Τα ΚΕ.Π.Α., οι «Αναπηρίες» οι φλώροι, η Ατιμωρησία… και η Εισαγγελική Έρευνα

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Νομοθεσία


Ο Φλώρος, οι φλώροι και η Ατιμωρησία

Ο ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο, Arthur Andersen, ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά στο Σικάγο για να τον δελεάσουν να υπογράψει έναν ανακριβή ισολογισμό». Ε, λοιπόν, η εταιρεία αυτή έκλεισε το 2002 σε μία νύχτα, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπέγραψε έναν ανακριβή ισολογισμό της Enron!

Η αποφυλάκιση του Φλώρου με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας κυριάρχησε στα ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες. Ολοι ανεξαιρέτως, πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, γιατροί εξορκίζουν την περίπτωση και κατηγορούν άλλους για την οφθαλμοφανή περίπτωση.

Για άλλη μια φορά «πέφτουν από τα σύννεφα» όταν διαπιστώνουν ότι η περίπτωση του Φλώρου δεν ήταν η εξαίρεση αλλά μάλλον η συνήθης πρακτική, αποκαλύπτοντας την κατάχρηση και τη διαφθορά στο κύκλωμα πιστοποίησης της αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, η διαφθορά (στην οικονομική δραστηριότητα) είναι «...η κατάσταση στην οποία χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα, για να παραβιάζονται οι νόμοι (με δωροδοκίες, εξυπηρετήσεις, προσφορές κλπ.) για ιδιωτικό όφελος: ή ~ των ανωτέρων αξιωματούχων ενός καθεστώτος || ή ~ στη δημόσια διοίκηση....». Με πιο απλά λόγια η διαφθορά είναι στενά συνδεδεμένη με τη δημόσια διοίκηση και τους εκάστοτε αξιωματούχους.

Μία αυτονόητη συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η διαφθορά μπορεί να περιοριστεί αν περιορίσουμε το κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα.

Η ουσιώδης όμως διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της διαφθοράς (αξιωματούχοι) διαχειρίζονται (και σπαταλούν) τα δικά μας χρήματα και όχι τα δικά τους. Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα αν ένας επιχειρηματίας επιτρέπει (ή ανέχεται) στα στελέχη του να συναλλάσσονται κατά τρόπο ασύμφορο για την επιχείρησή του, ζημιώνεται ο ίδιος και χάνει τα δικά του χρήματα. Κακό του κεφαλιού του, αλλά όχι του δικού μας.


Παρ’ όλη όμως την τεράστια δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση της αποφυλάκισης του Φλώρου, κανένας, μα κανένας δεν έθεσε θέμα στη διαδικασία αλλά όλοι περιορίστηκαν στα πρόσωπα. Το τελικό πιστοποιητικό δόθηκε από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Σύμφωνα με τον νόμο «Εργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι: 

α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.

β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ.

γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία».

Εδώ λοιπόν τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Γιατί το ΚΕ.Π.Α. πρέπει οπωσδήποτε να είναι δημόσιος οργανισμός; Πριν απαντήσουμε το ερώτημα αυτό, είναι χρήσιμο να δούμε την ιστορία του ΚΕ.Π.Α. για να αντιληφθούμε ότι τίποτα στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο, αλλά τα πάντα γίνονται όχι για να προοδεύουμε αλλά για να δημιουργούμε πιθανές πηγές πλουτισμού των εμπλεκομένων.

Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε το 2010, όταν ξέσπασε ο σάλος με τις μαϊμού αναπηρίες τις οποίες χορηγούσαν απλόχερα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, οι Περιφέρειες και παλιότερα οι Νομαρχίες. Για του λόγου το αληθές μέσα στο ζενίθ της κρίσης το 2010, έτος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τα ποσά των αναπηρικών επιδομάτων διπλασιάστηκαν.

Ετσι αποφασίστηκε, τότε, να γίνει απογραφή των αναπήρων και να δημιουργηθεί το ΚΕ.Π.Α. Δηλαδή, αντικαταστήσαμε μια ευάλωτη (σε διαφθορά) δημόσια υπηρεσία με μια άλλη εξίσου ευάλωτη σε διαφθορά δημόσια υπηρεσία, περιμένοντας να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ακριβώς αυτός είναι ο ορισμός της παραφροσύνης, ο οποίος αποδίδεται (χωρίς επιβεβαίωση) στον Albert Einstein: «Ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να επαναλαμβάνεις τις ίδιες ενέργειες, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα».

Η ιστορία με τις μαϊμού αναπηρίες για λόγους σύνταξης, επιδομάτων και πρόσφατα αποφυλακίσεων, είναι πολύ παλαιά. Σας παραθέτω ορισμένα στοιχεία από πρόσφατη (4 Σεπτεμβρίου 2018) ανάρτηση του κ. Δημήτρη Στεργίου: «Το 1970, το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ στην Ελλάδα ανερχόταν στα 48.170 άτομα και αντιπροσώπευαν το 22,35% του συνόλου των συνταξιούχων (215.514 άτομα).

Το 1986 (τελευταία στοιχεία για τότε) το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας ανερχόταν στα 137.885 άτομα ή 27% του συνόλου των συνταξιούχων (510.059 άτομα).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταξιούχων αναπηρίας είχαν το 1986 το Αλιβέρι (47,36%), η Ιεράπετρα (45,21%), η Λευκάδα (44,34%), η Λαμία (44,31%), η Αταλάντη (43,61%), το Ρέθυμνο (41,9%), η Αλεξάνδρεια και τα Οινόφυτα (40%), η Κάλυμνος, τα Νέα Μουδανιά, Κιάτο και Ρόδος (39%)». Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Αναπήρων!

Γιατί συνεχίζεται αυτή η βιομηχανία; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: Γιατί κανένας δεν τιμωρείται παραδειγματικά. Αν κάποιος αποκαλυφθεί ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του, το πολύ να του γίνει (αν του γίνει) κάποια επίπληξη! Αν δεν απατώμαι ο γιατρός που μοίραζε πιστοποιητικά τυφλότητας εξακολουθεί να ασκεί το λειτούργημα του ιατρού.

Οποιος μπορεί μοιράζει πιστοποιητικά, πιθανότατα με το αζημίωτο και αν αποκαλυφθεί, «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο στην παρανομία; Ολες οι διαδικασίες στο Ελληνικό Δημόσιο διαμορφώθηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να τιμωρηθεί κανένας, ακόμα και εξωτερικοί συνεργάτες.

Οι ελάχιστοι που κατάφεραν να τιμωρηθούν πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισμένης αντίληψης, ώστε να ξεπεράσουν τα απίστευτα χαλαρά όρια. Για τον λόγο αυτό ισχυρίζομαι ότι όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης που γίνονται από δημόσιους λειτουργούς είναι πάντοτε ευάλωτες σε κατάχρηση.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια παρένθεση για να δούμε τι μπορεί να πάθει μια ιδιωτική εταιρεία, αν πιστοποιήσει κάτι που δεν είναι σωστό. Μια από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο ήταν η Arthur Andersen, η οποία ιδρύθηκε το 1913. Το 2001 είχε ετήσιο τζίρο 9,3 δισ. δολάρια και 85.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Ο ιδρυτής της, Arthur E. Andersen, ήταν επικεφαλής της εταιρείας μέχρι τον θάνατό του το 1947 και ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά στο Σικάγο, για να τον δελεάσουν να υπογράψει έναν ανακριβή ισολογισμό». Ε, λοιπόν, η εταιρεία αυτή έκλεισε το 2002 σε μια νύχτα, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπέγραψε έναν ανακριβή ισολογισμό της Enron!

Αυτή είναι η τιμωρία του ιδιωτικού τομέα. Οταν κάνεις ένα θανάσιμο λάθος, πεθαίνεις. Αντίθετα στο Δημόσιο, όσα λάθη και να γίνουν, δεν κλείνει καμία υπηρεσία και δεν τιμωρείται κανένας.

Ξέρετε ποιο είναι το εντυπωσιακό στην ιστορία της πτώσης της Arthur Andersen; Στις 31 Μαΐου 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την καταδίκη της ΑΑ για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης! Η εταιρεία όμως είχε ήδη κλείσει και η φήμη της είχε ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Για την ιστορία, την πτώχευση της Enron την πλήρωσαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμα οι εμπλεκόμενες τράπεζες, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλός της, ο οποίος είναι ακόμα στη φυλακή. Εκεί δεν υπάρχει ο νόμος Παρασκευόπουλου για να βγει έξω.

Γιατί, λοιπόν, να μην ανατεθεί η πιστοποίηση της αναπηρίας σε ιδιωτικές εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες θα διαθέτουν όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην πιστοποιούνται σαν ανάπηροι απόλυτα υγιείς άνθρωποι. Μόνο έτσι θα σταματήσει η βιομηχανία των πλαστών ή έστω χαριστικών πιστοποιητικών;

Στο κάτω κάτω από ιδιωτικές εταιρείες γίνονται οι πιστοποιήσεις για όλες τις κατηγορίες των ISO. Από ιδιωτικές εταιρείες πιστοποιούνται οι ισολογισμοί εισηγμένων και μη εταιρειών, οι οποίοι (ισολογισμοί) επηρεάζουν δισεκατομμύρια. Αν μάλιστα κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, είδαμε ότι οι συνέπειες είναι καταστροφικές.

Η πιστοποίηση μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικές οικονομικές ρήτρες, ώστε αν δίνονται πιστοποιήσεις σε ακατάλληλα πρόσωπα, το Δημόσιο να επωφελείται οικονομικά. Τώρα που τα πλαστά πιστοποιητικά εκδίδονται από το ΚΕ.Π.Α., βάσει των γνωματεύσεων των γιατρών, τι αποζημίωση παίρνει το Δημόσιο; Καμία.

Σας αφήνω με ένα μεγάλο ερώτημα: Αφού, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαπιστώνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι γραφειοκρατικές, ανίκανες και σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένες, γιατί συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε και να επαυξάνουμε τις υπηρεσίες που μας παρέχει το Δημόσιο;

-----------------

ΥΓ. Ο Elon Musk, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της Tesla, ανάρτησε ένα tweet γράφοντας ότι προτίθεται να βγάλει την Tesla από το Χρηματιστήριο. Κλήθηκε σε απολογία από Securities and Exchange Commission, όπου συμβιβάστηκε για την «ανακρίβειά» του με πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων και την υποχρέωση να παραιτηθεί για 3 χρόνια από τη θέση του προέδρου της Tesla!

Κάντε μια σύγκριση με την υπόθεση Folli Follie και θα καταλάβετε γιατί στην Ελλάδα η ατιμωρησία προωθεί παντού τις παραβατικές ενέργειες.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

------------------------

Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας


Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας σε κρατούμενους προκειμένου να εξασφαλίζουν την αποφυλάκισή τους, βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το dikastiko.gr, μετά τον Αριστείδη Φλώρο ακόμη ένας κρατούμενος φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας, πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστό άνθρωπο της νύχτας με βαρύ ποινικό μητρώο, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με εκβιασμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και άλλα αδικήματα αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί… αθόρυβα, με όρους, επικαλούμενος αναπηρία. Πέτυχε μάλιστα να κρατήσει μυστική την αποφυλάκισή του, αποφεύγοντας το θόρυβο που θα δημιουργούσε, και να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία μέσα στην οποία θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος που του είχε ανοίξει την πόρτα της φυλακής. Έτσι, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς να διατρέχει (προς το παρόν βέβαια) τον κίνδυνο να επιστρέψει στη φυλακή, όπως συνέβη με τον Αριστείδη Φλώρο.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές αρχές, το πρόσωπο αυτό όχι μόνο «ευεργετήθηκε» από το κύκλωμα που χορηγεί τα πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του. Όπως όλα δείχνουν, ο ρόλος του είναι κομβικός και πολύ συγκεκριμένος στη «βιομηχανία» των …ανάπηρων αποφυλακίσεων που έχει στηθεί, τα τελευταία χρόνια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν και στην περίπτωση αυτή, ελέγχονται ως πλαστές ενώ εξετάζονται πολύ προσεκτικά για να διαπιστωθούν οι ακριβείς διαστάσεις του κυκλώματος ακόμη και μέσα στις φυλακές.

Όσο περνά ο καιρός, μειώνεται, το ποσοστό αναπηρίας πάντως που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση υπεξαίρεσης των εταιρειών Energa–Hellas Power Αριστείδης, όσο περνά ο καιρός, μειώνεται συνεχώς αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεικνύεται πλαστό και άλλο πιστοποιητικό που είχε χρησιμοποιήσει για την αποφυλάκισή του.

Όπως φαίνεται όμως, η περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου ήταν η αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι των παράνομων αποφυλακίσεων. Η Εισαγγελία Διαφθοράς, έχοντας κάνει «φύλλο και φτερό» όλες τους φακέλους με τις αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας από το 2015 μέχρι σήμερα, επεκτείνει πλέον την έρευνα και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εκτιμώντας ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Με τα δεδομένα αυτά και κυρίως για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες «διάτρητες νομικά» αποφυλακίσεις, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος  εφόσον προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας των ιατρικών πιστοποιητικών αναπηρίας.

Πηγή: kathimerini.gr, liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "