Διευθυντές Σχολικών Μονάδων: 19 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου και της Υ.Α.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Β/θμια Γενική


Στις 6 Μαΐου είχαμε γράψει (μόνο εμείς) ότι οι διατάξεις για τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών σχολικών μονάδων, πάσχουν συνταγματικά και ότι ήταν θέμα χρόνου να τολμ;hσει κάποιος να καταθέσεις αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων ως αντισυνταγματικούς (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ).

Στις 15 Ιουνίου δημοσιεύσαμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και συνολικά 61 Διευθυντές σχολικών μονάδων είχαν καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, για ακύρωση λόγω αντισυνταγματικότητας τόσο των διατάξεων του νόμου, όσο και της υπουργικής απόφασης του κ. Τάσου Κουράκη που ορίζουν τις διαδικασίες και τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ).

Τελικά, όπως έγινε γνωστό από την Γραμματεία του Συμβουλίου Επικρατείας, «λόγω της σπουδαιότητάς της υπόθεσης, η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν 57 Διευθυντές Σχολείων και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης για τις επιλογές Διευθυντών Σχολικών μονάδων, ορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξεταστεί στις 19 Νοεμβρίου 2015 στον επταμελή σχηματισμό του Γ΄ τμήματος.

Νομικοί με εμπειρία σε υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης αιτήσεων ακύρωσης νομοθετικών διατάξεων για λόγους αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και της σημειολογίας των ανακοινώσεων του για τέτοιες περιπτώσεις, εξέφρασαν στην ιστοσελίδα μας την εξής άποψη:

«Η επίκληση «των λόγων σπουδαιότητας» και η παραπομπή της αίτησης ακύρωσης σε επταμελή σύνθεση δικαστών (Ολομέλεια Γ΄ Τμήματος), δείχνει ότι ο Πρόεδρος του Τμήματος που παρέλαβε την προσφυγή, θεωρεί ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η απόφαση που θα «βγει» τελικά θα πρέπει να είναι ενδεδυμένη με το κύρος της ολομέλειας του Τμήματος που θα την εξετάσει και δικάσει».

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, πιθανολογείται ότι η τελική απόφαση των συνταγματικών δικαστών θα είναι θετική και υπέρ της αίτησης ακύρωσης, αν και δεν αποκλείεται αυτή να παραπεμφθεί, λόγω της σοβαρότητας της στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω της σπουδαιότητάς της. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι και η τελική, χωρίς δυνατότητα είτε αυτών που έχουν καταθέσει την αίτηση ακύρωσης, είτε της Πολιτείας, δηλαδή του Υπουργείου Παιδείας, να μπορούν να την προσβάλουν.

Σχόλιο: Το ότι η εκπαίδευση στη χώρα μας έχει μπει σε περιπέτειες είναι πασιφανές. Η εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να εισάγει και εφαρμόσει «λαϊκίστικες» διαδικασίες επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων με ταυτόχρονους τεχνικούς αποκλεισμούς στελεχών της εκπαίδευσης, αλλά και «χάρες» σε συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών, υπό το κράτος συνδικαλιστικο-κομματικών πιέσεων, μόνο δεινά συσσωρεύει στην Α/θμια και την Β/θμια εκπαίδευση της χώρας.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο διχασμός τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και των εκπαιδευτικών που απαρτίζουν και συνθέτουν τους συλλόγους διδασκόντων, είναι πλέον πολύ εμφανής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι «μάχες» μεταξύ παρατάξεων και ομάδων ήταν πολύ «άγριες» με αποτέλεσμα να κρίνεται ότι η υπηρεσιακή συμβίωση των νέων διευθυντών με τις πλειοψηφίες των συλλόγων διδασκόντων θα είναι αν όχι ταραχώδεις, πολύ προβληματικές.

Αυτό θα έχει συνέπειες τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως στους μαθητές που θα αποδειχθούν στη πράξη και τα θύματα…

Σε κάθε περίπτωση τα «μαχαίρια» έχουν βγει από τα θηκάρια τους και τα «πρόβατα» αναμένουν την πιθανολογούμενη «σφαγή».

Υ.Γ.: Μικρή αναφορά για τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι διατάξεις επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων:

α) «Εκπαιδευτικός με συνολική προϋπηρεσία στην εκπαίδευση 15 ετών, από την οποία τα 12 έτη τα διένυσε σε γονική άδεια λόγω τεκνοποιίας, ήταν υποψήφια για θέση Διευθυντή σχολείου με συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία 15 έτη…».

β) «Εκπαιδευτικός, από τους επιστρέψαντες από την διαθεσιμότητα, έγινε τελικά Διευθυντής γιατί τοποθετήθηκαν μαζί του στο ίδιο σχολείο, άλλοι 8 επιστρέψαντες από την διαθεσιμότητα, με κοινές αναθέσεις μαθημάτων, που τελικά τον ψήφησαν σε ένδειξη συμπαράστασης αλλά και εξασφάλισης διδακτικού ωραρίου (λόγω ότι αυτός θα έχει μειωμένο διδακτικό ωράριο ως διευθυντής).

γ). νεοεκλεγείς Διευθυντής αφού ήδη εξασφάλισε την πρώτη «καρέκλα», έχει βάλει πλώρη για την καρέκλα του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Για να το πετύχει, έχει ήδη ξεκινήσει τον «προεκλογικό» αγώνα του υποσχόμενος λαγούς και πετραχείλια στου νεοεκλεγέντες Διευθυντές της Περιφέρειας του, αυτούς που θα εκφράσουν την προτίμηση τους στους υποψηφίους. Θεωρείται μάλιστα το φαβορί, αφού σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους έχει ήδη την διαβεβαίωση των 72 από τους 136 Διευθυντές των σχολείων της Περιφέρειας του, ότι θα τον ψηφίσουν. Κύριε Κουράκη, ιδού τα έργα σας…. Εκτός αν δεν είναι δικά σας και εσε΄ςι απλώς περιοριστήκατε στις υπογραφές…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "