Ανδρέας Λοβέρδος: “Έτσι μου αρέσει” - 15% μείωση τιμής στα πανεπιστημιακά συγγράμματα

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε αυτό το φθινόπωρο το υπουργείο Παιδείας προς τους εκδότες επιστημονικών βιβλίων, αποφασίζοντας -μονομερώς και τελευταία στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι- να μειώσει εφεξής τη «νομίμως κοστολογημένη» τιμή των τίτλων τους κατά 15%.

Το συνολικό κόστος της αγοράς των συγγραμμάτων από το κράτος με αποδέκτες τους φοιτητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υπολογίζεται, σε ετήσια βάση, γύρω στα 60 εκατ. ευρώ. Στόχος λοιπόν της συγκεκριμένης απόφασης είναι η εξοικονόμηση, από αυτή τη χρονιά κιόλας, 8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα δ.σ. της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας (ΟΜΕΒΕ), του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) καθώς κι εκείνο της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) εκφράζουν την αντίθεσή τους για την «αναιτιολόγητη» αυτή απόφαση και καλούν την ηγεσία του υπουργείου να την αναθωρήσει, χωρίς ν' αποκλείουν απ' τη μεριά τους την επανεξέταση «πιθανών αστοχιών του συστήματος κοστολόγησης».

Οι εκδότες που είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ -την ηλεκτρονική δηλαδή «βιτρίνα» της επιστημονικής παραγωγής τους- αντιτάσσουν πως οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής του βιβλίου, από την εισαγωγή χαρτιού μέχρι τους φόρους προς το Δημόσιο ή τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό δανεισμό, «μάλλον προς αύξηση συνηγορούν». Οπως εξηγεί η Μάγκυ Μίνογλου, επικεφαλής του οίκου «Κριτική» που εξειδικεύεται στα επιστημονικά συγγράμματα, «ούτως ή άλλως, η τιμή του κάθε τίτλου δεν ορίζεται από εμάς. Διαμορφώνεται από το κράτος με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, ανάλογα με το μέγεθος του βιβλίου και τον αριθμό των σελίδων του. Ενώ όμως υπήρχε ήδη συμφωνία μεταξύ μας, τώρα έρχεται ο υπουργός Παιδείας και ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μόνος του...».

Η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου «προκαλεί βέβαιη και μη προβλεπόμενη ζημία» στους εκδότες και θα έχει ως αποτέλεσμα την «υποβάθμιση της ποιότητας των διδακτικών βιβλίων» ισχυρίζεται και το δ.σ. της ΕΝΕΛΒΙ, εκφράζοντας την πεποίθηση για μια άμεση ρύθμιση του θέματος. Ενα πάντως από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ο Βαγγέλης Τρικεριώτης των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία», διαχωρίζει τη θέση του, όπως ακριβώς είχε κάνει εναντιωνόμενος και στη διατήρηση του νόμου της ενιαίας τιμής. Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι αγορές επιστημονικών βιβλίων όπως γίνονται στην Ελλάδα αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία «με αποκλειστικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των καθηγητών». «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο Β. Τρικεριώτης, «το κράτος αγοράζει τα βιβλία άπαξ και στη συνέχεια τα δανείζει στους φοιτητές μέσω των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών».

Οπως και να 'χει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, οποιαδήποτε κίνηση θα ανέτρεπε ριζικά το σύστημα διανομής των συγγραμμάτων, μοιάζει αδιανόητη. «Προφανώς και πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία» δηλώνει η Μ. Μίνογλου: «Μόνο στη χώρα μας, εδώ και σαράντα χρόνια, οι φοιτητές προμηθεύονται τα βιβλία τους δωρεάν. Το σύστημα στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι ό,τι καλύτερο και για το κράτος που μπορεί να υπολογίζει εγκαίρως τα έξοδά του και για τον κλάδο μας. Θεωρώ πως ό,τι συνέβη ήταν φάουλ. Πάντα υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Οι ζυμώσεις στα συνδικαλιστικά μας όργανα συνεχίζονται. Οποια συζήτηση όμως κι αν γίνει με την ηγεσία του υπουργείου, πρέπει ν' αφορά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

Σταυρούλα Παπασπύρου

Πηγή: enet.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "