Ελένη Γιαννακοπούλου: Διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ με το «έτσι θέλω» κάποιων

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Κατάρτιση


Στον αέρα βρίσκονται οι αποφάσεις και τα εντάλματα πληρωμών που φέρουν την υπογραφή της διευθύνουσας συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, η εν λόγω υπάλληλος οφείλει να επιστρέψει στην οργανική της θέση, μια και το αίτημα απόσπασής της απορρίφθηκε.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η Ελένη Γιαννακοπούλου, για την οποία εκκρεμούν υποθέσεις διερεύνησης για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους της στον ΕΟΠΠΕΠ, τοποθετήθηκε στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του οργανισμού τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο, έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 25/10/2017, της ζητάει να επιστρέψει στην οργανική της θέση, στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ενώ από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι, αν και είχε τοποθετηθεί στον ΕΟΠΠΕΠ από τον Μάιο του 2017, έκανε αίτημα απόσπασης από την υπηρεσία της (τη ΓΓΑΕ) μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αίτημα το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε.


Μάλιστα, η κ. Γιαννακοπούλου εξακολουθούσε να βρίσκεται στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και ως τέτοια να υπογράφει εντάλματα πληρωμών μέχρι και πριν από δύο μέρες.

«Κάποιοι, στο όνομα της εξουσίας και της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, κακοποίησαν τους θεσμούς και καταπάτησαν τη δικαιοσύνη. Τις οδυνηρές συνέπειες όμως της πρωτοφανούς αυτής συμπεριφοράς, και μάλιστα από κρατικό λειτουργό, θα τις υποστεί ο οργανισμός, καθώς όλες οι αποφάσεις της εν λόγω είναι στον αέρα και μπορούν να προσβληθούν νομικά», αναφέρουν σε επιστολή τους στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Μηνυτήρια αναφορά

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, Μιχάλης Κουρουτός και Οδυσσέας Ντριβαλάς, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της διευθύνουσας συμβούλου για σωρεία ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται κατά βάση με την παράνομη τοποθέτησή της στον οργανισμό. Οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν λόγο για αντιποίηση αρχής, παράβαση καθήκοντος, απιστία και απάτη.

Βάσει της Υ.Α. αρ. 21466/ΙΑ/2013 (Β’ 424) αλλά και του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΠΕΠ, δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αντισυμβαλλόμενος του οργανισμού σε οποιαδήποτε σύμβαση με χρηματικό αντάλλαγμα.

Οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι η κ. Γιαννακοπούλου υπέγραψε ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχουν για το πρόσωπό της κωλύματα διορισμού, παρά το γεγονός ότι ήταν ενταγμένη στο Μητρώο Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΠΠΕΠ, λαμβάνοντας οικονομική αποζημίωση για τις υπηρεσίες της.


Το παραπάνω επιχείρημα ισχυροποιείται από το γεγονός ότι διεγράφη από το Μητρώο έναν μήνα μετά την τοποθέτησή της ως διευθύνουσας συμβούλου, την 1η Ιουνίου 2017, και ενώ πληρωνόταν μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα για τις υπηρεσίες που παρείχε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια Υ.Α., προκειμένου να τοποθετηθεί κάποιος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η απόσπασή του από τον φορέα του Δημοσίου στον οποίο υπηρετεί, πράγμα το οποίο δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Ελένης Γιαννακοπούλου, η οποία, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, αιτήθηκε απόσπαση μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον ΕΟΠΠΕΠ δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση.

Ο υφυπουργός Παιδείας


Το ζήτημα λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, τροποποιεί -φωτογραφικά- την ισχύουσα Υ.Α., μόλις μία μέρα μετά την κοινοποίηση του εγγράφου της ΓΓΑΕ στον ΕΟΠΠΕΠ.

Με την τροποποιημένη Υ.Α. καταργείται το εδάφιο που όριζε τα περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσπασης, ενώ προστίθεται εδάφιο που αναφέρει ότι στην περίπτωση αποχώρησης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στη θέση που κατείχε προηγουμένως.

Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ απέστειλαν εξώδικο στον υφυπουργό Παιδείας, ζητώντας του να ανακαλέσει ως παράνομο-άκυρο τον διορισμό της Ελένης Γιαννακοπούλου και να διαπιστώσει την έκπτωσή της λόγω της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης που η ίδια είχε υπογράψει.

«Ο ΕΟΠΠΕΠ είναι ο πλέον σημαντικός οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς διασυνδέει τον χώρο της εκπαίδευσης μ’ αυτόν της εργασίας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της κ. Γιαννακοπούλου στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου αποτελεί κοινωνική πρόκληση και ταυτόχρονα υποβάθμιση του οργανισμού για μια σειρά λόγων. Κυρίως διότι ο διορισμός της είναι παράνομος και επειδή από τον Μάιο που ανέλαβε καθήκοντα έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου, ανεξέλεγκτο μπούλινγκ κατά εργαζόμενων, με καθημερινή τρομοκρατία, απειλές και βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους.

Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα, με τον ΕΟΠΠΕΠ στα όρια της διάλυσης, το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς το ζήτημα θα λυθεί στα δικαστήρια» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, Μιχάλης Κουρουτός.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν τίθεται ούτε ζήτημα απόσπασης ούτε όμως και νομιμότητας στην τοποθέτηση της Ελένης Γιαννακοπούλου στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ.

«Επρόκειτο για έναν αναχρονισμό που ίσχυε μόνο για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ. Πλέον ισχύει ό,τι ισχύει για τους διοικητές όλων των εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων», μας λέει ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

-----------------

Update:

Σε βάρος της διευθύνουσας συμβούλου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για καθύβριση θρησκεύματος και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο αντιρατσιστικός νόμος για υπόθεση που σχετίζεται με θρησκευτικές διακρίσεις.


Αφορμή για την έναρξη της διαδικασίας στάθηκε η έγγραφη καταγγελία προς το υπουργείο Παιδείας από εργαζόμενους του οργανισμού που έκαναν λόγο για διωγμούς για την παρουσία χριστιανικών συμβόλων στον χώρο εργασίας. Εργαζόμενη του ΕΟΠΠΕΠ την έχει κατηγορήσει μάλιστα ότι πέταξε εικόνες της Παναγίας στο καλάθι των αχρήστων και αφαίρεσε με βίαιο τρόπο τον σταυρό από τον λαιμό της.

Διαλεκτή Αγγελή

Πηγή: efsyn.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "