Τα «εκκλησιαστικά θαύματα», ο Τζερόνιμο και ο Ιερώνυμος…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


του Γιάννη Παντελάκη

Ο Τζερόνιμο ήταν ένας σπουδαίος αρχηγός των Απάτσι που τον 19ο αιώνα έδινε και κέρδιζε σκληρές μάχες κόντρα στους χλωμούς λευκούς και τους Μεξικάνους υπερασπιζόμενος τη φυλή του. Ο Ιερώνυμος είναι ο αρχηγός μιας εκκλησίας που τον 21ο αιώνα δίνει μάχες- που πάντα κερδίζει- υπερασπιζόμενος εξουσίες που του έχουν παραχωρήσει μ' έναν εξωθεσμικό τρόπο και τις οποίες δεν δικαιούται. Το μόνο που τους συνδέει είναι το ίδιο όνομα και η αποτελεσματικότητα στους αγώνες τους, η υπόλοιπη σύγκριση αδικεί κατάφωρα τον πρώτο.

Τον περασμένο χρόνο, ο Νίκος Φίλης, είχε μια κακή -για τον ίδιο- ιδέα η οποία ωστόσο ταιριάζει απόλυτα σ' ένα κοσμικό κράτος. Να αναθέσει τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στους ειδικούς, τους επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτέα ύλη στα σχολεία. Αυτό, δεν ακούγεται απλά λογικό για μια χώρα που ανήκει στη Δύση και δεν συνορεύει με το Ιράν. Ήταν μια ακόμα από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν κερδίσει την εξουσία (ενταγμένη στο διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους) η οποία ωστόσο αλήθεια είναι πως μεγάλο διάστημα πριν κερδηθεί η εξουσία είχε ατονίσει λίγο, δεν προβαλλόταν με ένταση. Έβλεπες τον Τσίπρα να προσκυνάει κάτι εικόνες στο Άγιο Όρος, τον έβλεπες ν' αφήνει να πετάξουν κάτι περιστέρια την ημέρα των Φώτων και σκεφτόσουν πως κάτι δεν πάει καλά.


Τα προσκυνήματα Τσίπρα και τα περιστέρια, τα έβλεπε και ο Φίλης ο οποίος ωστόσο πήγε να κάνει του κεφαλιού του νομίζοντας προφανώς πως απλά ο αρχηγός του είχε μικρά διαλείμματα θρησκευτικής κατάνυξης. Και φυσικά έσπασε τα μούτρα του. Ο Φίλης και όλοι όσοι πίστεψαν πως σ' αυτή τη χώρα θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πει στους ιεράρχες ν' ασχοληθούν με τις μεταφυσικές τους ανησυχίες και μόνο. Στην ιστορία βοήθησε και ο Καμμένος (λογικό) ο οποίος μπροστά στον Τσίπρα και τον Φίλη είπε στον Ιερώνυμο (ενδεχομένως γονυπετής) πως αν του το ζητήσει, θα ρίξει την κυβέρνηση. Ντροπιαστική σκηνή αλλά κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι δεν είναι πραγματική.

Η συνέχεια γνωστή. Ο Ιερώνυμος που ήθελε να εξακολουθεί να έχει λόγο η εκκλησία στον τρόπο διδασκαλίας ενός μαθήματος (όπως θέλει να μετέχει με εξωθεσμικό τρόπο και στη διαμόρφωση πολιτικής σε άλλα επίπεδα), βγήκε νικητής. Μια νίκη που κόστισε στον Φίλη την υπουργική του καρέκλα και μια νίκη που ανακοίνωσε χθες ο Ιερώνυμος στους υπόλοιπους ρασοφόρους της Συνόδου. Τις φράσεις του να την αποθηκεύσουμε για να τις θυμίζουμε σε κάποιους που εξακολουθούν να λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο.

Έχουν ως εξής: ’’Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτούμενη δογματική παρακολούθηση’’. Να το εξηγήσουμε λίγο; Τα βιβλία των θρησκευτικών θα γράφονται αλλά δεν θα τυπώνονται. Το υπουργείο Παιδείας (πόσο αριστερός αυτός ο Γαβρόγλου!) θα τα στέλνει στη Μητρόπολη ή κάπου εκεί για να τα εγκρίνουν και οι παπάδες. Και μόνο όταν αυτό συμβεί, θα πηγαίνουν στο τυπογραφείο!

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "