Σημεία των Καιρών; Ο φέρελπις «αντιδήμαρχος», οι «μεταγραφές» παιδιών, οι αγωνιούντες γονείς και οι «ύμνοι»…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Πρόσφατα, επώνυμος δημοσιογράφος έγραψε επικό άρθρο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος με τίτλο «Είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε, αφήστε το στους Δημάρχους». Αφορμή γι αυτό ο πόλεμος που δέχεται ο Καμίνης, από κύκλους της κεντροαριστεράς, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του για την επιλογή νέου αρχηγού στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας ενδιαφέρει το τι είναι ή το τι προτίθεται να κάνει ο κ. Καμίνης, ποιοι τον «πολεμούν», κλπ. Ο άνθρωπος έφτιαξε το όνομά του σαν «Συνήγορος του Πολίτη» και έκτοτε δρέπει τις δάφνες, άσχετα αν πανθομολογούμενα είναι ένας από τους ποιο αποτυχημένους δημάρχους της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση έχει ωραίο και «δημοκρατικό» λόγο που ηχεί όμορφα στ’ αυτιά μεγάλης μερίδας ανθρώπων…

Πιθανολογώ, όμως, ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, δεν έχει καμία σχέση με τα τεκταινόμενα στον μικρόκοσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού μάλλον η μόνη επαφή και γνώση του γι’ αυτήν πηγάζει από τις δημοσιογραφικές συναλλαγές του με τους Δημάρχους, με τους οποίους ίσως συναγελάζεται και κοινωνικά στις πολιτικές ή άλλες συγκεντρώσεις…

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Γιατί ο μικρόκοσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι αυτό που φαίνεται και κυρίως δεν είναι η εικόνα που περνούν προς τα έξω οι Δήμαρχοι…

Και δεν μιλάμε για οικονομική ή άλλη διαχείριση των κοινών των δήμων, αλλά την επαφή δημοτών – τοπικών πολιτικών και τον δεσποτισμό των τελευταίων απέναντι σε κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία, υποτίθεται πάντα «προς όφελος» των δημοτών τους και ψηφοφόρων τους…

Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος… για κάτι που μοιάζει «υπερβολικό»…

Η στήλη έγινε δέκτης μίας πληροφορίας, που αν μη τι άλλο, αν δεν έχει δόση υπερβολής, όπως συνήθως συμβαίνει, δείχνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να «ξεφεύγουν», από πλευράς τοπικών αιρετών αρχόντων, την στιγμή που η επίσημη πολιτεία σιωπά…

Το «αφήγημα» αναφέρεται σε νεαρό φέρελπι αιρετό Δήμου της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, όμορφο και εμφανίσιμο που διάγει τον αυτοδιοικητικό βίο του από την θέση του Αντιδημάρχου στην πόλη όπου διαβιεί.

Λόγο των αρμοδιοτήτων του έχει καθημερινή επαφή με τα θέματα Παιδείας της Πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή του στο εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιωτικό και δημόσιο της Πόλης, αφού εκτός από την συντήρηση των σχολικών μονάδων, έχει και τις αρμοδιότητες χρηματοδότησής τους μέσω της σχολικής επιτροπής.

Με απλά λόγια, βρίσκεται, λόγο του θεσμικού ρόλου του, σε καθημερινή επαφή με τους Διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων και κηδεμόνων.


Το τελευταίο, όμως, χρονικό διάστημα κι λίγο μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που φθάνουν στην στήλη, ο συγκεκριμένος φέρελπις νεαρός αντιδήμαρχος, φαίνεται ότι αποφάσισε να ενδυθεί τον ρόλο του διεκπεραιωτή μεταγραφών από σχολείο σε σχολείο των γόνων δημοτών που φθάνουν σ’ αυτόν για να τους δώσει λύση στο κατ’ αυτούς πρόβλημά τους.

Είναι γνωστό ότι οι σημερινοί γονείς έχουν την «απόλυτη» γνώση για την ποιότητα του σχολείου των γόνων τους, γνώση ακόμη καλύτερη και από τους επαΐοντες, προϊσταμένους και μη του συστήματος εκπαίδευσης, ενίοτε δε ακόμη και για τους «δασκάλους» που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες.

Μια δεύτερη παράμετρος που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους είναι η γνώμη που εκφράζουν τα τέκνα τους για το σχολείο τους και τους δασκάλους τους, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε συνολικά, με αφορμή πάντα την υποκειμενική άποψη ότι αδικούν τις μαθητικές επιδόσεις τους, την ιδιαίτερη ευφυΐα τους και ορισμένες φορές την ακόμη ποιο ιδιαίτερη συμπεριφορά και προσωπικότητά τους που θεωρούν ότι θα πρέπει να τυγχάνει προσοχής και ιδιαίτερης μεταχείρισης και αντιμετώπισης από Διευθυντές και εκπαιδευτικούς.

Υπάρχουν βέβαια και οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν, όπου πηγαίνουν και οι παιδικοί φίλοι και φίλες τους, -μην τραυματιστούν συναισθηματικά-, ή απλώς να ανοίγουν «την ενδιάμεση πόρτα» της αυλής τους και να περνούν κατ’ ευθείαν στο προαύλιο του σχολείου τους.

Όλες αυτές οι κατηγορίες γονέων, λίγο μετά την λήξη των εγγραφών και την έναρξη του σχολικού έτους, αρχίζουν το γαϊτανάκι των διαδικασιών της μεταγραφής των αγαπημένων γόνων τους στο σχολείο που επιθυμούν, έστω κι αν η επιλογή τους έγινε εκ των υστέρων.

Καταφεύγουν συνήθως στους Διευθυντές/ντριες των σχολείων ζητώντας από τον ένα να δώσει μετεγγραφή στο τέκνο τους και στον δεύτερο να το δεχθεί.

Συνήθως, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες που επικρατούν και στα δύο σχολεία, -αρχικό και υποδοχής-, δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχουν, όμως, πολλές φορές καταστάσεις που οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων δεν μπορούν να υπερβούν και αρνούνται να συναινέσουν στην μεταγραφή των μαθητών που ζητούνται, ενώ στους «αγωνιούντες» γονείς δεν δίνει συνήθως λύση ούτε ο Προϊστάμενος των Διευθυντών στον οποίο καταφεύγουν.

Κι εδώ έρχονται οι αιρετοί αξιωματούχοι της τοπικής κοινωνίας στους οποίους καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς δημότες, πρώτον για να εκφράσουν το παράπονό τους και δεύτερον να ζητήσουν, -συνήθως επιτακτικά-, την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Εάν ο αιρετός του Δήμου, στον οποίο απευθύνονται ο γονείς έχει πείρα και γνώση από τα τεκταινόμενα στο εκπαιδευτικό σύστημα, συνήθως τους ενημερώνει ότι πρακτικά δεν περνά από την «εξουσία» του η ικανοποίηση του αιτήματός τους, εκτός ίσως για ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, -παιδιά ή γονείς ΑμεΑ, κλπ-, που σε συνεννόηση με τους Διευθυντές σχολείων ή ακόμη και με την Προϊστάμενη αρχή τους, προσπαθεί για κοινωνικούς λόγους να συμβάλει στη λύση του τυχόν «προβλήματος».

Ο αναφερόμενος, όμως στο αφήγημα, νεαρός και φέρελπις αντιδήμαρχος, αν και δυναμικός και πολύ δραστήριος, ίσως γιατί λόγω απειρίας δεν γνωρίζει τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανόνες του εκπαιδευτικού συστήματος, αντί να βρει μία δίοδο επικοινωνίας με τους Διευθυντές σχολικών μονάδων για τις ικανοποίηση των αιτημάτων μεταγραφής μαθητών που έφθασαν στο γραφείο του από τους δημότες της πόλης, που θα έδινε ένα μίνιμουμ συνεννόησης και εξέτασης κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενήργησε σύμφωνα με όσα φθάνουν στην στήλη σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, ζητώντας από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης επιτακτικά την ικανοποίηση κάθε μεταγραφής μαθητών που έφευγε σαν αίτημα από το γραφείο του.

Όπως, είναι φυσικό συνάντησε για πολλούς και διαφόρους λόγους την άρνηση και δυσφορία των Διευθυντών σχολείων, κυρίως για την έντονη πίεση που τους εξασκήθηκε από τον νεαρό αντιδήμαρχο, που συναισθηματικά και όχι μόνο μετασχηματίσθηκε σε δυσαρέσκεια και σταθερή «αντίδραση» πλέον…

Κατά το αφήγημα που έφθασε στη στήλη, υπήρξαν και εξαιρέσεις συμπεριφοράς εκπαιδευτικών στελεχών προς τον φέρελπι αντιδήμαρχο. Σε μία απ’ αυτές Διευθυντής ή υποδιευθυντής σχολικής μονάδας, προχώρησε σε παρουσίαση του κ. αντιδημάρχου σε τάξη της σχολικής μονάδας του, περιγράφοντας στους μικρούς μαθητές τις ικανότητες του και την φροντίδα του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το σχολείο και οι μαθητές του.

Για να είναι ειλικρινής η στήλη, πιστεύει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε «σύγχυση» και ότι «η τρίχα έγινε τριχιά» κατά τη λαϊκή ρύση. Πιθανόν πράγματι να υπήρξαν θερμά λόγια για τον νεαρό αντιδήμαρχο, αλλά αυτά μάλλον θα λέχθηκαν κατά την τελετή έναρξης του νέου σχολικού έτους, στην οποία παραδοσιακά πολλοί αιρετοί παρευρίσκονται στα σχολεία…

Αν, λέμε αν συμβαίνει το πρώτο και όχι το δεύτερο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ίσως κάποιος ανώτερος αυτοδιοικητικά ή στο εκπαιδευτικό Σύστημα θα πρέπει να επέμβει… Κι αυτό γιατί η πολιτική και οι πολιτικοί, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο δεν χωρούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά λίγο πριν ή στην εφηβεία…

---------------

Υ.Γ.: Στο αφήγημα δεν υπάρχει «δράκος». Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία γονέων για όλα όσα σύμφωνα με το αφήγημα συνέβησαν…

Από την πλευρά της η στήλη θεωρεί ότι όλα έχουν μία δόση υπερβολής και η «ηρεμία» θα επέλθει σύντομα δια της λήθης…

«Ο Σχολάζων & Κολάζων»

Vukentra.gr

-------------------------

Το Vukentra.gr είναι απολύτως ανεξάρτητο, δεν στηρίζεται από κανένα & σε κανένα και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Αν σας αρέσει, διαδώστε το και ακόμη στηρίξτε το, πατώντας πάνω στις διαφημίσεις της Coogle που είναι και το μόνο πενιχρό μελλοντικό έσοδό του…. Η σύνταξη σας ευχαριστεί εκ των προτέρων….

-------------------------

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "