Αλλαλούμ στο Υπουργείο Παιδείας - Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Για αλλού ξεκίνησαν και αλλού πήγαν στα ΔΙΕΚ…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Κατάρτιση


Για όσους έχουν έστω και μία μικρή προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στο υπουργείο Παιδείας, είναι απόλυτα κατανοητό το «μπάχαλο» που επικρατεί σε κάθε έκφανση πολιτικής, διοικητικής και εκπαιδευτικής δράσης που εκπορεύεται από την τριάδα των Υπουργών και τις ομάδες τους.

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το μόνο που επικεντρώνονται με θρησκευτική ευλάβεια, είναι το επικοινωνιακό και ο τρόπος που θα περάσει προς τα έξω η «υποτιθέμενη» συγκροτημένη πολιτική στόχευσή τους για την παιδεία. Για το θέμα αυτό μάλιστα γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, με όλα τα άλλα, εκπαιδευτικά και μη να θεωρούνται ίσσονος σημασίας.

Το γεγονός ότι η μία «πατάτα» διαδέχεται την άλλη, δεν απασχολεί κανένα από τα επιτελεία των τριών υπουργών, αφού κάθε μία από αυτές διορθώνεται με άλλη «πατάτα», αμέσως μετά και μάλιστα η πράξη αυτή προβάλλεται ως η πεμπτουσία της δημοκρατικότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ως το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της για την απάλειψη των μνημονιακών δεινών που έχουν επιπέσει στους εκπαιδευτικούς.

Για την ΠΑΙΔΕΙΑ, όμως, κουβέντα, πόσο μάλλον που η αντιπολίτευση, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων είναι ανύπαρκτη σε όλο το φάσμα της… ή επιεικώς αδιάβαστη.. Έτσι δεν είναι κύριε Φορτσάκη, παρά τις ευγενείς προθέσεις σας…

Το «δράμα» των ΔΙΕΚ και φόρμουλα απασχόλησης των εκπαιδευτικών που επέστρεψαν από τη διαθεσιμότητα…

Στις συσκέψεις που υπήρξαν στο υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά τον σχηματισμό της 2ης Κυβέρνησης Τσίπρα, είχαν αποφασισθεί δύο βασικά πράγματα που είχαν σχέση α) με την «απακατάσταση» των εκπαιδευτικών που «επέστρεψαν» από την διαθεσιμότητα και β) με την ανάπτυξη των ειδικοτήτων κατάρτισης στα ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα ζητούμενα στην τοπική, ανά ΔΙΕΚ, αγορά εργασίας.

Για τους εκπαιδευτικούς, φρόντισαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, εγκρίνοντας ολιγομελή τμήματα κατ’ εξαίρεση, αν και η ενέργεια αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (βλέπε άλλη ανάρτηση για κλείσιμο ΕΠΑΛ & Τμημάτων).

Για τα ΔΙΕΚ οι οδηγίες προς τους Διευθυντές τους ήταν σαφείς, με αποτέλεσμα αυτοί να προτείνουν πληθώρα τεχνικών ειδικοτήτων για το Α΄& Β΄ εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2015-6. Με βάση, μάλιστα, αυτόν το προγραμματισμό ζητήθηκε από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να στείλουν στο υπουργείο πίνακες πλεοναζόντων εκπαιδευτικών προκειμένου αυτοί να διατεθούν στα ΔΙΕΚ για την συμπλήρωση ωραρίου.

Όπως, όμως, σε όλες τις ενέργειες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, όπου όπως φαίνεται λαλούν πολλά κοκόρια, παρά τις «αγνές» προθέσεις, τα πράγματα στράβωσαν πριν ξεκινήσουν κάν.

Οι νέες ειδικότητες και τα κατ’ εξαίρεση ολιγομελή τμήματα για την απασχόληση των εκπαιδευτικών που γύρισαν, όχι από το κρύο αλλά από την διαθεσιμότητα, δεν λειτούργησαν σύμφωνα με τις προσδοκίες, η προσέλευση των μαθητών σ’ αυτές ήταν πολύ μικρή, αν εξαιρέσει κανείς τις ειδικότητες του Τομέα Αισθητικής – Κομμωτικής, και κατ’ επέκταση η απασχόληση των εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων σκόνταψε στις υπάρχουσες διδακτικές ώρες. Μοιραία αυτοί οι άνθρωποι, αν και ταλαιπωρήθηκαν με την διαθεσιμότητα θα έπρεπε να οδηγηθούν είτε σε νέα, είτε να διατεθούν σε άλλες μη εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Το σώσιμο της «παρτίδας»

Προ του κινδύνου η Κυβέρνηση Τσίπρα, να φανεί αναξιόπιστη στα μάτια των εκπαιδευτικών που υπήρξαν οι φανατικότεροι υποστηρικτές της, η λύση ήταν μονόδρομος. Η Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων θα μπορούσε να πάει σαν το παλιάμπελο, αρκεί οι άνθρωποι να έβρισκαν ωράριο διδασκαλίας και απασχόλησης.

Με προφορικές εντολές η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους Διευθυντές ΔΙΕΚ, εναλλακτικές προτάσεις για την λειτουργία νέων ειδικοτήτων κατάρτισης στα ΔΙΕΚ, ώστε να μπορούν σ’ αυτές να απασχοληθούν οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων «διαθεσιμότητας» που επανήλθαν απ’ αυτή, ειδικότητες που τελικά θεσμοθετήθηκαν με την σχετική υπουργική απόφαση.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να αλλάξουν και οι υπουργικές αποφάσεις διάθεσης των εκπαιδευτικών στα ΔΙΕΚ, για συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου. Με τις τελευταίες απ’ αυτές απαλείφθηκαν και δεν διατέθηκαν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καμία συνάφεια ειδικότητας με τις ειδικότητες των ΔΙΕΚ που τελικά αποφασίσθηκε να λειτουργήσουν για το εκπαιδευτικό έτος 2015-16. Πάλι καλά, αν σκεφθεί κανείς ότι για τις πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου - Ιουλίου 2015, ο τότε αν. υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης είχε εκδώσει 13 αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, η κάθε μία από τις οποίες διόρθωνε την αμέσως προηγούμενη.

Για να δείτε τις αρχικές και τελικές διαθέσεις εκπαιδευτικών στα ΔΙΕΚ κάντε κλικ στις αποφάσεις:

α) Αττικής (20.11.2015)

β) Δυτικής Ελλάδας (20.11.2015)

γ) Θεσσαλίας (20.11.2015)

δ) Υπόλοιπης Ελλάδας (20.11.2015)

…………………………..

1) Αττικής (26.11.2015)

2) Δυτικής Ελλάδας (26.11.2015)

3) Υπόλοιπης Ελλάδας (26.11.2015)

Διευθυντής ΕΠΑ.Λ διατίθεται για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΙΕΚ

Σύμφωνα με την ΕΛΤΕΕ Α΄ Αθήνας, εκπαιδευτικοί που ενώ είχαν πλήρες ωράριο διατέθηκαν και στα ΔΙΕΚ για συμπλήρωση ωραρίου, ενώ ακόμη και εκπαιδευτικοί που που συμπληρώνουν ωράριο σε 2 ή 3 σχολεία στέλνονται με διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου και στα ΔΙΕΚ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Διευθυντή ΕΠΑ.Λ που διατίθεται για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΙΕΚ.

Πράγματι, έτσι ήταν και αφορούσε περιπτώσεις που περιλαμβάνονταν στις αρχικές υπουργικές αποφάσεις που υπογράφηκαν από τον κ. Φίλη στις 20.11.2015. Αυτό που δεν διατύπωσαν, έστω και σαν ερώτημα οι συνδικαλιστές της ΕΛΤΕΕ Α΄ Αθήνας, είναι πως έγινε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός Διευθυντής ΕΠΑΛ, χωρίς να έχει πλήρες και σύμφωνα με το νόμο διδακτικό ωράριο, όρος απαράβατος κατά την υπουργική απόφαση επιλογής Διευθυντών. Τόσο καλά είναι τα πράγματα και με τόση αυστηρότητα, πιστότητα και δικαιοσύνη τηρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας.

Αυτό, όμως, που τελικά παραμένει σαν ερώτημα είναι: «Έγιναν αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς που σύμφωνα με τις «δεύτερες» υπουργικές αποφάσεις δεν διατίθονται τελικά στα ΔΙΕΚ ή όχι;». Γιατί πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι όλο αυτό ήταν απλώς μεθόδευση, προκειμένου να παρακαμφθούν οι πίνακες μοριοδότησης υποψηφίων εκπαιδευτών ΔΙΕΚ.

Κατά τα άλλα, όλα βαίνουν καλώς κατά τους κ.κ. υπουργούς και το μόνο που μένει πλέον είναι ο διάλογος για την Παιδεία… Όχι, όμως, για όλους, αλλά μόνο για λίγους και εκλεκτούς…

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "