3 εκατ. ευρώ για την Ενδοσχολική Βία με Απευθείας Ανάθεση: Νέο Σκάνδαλο ενόψει στο Υπουργείο Παιδείας;

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Υπουργείο Παιδείας


Η Ενδοσχολική Βία στη χώρα μας, άρχισε να γίνεται γνωστή, χάρη στη δημοσιότητα που της έχει δώσει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) που έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον συνταξιούχο από το 2006 αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Τσιάντη.

Ανατρέχοντας κάποιος στην διεύθυνση http://www.epsype.gr της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, στο διαδίκτυο, συναντά στο 7μελές διοικητικό συμβούλιό της άλλους δύο με το επώνυμο Τσιάντης, τον Οικονομολόγο Αλέξη - Αχιλλέα Τσιάντη και τον Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή Άλκη – Κωνσταντίνο Τσιάντη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της η E.Ψ.Y.Π.E. είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο (Ν.Π.Ι.Δ.) στα μέλη της δε περιλαμβάνονται έγκριτοι επιστήμονες με πολύχρονη και διακεκριμένη θητεία στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μεγάλη κλινική εμπειρία και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι πολύ γνωστή και κυρίως στην Α/θμια, από τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει σε συνεργασία με αρκετές σχολικές μονάδες.

Σε ότι αφορά την Ενδοσχολική Βία στην Α/θμια, αλλά και την Β/θμια εκπαίδευση το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε επικοινωνιακή καταιγίδα, σε σημείο που η κοινωνία να θεωρήσει ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα στους μικρούς μαθητές που φοιτούν στο Δημοτικό, αλλά και τους εφήβους των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει και το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.

Αυτό, βέβαια, που δεν γνώριζε η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει στα «αδιάθετα» ένα σοβαρό κονδύλι για προγράμματα καταπολέμησης της Ενδοσχολικής Βίας, που κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν αξιοποιηθεί.

Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να αξιοποιήσει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου. Αν και το ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας, ανήκει στις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα κ. Κυριαζή, ο κ. Κεδίκογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση προγράμματος του ΕΣΠΑ για την Ενδοσχολική Βία, αφού έχει και τις σχετικές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Παιδείας και μόλις πρόσφατα έδωσε για το θέμα αυτό Συνέντευξη στο περιοδικό Madame Figaro (τεύχος Απριλίου).

Τίποτα κακό σ’ αυτό, μπορεί να πει κάποιος, ίσα ίσα μάλιστα, αφού και ένα πολύ «σοβαρό» εκπαιδευτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν θα χαθούν. Το πρόβλημα δεν είναι η υλοποίηση προγράμματος για την Ενδοσχολική Βία, αλλά ο τρόπος υλοποίησης του. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τον Τρίτο Όροφο του Υπουργείου Παιδείας και μετά από εισήγηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέγραψε απόφαση για την απευθείας ανάθεση προγράμματος του ΕΣΠΑ για την «Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας» στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, στην E.Ψ.Y.Π.E., συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ.

Εάν αυτό συμβαίνει, πρόκειται για Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, αφού σύμφωνα με όσα ορίζουν όχι μόνο το ΕΣΠΑ αλλά και το Δημόσιο Χρήμα απαιτείται διαγωνισμός και σε καμία περίπτωση απευθείας ανάθεση για τέτοιο ποσό. Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι αφοί Ψωμιάδη κατέληξαν στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για τα περίφημα 45αρια των απευθείας αναθέσεων. Έως σήμερα δεν υπάρχει σχετική απόφαση δημοσιευμένη στο Διαύγεια.

Το vukentra.gr, θεωρεί ή μάλλον πιθανολογεί ότι υπάρχει «σύγχυση» πληροφοριών για το θέμα και ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση, αφού ο υπουργός Παιδείας και το Υπουργείο έχει πολύ ισχυρό και ικανό νομικό επιτελείο που θα τον προστατέψει από ενέργειες αυτής της μορφής, η δε E.Ψ.Y.Π.E. ουδέποτε έχει χρηματοδοτηθεί με αυτό τον τρόπο, αν και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Αναμένουμε διαψεύσεις..

vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "