Οι φυσικές επιστήμες διχάζουν ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ – Η πρόταση του ΙΕΠ και οι αντιδράσεις…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Η νέα πρόταση του ΙΕΠ προβλέπει ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμό της Φυσικής, και εισαγωγή νέου μαθήματος. Συγκεκριμένα, για όλους τους μαθητές καθιερώνεται το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών», που θα διδάσκεται 4 ώρες την εβδομάδα, ενώ ΦΥΣΙΚΗ & ΧΗΜΕΙΑ γίνονται προαιρετικά μαθήματα που αθ εξετάζονται μαζί και όχι αυτοτελώς…

--------------------------------

"Μαχαίρια" βγήκαν για τις Φυσικές Επιστήμες στο πρόγραμμα του νέου Λυκείου

του Απόστολου Λακασά

Τα μαχαίρια άρχισαν να ακονίζονται ανάμεσα στις ενώσεις των εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), καθώς πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με το τελικό σχέδιο για τη δομή της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η οποία θα «φωτογραφίσει» το νέο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης με το επιτελείο του παρουσίασε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την πρόταση για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη «νέα» Β΄ Λυκείου. Στη σύσκεψη μετείχαν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί. Ωστόσο, η πρόταση συναντά έντονες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, η πρόταση δεν απέχει από εκείνη που είχε παρουσιάσει η «Καθημερινή» στις 17/10/2017. Προβλέπει ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμό της Φυσικής, και εισαγωγή νέου μαθήματος. Συγκεκριμένα, για όλους τους μαθητές καθιερώνεται το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών», που θα διδάσκεται 4 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΙΕΠ θα πρόκειται για μάθημα διαθεματικό


«Επιδιώκουμε οι μαθητές να μπορούν να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν, ποια εφαρμογή έχουν οι θεωρίες των φυσικών επιστημών στην καθημερινότητα», τόνισε το ίδιο στέλεχος. Εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι καθώς τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών δεν έχουν σαφές περιεχόμενο, επιτρέπουν τη διδασκαλία τους από διάφορες ειδικότητες καθηγητών που θα πλεονάζουν στο σχολείο.

Από την άλλη, η Φυσική μετατρέπεται σε 4ωρο μάθημα επιλογής για όσους μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποια σχετική σχολή, ενώ επιλογής θα είναι η Χημεία και η Βιολογία, οι οποίες ενοποιούνται σε 4 ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο επιμέρους μαθήματα θα εξετάζονται σε ξεχωριστά θέματα αλλά στην ίδια εξέταση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΕΠ ανέφερε ότι η πρόταση απαιτεί εφαρμογή στην πράξη για να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσει, κυρίως ως προς την κατανομή των καθηγητών ειδικοτήτων. Αλλωστε, λόγω του πιθανού περιορισμού των τριών μαθημάτων, η πρόταση είναι κόκκινο πανί για τις επιστημονικές ενώσεις, και κυρίως τους χημικούς και τους βιολόγους, ενώ και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις.

Μάλιστα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για πιθανές καταλήψεις από μαθητές και προκρίνουν να συνεχισθεί ο διάλογος, καθώς «η πρόταση είναι ανώριμη, ενώ ο κ. Γαβρόγλου φαίνεται να κινείται με αμηχανία στα νερά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο».

Πηγή: Καθημερινή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση



«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "