω σχολικών βιβλίων:

1o Τμήμα. Βιβλίο μαθητή για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» γενικής παιδείας Α΄ τάξης ΓΕΛ (3 ωρών εβδομαδιαίως)

2o Τμήμα. Βιβλίο μαθητή για το μάθημα επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α΄ τάξης ΓΕΛ (2 ωρών εβδομαδιαίως)

3o Τμήμα. Βιβλίο μαθητή για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» γενικής παιδείας Β΄ τάξης ΓΕΛ (2 ωρών εβδομαδιαίως)

4o Τμήμα. Βιβλίο μαθητή για το μάθημα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» Β΄ τάξης ΓΕΛ (2 ωρών εβδομαδιαίως)

5o Τμήμα. Βιβλίο μαθητή για το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» γενικής παιδείας Β΄ τάξης ΓΕΛ (1ώρας εβδομαδιαίως )

3α). Οι προθεσμίες κατάθεσης και ανοίγματος των προσφορών

Προθεσμίες κατάθεσης: Στο άρθρο 13 της Προκήρυξης του διαγωνισμού (σελίδα 34) καταληκτική ημερομηνία και ώρα, επί ποινή αποκλεισμού, των προσφορών ορίζεται η 18η Ιουλίου 2014 και ώρα έως 15:00.

Προθεσμίες ανοίγματος των προσφορών: Στο άρθρο 16 της Προκήρυξης του διαγωνισμού (σελίδα 51) ημερομηνία και ώρα αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 27η Ιουλίου 2014 και ώρα έως 10:30 π.μ.

3β). Χρόνος Συγγραφής των Βιβλίων

Όπως γίνεται κατανοητό από την ημερομηνία δημοσίευσης τη Προκήρυξης (25.5.2014), έως την ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών (18.7.2014) ο χρόνος για την συγγραφή, διαμόρφωση, εκτύπωση και Βιβλιοδεσία δειγμάτων των βιβλίων ήταν 84 περίπου ημέρες, παρότι στο άρθρο 12, παρ. 12.1 ορίζεται ρητά ότι είναι τρεις μήνες (90 ημέρες). Για όποιον έχει ασχοληθεί με σοβαρότητα στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων, ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί ούτε για την έρευνα υλικού και την αναζήτηση των κατάλληλων πηγών, πόσο μάλλον για την συγγραφή και ολοκληρωτική παρουσίαση ενός βιβλίου (αυτά βέβαια είναι γνωστά και υπήρξαν πάμπολλες διαμαρτυρίες για το θέμα τόσο από φυσικά πρόσωπα, όσο και από θεσμικούς φορείς των εκδοτών, εις μάτην, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο !!!).

Οι όροι συμμετοχής στο Διαγωνισμό

Πέντε (5) ήταν ως προς το τυπικό μέρος της συμμετοχής οι κρίσιμοι όροι:

α) Αποδοχή των όλων όρων της Προκήρυξης (σελ. 16 - άρθρο 6 «Τεκμήριο από τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό» παρ. 6.2): «Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνιστά επίσης, αμάχητο τεκμήριο ότι ο διαγωνιζόμενος έχει αποδεχθεί ανεπιφύλακτα τη νομιμότητα των όρων όλων των Τευχών.»

β) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό επί ποινή αποκλεισμού (σελ. 18- άρθρο 7 «Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό» παρ. 7.3): Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να συμμετάσχει σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ διαγωνιζόμενο σχήμα για κάθε τμήμα, είτε αυτοτελώς, είτε ως μέλος Σύμπραξης, Κοινοπραξίας ή Ένωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αποκλείονται από το διαγωνισμό, τόσο το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όσο και όλα τα διαγωνιζόμενα σχήματα στα οποία συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

γ) Συγγραφείς Βιβλίων μόνο απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά όχι οι συνεργάτες τους (σελ. 21- άρθρο 9 Ειδική Τεχνική Επαγγελματική … Ικανότητα/Επάρκεια παρ. 9.4 & 9.3): 9.4: Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ / ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.- 9.3: Οι διαγωνιζόμενοι, για να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την τεχνική και επαγγελματική τους ικανότητα, μπορούν να στηρίζονται στις δυνατότητες άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων, που δεν μετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά έχουν δεσμευθεί ότι θα τις θέσουν στη διάθεση των διαγωνιζομένων για την εκτέλεση της Σύμβασης, χωρίς να χρειάζεται να διατηρούν με αυτούς σχέση συγκεκριμένης νομικής μορφής.

δ) Πλέον συμφέρουσα από Οικονομικής Απόψεως Προσφορά (σελ. 51- άρθρο 15 «Κριτήριο Κατακύρωσης» παρ. 15.4): Πλέον Συμφέρουσα από Οικονομικής Απόψεως Προσφορά θεωρείται εκείνη που έχει το μεγαλύτερο Λi, στρογγυλοποιημένο στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, που προκύπτει από τον ακόλουθο Μαθηματικό Τύπο: Λi = 80Bi / maxB+20Kmin / Ki

όπου:

Βmax η συνολική βαθμολογία, που έλαβε η καλύτερη Τεχνική Προσφορά

Βi η συνολική βαθμολογία της Τεχνικής Προσφοράς i Υποψηφίου

Kmin το κόστος της Προσφοράς με τη μικρότερη τιμή

Κi το κόστος της Προσφοράς i Υποψηφίου

Λi το τελικό εξαγόμενο αποτέλεσμα, το οποίο στρογγυλοποιείται στα 2 δεκαδικά ψηφία.

ε) Δημοσίευση αποφάσεων (διάφορα στάδια διαγωνισμού) (π.χ. σελ. 54 – παρ. 16.2.4 και ελ. 55 – παρ. 16.3.5): Το σώμα της Απόφασης της Αναθέτουσας Αρχής της ….[…]… αφού αναρτηθεί στον σχετικό κεντρικό διαδικτυακό τόποhttp://et.diavgeia.gov.gr/f/iep όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3861/ 2010 περί της εφαρμογής τού προγράμματος «Διαύγεια», αποστέλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε όλους όσους υπέβαλαν προσφορά στο διαγωνισμό, ακόμα δηλαδή και σε αυτούς που υπέβαλαν προσφορά με μη προβλεπόμενο από την παρούσα Προκήρυξη τρόπο ή εκπρόθεσμα.

- Παρότι εκ πρώτης όψεως οι όροι αυτοί φαίνεται ότι είναι επουσιώδεις, στην πράξη, όπως ερμηνεύτηκαν ή δεν εφαρμόσθηκαν ή εφαρμόσθηκαν λάθος έκριναν την επιθυμητή ανάδειξη των αναδόχων και την κατακύρωση σ’ αυτούς των αναθέσεων του διαγωνισμού και ειδικότερα δεν τους απέκλεισαν λόγω διπλής συμμετοχής και τους «πήγαν» στο στάδιο της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών άνευ αντιπάλου.

Ειδικότερα:

1). Σύμφωνα με τα όσα ορίζει άρθρο 7 «Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό» παρ. 7.3, ο κ. Παύλος Μάραντος που υπέβαλε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος διπλή προσφορά, δηλαδή για δύο τμήματα του αντικειμένου του διαγωνισμού (δύο βιβλία Πολιτική Παιδεία Α΄ Τάξης και Πολιτική Παιδεία Β΄ Τάξης) θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί κατά το άνοιγμα των προσφορών αφού μόνο για ένα θα μπορούσε να υποβάλει. Αντ’ αυτού τελικά του ανατέθηκαν και τα δύο.

2). Υπήρξε διάκριση σε ότι αφορά τους εν δυνάμει υποψηφίους αναδόχους, αφού ορίζεται ως προσόν συγγραφέα το πτυχίο ΑΕΙ, αν και δεν αξιολογείται αυτό ούτε βαθμολογείται αλλά μόνο το τελικό και συνολικό παραδοτέο έργο (βιβλίο). Από την άλλη οι προσφέροντες Τεχνική/Επαγγελματική Βοήθεια στον ανάδοχο μπορεί να έχουν πτυχίο, απολυτήριο, κλπ, οποιασδήποτε βαθμίδας, δηλαδή μπορούν να συγγράψουν το βιβλίο, αρκεί να μην φαίνονται τα στοιχεία τους σ’ αυτό.

3). Δεν αξιολογήθηκαν (δεν βαθμολογήθηκαν με βάση την Τεχνική και Οικονομική προσφορά τους) όλοι οι συμμετέχοντες, αφού από τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού (βλέπε ποιο κάτω) φαίνεται ότι βαθμολογήθηκαν με βάση τον τύπο του άρθρου 15 «Κριτήριο Κατακύρωσης» παρ. 15.4 μόνο αυτοί που πήραν την υψηλότερη βαθμολογία για την Τεχνική Προσφορά τους, δηλαδή υπήρξε ανάδειξη αναδόχων και ουσιαστική κατακύρωση του διαγωνισμού από το πρώτο στάδιο, αυτό της βαθμολόγησης της Τεχνικής Προσφοράς (αξιολόγηση και βαθμολόγηση Βιβλίου)

4). Δημοσίευση αποφάσεων (διάφορα στάδια διαγωνισμού). Η δημοσίευση των αποφάσεων που αφορούν τα διάφορα στάδια του διαγωνισμού είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει και την εξέλιξη του. Κι αυτό γιατί παρέχει την δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει προσφορά να υποβάλλουν ενστάσεις εάν σε κάποιο στάδιο του διαγωνισμού φρονούν είτε ότι «αδικούνται», είτε ότι δεν εφαρμόζονται οι όροι της Προκήρυξης.

Στο συγκεκριμένο όρο, παρότι υπάρχει ρητή αναφορά ότι οι αποφάσεις της Αναθέτουσας Αρχής δημοσιεύονται στον σχετικό κεντρικό διαδικτυακό τόπο http://et.diavgeia.gov.gr/f/iep και μετά αποστέλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε όλους όσους υπέβαλαν προσφορά στο διαγωνισμό, η ανάρτησή τους έγινε κατά κανόνα με καθυστέρηση 10 έως 15 ημερών με αποτέλεσμα οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες με βάσει τις διατάξεις του Π.Δ. 118/2007 και όχι του νόμου Ν. 3861/ 2010 που λόγω του είναι και νεότερος υπερισχύει και ταυτόχρονα αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη (βλέπε παρακάτω).

Αξιολόγηση Τεχνικών Προσφορών (εκπαιδευτικού υλικού – Βιβλίων)

Το Πρακτικό Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία) που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό επικυρώθηκε με απόφαση του Δ.Σ. ΙΕΠ (Πράξη 53/02.09.2014 - έγγραφο 8865/2.9.2014 – ΑΔΑ:6ΩΒ6ΟΞΛΔ-4ΘΔ). (στοιχείο 5 - για να δείτε η «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Ιδιαιτερότητα του Πρακτικού Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Υλικού: Είναι ενιαίο, όπως βεβαιώνει και ο Πρόεδρος του ΔΣ ΙΕΠ (σελίδα 2 του εγγράφου) και περιλαμβάνει τις εκθέσεις αξιολόγησης και των 5 βιβλίων, αντί η κάθε επιτροπή να καταθέσει ξεχωριστά το δικό της αφού πρόκειται για 5 διαφορετικές επιτροπές, 5 διαφορετικών βιβλίων.

4). Άγνωστα Βιβλία Αξιολογήθηκαν (!!!)

Ανατρέχοντας στο πρακτικό των επιτροπών αξιολόγησης (σελίδες 2 έως 43) διαπιστώνει κανείς τα εξής περίεργα:

α). Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βιβλίου για το μάθημα «1ο Τμήμα: …. «Πολιτική Παιδεία» γενικής παιδείας Α΄ Τάξης ΓΕ.Λ.» αξιολογούν και βαθμολογούν ένα «άγνωστο» βιβλίο «Πολιτική Παιδεία», αφού στο επιμέρους τμήμα του πρακτικού (σελ. 2 & 3 του εγγράφου) δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον προσφέροντα υποψήφιο ανάδοχο ή τον/ους συγγραφέα/εις του.

β). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για το βιβλίο του μαθήματος «3ο Τμήμα: …. «Πολιτική Παιδεία» Β΄ Τάξης ΓΕΛ» (ΣΕΛ. 4 έως 13 του εγγράφου).

- Σύμφωνα με τα δύο επιμέρους τμήματα του ενιαίου πρακτικού αξιολόγησης και τα όσα αυτά αναφέρουν δεν είναι δυνατόν να καθορισθεί τυπικά και νομικά ποια βιβλία αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από τις δύο Επιτροπές, δηλαδή πρακτικά είναι δυνατόν να αξιολογήθηκε οποιοδήποτε βιβλίο οιουδήποτε συγγραφέως ή συγγραφέων που δόθηκε στα μέλη των Επιτροπών και όχι αυτά που κατατέθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, αφού ως γνωστό ένα βιβλίο χαρακτηρίζεται και πιστοποιείται από τον συγγραφέα του και τον εκδότη του (αν υπάρχει ο τελευταίος). Σε κάθε περίπτωση το πρακτικά αξιολόγησης αυτών των δύο Επιτροπών έπρεπε να απορριφθούν ως μη σύννομα από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και να μην επικυρωθούν από το Δ.Σ. του ΙΕΠ.

- Σημειωτέον ότι στα Πρακτικά αξιολόγησης των βιβλίων που υποβλήθηκαν για τα υπόλοιπα τρία μαθήματα αναφέρονται ρητά οι τίτλοι βιβλίων που αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν.

5). Πρακτικά ή Εκθέσεις Αξιολόγησης Βιβλίων (Τεχνικών Προσφορών)

Η αξιολόγηση των Τεχνικών Προσφορών είναι στην πράξη έκφραση άποψης και γνώμης και δεν ποινικοποιείται σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Προκαλεί, όμως εντύπωση ό,τι για τα ίδια χαρακτηριστικά αξιολόγησης, όπως αυτά διατυπώνονται μέσα στα επιμέρους πρακτικά (εκθέσεις) (σελ. 3 έως 42 του εγγράφου) υπάρχει διαφορετική βαθμολόγηση με αποτέλεσμα στα αξιολογημένα για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» Α΄ & Β΄ Τάξης βιβλία να βαθμολογούνται επαρκώς και μέσα στα όρια (100) του απαράβατου όρου και για τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ίδιες ή σχεδόν ταυτόσημες αξιολογικές παρατηρήσεις βιβλία για το μάθημα «Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ» της Β΄ Τάξης ΓΕΛ να βαθμολογούνται κάτω από 100 και να αποκλείονται για τον λόγο αυτό.

6). Η αποδοχή των Τεχνικών Προσφορών από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού & το Δ.Σ. ΙΕΠ και η Ονοματολογία - καθορισμός των αξιολογηθέντων Βιβλίων

Στην σελίδα 44 του εγγράφου (Πράξη 53/02.09.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ) η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού επικαλούμενη τις Εκθέσεις Αξιολόγησης που αναφέρονται ποιο πάνω και τις διατάξεις των άρθρων 15 & 16 τη Προκήρυξης ορίζει ποια βιβλία (τεχνικές προφορές), από αυτά που προσφέρθηκαν, γίνονται δεκτά και για ποιο μάθημα. Και σ’ αυτή, όμως, την πρόταση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπάρχουν παραβάσεις των όσων ορίζουν οι όροι της Προκήρυξης και αυθαίρετα αποτελέσματα που δεν «υποστηρίζονται» από τις εκθέσεις (πρακτικά) αξιολόγησης. Ειδικότερα:

α). Για το μάθημα της «Πολιτική Παιδεία» Α΄ Τάξης ΓΕΛ (1ο Τμήμα) γίνεται αποδεκτή η προσφορά των υποψηφίων αναδόχων κ.κ. Κ. Θεριανού & Π. Μάραντου και για το αντίστοιχο μάθημα της Β΄ Τάξης ΓΕΛ (3ο Τμήμα) η προσφορά του κ. Π. Μάραντου (!!!). Όπως, όμως, αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο στα επιμέρους πρακτικά (εκθέσεις) αξιολόγησης δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα βιβλία των δύο αυτών κυρίων αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν, παρά μόνο αόριστα δύο βιβλία με τίτλο «Πολιτική Παιδεία».

β). Για το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ Τάξης ΓΕΛ (5ο Τμήμα) γίνεται αποδεκτό μόνο το βιβλίο (Τεχνική Προσφορά) ενός υποψηφίου (Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών), παρότι η Επιτροπή Αξιολόγησης βαθμολόγησε δύο (2) από τα τέσσερα (4) Βιβλία (σελίδα 43 του εγγράφου) που υποβλήθηκαν με πάνω από 100 (απαράβατος όρος έγκρισης), δηλαδή απέκλεισε αυθαίρετα και χωρίς «εξουσιοδότηση» το δεύτερο υποψήφιο ανάδοχο (Γεώργιος Γώγουλος), αντί να τον περιλάβει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού (άνοιγμα Οικονομικών προσφορών).

- Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού επικαλείται τις διατάξεις των άρθρων 15 & 16 της Προκήρυξης για να διατυπώσει τις προτάσεις της προς το Δ.Σ. του ΙΕΠ, καμία, όμως, διάταξή τους δεν την εξουσιοδοτεί να εισηγηθεί τα εις το «α» και «β» της παρούσης παραγράφου που είναι προδήλως παράνομα και αντίκεινται στις διατάξεις της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας και τους όρους της Προκήρυξης του διαγωνισμού. Για τους ίδιους λόγους προδήλως παράνομη είναι και η απόφαση του Δ.Σ. του ΙΕΠ (Πράξη 53/02.09.2014) που αποδέχθηκε και επικύρωσε την Απόφαση – Πρόταση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού.

7). Το άνοιγμα των Οικονομικών Προσφορών από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και η επικύρωση του από το Δ.Σ. ΙΕΠ

Το Πρακτικό Ανοίγματος των Οικονομικών Προσφορών που κατατέθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού επικυρώθηκε με απόφαση του Δ.Σ. ΙΕΠ (Πράξη 54/08.09.2014 - έγγραφο 9121/10.09.2014 – ΑΔΑ: 6ΒΦΨΟΞΛΔ-69Ζ). (στοιχείο 6 - Για να δείτε την απόφαση ή να την «κατεβάσετε» κάντε κλικ εδώ) .

Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο έγγραφο «καταγράφονται» τα εξής παράτυπα, περίεργα ή ιδιότυπα σε ότι αφορά την ουσία της πράξης αλλά και τον τρόπο εσωτερικής επικοινωνίας των υπηρεσιών, επιτροπών, κλπ του ΙΕΠ με το Δ.Σ. και όχι μόνο. Ειδικότερα:

α). Δεν περιέλαβαν στο άνοιγμα των Οικονομικών Προσφορών το δεύτερο βιβλίο που βαθμολογήθηκε με πάνω από 100 (απαράβατος όρος) του κ. Γιώργου Γώγουλου για το μάθημα «Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ» Β΄ Τάξης ΓΕΛ, όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη παράγραφο (σελίδα 3 του εγγράφου). Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των όρων των άρθρων 15 & 16 της Προκήρυξης και συνολικά της ισχύουσας νομοθεσίας. Το σημαντικότερο είναι ότι ενώ η Επιτροπή επικαλείται τους όρους των άρθρων 15 & 16 της Προκήρυξης του διαγωνισμού (σελίδα 2 του εγγράφου) δεν τους εφαρμόζει (!!!) και την απόφασή της αυτή επικροτεί και επικυρώνει το Δ.Σ. του ΙΕΠ.

β). Όπως φαίνεται από το έγγραφο της Πράξης 54/08.09.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ, αυτό ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:00 μεσημβρινή ακριβώς (σελίδα 1 του εγγράφου). Από την άλλη η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού ξεκίνησε τη συνεδρίαση της για το «Αποσφράγισμα των Οικονομικών Προσφορών» στις 11:00 π.μ. (σελίδα 1 & 2 του εγγράφου) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της στις 12:30 μ.μ. ακριβώς (σελίδα 1 του εγγράφου).

Το πρακτικό της Επιτροπής κατατέθηκε στο Δ.Σ. του ΙΕΠ την ίδια ημέρα με αριθμό πρωτ. Δ.Σ. 3021/08.09.214 (σελίδα 1 του εγγράφου) με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΕΠ να αναφέρει κατά την εισαγωγή του θέματος επί λέξει τα εξής «ο κ. Γιώργος Σκαλιάπας, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών και των Διαδικασιών Διαπραγμάτευσης του ΙΕΠ, έχει καταθέσει προς έγκριση το Πρακτικό 25/08.09.2014 της Επιτροπής (αρ, πρωτ. Δ.Σ. 3021/08.09.2014)».

- Σημειωτέον ότι το θέμα της επικύρωσης του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμών συζητήθηκε στο Δ.Σ. ΙΕΠ με τίτλο «Αποσφράγιση των Οικονομικών Προσφορών των συμμετεχόντων στον Ανοικτό Τακτικό Διαγωνισμό (Α.Π. 3393/17.04.2014) ως Θέμα Ημερήσιας Διάταξης και όχι ως Έκτακτο (σελίδα 1 του εγγράφου).

Το πότε κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δ.Σ. ΙΕΠ το έγγραφο (πρακτικό) της Επιτροπής Διαγωνισμών, πως και πότε εισάχθηκε σ’ αυτό ως θέμα ημερήσιας διάταξης και ποια ώρα συζητήθηκε (μπορεί οι «άνθρωποι» να συνεδρίαζαν μέχρι το βράδυ (!!!)) δεν είναι γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εντυπωσιάζει η ταχύτητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο ΙΕΠ, όπως επίσης και η «έρευνα» που εκ του νόμου οφείλουν να κάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΠ για κάθε συζητούμενο θέμα. Τα συμπεράσματα δικά σας για το τι ακριβώς έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση…

γ). Η παραίτηση της κ. Ιωάννας Κατσούλη, από μέλος της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού 5/2014 και η αντικατάστασή της

Στις 5.9.2014 ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας του ΙΕΠ καταθέτει στο πρωτόκολλο του Δ.Σ. του ΙΕΠ εισήγηση για την αποδοχή της παραίτησης της κ. Ιωάννας Κατσούλη από μέλος της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών που καταχωρείτε με αριθμ πρωτ. 2088/5.9.2014. Το Δ.Σ. ΙΕΠ με την με αριθμ.54/08.09.2014 Πράξη του (Έγγραφο 9255/15.09.2014 – ΑΔΑ: 6Ζ5ΑΟΞΛΔ-ΞΩΥ) την κάνει δεκτή και την αντικαθιστά στην Επιτροπή με τον Κωνσταντίνο Βουτσινάκη, Εκπαιδευτικό ΠΕ70, αποσπασμένο στο ΙΕΠ. (στοιχείο 7 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1) Αφού η κ. Κατσούλη είχε υποβάλει παραίτηση από τις 5.9.2014 τουλάχιστον, πως φέρεται να συμμετέχει στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμών για το άνοιγμα των Οικονομικών Προσφορών στις 8.9.2014, την ίδια ημέρα που το Δ.Σ. ΙΕΠ συνεδριάζει για να εξετάσει την παραίτηση της;

2) Πότε (ποια ώρα) έγινε αποδεκτή η παραίτηση της κ. Κατσούλη από το Δ.Σ. του ΙΕΠ, αφού τα δύο σώματα (Δ.Σ. ΙΕΠ & Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών) συνεδρίαζαν την ίδια ημέρα και για μικρό χρονικό διάστημα ταυτόχρονα;

3) Η αποδοχή της παραίτησης της κ. Κατσούλη έγινε πριν συζητηθεί ως θέμα «το Πρακτικό Ανοίγματος των Οικονομικών Προσφορών» του διαγωνισμού 5/2014 της Επιτροπής ή μετά; Γιατί στην πρώτη περίπτωση το δεύτερο θέμα θα έπρεπε να αναπεμφθεί ώστε να υπάρξει νέα απόφαση της Επιτροπής με την νέα σύνθεση της.

8). Οι Ενστάσεις και η απόρριψη τους

Στον Διαγωνισμό 5/2014 υποβλήθηκαν Ενστάσεις από δύο υποψήφιους αναδόχους. Η πρώτη υποβλήθηκε στις 10.9.2014 από τον κ. Τιμολέοντα Θεοφανέλη κατά των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αξιολόγησης των βιβλίων και απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ενστάσεων για τυπικούς λόγους ως εκπρόθεσμη (βλέπε ποιο πάνω) και γιατί δεν προσκομίστηκε το προβλεπόμενο παράβολο (στοιχείο 8 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Η δεύτερη ήταν διπλή και υποβλήθηκε από τον κ. Γιώργο Γώγουλο α) στις 8.9.2014 κατά των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βιβλίων που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (εκπρόθεσμη και μη προσκόμιση παραβόλου) και β) στις 16.9.2014 κατά του εγκεκριμένου πρακτικού ανοίγματος των Οικονομικών προσφορών που ήταν εμπρόθεσμη αλλά απορρίφθηκε ως απαράδεκτη επειδή δεν προσκομίστηκε το προβλεπόμενο παράβολο (στοιχείο 9 - για να δείτε την σχετική απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Στην προκειμένη περίπτωση και σε ότι αφορά το εμπρόθεσμο ή όχι των Ενστάσεων η Επιτροπή Ενστάσεων επικαλείται την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υποψηφίων αναδόχων από τις υπηρεσίες του ΙΕΠ, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 15 του ΠΔ 118/2007. Σύμφωνα με απόψεις νομικών κύκλων που ασχολούνται με το δίκαιο των προμηθειών του δημοσίου, ακόμη κι αν γίνεται η «ενημέρωση» των υποψηφίων αναδόχων αμελητί, δηλαδή άμεσα με την λήψη κάθε σχετικής απόφασης και με φροντίδα της υπηρεσίας, η ενημέρωση αυτή είναι τυπικά ανύπαρκτη αφού αφορά μη υπαρκτή νομικά απόφαση εκτός αν έχει ήδη δημοσιευθεί στο Διαύγεια, οπότε και αποκτά νομικά εκτελεστή μορφή.

Για τον λόγο αυτό η προθεσμία των 3 ημερών που θέτει το ΠΔ 118/2007 για την υποβολή Ενστάσεων θα έπρεπε να ληφθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΑΔΑ κάθε απόφασης. Σημειωτέον ότι αυτές, δηλαδή οι ΑΔΑ δημοσιεύθηκαν με καθυστέρηση 10 & 15 ημερών από την λήψη των σχετικών αποφάσεων από το Δ.Σ. του ΙΕΠ.

9). Οι κατακυρώσεις στους αναδόχους

α). Στις 23.9.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την 57/23.09.2014 Πράξη του (έγγραφο 10408/06.10.2014) που δημοσιεύεται στις 6.10.2014 στο Διαύγεια με ΑΔΑ: ΩΒΞΜΟΞΛΔ-ΗΒΙ κατακυρώνει στους κ.κ. Κ. Θεριανό και Π. Μάραντο το βιβλίο «Πολιτική Παιδεία» Α΄ Τάξης ΓΕΛ (στοιχείο 10 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

β). Στις 23.9.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την ίδια Πράξη του, -57/23.09.2014-, (έγγραφο 10409/06.10.2014) που δημοσιεύεται στις 6.10.2014 στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 6ΠΒΣΟΞΛΔ-9ΒΞ κατακυρώνει στον κ. Π. Μάραντο το βιβλίο «Πολιτική Παιδεία» Β΄ Τάξης ΓΕΛ (στοιχείο 11 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

γ). Στις 24.9.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την ίδια (!!!) Πράξη του, -57/24.09.2014-, (έγγραφο 10410/06.10.2014) που δημοσιεύεται στις 6.10.2014 στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 63ΙΧΟΞΛΔ-ΒΙΨ κατακυρώνει στην Εταιρία «Σ. Πατάκης Α.Ε.Ε.ΔΕ.» το βιβλίο «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» Β΄ Τάξης ΓΕΛ (στοιχείο 12 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

δ). Στις 26.9.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την 59/26.09.2014 Πράξη του, (έγγραφο 9997/29.09.2014) που δημοσιεύεται στις 29.09.10.2014 στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 7Λ7ΟΞΛΔ-Η1Χ κατακυρώνει στην ένωση φυσικών προσώπων «Γ. Πανσέληνας, κλπ.» το βιβλίο «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α΄ Τάξης ΓΕΛ και ταυτόχρονα αποφασίζει να προτείνει στο ΥΠΑΙΘ την έκδοση Υ.Α. για την εκτύπωση και διανομή των βιβλίων:

1) Πολιτική Παιδεία Α΄ Τάξης ΓΕΛ,

2) Πολιτική Παιδεία Β΄ Τάξης ΓΕΛ,

3) Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β΄ Τάξης ΓΕΛ και

4) Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ Τάξης ΓΕΛ (στοιχείο 13 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Το περίεργο της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι αποφάσεις κατακύρωσης των τριών πρώτων βιβλίων δημοσιεύονται στο Διαύγεια και παίρνουν νομικά εκτελεστή μορφή μετά από επτά (7) ημέρες.

ε). Στις 2.10.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την 61/02.10.2014 Πράξη του, (έγγραφο 10314/02.10.2014) που δημοσιεύεται στις 3.10.2014 στο Διαύγεια με ΑΔΑ: Β3ΖΥΟΞΛΔ-36Ξ κατακυρώνει στην Εταιρία «Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.» το βιβλίο «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ Τάξης ΓΕΛ (στοιχείο 14 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

10). Οι Επιτροπές Διενέργειας του Διαγωνισμού και Αξιολόγησης των Τεχνικών Προσφορών (βιβλίων)

α). Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών ΙΕΠ

1) Στις 7.01.2014 αναρτάται στο Διαύγεια η απόφαση (Πράξη) 47/23.12.2013 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: ΒΙ6ΑΟΞΛΔ-ΣΧΣ) με την οποία ορίζονται τα μέλη της «Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης» (στοιχείο 15 - για να δείτε ή να «κατεβάσετε» τη απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Μέλη της Επιτροπής (σελίδα 2 του εγγράφου) ορίσθηκαν οι:

 • Γεώργιος Σκαλιάπας, Σύμβουλος Α΄ ως Πρόεδρος (από 4.4.2014 Προϊστάμενος Γραφείου Χρηματοδοτούμενων και Συγχρηματοδοτούμενων έργων) με αναπληρωτή του τον κ. Παύλο Μάραντο, Σύμβουλο Α΄ (από 4.4.2014 Προϊστάμενος Γραφείου Έρευνας Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄).
 • Ιωάννα Κατσούλη, αποσπασμένη εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ (από 4.4.2014 Προϊσταμένη Γραφείου Προσωπικού – Τμήμα Διοικητικών υποθέσεων) με αναπληρώτριά της την Γεωργία Κουκέα, εκπαιδευτικό (ΠΕ13), αποσπασμένη στο ΙΕΠ (;)
 • Κωνσταντίνος Καλπάκας, ΠΕ Πληροφορικής (από 30.5.2014 Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας ΙΕΠ) με αναπληρωτή του τον Εμμανουήλ Σπανουδάκη, αποσπασμένο εκπαιδευτικό (ΠΕ 20),στο ΙΕΠ (από 4.4.2014 Υπηρεσιακά Πληροφοριακών Συστημάτων)
 • Ιωάννης Νικολόπουλος, αποσπασμένος εκπαιδευτικός (ΠΕ 19), στο ΙΕΠ (από 4.4.2014 Υπηρεσιακά Πληροφοριακών Συστημάτων) με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Γραμμένο, αποσπασμένο εκπαιδευτικό (ΠΕ 19),στο ΙΕΠ (από 4.4.2014 Υπηρεσιακά Πληροφοριακών Συστημάτων)
 • Δημήτριος Μαγγιώρης, αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ (από 4.4.2014 Προϊστάμενος Γραφείου Προγραμμάτων & Διαγωνισμών) με αναπληρωτή του τον Απόστολο Ζηβέλδη, αποσπασμένο εκπαιδευτικό στο ΙΕΠ (;).

2) Στις 13.02.2014 αναρτάται στο Διαύγεια η απόφαση (Πράξη) 7/10.02.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: ΒΙΡΧΟΞΛΔ-ΞΓΑ) με την οποία με την οποία γίνεται η 1η τροποποίηση της σύνθεσης της «Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης» (στοιχείο 16 - για να δείτε ή να «κατεβάσετε» τη απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Με αυτή αντικαθίσταται ο Κωνσταντίνος Καλπάκας από τακτικό μέλος της Επιτροπής με τον Άγγελο Παπασακελλαρίου, εκπαιδευτικό αποσπασμένο στην Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.

3) Στις 16.07.2014 αναρτάται στο Διαύγεια η απόφαση (Πράξη) 45/14.07.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: 7Β8ΕΟΞΛΔ-Θ95) με την οποία με την οποία γίνεται η 2η τροποποίηση της σύνθεσης της «Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης» (στοιχείο 17 - για να δείτε ή να «κατεβάσετε» τη απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Με αυτή αντικαθίσταται ο Παύλος Μάραντος από αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής και αναπληρωτής του Προέδρου Γεωργίου Σκαλιάπα με τον Ιωάννη Σταμουλάκη, Σύμβουλο Α’ (Σύμβουλος Β΄ (!!!) από 4.4.2014 στο Γραφείο Έρευνας, Σχεδιασμού & Εφαρμογών Α΄). Να σημειωθεί ότι η εισήγηση για την αντικατάσταση λέει επί λέξει τα εξής «…με δεδομένο ότι πρέπει να εξαιρεθεί ο κ. Παύλος Μάραντος, Προϊστάμενος Έρευνας, Σχεδιασμού και Έρευνας Β΄, …» (!!!) και η αντικατάσταση του γίνεται μόλις μία ημέρα πριν την κατάθεση των προσφορών στον διαγωνισμό 5/2014 στον οποίο ο κ. Μάραντος υπέβαλε προσφορές και όπως έχει αναφερθεί ποιο πάνω τελικά «πήρε» και τα δύο βιβλία για τα οποία συμμετείχε…

Αν και οι απόψεις διίστανται η επικρατούσα άποψη είναι ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό 5/2014 του κ. Παύλου Μάραντου, μία μόλις ημέρα από την δημοσίευση στο Διαύγεια της αντικατάστασής του από την Επιτροπή Διαγωνισμών του ΙΕΠ είναι τυπικά νόμιμη. Κατά μία άλλη εκδοχή ο κ. Μάραντος θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί πριν την δημοσίευση της Προκήρυξης του Διαγωνισμού 5/2014 αφού πέραν ότι ήταν μέλος, έστω και αναπληρωματικό, της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού, ήταν λόγω και εργασιακού αντικειμένου στο ΙΕΠ ο εισηγητής διενέργειας του και συνεπώς κατείχε μόνο αυτός πληροφορίες γι’ αυτόν πολύ πριν την προκήρυξη του, γεγονός που του έδωσε «πλεονέκτημα» έναντι όλων των άλλων τελικών ή εν δυνάμει συνυποψηφίων του αναδόχων και γι’ αυτό η συμμετοχή του πάσχει τυπικά και νομικά.

β). Επιστημονικές Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Υλικού (Βιβλία – Τεχνικές Προσφορές διαγωνισμού 5/2014)

1) Στις 24.09.2014αναρτάται στο Διαύγεια η απόφαση (Πράξη) 47/17.07.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: Ψ0ΥΚΟΞΛΔ-ΝΟΚ που αποτελεί, κατά το έγγραφο, ανακοινοποίηση στο ορθό της ΑΔΑ: 7ΥΨΣΟΞΛΔ-ΠΦΧ) (στοιχείο 18 - για να δείτε ή να «κατεβάσετε»το έγγραφο κάντε κλικ εδώ) με την οποία ορίζονται τα μέλη 5 υποεπιτροπών (θεματικές επιτροπές ανά μάθημα) Επιστημονική Αξιολόγησης των Τεχνικών Προσφορών (βιβλίων του διαγωνισμού 5/2014) και ειδικότερα:

1α) Μάθημα: Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ ΓΕΛ

 • Μαυρίδης Ιωάννης, μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Μανουσαρίδης Ζαχαρίας, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ 19, Αξιολογητής
 • Λαζαρίνης Φώτιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ19, Αξιολογητής

1β) Μάθημα: Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Β΄ ΓΕΛ

 • Βαζάκας Παναγιώτης, Μέλος ΕΠ-ΑΤΕΙ, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Τζελέπη Σοφία, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ 19, Αξιολογητής
 • Ματζάκος Πέτρος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 19, Αξιολογητής

1γ) Μάθημα: Πολιτική Παιδεία Α΄ ΓΕΛ

 • Πάτσος Χρήστος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ10, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Ανδρέου Αθανάσιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ09, Αξιολογητής
 • Μπίκος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 13, Αξιολογητής

1δ) Μάθημα: Πολιτική Παιδεία Β΄ ΓΕΛ

 • Μαγουλά Θεοχαρούλα, Σύμβουλος ΥΠΑΙΘ κλ. ΠΕ09, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Κάτσιρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ13, Αξιολογητής
 • Μανταζή Στέλλα, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 10, Αξιολογητής

1ε) Μάθημα: Αρχές Κοινωνικών Επιστημών

 • Βέικου Χρυσούλα-Χριστίνα, Μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Γεωργούση Ακριβή, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ13, Αξιολογητής
 • Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 09, Αξιολογητής

11). Το περίεργο της ανάρτησης στο Διαύγεια

Στο έγγραφο της ανάρτησης της απόφασης με ΑΔΑ: Ψ0ΥΚΟΞΛΔ-ΝΟΚ αναφέρεται ότι αυτή αποτελεί «ανακοινοποίηση στο ορθό» του εγγράφου 7700/18.7.2014 (Πράξη 47/17.07.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ) με ΑΔΑ: 7ΥΨΣΟΞΛΔ-ΠΦΧ. Ανατρέχοντας, όμως, στον Ιστότοπο «Διαύγεια» η «απάντηση» που δίνεται είναι ότι η «ανάκλησή» της (δηλαδή απλώς την «διέγραψαν») έγινε στις 15.09.2014 και ότι δεν υπήρξε «ανακοινοποίηση στο ορθό» αφού στην περίπτωση αυτή, αυτό καταγράφεται στο ενδεικτικό αρχείο του Διαύγεια (στοιχείο 19 - για να δείτε τη σχετική καταγραφή στο Διαύγεια κάντε κλικ εδώ).

Σε ότι αφορά την ΑΔΑ: Ψ0ΥΚΟΞΛΔ-ΝΟΚ, αυτή αποτελεί «καθαρά» νέα ανάρτηση που έγινε στις 24.09.2014 και όχι «ανακοινοποίηση στο ορθό, αφού πέρα της σχετικής αναφοράς στο έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά της «διόρθωσης» όπως θα έπρεπε να συμβαίνει (βλέπε στοιχείο: ανακοινοποίηση στο ορθό του Τεύχους Προκήρυξης του Διαγωνισμού 5/2014)

Λεπτομέρεια, στις 14.09.2014 κατατέθηκε στη Βουλή η 2η Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν ακριβή στοιχεία για τη σύνθεση και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης. Τα συμπεράσματα δικά σας για ποιο λόγο αυτό έγινε και γιατί υπάρχει η αναφορά «ανακοινοποίηση στο ορθό» χωρίς όμως καμία διόρθωση στο έγγραφο…

2)Στις 12.09.2014 αναρτάται στο Διαύγεια η απόφαση (Πράξη) 49/28.07.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: ΨΗΛΖΟΞΛΔ-ΕΙΡ που αποτελεί τροποποίηση της αρχικής απόφασης ορισμού των Επιτροπών Επιστημονικής αξιολόγησης των βιβλίων του διαγωνισμού 5/2014 και ειδικότερα της θεματικής Επιτροπής για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» Β΄ Τάξης Λυκείου (στοιχείο 20 - για να δείτε ή να «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ) που ορίζεται ως εξής:

 • Κάτσιρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ13, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Μανταζή Στέλλα, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 10, Αξιολογητής
 • Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 09, Αξιολογητής

Και στη περίπτωση αυτή, στο αναρτηθέν στο Διαύγεια έγγραφο αναφέρεται ότι πρόκειται για «ανακοινοποίηση στο ορθό» ανάρτησης με τον ίδιο χαρακτηριστικό «γραμματο-αριθμό» δηλαδή με ίδια ΑΔΑ, αλλά ανατρέχοντας στο Διαύγεια δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για «ανακοινοποίηση», όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. (στοιχείο 20α - για να δείτε την καταγραφή στο Διαύγεια κάντε κλικ εδώ)

3) Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΔΑ στο Πρακτικό της Επιτροπής αξιολόγησης των Βιβλίων (απόφαση Δ.Σ. ΙΕΠ, Πράξη 53/02.09.2014 - έγγραφο 8865/2.9.2014 – ΑΔΑ:6ΩΒ6ΟΞΛΔ-4ΘΔ).

Στο πρακτικό της Επιτροπής αξιολόγησης των βιβλίων του διαγωνισμού 5/2014 (στοιχείο 5 - για να το δείτε κάντε κλικ εδώ) και ειδικότερα στο τμήμα του «2ο Τμήμα: Βιβλίο μαθητή για το μάθημα επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α΄ Τάξης ΓΕΛ (σελίδα 3 του εγγράφου) αναφέρονται τα εξής: «Η Επιτροπή η οποία ορίσθηκε με το έγγραφο αρ. πρωτ. 7700/18.07.2014 του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (ΑΔΑ:Χ4ΒΟΞΛΔ-ΙΛΦ) …[…]…

Η αναφορά είναι «ψευδής», αφού στο Διαύγεια δεν υπάρχει κανένα έγγραφο με αυτή την ΑΔΑ (στοιχείο 21 - για να δείτε την καταγραφή στο Διαύγεια κάντε κλικ εδώ) και παρόλα αυτά το έγγραφο αποτελεί επίσημη απόφαση του ΔΣ του ΙΕΠ. Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 7700/18.07.2014 αναφέρετε και στην ΑΔΑ: Ψ0ΥΚΟΞΛΔ-ΝΟΚ που, όμως, αναφέρει ότι αποτελεί (χωρίς να είναι) «ανακοινοποίηση στο ορθό» του ίδιου εγγράφου με ΑΔΑ: 7ΥΨΣΟΞΛΔ-ΠΦΧ η οποία διαγράφηκε στις 15.9.2014. (στοιχείο 19 - για να δείτε τη σχετική καταγραφή στο Διαύγεια κάντε κλικ εδώ).

Αν και είναι απόλυτα «κατανοητό» του τι έχει γίνει (!!!), αρμόδιο να δώσει εξηγήσεις είναι μόνο το ΙΕΠ. Το βέβαιο, πάντως είναι ότι για να το αναφέρουν στο πρακτικό τους τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του συγκεκριμένου βιβλίου είχαν στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο με αρ. πρωτ. 7700/18.07.2014 και ΑΔΑ: Χ4ΒΟΞΛΔ-ΙΛΦ, η οποία όμως είναι ανύπαρκτη στο Διαύγεια. Τα συμπεράσματα και σ’ αυτή την περίπτωση δικά σας. (για να δείτε τον πίνακα με τη σειρά , ημερομηνία και ώρα ανάρτησης στο Διαύγεια των αποφάσεων σε συνδυασμό με την ημερομηνία λήψης της κάθε Απόφασης από το Δ.Σ. Του ΙΕΠ, κάντε κλικ εδώ)

12). Η αμοιβή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης των Τεχνικών Προσφορών (Βιβλίων)

Το Δ.Σ. του ΙΕΠ δεν έχει αφήσει μέχρι τώρα κανένα παραπονούμενο (μήπως λεφτά των μελών της διοίκησής του είναι;) Έτσι και για τα μέλη αυτής της Επιτροπής προέβλεψε την «κατάλληλη» αμοιβή και μάλιστα για χρονικό διάστημα «εργασίας» μόνο 20 ημερών.

Σύμφωνα με την απόφαση (Πράξη) 47/17.07.2014 Δ.Σ. ΙΕΠ (ΑΔΑ: Ψ0ΥΚΟΞΛΔ-ΝΟΚ), -σελίδα 3 του εγγράφου- η αμοιβή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης των βιβλίων του διαγωνισμού 5/2014 ορίσθηκε στα 1.500 ευρώ ανά σχολικό εγχειρίδιο (βιβλίο). (στοιχείο 18 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

«Τυχερός» της παρέας ο κ. Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 09 που ορίσθηκε σε δύο θεματικές επιτροπές (Πολιτική Παιδεία Β΄Τάξης και Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», δηλαδή αξιολόγησε δύο βιβλία, οπότε έχει λαμβάνει 3.000 ευρώ, αμοιβή όχι απλώς ικανοποιητική, αν σκεφθεί κανείς ότι εργάσθηκε για διάστημα μικρότερο των 20 ημερών.

13). Άδεια Παροχής Υπηρεσιών και Άσκησης Ιδιωτικού Έργου (στα μέλη των Επιτροπών)

Τα «καλά» paidia πρέπει να αμείβονται και καλά και νόμιμα. Κι ενώ οι απλοί εκπαιδευτικοί που π.χ. παίρνουν κάποιες ώρες σε ένα δημόσιο ΙΕΚ οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για άσκηση ιδιωτικού έργου στο οικείο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ, για όσους συμμετέχουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ του ΙΕΠ, την «δουλειά» αυτή την αναλαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός ή υφυπουργός Παιδείας.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι πρώτα υπογράφονται οι συμβάσεις με όσους επιλέγονται και μετά ο κ. υπουργός ή υφυπουργός «βγάζει» την εγκριτική απόφαση. Έτσι και έγινε και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετείχαν στις Επιτροπές του Διαγωνισμού 5/2014 για τα νέα Βιβλία ΓΕΛ & ΕΠΑΛ και μάλιστα εκ των υστέρων, ένα ολόκληρο μήνα μετά την ολοκλήρωση της πολύ καλά αμειβόμενης εργασίας που τα μέλη της «προσέφεραν».

Ειδικότερα με την με αριθ. Ι-12/153398/Δ2/25.9.2012 (ΑΔΑ:77Ο29-27Κ) Απόφαση του ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος εγκρίνει την «παροχή υπηρεσιών και άσκηση ιδιωτικού έργου», χωρίς μάλιστα κανένα περιορισμό ως προς το ύψος της αμοιβής ή τις ώρες και ημέρες απασχόλησης σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ του ΙΕΠ και μεταξύ αυτών και των μελών των Επιτροπών του διαγωνισμού 5/2014 (στοιχείο 22 - για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

13α). Οι διακρίσεις μεταξύ μελών των Επιτροπών ως προς την «Άδεια παροχής υπηρεσιών και άσκησης ιδιωτικού Έργου»

Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει είναι ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης των βιβλίων, αφού σε άλλους χορηγείται «άδεια παροχής ιδιωτικού έργου» και σε άλλους όχι και κυρίως σε απλούς και χωρίς αξιώματα εκπαιδευτικούς που σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να πληρωθούν για την εργασία που «πρόσφεραν», αν και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αυτοί να έχουν πάρει τη σχετική άδεια από το οικείο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ ή να περιλαμβάνονται σε άλλη απόφαση για άλλα προγράμματα ΕΣΠΑ

Ειδικότερα «άδεια παροχής υπηρεσιών και Άσκησης Ιδιωτικού Έργου» δόθηκε στους:

α) Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ ΓΕΛ»

 • Μανουσαρίδης Ζαχαρίας, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ 19, Αξιολογητής

β) Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Β΄ ΓΕΛ»

 • Τζελέπη Σοφία, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ 19, Αξιολογητής
 • Ματζάκος Πέτρος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 19 (Δ/ντής Γυμνασίου – Λυκείου (!)), Αξιολογητής

γ). Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία Α΄ ΓΕΛ»

 • Πάτσος Χρήστος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ10, Συντονιστής – Αξιολογητής
 • Ανδρέου Αθανάσιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ09 (Δ/ντής Γυμνασίου – Λυκείου (!)), Αξιολογητής
 • Μπίκος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 13 (Δ/ντής Γυμνασίου – Λυκείου (!)), Αξιολογητής

δ). Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία Β΄ ΓΕΛ»

 • Κάτσιρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ13, Αξιολογητής
 • Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 09 (Υποδ/ντής Γυμνασίου – Λυκείου (!)), Αξιολογητής

ε) Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Αρχές Κοινωνικών Επιστημών»

 • Γεωργούση Ακριβή, Σχολικός Σύμβουλος κλ. ΠΕ13, Αξιολογητής
 • Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 09 (Υποδ/ντής Γυμνασίου – Λυκείου (!)), Αξιολογητής

Δεν δόθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Παιδείας άδεια παροχής υπηρεσιών και άσκησης ιδιωτικού έργου (δεν θα «πληρωθούν»;) στους:

α) Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ ΓΕΛ»

Λαζαρίνης Φώτιος, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ19, Αξιολογητής

………………………………………………………………………………

δ). Εκπαιδευτικοί της Επιτροπής για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία Β΄ ΓΕΛ»

Μανταζή Στέλλα, Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ 10, Αξιολογητής

14). Τα βιβλία, οι Συγγραφείς, οι Συντελεστές και οι Ανάδοχοι

Σε κάθε βιβλίο του Διόφαντος που προέρχεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναφέρονται όλοι όσοι συμμετείχαν στην συγγραφή, δημιουργία, αξιολόγηση, έκδοση, αναπαραγωγή και διανομή του. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όλοι αυτοί αμείβονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τα οποία καλύπτονται και όλες οι δαπάνες αναπαραγωγής και διανομής των βιβλίων. Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με όσα ορίζουν η Εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπως επίσης και ο κανονισμός διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα βιβλία θα πρέπει να είναι αληθή και όχι ψευδή ή παραπλανητικά. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην υλοποίηση δράσεων του ΕΣΠΑ (βλέπε νόμους 3528/2007, 260/1999 και όχι μόνο), όπως η «δημιουργία» των συγκεκριμένων βιβλίων, αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτές, δηλαδή δεν επιτρέπεται το κατά το λαϊκόν «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Δεν επιτρέπεται επίσης να συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτών των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ δράσεων όσων έχων εκ των προτέρων προνομιακή πληροφόρηση ή θέση με την οποία επηρέασαν τις εξελίξεις στην υλοποίηση τους ή τέλος αν είχαν «δεσπόζουσα θέση» στην υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Υπήρξαν, όμως, τέτοια φαινόμενα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης του Διαγωνισμού 5/2014 για τα 5 νέα βιβλία των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ;

Ας δούμε τα στοιχεία, όπως αυτά αποτυπώνονται στις σελίδες των νέων βιβλίων:

1). Βιβλίο «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α΄ ΓΕΛ

Στη σελίδα 3 του βιβλίου (ηλεκτρονική μορφή) καταγράφονται όλα τα στοιχεία των συντελεστών του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Παύλος Μάραντος και Γεώργιος Πανσέληνας (στοιχείο 23 - για να δείτε την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου κάντε κλικ εδώ).

Ο κ. Παύλος Μάραντος αναφέρεται ως Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄ (βλέπε παρακάτω) και ο κ. Γεώργιος Πανσέληνας ως Συντονιστής (συγγραφικής) ομάδας και συγγραφέας.

Στις 17.9.2014 δημοσιεύεται στο Διαύγεια η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του κ. Γ. Πανσέληνα από το πρόγραμμα «Αξιολόγηση του Προγράμματος Σπουδών και του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό για το μάθημα της Πληροφορικής (Γ΄ Τάξης) Γενικού Λυκείου. Η απόφαση του Δ.Σ. ΙΕΠ (Πράξη 49/28.07.2014) με αριθμ. πρωτ. 7973/29.07.2014 αναρτάται στο Διαύγεια με καθυστέρηση 50 περίπου ημερών και αφού έχει προηγηθεί η κατάθεση της σχετικής 2ης στη σειρά Ερώτησης των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις διάφορες Επιτροπές του διαγωνισμού 5/2014 με ΑΔΑ: Ω3ΤΝΟΞΛΔ – 9ΥΖ (στοιχείο 24 - για να δείτε ή κατεβάσετε την απόφαση κάντε κλικ εδώ). Και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το «κόλπο» της καταγραφής στο έγγραφο του όρου «ανακοινοποίηση στο ορθό», γεγονός που φαίνεται ότι δεν ισχύει, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό αρχικό αρχείο του Διαύγεια. (στοιχείο 24α - για να δείτε τη σχετική καταγραφή στο Διαύγεια κάντε κλικ εδώ).

Γίνεται φανερό ότι ο κ. Γ. Πανσέληνας, ως εκ της θέσης του στο Πρόγραμμα που συμμετείχε είχε προνομιακή πληροφόρηση για τον διαγωνισμό 5/2014 και ότι η καθυστερημένη ανάρτηση της απόφασης αντικατάστασης του έχει σχέση με αυτό, αφού ήδη από τις 17.07.2014, ημέρα ανοίγματος των προσφορών στο διαγωνισμό, συμμετείχε σ’ αυτόν ως υποψήφιος ανάδοχος.

2). Βιβλίο «Πολιτική Παιδεία» Α΄ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Στη σελίδα 3 του βιβλίου (ηλεκτρονική μορφή) καταγράφονται όλα τα στοιχεία των συντελεστών του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Παύλος Μάραντος που αναφέρεται ως συγγραφέας (αλλά και σχεδιαστής του Εξωφύλλου) μαζί με τον κ. Κώστα Θεριανό (στοιχείο 25 - για να δείτε την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου κάντε κλικ εδώ). Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον Προϊστάμενο του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄ (είναι ο ίδιος ο κ. Παύλος Μάραντος) και απλώς αναφέρεται το Γραφείο Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών, χωρίς το διακριτικό Α΄ ή Β (πιθανόν για να μην γίνεται αντιληπτό ότι το βιβλίο αποτελεί αντικείμενο του Τμήματος στο οποίο ο κ. Μάραντος προΐσταται).

Όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω ο κ. Μάραντος αντικαταστάθηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού 3 ημέρες πριν το άνοιγμα των προσφορών, δεν αντικαταστάθηκε, όμως από την θέση του Προϊσταμένου Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄, άμεσα ενδιαφερόμενου για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού 5/2014. Το αν είχε προνομιακή ή όχι πληροφόρηση για τον Διαγωνισμό στον οποίο ο ίδιος συμμετείχε και πήρε μάλιστα δύο βιβλία προς συγγραφή, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη.

3). Βιβλίο «Πολιτική Παιδεία» Β΄ ΓΕΛ

Στη σελίδα 3 του βιβλίου (ηλεκτρονική μορφή) καταγράφονται όλα τα στοιχεία των συντελεστών του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Παύλος Μάραντος που αναφέρεται ως συγγραφέας (αλλά και σχεδιαστής του Εξωφύλλου) (στοιχείο 26 - για να δείτε την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου κάντε κλικ εδώ). Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον Προϊστάμενο του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄ (είναι ο ίδιος ο κ. Παύλος Μάραντος).

Είναι το δεύτερο βιβλίο στο οποίο πήρε με ανάθεση ο κ. Παύλος Μάραντος, παρότι η Προκήρυξη του Διαγωνισμού 5/2014 στη σελ. 18- άρθρο 7 «Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό» παρ. 7.3) αναφέρει ρητά: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να συμμετάσχει σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ διαγωνιζόμενο σχήμα για κάθε τμήμα, είτε αυτοτελώς, είτε ως μέλος Σύμπραξης, Κοινοπραξίας ή Ένωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αποκλείονται από το διαγωνισμό, τόσο το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όσο και όλα τα διαγωνιζόμενα σχήματα στα οποία συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Το αν είχε προνομιακή μεταχείριση, λόγω της θέσης του Προϊσταμένου του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄, στον Διαγωνισμό στον οποίο ο ίδιος συμμετείχε και πήρε μάλιστα δύο βιβλία προς συγγραφή, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη.

4). Βιβλίο «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» Β΄ ΓΕΛ

Στη σελίδα 3 του βιβλίου (ηλεκτρονική μορφή) καταγράφονται όλα τα στοιχεία των συντελεστών του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Παύλος Μάραντος ως Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄, ο κ. Κώστας Θεριανός ως συν-συγγραφέας μαζί με τον κ. Νίκο Φωτόπουλο και η εταιρία «Σ. Πατάκης Α.Ε.Ε.Δ.Ε» ως Ανάδοχος (στοιχείο 27 - για να δείτε την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου κάντε κλικ εδώ).

Ο κ. Κώστας Θεριανός θα έπρεπε να είχε αυταπάγγελτα (από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού) αποκλεισθεί κατά το άνοιγμα των Προσφορών του διαγωνισμού 5/2014 σύμφωνα με άρθρο 7 «Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό» παρ. 7.3) της Προκήρυξης που αναφέρει ρητά: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να συμμετάσχει σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ διαγωνιζόμενο σχήμα για κάθε τμήμα, είτε αυτοτελώς, είτε ως μέλος Σύμπραξης, Κοινοπραξίας ή Ένωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αποκλείονται από το διαγωνισμό, τόσο το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όσο και όλα τα διαγωνιζόμενα σχήματα στα οποία συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο», αφού συμμετείχε σε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά Τμήματα του.

Ο κ. Παύλος Μάραντος θα έπρεπε να απέχει από την υλοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος του διαγωνισμού, αφού τα τρία και μοναδικά βιβλία που έχει εκδώσει με ιδιώτες εκδότες κυκλοφορούν από τον ανάδοχο του συγκεκριμένου βιβλίου εταιρία «Σ. Πατάκης Α.Ε.Ε.Δ.Ε», γεγονός που «πιστοποιεί» δεσμό συμφέροντος με αυτή (νόμοι 3528/2007 και 2690/1999).

15). Η “επιβράβευση” με Απόφαση που αναρτήθηκε άμεσα στο Διαύγεια – Οι αμοιβές

Στις 15.10.2014 το Δ.Σ. ΙΕΠ με την 63/15.10.2014 Πράξη του (έγγραφο 10972/16.10.2014) που αναρτάται στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 6Ι2ΑΟΞΛΔ-Ψ7Ν (17.10.2014/14:35:42) την επόμενη ημέρα (όατν πρόκειται για συμβάσεις η ταχύτητα ανάρτησης είναι εξωπραγματική) αποφασίζει την σύναψη συμβάσεων με τους ποιό πανω αναφερόμενους αναδόχους στους οποίους κατακυρώθηκαν τα βιβλία (στοιχείο 29 – για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Άξιον προσοχής και προβληματισμού, ότι την ίδια ημέρα ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος έκανε στη Βουλή τις γνωστές δηλώσεις του παρέχοντας πλήρη “κάλυψη” για όλα, όσα συνέβησαν στον Διαγωνισμό 5/2014.

Επιμύθιο

Για όποιον «κατάφερε» να διαβάσει όλο το άρθρο που πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι «βασανιστικό» για όσους δεν ενδιαφέρονται για τα ακριβή στοιχεία, αξίζουν συγχαρητήρια. Πιστεύουμε ότι απ’ όλα, όσα αναφέρθηκαν ποιο πάνω γίνεται φανερό ό,τι ο Διαγωνισμός 5/2014 του ΙΕΠ σε ότι αφορά το τυπικό τμήμα της υλοποίησης του χωλαίνει υπερβολικά, προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και την κατά κανόνα υπερβολική καθυστέρηση ανάρτησης, των επιμέρους αποφάσεων που λήφθηκαν, στο Διαύγεια, καθως επίσης και την «ευνοϊκή» μεταχείριση των στελεχών του ΙΕΠ που συμμετείχαν σ’ αυτόν. Συνολικά η εντύπωση που δίνεται είναι ότι ο διαγωνισμός ήταν εκ των προτέρων καθορισμένος του τι και σε ποιόν θα αποδώσει.

Παρόλο που εμείς σαν συντάκτες του παρόντος άρθρου έχουμε τις απόψεις μας ως προς αυτό, δηλαδή τις «περίεργες» για μας διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ανακοίνωση των αναλυτικών προγραμμάτων έως την κατακύρωση αλλά και την αναπαραγωγή και διανομή στα σχολεία των βιβλίων δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα χαρακτηρισμό για την νομιμότητα του ή όχι. Αρμόδιοι προς τούτο είναι οι Εισαγγελικές Αρχές, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. (OLAF) στους οποίους/ες θα στείλουμε όσα στοιχεία αναφέρθηκαν.

Για τα υπόλοιπα, τα συμπεράσματα δικά σας…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Η δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου για τον Διαγωνισμό των 5 νέων Βιβλίων για ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (όπως παρουσιάστηκε στο esos)

Υπήρξε πλήρης διαφάνεια για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων. Καθ όλη τη διαδικασία από τον σχεδιασμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, την Προκήρυξη της συγγραφής των εν λόγω σχολικών εγχειριδίων έως και την οριστική κατακύρωση αυτών υπήρξε πλήρης διαφάνεια, αντικειμενικότητα και συνεργασία με την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.

Την παραπάνω δήλωση έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ενώ σημείωσε τα εξής:

Α. Ορίστηκε διάρκεια τριών μηνών για τη συγγραφή βιβλίων και δεν ήταν δυνατόν να επιμηκυνθεί (ο χρόνος), λόγω της ανάγκης να συγγραφούν, να εκδοθούν και να διατεθούν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές το Σεπτέμβριο του 2014, με την έναρξη του σχολικού έτους.

Β. Παρά τις επιφυλάξεις για το σύντομο του χρόνου της συγγραφής που είχαν εκφράσει εκδοτικοί οίκοι, τελικά συμμετείχαν στη συγγραφή των δύο εκ των πέντε υπό κρίσιν βιβλίων.

Γ. Η κατάρτιση των εν λόγω βιβλίων τελούσε σε γνώση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εμπλεκομένων φορέων ήδη από τις αρχές του έτους.

Δ. Το ΙΕΠ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενταχθεί η συγγραφή και έκδοση των πέντε σχολικών βιβλίων .

Ε. Η Προκήρυξη απευθυνόταν προς κάθε ενδιαφερόμενο, δηλαδή, σε πρόσωπα, σε ομάδες προσώπων και σε εκδοτικούς οίκους, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ζ. Δεν υπάρχει νομική απαγόρευση για τη συμμετοχή οποιουδήποτε φυσικού προσώπου στη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Βουλή: Αποσύρθηκε σκανδαλώδης διάταξη τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για την καθυστερημένη ανάρτηση στο Διαύγεια παλαιών αποφάσεων του Δημοσίου

Αντίθετη, με διάταξη που συμπεριελήφθη σε υπουργική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καθιερώνει την αρχή της ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων και πληροφοριών του δημοσίου. Η διάταξη της τροπολογίας που ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι αποσύρεται, προβλέπει ότι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι 30.09.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο διαδίκτυο (Πρόγραμμα «Διαύγεια»).

Η τροπολογία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, υπογράφεται και από συναρμόδιους υπουργούς ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως όμως εξήγησε η κ. Χριστοφιλοπούλου, έχοντας δίπλα της τον κ. Μητσοτάκη, η διάταξη αυτή παρεισέφρυσε από λάθος στη συγκεκριμένη τροπολογία και επειδή δεν διαπνέεται από πνεύμα της Διαύγειας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποσυρθεί. Η απόσυρση, όπως ενημέρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, πρόθεση του υπουργείου ήταν να ρυθμίσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά σε μια περίοδο που προωθείται η Διαύγεια και για τις ΜΚΟ τίθεται εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο σημείο (σ.σ. τους διέφυγε το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας).

Σχόλια  

 
+1 #1 Vikentios 23-10-2014 15:00
Παρατήρηση: Το παράβολο των ενστάσεων ήταν 1000 ευρώ . Ναι χίλια ευρώ σε μια συνολική αμοιβή ομάδος 10.000 ευρώ έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα έκανε ένσταση
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "