Οι συνταξιούχοι του Υπουργείου Παιδείας, ο Έλεγχος των Πτυχίων και δικαιολογητικών τους και οι πρόσθετες αμοιβές τους. Ο κ. Νικηφόρος, ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα άλλα … «paidia»

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Στο υπουργείο Παιδείας, αν εξαιρέσει τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού κ. Τάσο Χριστάκη, «ευδοκιμούν» οι συνταξιούχοι. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και όσοι έρχονται με τον ένα ή άλλο τρόπο σε επαφή με την διοίκηση του ΙΕΠ και τα όσα αυτή πράττει.

Πρόσφατα μάλιστα, δηλαδή στις 3.10.2014 τοποθετήθηκε Διευθυντής Γραφείου του υφυπουργού κ. Α. Δερμετζόπουλου ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 03 (Μαθηματικός) κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές και ο κάθε «πικραμένος» ή μάλλον «τρομοκρατημένος μη του σκάσει στα χέρια καμία καυτή πατάτα» υπουργός ή υφυπουργός, επιλέγει αυτόν που κρίνει ως πλέον κατάλληλο ή ως πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Μερικώς θα έχει δίκαιο, αν και η δημόσια διοίκηση γενικά και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας διαθέτει πληθώρα στελεχών πολύ καταρτισμένων και με αφθονία μεταπτυχιακών τίτλων και σπουδών που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Ακόμη κι αν κάποιος προβάλει ότι θα πρέπει οι επιλογές αυτές να προέρχονται από το «κόμμα» του εκάστοτε υπουργού ή υφυπουργού, πάλι υπάρχει απάντηση αφού αυτά είναι «γεμάτα» από υψηλόβαθμα στελέχη τα κρατικής μηχανής και επί του προκείμενου του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια, όσοι έχουν εντρυφήσει για διαφόρους λόγους στα άδυτα των κομματικών μηχανισμών και στις επιτροπές που στήνονται σ’ αυτούς, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πρώτα βιολιά είναι είτε συνταξιούχοι που έχουν προϋπηρεσία στην εξυπηρέτηση πολιτικών ρουσφετιών όταν ήταν εν ενεργεία, είτε εν ενεργεία στελέχη του κρατικού μηχανισμού που «κόβουν» κάθε επίδοξο διεκδικητή φοβούμενοι ότι θα μειωθεί η κομματική τους επιρροή και λόγο αυτού η «επιβράβευση» τους με υψηλές θέσεις όταν το κόμμα έλθει στην εξουσία. Έτσι κι αλλιώς η σύνθεση των μηχανισμών και επιτροπών αυτών και των προσώπων που τις απαρτίζουν γίνεται με «απευθείας αναθέσεις και ορισμούς» από τον έχοντα το πρόσταγμα στον συγκεκριμένο τομέα του «κόμματος» υπουργό, πρώην υπουργό ή υφυπουργό ή βουλευτή.

Ο Έλεγχος Πτυχίων και δικαιολογητικών

Η διαδικασία αυτή έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για όποιους διορίσθηκαν στο δημόσιο «κλέπτοντας οπώρες» κατά την θεολογική έκφραση, σε σημείο που ορισμένοι οδηγήθηκαν και στην αυτοκτονία προκειμένου να μην υποστούν τη χλεύη του κοινωνικού τους περίγυρου.

Προσωπική πεπίθεση του γράφοντος είναι ότι θα πιαστούν οι «μικροδιάβολοι» αλλά θα μείνουν στο αλώβητο οι μεγαλοσχήμονες ή και κάτοχοι υψηλών διοικητικών θέσεων ευθύνης, αφού αυτοί έχουν το πολιτικό «νακ» για να αποσιωποιηθεί το γεγονός της πλαστότητας τίτλων, εφόσον βέβαια αυτό διαπιστωθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημοτικού υπαλλήλου του Δήμου Ξάνθης που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου είχε σχέση με την πολιτική οικογένεια Στυλιανίδη. Απασχόλησε ιδιαίτερα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, και επί μακρόν τους αρμόδιους ελεγκτές, μετά τη διαπίστωση της πλαστότητας των δικαιολογητικών διορισμού του (μήπως τον σώσουν τον άνθρωπο;) πριν εκδώσουν το σε δεύτερο βαθμό πόρισμα τους.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα ξέρουν ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα και κυρίως τις γνώσεις για να κάνουν πραγματικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για όποιο στοιχείο σχετίζεται με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, είτε είναι Πτυχίο, είτε κάποιου είδους δικαιολογητικό.

Αν και το παρόν σημείωμα αναφέρεται κυρίως στους συνταξιούχους του υπουργείου Παιδείας που «παίρνουν» θέσεις ευθύνης δεν αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να αναφερθούμε σε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις

α). Το 2010 επί Κυβερνήσεως ΓΑΠ και υπουργίας στο Παιδείας της πεφωτισμένης κ. Άννας Διαμαντοπούλου γίνονται οι κρίσεις για νέους Διευθυντές Β/θμιας Εκπ/σης. Ανάμεσα στους υποψηφίους και πολύπειρο στέλεχος που υπηρέτησε σε πολύ υψηλές θέσεις ευθύνης. Λόγο των «προσόντων» του και της προϋπηρεσίας του σε αυτές τις θέσεις ευθύνης λαμβάνει από την αρμόδια επιτροπή πολύ υψηλή, την υψηλότερη, μοριοδότηση και τίθεται στην πρώτη θέση του Πίνακα Επιλογής. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι θα ορίζονταν στην θέση που επιθυμούσε, όπως εξάλλου το είχε δηλώσει. Λίγο πριν, όμως, από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την κ. Διαμαντοπούλου, ο συγκεκριμένος κύριος υπέβαλε ξαφνικά την παραίτηση του και συνταξιοδοτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να έχει εξαντλήσει την 35ετεία υπηρέτησης στο Δημόσιο. Ουδέποτε δόθηκε, είτε από τον ίδιο, είτε από τους υπηρεσιακού παράγοντες του υπουργείου Παιδείας κάποια εξήγηση για την ενέργεια αυτή. Τίποτα κρυφό, όμως, υπό τον ήλιο. Όπως είχε διαρρεύσει από τους τότε ηγετικούς υπηρεσιακούς κύκλους του υπουργείου Παιδείας, ο έλεγχος των δικαιολογητικών που είχε υποβάλει ο εν λόγω πολύπειρος εκπαιδευτικός είχε βγάλει «λαγό». Το πιστοποιητικό ξένης γλώσσας και μάλιστα Βαλκανικής είχε βρεθεί πλαστό. Του ζητήθηκε, σεβόμενη η τότε ηγεσία του υπουργείου τη διαδρομή του στα εκπαιδευτικά πράγματα, να παραιτηθεί άλλως θα δημοσιοποιούνταν τα αποτελέσματα του ελέγχου, όπως και έγινε, δηλαδή ο εν λόγω τύπος παραιτήθηκε άμεσα και χωρίς καμία διαμαρτυρία, συνταξιοδοτηθείς μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Έκτοτε αφού πέρασε αρκετά χρόνια στους διαδρόμους πολιτικού κόμματος εξουσίας, επανήλθε πρόσφατα σε πολύ υψηλή θέση μετακλητού στο υπουργείο Παιδείας. Η επιβράβευσή του για κάθε ενέργεια του είναι πλέον γεγονός.

β). Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα Πτυχία και Μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου της Ληψείας (αμέσως μετά την πτώση του κουμμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας) πωλούνταν με «ντιλίβερι» και κόσμησαν πολλά γραφεία εκπαιδευτικής εξουσίας.

γ). Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης έχει αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσής του το βιογραφικό του στο οποίο περίοπτη θέση κατέχει ο «Μεταπτυχιακός Τίτλος του» που κατέθεσε ως προσόν προκειμένου να επιλεγεί στις σχετικές διαδικασίες του 2010. Το ΑΕΙ προέλευσης και έκδοσης του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Τίτλου, ουδέποτε έχει υλοποιήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με αυτό τον τίτλο ή έστω έχει εκδώσει έστω και έναν μεμονωμένο για τον συγκεκριμένο κ. Διευθυντή. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος γνηζιότητας ή πλαστότητας.

δ). Μία άλλη περίπτωση είναι γνωστή η υπόθεση της μεθοδευμένης και με «θεϊκή παρέμβαση» απαλλαγής Διευθυντή σχολείου της Δυτικής Αθήνας (ο συγκεκριμένος κύριος συνεχίζει να παραμένει Διευθυντής) που είχε εκδώσει σειρά πλαστών τίτλων αποφοίτησης. Παρά τις πολύ σοβαρές ενδείξεις της προκαταρτικής ΕΔΕ. Η τακτική ΕΔΕ και τα οικεία ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ το απάλλαξαν δια της παραγραφής. Το Μητρώο Μαθητών ουδέποτε ελέγχθηκε και δεν αναζητήθηκαν ποτέ οι απόφοιτοι που «πήραν» τίτλους. Σημειωτέον το σύνολο αυτών που «πήραν» τίτλους από το συγκεκριμένο σχολείο τους χρησιμοποίησαν για μονιμοποίηση στο δημόσιο όπου είχαν προσληφθεί με τα γνωστά «αξιοκρατικά κριτήρια» της πολιτικής μαυρογυαλουριάς. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος για την «γνησιότητα» για τα πτυχία αυτά.

Ας πάρουμε, όμως, με τη σειρά τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που κατέχουν σήμερα υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ – 5 χαρακτηριστικές περιπτώσεις

1). Εν αρχή ο Έλεγχος Πτυχίων και δικαιολογητικών

Όπως, όλοι γνωρίζετε δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος Πτυχίων και δικαιολογητικών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για όσους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Οι ίδιοι είναι σε πολλές περιπτώσεις, από τη θέση ευθύνης που κατέχουν, αρμόδιοι για τον έλεγχο Πτυχίων και δικαιολογητικών των υφισταμένων τους και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Το Vukentra.gr γνωρίζει περιπτώσεις συνταξιούχων μετακλητών υπαλλήλων που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί προσωπικά σε υποθέσεις «μη τυπικών» δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, θα περιμένει, όμως, τα συνολικά αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας για το σύνολο των υπαλλήλων του με κάθε μορφής σχέση εργασίας πριν δημοσιοποιήσει τις περιπτώσεις αυτές και όχι μόνο.

2). Οι αμοιβές τους και η σύνδεση τους με τη σύνταξη που λαμβάνουν

Είναι γνωστό σε όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν μπορούν για κανένα λόγο να υπερβούν ένα συγκεκριμένο ύψος αμοιβής σε σχέση με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν, περιορισμός που σε ακραίες επιπτώσεις επιφέρει την προσωρινή διακοπή της σύνταξης.

Σε ότι αφορά τους μετακλητούς συνταξιούχους του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, όσο και να μελετήσει κανείς τις αποφάσεις τοποθέτησής τους, δεν θα βρει κάποια αναφορά ή περιοριστικό όρο στο θέμα αυτό. Ουσιαστικά οι αποφάσεις αυτές παραπέμπουν στην ισχύουσα νομοθεσία για τη αμοιβή αυτών των θέσεων χωρίς να θέτουν κάποιο περιορισμό ή ανώτατο ποσό συνολικών αποδοχών. Διατηρούμε βέβαια την επιφύλαξη να υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό με το θέμα αυτό έγγραφο που να επαναφέρει αυτούς τους περιορισμούς αμοιβής, ξεχωριστά για τον καθένα.

3). Οι ποιο «διάσημοι» συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που έχουν «τακτοποιηθεί ως μετακλητοί υψηλόβαθμοι υπάλληλοι στο υπουργείο Παιδείας

α). Νικηφόρος Δημήτριος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος), συνδικαλιστής με την ΠΑΣΚ με θητεία σε ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ Αττικής και ΚΥΣΔΕ (ως αναπληρωματικός αιρετός). Πριν την τοποθέτηση του σε θέση «Συμβούλου για την Β/θμια Εκπ/ση» του υπουργού Παιδείας από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ήταν Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, θέση που συνεχίζει να έχει και σήμερα. Διοικητικά θεωρείται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα με βασικό του μειονέκτημα ότι του «διαφεύγουν» θέματα αρμοδιότητάς του που εξελίσσονται σε πολιτικές πατάτες.

β). Παπακωνσταντίνου Απόστολος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΠΕ 03 (Μαθηματικός), συνδικαλιστής με τη ΔΑΚΕ και πρώην Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ την περίοδο 2004 – 2010. Το 2010 κατά τη διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών Β/θμιας Εκπ/σης για την περίοδο 2010-15, παραιτήθηκε ξαφνικά και βγήκε στη σύνταξη παρότι ήταν πρώτος στον αρχικό Πίνακα μοριοδότησης. Στις 2.10.2014 τοποθετήθηκε ως μετακλητός υπάλληλος Διευθυντής του Γραφείου του υφυπουργού Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου.

γ). Αλεβίζος Γεώργιος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΠΕ 70 (Δάσκαλος). Έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με αυτόν. Υπήρξε από τους βασικούς εισηγητές του Ψηφιακού Σχολείου που εξήγγειλε ο Γεώργιος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη (ήταν στο πάνελ της εκδήλωσης). Διετέλεσε Δ/ντης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Χόμπι του η συλλογή αμειβόμενων συμμετοχών σε Επιτροπές, Μελέτες, επιμορφωτικά σεμινάρια και Εκδηλώσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ και τα Κοινωνικά Ταμεία της Ε.Ε. Σήμερα, αν και δεν έχει τοποθετηθεί σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, διατριβεί στο Παιδείας και στο ΙΕΠ ασχολούμενος και απασχολούμενος σε Επιτροπές και Προγράμματα του ΕΣΠΑ για τα οποία αμείβεται «ικανοποιητικά».

δ). Σωτήρης Γκλαβάς: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος). Ο «θρύλος» της Β.θμιας Εκπ/σης και όχι μόνο. Δεν θα πούμε τίποτα γι’ αυτόν αφού είναι γνωστός τις πάσι. Από το 1992 που «μπήκε» στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μέχρι σήμερα που είναι πρόεδρος του ΙΕΠ έχει βαλθεί να «σώσει» την υποχρεωτική εκπαίδευση της χώρας. Χόμπι του να συνεργάζεται με συνταξιούχους εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Πολυπράγμων μία από τις θέσεις που κατέχει είναι του μέλους του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας (Αρσάκεια) που έχει ως ισόβιο πρόεδρο τον συνταξιούχο (κι αυτός!!!) καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.

ε). Ματσαγγούρας Ηλίας: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΑΕΙ, ΠΕ 70 (Δάσκαλος). Είναι ο εμπνευστής και εισηγητής του σε Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ. Μετά την συνταξιοδότηση του ακολούθησε τον κ. Γκλαβά στη Διοίκηση του ΙΕΠ και σήμερα μετά το «μοίρασμα» των καρεκλών είναι και πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "