Ο «αδιάβαστος» κ. Αριστείδης Μπαλτάς, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, το ΕΣΠΑ και η αύξηση του ωραρίου

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Πιθανόν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα περάσει στην ιστορία σαν ο ποιο «παραφουσκωμένος» και αδιάβαστος υπουργός Παιδείας. Εξάλλου τι να περιμένει κανένας από ένα μαθηματικό που έγινε καθηγητής Πολυτεχνείου με βάση τον περίφημο νόμο – πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και αντί για το αντικείμενο του διάλεξε την «φιλοσοφία της Τεχνολογίας».

Ακόμη κι έτσι, όμως, αν δεν είχε τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του θα μπορούσε, ευκαιρίας δοθείσης, να εξελιχθεί σε μέγα μεταρρυθμιστή.

Παγιδευμένος, όμως, στα «νάματα» του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την «ομάδα» που είτε την φύτεψε ο ίδιος, είτε την φυτέψανε στο γραφείο του, προσπαθεί να ισορροπήσει στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε με την συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το νέο μνημόνιο.

Όπως είναι πλέον γνωστό, ένας από τους ποιο σκληρούς όρους της νέας συμφωνίας είναι η αναμόρφωση των νόμων που ήδη έχουν ψηφισθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γεγονός που έχει ανατρέψει όλους τους «σχεδιασμούς» για το άπλωμα της δημοκρατίας στην εκπαίδευση με την έννοια της «λαϊκής και άμεσης δημοκρατίας» που επαγγέλλεται ο πολύς κ. Μπαλτάς και ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλως να βολευτούμε όλοι εμείς ρε παιδιά και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε… Οι σοφοί λένε ότι -ενίοτε οι εξελίξεις εκδικούνται τα «οράματα»-, έστω κι αν αυτά είναι πλέρια δημοκρατίας.

Το πολυνομοσχέδιο – κουρελού και η ντρίμπλα του κ. Μπαλτά

Ο κ. Μπαλτάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το πολυνομοσχέδιο – κουρελού δεν πρόκειται να περάσει, εάν δεν έχει την σύμφωνη γνώμη των ειδικών του «κουαρτέτου» ή άλλως τετρόικας, όπως επίσης και της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στα βασικά του μέρη, όπως διεφάνει από την στάση όλων των κομμάτων κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων.

Γνωρίζει επίσης ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο, που πέραν των άλλων περιλάμβανε τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών και στελεχών εκπαίδευσης, θα πρέπει να αλλάξει κυρίως στις ενότητες που ορίζει τις διαδικασίες εκλογής.

Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο έτερος, έστω και αναπληρωτής κατά την αγαπημένη ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης που παρέτεινε την θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης έως το τέλος του 2015 και έκτοτε σιωπά.

Αντίθετα ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, μετά το ήξεις αφίξεις για την τύχη του «πολυνομοσχεδίου – κουρελού» και τις δημόσιες αιτιάσεις του ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ψηφιστεί από τη Βουλή, ως έχει, αναγκάσθηκε τελικά να κάνει την πολιτική ντρίμπλα με την αποστολή του νομοσχεδίου στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Με αυτή την ενέργειά του, από τη μία απαλλάχθηκε από την ευθύνη να απαντά για την τύχη του, από την άλλη μετέθεσε ουσιαστικά την ευθύνη για την παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες στον ίδιο τον Τσίπρα.

Με τον τρόπο αυτό, παραμένει αλώβητος απέναντι στην υποχρέωση να το αποσύρει και να το αναμορφώσει όπου πρέπει σύμφωνα με όσα θα ορίζει η νέα συμφωνία. Κι αυτό γιατί χωρίς συμφωνία με τους δανειστές κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, πόσο μάλλον που θα πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τετρόικας.

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος και το ΕΣΠΑ

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζει ο «πολύς» κ. Μπαλτάς. Αφού πρώτα άφησε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση για το νέο σχολικό έτος 2015-16 υπολογίζονται στις 20.000, άρχισε τις ηρωικές πράξεις ή αλλιώς «ταρζανίες» προκειμένου να πείσει ότι καταβάλει κάθε προσπάθεια να λύσει το θέμα. Είναι έτσι ή όχι, όμως;

Εν αρχή, δεν υπάρχουν προς το παρόν αξιόπιστα στοιχεία για τα «κενά» εκπαιδευτικών κατά το νέο σχολικό έτος. Αυτό το τεράστιο νούμερο των 20.000 κενών είναι ουσιαστικά μία υπερβολή της ομάδας που έχει συγκροτήσει στο γραφείο του, βασίζεται δε στις υποτιθέμενες συνταξιοδοτήσεις του καλοκαιριού, στα περσινά κενά που εν πολύς ήταν τεχνητά και προέκυψαν από το προεκλογικό μπάχαλο και την έλλειψη πραγματικού ελέγχου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και στα παραποιημένα στοιχεία μαθητών και τμημάτων του MyScool προκειμένου τα ΠΥΣΔΕ να δώσουν οργανικές θέσεις σε όσους ήταν σε εκκρεμότητα στις οικείες Διευθύνσεις.

Προσεγγίζοντας, ουσιαστικά τα πραγματικά κενά με τους υφιστάμενους υπολογισμούς, ο κ. Μπαλτάς μίλησε για εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ για 10.000 αναπληρωτές, ενώ για να τονίσει και προβάλει την «προσπάθεια» του να καλύψει όλα τα προαναγγελθέντα κενά, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη, διεκδικώντας, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου πιστώσεις ΕΣΠΑ για άλλους 5.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Τεχνηέντως, απέφυγε να δηλώσει και διευκρινίσει ότι όλα τα κονδύλια ΕΣΠΑ για το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται ήδη στην ΕΥΕ του Υπουργείου του, ανεξάρτητα αν αυτή τα «σπρώχνει» προς την πλευρά των αναμορφωτών και «σοφών συνταξιούχων» του ΙΕΠ.

Για του λόγου του αληθούς ας ρίξει μία απλή ματιά στα προγράμματα επιμόρφωσης νεοδιόριστων και αναπληρωτών, που έχει ήδη εγκεκριμένα το πάνσοφο ΙΕΠ, όπως και τον αριθμό δικαιούχων που προσδιορίζουν και θα το κατανοήσει άμεσα, αν όχι θα το αντιληφθεί χωρίς να χρειάζονται επεξηγήσεις από κάποιο υφιστάμενό του.

Γιατί, όμως τα κάνει όλα αυτά;

Το νέο αυξημένο ωράριο των εκπαιδευτικών

Είναι πλέον εμφανές και στον ποιο αδαή περί τα εκπαιδευτικά, ότι ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, -ο κ. Κουράκης βρίσκεται σε άγνωστο μέρος εξαφανισμένος-, προετοιμάζει το έδαφος στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Αρβανιτόπουλου που προβλέπουν την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά άλλες δύο διδακτικές ώρες.

Αυτό ήταν εξαρχής στον προγραμματισμό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, απλώς αναζητούνταν ο τρόπος και οι συνθήκες για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Σε κάθε περίπτωση, αν ήθελε πραγματικά να μην εφαρμόσει το νέο αυξημένο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών θα είχε καταργήσει την σχετική διάταξη τον Φεβρουάριο με το νομοσχέδιο του υπουργείου που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Τα «περί εθελοντικής προσφοράς» των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, απλώς είναι φλιναφλήματα. Και το αυξημένο διδακτικό ωράριο θα εφαρμοσθεί και ο αριθμός των «κενών» θα μειωθεί. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος της υπουργικής ρύσης ότι «έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για 10.000 αναπληρωτές». Ακόμη κι αυτός ο αριθμός, όμως, είναι πολύ μεγάλος, αφού τα πραγματικά κενά είναι ελάχιστα, αν όχι σχεδόν μηδενικά. Οι αναδιατάξεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και σ’ αυτές θα παίξουν μεγάλο ρόλο τα στοιχεία του MyScool, αλλά και τα ΠΥΣΔΕ & ΠΥΣΠΕ που θα κλιθούν να εφαρμόσουν το νόμο στο απόλυτο. Συλλογικά όργανα είναι και ουδείς έχει πολιτική ευθύνη. Ούτε καν ο Υπουργός κ. Μπαλτάς…

Υ.Γ.1.: Παρεμπιπτόντως έρχεται σύντομα και η αξιολόγηση, ακόμη ποιο σκληρή από τη «σούπα» της Επιτροπής Γιαλούρη. Το νομοσχέδιο είναι ήδη σχεδόν έτοιμο από τον κ. Κατρούγκαλο, κατά τη θητεία του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Απλώς θα αλλάξουν προς το αυστηρότερο μερικοί από τους όρους του, θα απαληφθεί η διάταξη ότι δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και θα «παντρευθεί» με το νέο μισθολόγιο και την «κινητικότητα». Η καλή είδηση για αρκετούς που πίστεψαν ότι ανέφερε ο ν. 3528/2007, είναι ότι οι επιμορφώσεις του ΕΚΔΔ και του ΙΝΕΠ θα αξιολογούνται και μοριοδοτούνται πλέον, ενώ ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα είναι υποχρεωτικός πριν την κάθε αξιολόγηση. Γι’ αυτά, όμως, σε επόμενο σημείωμά μας…

Υ.Γ.2: Και για να μην εφησυχάζει κανείς, στο βάθος του χρόνου έρχονται πάλι μετακινήσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις εκπαιδευτικών. Το «κόλπο» λέγεται «αξιολόγηση» και κινητικότητα… όποιος κριθεί και αρνηθεί θα καταλήξει στο ….

Υ.Γ.3: Αλήθεια γιατί τέτοια ευαισθησία για τα μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής κ. Μπαλτά και γιατί Επιτροπή πιστοποίησης της Συνάφειας τους μόνο γι' αυτά; Μήπως έχει σχέση με Μεγαλοδιευθυντή Ειδικής Αγωγής που θέλει επιτέλους να “μετακομίσει” στο ΙΕΠ, στο οποίο φέρεται αποσπασμένος από τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά ακόμη παραμένει στη θέση του; Έχει αυτό σχέση με την φιλοδοξίατου, -ευγενής υπόθεση-, να καταλάβει θε΄ση Συμβούλου Α΄ ΙΕΠ, που προς το παρόν παραμένει πληρωμένη από έτερο τωμν καπαδόκηδων του πάλαι ποτέ κυρίαρχου της Ειδικής Αγωγής που σήμεαρ είναι πλέον συνταξιούχος;

Και γιατί κύριε Μπαλτά μας δεν συστήνεται αντίστοιχη Επιτροπή για τα υπόλοιπα μεταπτυχικά και δερι αυτά που προέρχονται από ιδιωτικά ΑΕΙ του Εξωτερικού και μάλιστα είναι ετήσιας διάρκειας; Μήπως γιατί οι περισσότεροι από τους “δικαιούχους” είναι και μέλη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ;

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "