Μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό με… λίστα για λόγους «ισότητας»!!! Ο παραλογισμός στην Παιδεία καλά κρατεί

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Τι κατάλαβε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου όταν άκουσε ότι αρκετοί μαθητές δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε εκδρομές των σχολείων τους στο εξωτερικό;

Κατάλαβε ότι πρέπει να κοπούν οι εκδρομές για... όλους κι έτσι θα είναι όλοι ίσοι! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αυτό είναι το σκεπτικό πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του ίδιου του κ. Γαβρόγλου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Με εγκύκλιο του περασμένου Δεκεμβρίου το υπουργείο Παιδείας αποφάνθηκε ότι οι εκπαιδευτικές μετακινήσεις στο εξωτερικό πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως, για παράδειγμα, τις… ευλογίες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων (για να δείτε τις εγκυκλίους κάντε κλικ εδώ).

Στον κόσμο που ονειρεύεται ο κ. Γαβρόγλου επιτρέπονται επίσης οι μετακινήσεις σε σχολεία αδελφοποιημένα μόνο με ελληνικά ή σχολεία της ομογένειας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση στα προγράμματα μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου, μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, «όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραψε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι».

Η απόφαση πάντως δεν φαίνεται να συνδέεται με τις οικονομικές δυνατότητες των μαθητών καθώς οι εκδρομές που κόβονται είναι σε προορισμούς περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ενώ παραμένουν άλλου τύπου εκδρομές, όπως προαναφέρθηκε, που έχουν σχέση με αδελφοποιημένα σχολεία του εξωτερικού με σχολεία της ομογένειας και με όσα ταξίδια εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μία περίεργη κατάσταση καθώς σχολεία και ταξιδιωτικά γραφεία προσπαθούν πλέον να «αποκωδικοποιήσουν» τους προορισμούς που δεν ταιριάζουν στις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο. Οι πληροφορίες που θέλουν στα προγράμματα που κόπηκαν να είναι και το μαθητικό συνέδριο του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους των γραμμάτων, δείχνουν την προχειρότητα της απόφασης, καθώς στη συνέχεια το συγκεκριμένο σχολείο αφαιρέθηκε από τη λίστα.

Με την επίμαχη εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας έκοψε τις γέφυρες των ελληνικών σχολείων με μορφωτικά κι επιστημονικά προγράμματα με περίπου 90 χώρες εφόσον δεν τηρούνται κάποιες τυπολατρικές προϋποθέσεις.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο από γονείς και μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιοι φορείς, η απόφαση δείχνει ότι ο υπουργός Παιδείας έχει μία συγκεκριμένη αντίληψη που στερεί την ελευθερία της σκέψης και της μόρφωσης και αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε στενά γραφειοκρατικά όρια. Τονίζουν δε, ότι είναι αδιανόητο οι μαθητές να συναναστρέφονται μόνο με σχολεία που ορίζει το υπουργείο.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».

«Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραψε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων)».

Κωνσταντίνος Μαριόλης

-----------------------------------

O Κ. Γαβρόγλου κατήργησε ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό


Νέο αλαλούμ προκαλεί στο χώρο της Παιδείας απόφαση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία καταργούνται σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για να μην αδικηθούν μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε μία χαοτική κατάσταση καθώς τινάζονται στον αέρα συμφωνίες μορφωτικού περιεχομένου. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, «οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων». Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν καταργηθεί οι μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το υπουργείο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με την αιτιολογία ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια, κάτι που αντικρούουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη, καθώς στήριζαν πολλά προγράμματά τους σε αυτά τα ταξίδια. Εφεξής το υπουργείο επιτρέπει τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας και όχι της κάθε χώρας όπου θα είχαν τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

Η εγκύκλιος αποτελεί απάντηση σε έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και σε πλήθος προφορικών ερωτημάτων από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από όλη την ελληνική περιφέρεια, μέσω των οποίων ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές: Θέτουμε υπόψη σας ότι υπάρχουν συμφωνίες μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου με περίπου 90 χώρες, κάποιες αnό αυτές εκτελούνται μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων μορφωτικών προγραμμάτων, συνήθως τριετούς διάρκειας. Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραψε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων). Εφόσον υπάρχει ένα κείμενο τέτοιου τύπου δεν απαιτείται περαιτέρω έγκριση της συνεργασίας από το ΥΠΠΕΘ.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις αδελφοποιήσεις:

Στο ν.3852/2010 (ΦΕΚ87/τ.Α'/07-06- 10) - 'Πρόγραμμα Καλλικράτης', υπάρχει η σχετική αναφορά, στο άρθρο 186, Κεφ. Η, παρ.9, σελ. 1873, όπως υπάρχει και αντίστοιχη αναφορά για την έγκριση σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από τον αιρετό Περιφερειάρχη (οι λεπτομέρειες για την έγκριση των μετακινήσεων ρυθμίζονταν με την προηγούμενη Υ.Α. – Μάρτιος 2011).

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 61 «Ρυθμίσεις Α'θμιας και Β'θ μιας Εκπαίδευσης » του ν.4310/2014 (ΦΕΚ 258 /τ.Α'/2014) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 7 « Ρύθμιση Μαθητικών Θεμάτων» παρ. 2 α) του ν.4452/2017 (ΦΕΚ17/τ.Α'/2017) ρητά ορίζεται:

«2.α) Η διενέργεια του συνόλου των σχολικών εκδρομών και οι πάσης φύσεως μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργεlου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

8) Η παρ. 1 του άρθρου 61 του ν.4310/2014 (Α '258) αντικαθίσταται ως εξής:
" Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασlα για την έγκριση του συνόλου των σχολικών εκδρομών και των πάσης φύσεως μετακινήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαlδευσης και του μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητεlας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα».

Συνεπώς, για το κομμάτι της έγκρισης των μετακινήσεων, με οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της αδελφοποίησης), οι αρμοδιότητες έχουν περιέλθει στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, το κομμάτι της έγκρισης της αδελφοποίησης αυτής καθαυτής παραμένει στην αρμοδιότητα του αιρετού Περιφερειάρχη.

Κ. Ζουράρις: Μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία


«Μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για να μην αδικηθούν μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. 

Μιλώντας στο Θέμα 104,6, κληθείς να απαντήσει για τη διάρκεια της κατάργησης, ο ίδιος υποστήριξε ότι «προφανώς δεν θα είναι μεγάλο διάστημα».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την εμπειρία που είχε ο ίδιος σε εκδρομή του 1958. 

Όπως είπε, «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου» για να συμπληρώσει μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά».

«Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν», συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό ζητώντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα. «Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά», πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "