Νίκη Κεραμέως: «Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας»

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Κατάρτιση


«Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας». Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, και οι Αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτές Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απηύθυναν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΔΙΕΚ της χώρας είναι «απελπιστική». Καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε βασική υλικοτεχνική υποδομή, καθυστέρηση χρηματοδότησης επικείμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, αλλά και αποπληρωμής των περσινών, ολοκληρωμένων προγραμμάτων Erasmus+. Προβλήματα, τα οποία αφ’ ενός δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ΔΙΕΚ, αφ’ ετέρου πλήττουν πανευρωπαϊκά την εικόνα των Ινστιτούτων από την ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών εκ μέρους του Υπουργείου.

Επισημαίνεται ότι, παρά την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία των ΔΙΕΚ και ΣΕΚ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης), δεν επιλύθηκαν τα ως άνω ενδεικτικά, καθώς και άλλα, προβλήματα, εφόσον εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη.

Καλούμε τον Υπουργό να μας ενημερώσει για την πρόθεση του Υπουργείου να διευθετήσει τα προβλήματα των ΔΙΕΚ της χώρας, ώστε να εξασφαλισθεί άμεσα η απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και να αποκατασταθεί παράλληλα έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας το κύρος και η φερεγγυότητα των ΔΙΕΚ».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας»

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προς το Υπουργείο σας, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΔΙΕΚ της χώρας είναι «απελπιστική». Τα προβλήματα που αναφέρεται ότι, σωρευτικά, θέτουν εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι, ενδεικτικά:

Βασικές ελλείψεις, π.χ. γραφικής ύλης, υλικών καθαριότητας, εξαρτημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού, υλικών εκπαίδευσης, τις οποίες καλύπτουν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι,

Κίνδυνος ακύρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία υλοποιούνται σε 19 ΔΙΕΚ, λόγω έλλειψης οφειλόμενης χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καίτοι οι καταρτιζόμενοι έχουν ήδη δεσμευτεί σε τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία κτλ.

Οφειλές αποπληρωμής υπολοίπου 20% των περσινών, ολοκληρωμένων προγραμμάτων Erasmus+ στα οικεία ΙΕΚ, τα οποία δέχονται καθημερινά παράπονα από τους δικαιούχους ευρωπαίους εταίρους.

Επισημαίνεται ότι, παρά την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία των ΔΙΕΚ και ΣΕΚ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης), δεν επιλύθηκαν τα ως άνω ενδεικτικά, καθώς και άλλα, προβλήματα, εφόσον εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να διευθετήσετε τα προβλήματα των ΔΙΕΚ της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία τους; Αν ναι, πώς και πότε;

Πώς σκοπεύετε να αποκαταστήσετε έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας το κύρος και την φερεγγυότητα των ΔΙΕΚ, τα οποία πλήττονται από την ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών εκ μέρους του Υπουργείου σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

  • Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
  • Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
  • Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
  • Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "