Σοκ Ανασφάλεια και Φόβος στους συνδικαλιστές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από την «εισβολή» ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Νέα ήθη και μάλιστα «πρώτη φορά αριστερά», φαίνεται ότι επικρατούν πλέον στην διαμάχη συνδικαλιστών και εξουσίας. Για πρώτη φορά στη ιστορία του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, κρατική ελεγκτική υπηρεσία (ΣΔΟΕ) «εισβάλει» σε γραφεία συλλογικής οντότητας (ΕΛΜΕ) απαιτώντας την παράδοση όλων των στοιχείων για τα πεπραγμένα της.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Πειραιά, «εισέβαλε» στα Γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, ζητώντας να του παραδοθούν, όλα τα έγγραφα στοιχεία που διατηρούνται στο αρχείο της, για τα οικονομικά και όχι μόνο πεπραγμένα της.

Σύμφωνα με έμπειρους συνδικαλιστικούς παράγοντες του εκπαιδευτικού συστήματος, φαίνεται ότι τα στελέχη της ΕΛΜΕ Πειραιά, πιθανόν «πληρώνουν» την κόντρα τους με τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, αν κι αυτό μένει να αποδειχθεί, ενώ γίνονται και συνειρμοί για τον χρόνο της συγκεκριμένης ενέργειας, αφού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (7 Νοεμβρίου) θα διεξαχθούν οι εσωτερικές υπηρεσιακές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών (ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ).

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση παρεμβαίνει με τον ένα ή άλλο τρόπο στις εκλογές των αιρετών των υπηρεσιακών οργάνων, αφού πριν μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, με έγγραφό του προς τα σχολεία αρμοδιότητάς του και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σ’ αυτά, διατύπωσε την άποψη ότι για τις δυσκολίες που παρατηρούνται στο οικείο ΠΥΣΔΕ, σε ότι αφορά θέματα και υποθέσεις εκπαιδευτικών, ευθύνονται οι εκλεγμένοι αιρετοί του κλάδου που παρουσιάζουν συνεχώς προσκόμματα στην λήψη των αποφάσεων μέσα στο υπηρεσιακό Όργανο.

Το θέμα, όμως, κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, αφού υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «τσουνάμι» οικονομικών τουλάχιστον ελέγχων σε όλα τα πρωτοβάθμια συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα (ΕΛΜΕ, ΕΛΤΕΕ και Συλλόγους Α/θμιας) και γι’ αυτό είναι απορίας άξιον πως δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία παρέμβαση από τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΟΛΤΕΕ & ΔΟΕ) που παραμένουν σιωπηλές.

Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών, ακολουθώντας την πάγια πρακτική που ακολουθεί ο κλάδος από την ίδρυσή τους, δεν λειτουργούν ως τυπικά σωματεία, κατά την πρόβλεψη του Αστικού Κώδικα (φορολογικά στοιχεία, κλπ), κάτι που τις κάνει αν μη τι άλλο ευάλωτες σε οιονδήποτε κρατικό οικονομικό έλεγχο που ήθελε διενεργηθεί, με τις τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν στην περίπτωση αυτή να επιμερίζονται στα μέλη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων τους.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά (παρουσιάζεται στην συνέχεια) την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Πειραιά, «εισέβαλε» στα Γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά που βρίσκονται κατά παραχώρηση χώρου σε αίθουσα του 3ο ΓΕΛ Πειραιά (1ος όροφος) στην οδό Μαυρομιχάλη 14, ζητώντας μια σειρά από στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων Δ.Σ. και Γ.Σ., κατάλογο εκπαιδευτικών έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (δάνεια, κλπ), στοιχεία αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά (!), απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών (!) κ.α.

Παριστάμενοι στην συγκεκριμένη «συνάντηση» αναφέρουν, ότι δόθηκε στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, δεκαήμερη προθεσμία να προσκομίσουν τα ζητούμενα στοιχεία στα Γραφεία του ΣΔΟΕ Πειραιά.

Την επόμενη ημέρα 31/10, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ επανήλθαν και έχοντας στα χέρια τους εισαγγελικό ένταλμα, κατάσχεσαν τον Η/Υ της Ένωσης και το βιβλιάριο της Τραπέζης που διατηρούσε.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή των ΣΥΝΕΚ Πειραιά για το συμβάν: «Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους/ισσες, ότι το ΣΔΟΕ προσήλθε στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, μετά από ανώνυμη καταγγελία, που είχε γίνει «πριν κάποιους μήνες και σχετική Εισαγγελική Εντολή» την Τρίτη 30/10/18. Ζητήθηκε να προσκομιστούν εντός 10 ημερών όλα τα βιβλία του σωματείου, των βιβλιαρίων τραπέζης, ακόμα και το μητρώο μελών προς έλεγχο. Την επόμενη κιόλας μέρα (31/10/18) και χωρίς καμία ειδοποίηση επανήλθε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ και προχώρησε σε κατάσχεση του Η/Υ και ενός βιβλιαρίου τραπέζης που υπήρχε στα γραφεία, χωρίς την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ».


Σε ότι αφορά τα «διευκολυντικά δάνεια» προς μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά, από το ταμείο αλληλοβοηθείας της Ένωσης, για τα οποία εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα μέλη του κλιμακίου του ΣΔΟΕ, σαν θέμα είχε απασχολήσει τόσο την τελευταία πριν το 2016 εκλογοαπολογιστική συνέλευση της, όσο και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της, που με έγγραφό του προς όλα τα μέλη της ΕΛΜΕ ζητά την επιστροφή τους. Στγκεκριμένα στο έγγραφό αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά έχει κατά καιρούς χορηγήσει δάνειο από το ταμείο αλληλοβοήθειας σε εκπαιδευτικούς που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας ή οικογενειακά. Ταυτόχρονα με το δάνειο οι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν τη δέσμευση για την εφάπαξ ή με δόσεις εξόφληση του δανείου. Η μη υλοποίηση της δέσμευσης αυτής έχει άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά της ΕΛΜΕ και σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας (π.χ. σε περιπτώσεις θανάτου κ.ά.).

Οι εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. ανέθεσε στο Δ.Σ. να λύσει το πρόβλημα αυτό. Οι προσπάθειες όμως του Δ.Σ. δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα και για αντικειμενικούς λόγους (π.χ. συνταξιοδότηση, μετάθεση εκπαιδευτικών που πήραν δάνειο κ.λ.π.).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά απευθύνει κάλεσμα ευθύνης στους συναδέλφους να εξοφλήσουν το συντομότερο δυνατόν το δάνειο που έλαβαν από την ΕΛΜΕ, γιατί πρόκειται για χρήματα των συναδέλφων, που προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές τους, και όλοι οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.»

Μάχιμοι νομικοί, που έχουν εξειδικευτεί στο Αστικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο, ανέφεραν στην στήλη, ότι αυτό πιθανόν είναι και το ποιο αδύνατο σημείο της ΕΛΜΕ Πειραιά, που μπορεί κάτω από συνθήκες να οδηγήσει τα μέλη, -παλιά και νέα-, του Δ.Σ. σε δικαστικές περιπέτειες, εφόσον η αρμόδια Εισαγγελία επιμείνει στην έρευνά της, η οποία κατά τα φαινόμενα βρίσκεται στο αρχικό στάδιό της, αυτό της διαπίστωσης του αν ισχύουν όσα αναφέρονται στην καταγγελία που προκάλεσε την ενεργοποίησή της.

Κι αυτό γιατί τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά συνδικαλιστικά σωματεία (ΕΛΜΕ, κλπ) έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτές τις διαδικασίες, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις των Εξελεγκτικών Επιτροπών τους, όπως και η έγκριση των αποφάσεων αυτών των επιτροπών, από τις Γενικές Συνελεύσεις τους, τους καλύπτουν νομικά σε ότι αφορά την διαχείριση των οικονομικών τους πεπραγμένων, κάτι που, όμως, δεν ισχύει, αφού αυτό διέπεται από το Δίκαιο περί Αστικών Σωματείων ή με άλλα λόγια κάθε σωματείο, οιασδήποτε μορφής, οφείλει κατά την νομοθεσία να διαθέτει ΑΦΜ και φορολογικά στοιχεία για κάθε οικονομική πράξη του.

Πληροφορίες, από εκπαιδευτικούς του Πειραιά, μέλη της συγκεκριμένης ΕΛΜΕ, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, πληροφορίες που μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, αναφέρουν ότι σε ότι αφορά τα «διευκολυντικά δάνεια» που έχουν χορηγηθεί με αποφάσεις και μόνο του Δ.Σ. της Ένωσης, προς εκπαιδευτικούς μέλη της, υπάρχει μία σχετική «ασάφεια» στα αίτια της χορήγησής αλλά και της επιστροφής τους, όπως επίσης και στα ποσά που αυτά αντιπροσωπεύουν, κάτι που φαίνεται και στα οικονομικά του οργάνου (αποθεματικό, κλπ), κάτι που και το Δ.Σ. με την από 13/8/2016 ανακοίνωσή του φαίνεται ότι αποδέχεται.

Όπως γίνεται κατανοητό, η «έφοδος» ή κατά την ορολογία της ΕΛΜΕ Πειραιά «επίσκεψη» του ΣΔΟΕ στα γραφεία της, και η αναζήτηση στοιχείων για την οικονομική διαχείριση των πόρων της, -γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται-, έχει σαν αποτέλεσμα ν’ανοίξει η πόρτα για τον έλεγχο όλων των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών σωματείων, με ότι κι αν αυτό σημαίνει, με την σημείωση ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται τυπικά για έλεγχο των συνδικαλιστικών δράσεών τους, αφού εστιάζεται μόνο στην οικονομική διαχείρισή τους.

Αυτό είναι που έχει προκαλέσει, σοκ και φόβο σε όσους συνδικαλιστές της εκπαίδευση συμμετέχουν στα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων και με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν γνώση του τρόπου διαχείρισης των οικονομικών τους, αν και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν αναφέρεται σε φαινόμενα κατάχρησης ή και ιδιοποίησης των συνεισφορών των μελών του σωματείου τους.

Σε κάθε περίπτωση, ας λάβουν υπόψη τους, ότι, όπως συνέβη και με την ΕΛΜΕ Πειραιά, αρκεί μία καταγγελία, έστω και ανώνυμη στον αρμόδιο Εισαγγελέα και θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου. Αυτή είναι και η «Τρύπα» που άνοιξε από την συγκεκριμένη υπόθεση.

-------------

Υ.Γ.: α) Τελικά σήμερα η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «επίσκεψη» του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά και την κατάσχεση στοιχείων από τα γραφεία της.

β) Στην παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά, στα γραφεία της Εισαγγελίας Πειραιά, χθές Πέμπτη 1.11.208, παραβρέθηκε και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κος Μουμούρης.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

---------------------

Διαβάστε στην συνέχεια τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΥΝΕΚ Πειραιά, όπως επίσης της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά (Κορυδαλλού) και των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων για το θέμα, καθώς και το κάλεσμα στην παράσταση διαμαρτυρίας προς την Εισαγγελία Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 1.11.2018.

Η καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά

Καταγγέλλουμε την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων!

Πρόκειται για κίνηση που στοχεύει στο χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και στην τρομοκράτησή του.

Όλοι και όλες την Πέμπτη 1/11 13:00 στην κινητοποίηση στα Δικαστήρια Πειραιά-Σκουζέ 3 (κηρύσσουμε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12:00-14:00)

Κάτω τα χέρια από την ΕΛΜΕ, από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την σημερινή (31/10) έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ και την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστής κ.α.), με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά!

Πρόκειται για απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός, που στοχεύει στην τρομοκράτηση και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Την προηγούμενη μέρα (30/10) κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε "επίσκεψη" στην ΕΛΜΕ Πειραιά, ζητώντας μια σειρά στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων Δ.Σ. και Γ.Σ., ποιοι συνάδελφοι έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (προβλέπεται στο καταστατικό μας) και αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά (!), απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών (!) κ.α.

Δημόσια δηλώνουμε ότι δεν θεωρούμε τυχαία την ενέργεια αυτή, ούτε γιατί διάλεξαν το Σωματείο μας. Δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιείται η ΕΛΜΕ Πειραιά. Ξέρουμε ότι η αγωνιστική μας δράση έχει ενοχλήσει αρκετούς...

Τα Συνδικάτα δεν είναι επιχειρήσεις. Η λειτουργία τους καθορίζεται από τα καταστατικά τους, όπου προβλέπονται οι διαδικασίες ελέγχου και οι κανόνες διαχείρισης και αιτιολόγησης όλων των αποφάσεων και, βέβαια και, των οικονομικών τους.

  • Οι οικονομικές δραστηριότητες και οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Σωματείου μας διαχρονικά ελέγχονται και εγκρίνονται από την εξελεγκτική επιτροπή και την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Είναι δημόσια και ανοιχτά σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε μέλος μας! Σε αυτούς και μόνο απολογούμαστε!
  • Τα έσοδα του Σωματείου μας είναι μόνο από τις συνδρομές των μελών μας.
  • Δεν μισθώνουμε κτίριο, δεν απασχολούμε εργαζόμενους, δεν έχουμε έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες (π.χ. εκδηλώσεις).
  • Τι κρύβεται, ποιοι είναι πίσω από αυτή την κίνηση, ποια συμφέροντα και το τι επιδιώκουν δεν είναι δύσκολο να τα φανταστούμε.
  • Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε ότι τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε, τίποτα δεν θα εμποδίσει, τίποτα δεν θα σταματήσει τη δράση και τους αγώνες του Σωματείου μας, κανένας ελεγκτικός ή κατασταλτικός μηχανισμός του Κράτους και των κυβερνήσεων.
  • Τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε, οι δράσεις και οι αποφάσεις μας είναι γνωστές τόσο στους εκπαιδευτικούς του Πειραιά, όσο και στην κοινωνία του Πειραιά.
  • Δεν κάναμε κάτι διαφορετικό από κάθε εργατικό σωματείο, σύλλογο ή συνδικάτο. 
  • Ας ψάξουν λοιπόν αλλού για παραβάτες και ας αφήσουν το Σωματείο μας να συνεχίσει την αλληλεγγύη του σε άρρωστους και οικονομικά εξαθλιωμένους συναδέλφους μας.

Αποτελεί πρόκληση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και το ΣΔΟΕ να κυνηγούν με ανύπαρκτες κατηγορίες την ΕΛΜΕ Πειραιά (με πρόσχημα μία ανυπόστατη καταγγελία), την ώρα που στον Πειραιά δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά μεγαθήρια που έχουν ανάγει σε επιστήμη τη φοροδιαφυγή (με τις πλάτες των κυβερνήσεων) και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Δεν θα μας εμποδίσουν να ενισχύουμε κινήματα και αγώνες εργαζομένων, σωματείων, φορέων.

Καλούμε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, ομοσπονδίες την ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να πάρουν δημόσια θέση και μέρος στην αυριανή κινητοποίηση στα δικαστήρια (Σκουζέ 3).

Η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Πειραιά

Όλοι στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Πειραιά την Πέμπτη 1.11.18 και ώρα 1μμ στο πρωτοδικείο Πειραιά για την απαράδεκτη «εισβολή» του ΣΔΟΕ στο σωματείο μας

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους/ισσες, ότι το ΣΔΟΕ προσήλθε στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, μετά από ανώνυμη καταγγελία, που είχε γίνει «πριν κάποιους μήνες και σχετική Εισαγγελική Εντολή» την Τρίτη 30/10/18. Ζητήθηκε να προσκομιστούν εντός 10 ημερών όλα τα βιβλία του σωματείου, των βιβλιαρίων τραπέζης, ακόμα και το μητρώο μελών προς έλεγχο. Την επόμενη κιόλας μέρα (31/10/18) και χωρίς καμία ειδοποίηση επανήλθε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ και προχώρησε σε κατάσχεση του Η/Υ και ενός βιβλιαρίου τραπέζης που υπήρχε στα γραφεία, χωρίς την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Άμεσα πραγματοποιήθηκε διάβημα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά στο ΣΔΟΕ με παρουσία δικηγόρου. Δόθηκε η εξήγηση για «ύπαρξη εισαγγελικής παραγγελίας μετά από καταγγελία κάποιου για τα δάνεια της ΕΛΜΕ» προς συναδέλφους & για «υπερβάλλοντα ζήλο και απειρία» από τα μέλη του ΣΔΟΕ.

Καταγγέλλουμε τις ενέργειες αυτές, που αποτελούν ευθεία βολή κατά των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Καμία «ανεξάρτητη» αρχή δεν νομιμοποιείται να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, με οποιαδήποτε δικαιολογία και «αφορμή».

Κανείς δεν θα απαγορεύσει στο σωματείο μας να δείχνει αλληλεγγύη στα μέλη του με κάθε τρόπο, πόσω δε μάλλον με την εκ του καταστατικού προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια, όταν υπάρχει ανάγκη.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του κράτους και των δομών τους, παραμένει πρώτη προτεραιότητα. Χρειάζονται συνεχείς αγώνες και παρεμβάσεις, ακόμα και συνταγματικές αλλαγές για να κατοχυρωθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και να περιοριστούν οι «δήθεν» τεχνοκρατικοί μηχανισμοί που επεμβαίνουν καταργώντας τη δημοκρατία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα κάνει διάβημα αύριο στο πρωτοδικείο Πειραιά, προκειμένου να συναντηθεί με την εισαγγελική αρχή που διέταξε την έρευνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στη κινητοποίηση – διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια (Σκουζέ 3) την Πέμπτη 1/11/2018 ώρα 13.00.

Η ανακοίνωση της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά (Κορυδαλλού)


Η ανακοίνωση της παράταξης Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

Καταγγέλλουμε την κρατική επιδρομή - έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ

Όλοι οι οικονομικοί απολογισμοί είναι δημοσιοποιημένοι από την εκάστοτε Εξελεγκτική Επιτροπή κάθε τέλος της συνδικαλιστικής χρονιάς και γνωστοί σε όλους!

Ο κρατικός οικονομικός έλεγχος των σωματείων υπηρετεί τον πολιτικό τους έλεγχο!

Ούτε βήμα πίσω! Η ΕΛΜΕ να μη δώσει στοιχεία, να μην εκδώσει ΑΦΜ. Δεν είναι επιχείρηση!

Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής καταγγέλλει την διπλή επιδρομή του ΣΔΟΕ στα γραφεία της με εντολή εισαγγελέα (Τρίτη 30/10) που συνοδεύτηκε με την απαίτηση να δοθούν μια σειρά στοιχεία των δέκα τελευταίων χρόνων, όπως μητρώα μελών (!), πρακτικά Δ.Σ. και Γενικών Συνελεύσεων, βιβλία ταμείου, σε ποια μέλη της ΕΛΜΕ έχει δοθεί οικονομική ενίσχυση από το ταμείο αλληλοβοήθειας κ.α.!

Την επόμενη μέρα (Τετάρτη 31/10) «μπούκαραν» στα κλειστά γραφεία της ΕΛΜΕ και προχώρησαν σε κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστής κ.α.), με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά! Τα κρατικά όργανα με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θυμίζουν μεθόδους της ασφάλειας σκοτεινών εποχών, αλλά ταυτόχρονο δείχνουν εικόνες από το μέλλον.

 Να θυμίσουμε πως, ταυτόχρονα, πιεστικά επανέρχεται η μνημονιακή απαίτηση του οικονομικού ελέγχου των σωματείων μέσω της έκδοσης ΑΦΜ, μια απαίτηση που προβλέπει βαριά πρόστιμα για όποιο σωματείο δεν πειθαρχήσει. Για αυτό και αρνηθήκαμε κάθε διαδικασία απόδοσης στοιχείων και έκδοσης ΑΦΜ. Οσον αφορά αυτό το τελευταίο, θεωρούμε λαθεμένη κίνηση υποχώρησης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ (ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ) την άρον άρον έκδοση ΑΦΜ από την ΕΛΜΕ ενώ ακόμα η μάχη είναι σε εξέλιξη, ενώ η συμπαράσταση πλαταίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Για αυτό, όμως θα επανέλθουμε σε πιο ήρεμες στιγμές.

Το άλλοθι που χρησιμοποιείται από το σύστημα είναι η υποτιθέμενη αποφυγή οικονομικών ατασθαλιών.

Όμως το άλλοθι αυτό δεν έχει καμία βάση. Τα σωματεία έχουν Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία κάθε τέλος συνδικαλιστικής χρονιάς δημοσιοποιεί οικονομικό απολογισμό στη Γενική Συνέλευση. Ο οικονομικός αυτός απολογισμός είναι στον έλεγχο κάθε συναδέλφου και τίθεται σε δημόσια κρίση και κριτική.

Τονίζουμε, επίσης, ότι η ΕΛΜΕ Πειραιά δε χρηματοδοτείται ούτε από το κράτος ούτε από «χορηγούς». Τα μοναδικά της έσοδα είναι οι συνδρομές που καταθέτουν οι συνάδελφοι από το υστέρημα τους. Σε αυτούς αναφερόμαστε σε αυτούς δίνουμε λογαριασμό.

Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στην ΕΛΜΕ που δε συμμορφώνεται με την κυβερνητική πολιτική και τον κρατικό έλεγχο. Είναι πρόκληση η στοχοποίηση και συκοφάντηση ενός σωματείου που δεν έχει οικονομικές συναλλαγές με κράτος και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία βοά για το τι είδους και ποιότητας συναλλαγές έχουν τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας του τόπου.

Αυτή η επιδρομή του ΣΔΟΕ και της εισαγγελίας δεν προέκυψε τυχαία. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει κανένας να το υποτιμήσει. Στην εποχή που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει ως βασικό στόχο να ελέγξει κάθε προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης και αγωνιστικής συγκρότησης των εργαζομένων. Για αυτό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι συνένοχη.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το σύστημα χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του για να χωθεί ακόμα πιο βαθιά στη λειτουργία των σωματείων, να ξέρει ποιοι είναι μέλη και ποιοι όχι, να ελέγχει τις οικονομικές ενισχύσεις των σωματείων. Μπορούμε να φανταστούμε τι δρόμος ανοίγει και τι ποινικοποίηση μπορεί να υποστεί ένα σωματείο που, ας πούμε, επιλέγει να δώσει 100 ευρώ για να ενισχύσει τον αγώνα των Παλαιστίνιων, σε μια τέτοια περίοδο που όποιος παλεύει χαρακτηρίζεται τρομοκράτης. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει ένας τέτοιος έλεγχος αν ένα σωματείο αποφασίσει να υποστηρίξει οικονομικά απεργία άλλου σωματείου που γίνεται ενώ έχει κηρυχθεί παράνομη.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά δεν έχει να κρύψει τίποτα και δεν έχει να δώσει κανένα στοιχείο, πέραν των ετήσιων δημόσιων οικονομικών απολογισμών.

Η σημερινή μαζική παράσταση και διαμαρτυρία την Πέμπτη 1/11 έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά να είναι η αρχή για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική και κυβερνητική επίθεση εναντίον της ΕΛΜΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε όλα τα σωματεία, την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν αγωνιστικά οικοδομώντας ένα πλατύ μέτωπο συμπαράστασης και αντίστασης στον κρατικό έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος!

Η τρομοκρατία και η λάσπη δε θα περάσουν! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!

Η ανακοίνωση της παράταξης Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Καταγγέλλουμε την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά (31/10) και την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων, που έγινε με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά!

Την προηγούμενη ημέρα (30/10) κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε "επίσκεψη" στην ΕΛΜΕ Πειραιά, ζητώντας μια σειρά στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων Δ.Σ. και Γ.Σ., ποιοι συνάδελφοι έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (προβλέπεται στο καταστατικό τους) και αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά (!), απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών (!) κ.α.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που έχει στόχο την τρομοκράτηση και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και της συλλογικής δράσης.

Την ίδια στιγμή που οι κρατικές υπηρεσίες δε φτάνουν τάχα για να ελέγξουν μεγάλες επιχειρήσεις, παραβάτες και φοροδιαφυγές, δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο απέναντι στις ΕΛΜΕ που επιμένουν να αγωνίζονται.

Η τακτική αυτή αποτελεί συνέχεια του αντισυνδικαλιστικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και προοίμιο του πως αυτή εννοεί τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» όπου έχει αναλάβει να εξασφαλίσει την «ανάπτυξη» νέων κερδών για το κεφάλαιο.

Η ωμή κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο των συνδικάτων είναι η γραμμή όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα, που νομιμοποιήθηκε και μέσα από το ν. 1264, ξεκινώντας με την καταστρατήγηση της απλής αναλογικής και τον περιορισμό της αυτοτέλειας των σωματείων από το κράτος. Συνεχίστηκε με αντισυνδικαλιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις του ελέγχου των σωματείων μέσω φορολογικών δηλώσεων, έκδοσης ΑΦΜ. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στα ίδια βήματα μέσω της υλοποίησης της μνημονιακής απαίτησης και του οικονομικού ελέγχου των συνδικάτων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζόμενων ανήκουν σε αυτούς και ελέγχονται από αυτούς. Μόνα έσοδά τους έχουν τις συνδρομές τους. Δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος ή χορηγούς. Η λειτουργία τους καθορίζεται από τα καταστατικά τους. Η δραστηριότητά τους είναι αγώνας, πολιτισμός και αλληλεγγύη από το υστέρημά τους. Έχουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης των αποφάσεων και των οικονομικών τους, ΔΣ και εξελεγκτική επιτροπή και εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες, όπου αυτοί λογοδοτούν. Όλα αυτά είναι δημόσια και ανοικτά σε κάθε μέλος τους.

Η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα από τις δικαστικές και οικονομικές υπηρεσίες του κράτους απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, δε θα περάσει.

Οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, όλα τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να πάρουν άμεσα αποφάσεις καταγγελίας αλλά και δράσεων κινητοποίησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν πρωτοβουλία και να θέσουν στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλα τα κόμματα το αίτημα νομοθετικής ρύθμισης που θα σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς αντιμετώπισης των σωματείων σαν κερδοσκοπικές εταιρείες ή ΜΚΟ. Να απαιτήσουν μια αντιμετώπιση που να αντιστοιχεί στο ρόλο των σωματείων που είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός για τα προβλήματα των εργαζομένων και τον αγώνα για την επίλυσή τους. Να ζητήσουν να σταματήσει το καθεστώς της υποχρεωτικότητας της έκδοσης ΑΦΜ και της υποβολής φορολογικής δήλωσης από τα σωματεία και τις ΕΛΜΕ, καθώς και την παραγραφή των προστίμων που τους αποδόθηκαν με βάση αυτό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "