Δημοκρατικά, ο Κ. Γαβρόγλου (και η «συν-μωρία» του), αυξάνει τα μόρια της συνέντευξης στο 1/3 των συνολικών και καταργεί την μαγνητοφώνηση της!!!

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Καταργείται η μαγνητοφώνηση της συνέντευξης και η σε Φ.Ε.Κ. δημοσίευση ονομάτων αποσπασμένων στα ΑΕΙ

Εν μια νυκτί, εκπαιδευτικοί και βουλευτές είδαν ένα «νέο» νομοσχέδιο από αυτό που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από δύο μήνες στη διαβούλευση, με την πολιτική ηγεσία –όπως σημειώνει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος- να καταργεί όχι μόνο την αξιολόγηση εκπαιδευτικών αλλά χωρίς προειδοποίηση και μια σειρά διαδικασιών που εξασφάλιζαν τη διαφάνεια.
Αναλυτικά ό σα γράφει η εφημερίδα:

«Τέλος στη μαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων για την επιλογή στελεχών όπως οι διευθυντές σχολείων αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, σβήνοντας από το νομοσχέδιο μια διαδικασία που αποτελούσε μια δικλείδα ασφαλείας για τον υποψήφιο.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτεί στο 1/3 των συνολικών μορίων τη συνέντευξη, εις βάρος των τυπικών του προσόντων (μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία) με δυνατότητα να αποκλειστεί ο υποψήφιος ασχέτως όλων των άλλων κριτηρίων αν το συμβούλιο επιλογής της συνέντευξης κρίνει ομόφωνα ότι είναι ακατάλληλος.

Αλλαγή ρότας…

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε «αφορίσει» ως «αμαρτωλή» τη διαδικασία της συνέντευξης.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης την είχε εξορίσει από τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολείων το 2015, ενώ ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ναι μεν την είχε επαναφέρει το 2016 για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης, είχε όμως προβλέψει τη μαγνητοσκόπηση της διαδικασίας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου δημοσιοποίησε δύο προσχέδια του εν λόγω νομοσχεδίου στις 15 Μαρτίου και στις 24 Απριλίου, όπου στο άρθρο για την κρίση στελεχών, η συνέντευξη λάμβανε μοριοδότηση 10 μόρια και η εν λόγω παράγραφος όριζε: «Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια».

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του επείγοντος έφερε σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη εκδοχή του. Ειδικότερα, η μοριοδότηση της συνέντευξης αυξήθηκε στα 14 μόρια, λαμβάνοντας πλέον το 1/3 του ανώτατου αριθμού συνολικών μορίων που μπορεί να λάβει κάποιος υποψήφιος, ενώ η πρόταση που αναφέρει ότι η συνέντευξη μαγνητοφωνείται έχει σβηστεί. Στον αντίποδα, η παράγραφος κάνει λόγο για πρακτικό που θα συντάξει το συμβούλιο επιλογής.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για τις αλλαγές, ενώ καταγγέλλουν τις πρακτικές του υπουργείου, το οποίο με fast track διαδικασίες προωθεί τόσο σημαντικές αλλαγές.

Σημεία τριβής

Ενα νομοσχέδιο μαμούθ κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει από διατάξεις για τις δομές εκπαίδευσης και την αξιολόγηση των στελεχών μέχρι εκτενέστατα άρθρα που αλλάζουν τη δομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Αρχή Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, τα σημεία που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις:

Κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία: οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι μόνοι που θα αξιολογούν χωρίς να αξιολογούνται. Το νομοσχέδιο ορίζει αυτοαξιολόγηση σχολείου και αξιολόγηση όλων των στελεχών εκπαίδευσης, που καταγράφονται στους 20.000, σε ένα μοντέλο αξιολόγησης όπου ο αξιολογητής είναι αξιολογούμενος.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή οι διευθυντές σχολείων θα αξιολογούνται από τους υφισταμένους τους οι οποίοι είναι οι εκπαιδευτικοί, αλλά αυτοί δεν υπάγονται σε κανένα πλαίσιο αξιολόγησης.

«Κόφτης» στις θητείες των στελεχών εκπαίδευσης: Το νομοσχέδιο φέρνει «κόφτη» στη δυνατότητα διεκδίκησης θέσης ευθύνης στα στελέχη εκπαίδευσης που έχουν δύο συναπτές θητείες σε μια θέση. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι διευθυντές σχολείων, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν υποψηφιότητα στο ίδιο σχολείο, αλλά σε άλλο.

Οι επικριτές αυτής της διάταξης σημειώνουν ότι πρακτικά αποκλείονται όλα τα εν ενεργεία στελέχη εκπαίδευσης τα οποία «φωτογραφίζονται» στη διάταξη, καθώς το νομοσχέδιο κάνει λόγο για αναδρομικότητα.

Αποσπάσεις

Τι ακριβώς γίνεται με τη Διαύγεια και το Υπουργείο Παιδείας; Μετά τις καταγγελίες για απόκρυψη των ονομάτων στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Διευθύνσεις (δημοσίευμα «Ε.Τ.», 2 Ιουνίου), μία παράγραφος στο νομοσχέδιο προκαλεί νέα ερωτήματα.

Ειδικότερα, το άρθρο με τίτλο για «θέματα ΑΕΙ» καταργεί τη δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποσπάσεων εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει καμία εξήγηση για την απόφαση να μη δημοσιοποιούνται συγκεκριμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών, ούτε γιατί γίνεται αυτή η διάκριση ανάλογα το φορέα απόσπασης.

«Πυρά» από αντιπολίτευση

Για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κάνει λόγο η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας για άλωση της διοίκησης και υποβάθμιση της ειδικής αγωγής.

Ο τομεάρχης Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και το ΚΙΝΑΛ σε ανακοινώσεις του ψέγουν τη διαδικασία του επείγοντος, με τον πρώτο να προειδοποιεί ακόμα και για αποχή από την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Ελπίδα Οικονομίδη

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια  

 
0 #1 Γιάννης Πλατάρος 06-06-2018 09:59
Σχολιάζω ΜΟΝΟ την κατάργηση της καταγραφής της Συνέντευξης:
Η μόνη δικλείδα ασφάλειας κατά ενδεχόμενης κατάφωρης αδικίας, είναι η καταγραφή. διότι μπορεί να προσκομιστεί στο δικαστήριο και να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ μια κατάφωρη αδικία.
Τώρα δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ!
Πάμε εν μία νυκτί 40 χρόνια πίσω, όπου τα τότε πενταμελή Συμβούλια Επιλογής της δεκαετίας του 80, κατέγραφαν στα πρακτικά τους ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, ΠΟΙΝΙΚΗ, ΑΣΤΙΚΗ , ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ, βαθμολογίες σαν τις παρακάτω με άριστα το 20 και αρχή το 0:
Υποψήφιος Α: (20,20,20,0,0) Μ.Ο.=12
Υποψήφιος Β: (0,0,0,20,20,) Μ.Ο.= 08
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "