«Αμνηστία» σε 30.000 «αιώνιους» με απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας

 


Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος θα καταθέσει στις 26 Αυγούστου τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ρυθμίζει το θέμα των 170.000 «αιώνιων» φοιτητών 

Η λύση αφορά αποκλειστικά όσους από τους αιώνιους φοιτητές είχαν τα τελευταία δύο χρόνια συμμετάσχει σε κάποια από τις εξεταστικές των ιδρυμάτων, είχαν δηλαδή επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ετσι, η συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών αποκτά με βάση τη χθεσινή απόφαση τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις δύο επόμενες εξεταστικές (του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου). 

Η ίδια ρύθμιση αφορά και φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες ή πρακτική άσκηση στα τεχνολογικά ιδρύματα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες αντιπροσωπεία πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, το σύνολο των «αιώνιων» φοιτητών στα πανεπιστήμια υπολογίζεται σε 120.000. Από αυτούς, στις 31 Αυγούστου, θα διαγραφεί το 90% με 92%, δηλαδή περίπου 110.000 φοιτητές. Οι υπόλοιποι 10.000 θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες δύο εξεταστικές να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν για να πάρουν το πτυχίο τους. 

Αναφορικά με τα τεχνολογικά ιδρύματα, ο αριθμός των «λιμναζόντων» σπουδαστών είναι σαφώς μικρότερος (περίπου 50.000), καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετά ιδρύματα είχαν διαγράψει χιλιάδες σπουδαστές που δεν είχαν εγγραφεί στις γραμματείες των τμημάτων. 

Για παράδειγμα, το ΤΕΙ Αθήνας από το 2007 έως σήμερα έσβησε από τα μητρώα του 17.000 σπουδαστές. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, από τους 50.000 «λιμνάζοντες» την ευκαιρία για τις δύο ακόμη εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου θα έχει το 40% του συνόλου, δηλαδή περίπου 20.000. Οι υπόλοιποι 30.000 θα διαγραφούν οριστικά τις επόμενες 10 ημέρες με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων. 

Μάλιστα, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος θα καταθέσει στις 26 Αυγούστου τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ρυθμίζει το θέμα. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι όσοι εκ των «λιμναζόντων» φοιτητών επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους κατά τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13 και 2013-14) θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. 

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις στα μαθήματα αλλά οφείλουν διπλωματικές εργασίες ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση για τις δύο επιπλέον εξεταστικές στους «επιμελείς αιώνιους φοιτητές» ελήφθη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί τελευταία ευκαιρία για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. 

Από όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα έχει ζητηθεί να αποστείλουν έως την Παρασκευή λεπτομερή στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των «αιώνιων» καθώς και για τον αριθμό εκείνων που θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. 

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
Την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. 

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Ρύθμιση για τα αδέλφια φοιτητές 

Ασάφειες στον νόμο για τις μετεγγραφές όσον αφορά τα αδέλφια φοιτητές διαπίστωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. 

Σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις, ο νόμος για τις μετεγγραφές έχει κενό και δεν προβλέπει τον τόπο μετεγγραφής όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί. Οπως ανέφερε, το θέμα θα ρυθμιστεί με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. 

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως, μόλις ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και κατατεθούν οι αιτήσεις για μετεγγραφή, θα δουν τους πραγματικούς αριθμούς φοιτητών που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία και θα ρυθμίσουν το θέμα. 

Στο θέμα των μετεγγραφών αναφέρθηκε χθες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής, λέγοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα πρόβλημα με τις μετεγγραφές ειδικά στα κεντρικά πανεπιστήμια για τις περιοχές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. 

Νόμος

«Υπήρχε ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2014, και η επιπλέον τροπολογία που συμπεριέλαβε μέσα και τα οικονομικά κριτήρια των 9.000€ κατά κεφαλήν. Οταν θα βγούνε οι βάσεις την άλλη εβδομάδα, τότε θα βγει υπουργική απόφαση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των μετεγγραφών και έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις μετεγγραφές», τόνισε. 

Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Λοβέρδος είπε πως τα 3.000 κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, ενώ θα γίνουν και 500 λιγότερες αποσπάσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "