Ευρωπαϊκό έργο InterCap: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση – Κοινή Ορολογία και Στόχοι

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επιμόρφωση

 

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την προώθηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση και τη δημιουργία Δικτύου για τη Συνοχή της Αναπτυξιακής Πολιτικής (ΣΑΠ) πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στόχος της συζήτησης ήταν να διερευνηθεί το πως μπορούν να ενταχθούν οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπως της Ελλάδας, όπου οι μεταναστευτικές ροές (εισερχόμενοι και εξερχόμενοι μετανάστες) επηρεάζουν καταλυτικά την κοινωνική και οικονομική ζωή. 

Δεδομένου ότι ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε σχέση με το 1980, από 75,3 εκατομμύρια σε 212,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένους το 2015, η μετανάστευση αποτελεί αναμφίβολα καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Η συζήτηση ανέδειξε ότι η μετανάστευση μπορεί υπό συνθήκες να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη εν γένει, στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου κόσμου, όπου κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον είναι αλληλένδετα.

 

Επίσης, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ένταξη των πολιτικών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην εκπαίδευση στο ιδιαίτερο πλαίσιο της Ελλάδας. Σημαντικά στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια, αναδείχθηκαν τα εξής: 

  • Η αποσαφήνιση και η χρήση κοινής ορολογίας σχετικά με τις έννοιες που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Ο προσδιορισμός των καναλιών, μέσω των οποίων θα ενταχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος.
  • Η ένταξη των πολιτικών ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων στο σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η σύνδεση των πολιτικών ένταξης μεταναστών και προσφύγων και των πολιτικών προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ως συντονιστής και εταίρος (XeniosZeus, Intergrated, InterCap, Moisson 2). Παράλληλα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται τη συγκεκριμένη στιγμή στην ΠΔΕΠΔΕΚΜ κατά τη τριετία 2015-2018 (413 Ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως Erasmus Και e-twinning - 251 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 162 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) με βάση την καταγραφή των προγραμμάτων, στην οποία προχώρησε το τμήμα προγραμμάτων της ΠΔΕΠΔΕΚΜ και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Η παρουσίαση του Περιφερειακού Διευθυντή έκλεισε με τα την παράθεση των αποτελεσμάτων – ωφελειών από την υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το ΚΜΟΠ ανακοίνωσε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα: 

  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα δημιουργηθεί δείκτης μέτρησης και τακτική καταγραφής της διείσδυσης των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα.
  • Έκδοση συλλογικού τόμου με θέμα τη μετανάστευση μέσα στο 2019, για τη συγγραφή του οποίου το ΚΜΟΠ θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πολλοί παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων Πανεπιστημιακοί, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Εκπαιδευτικοί, Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των προσφύγων, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, δήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο για τη Συνοχή της Αναπτυξιακής Πολιτικής (ΣΑΠ) στην Ελλάδα. Η επόμενη συνάντηση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2018.

 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου InterCap, κύριος στόχος του οποίου είναι η σύσταση ευρωπαϊκών δικτύων ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και οργανισμούς από την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και η προώθηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εκπαίδευση, με έμφαση σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και αειφόρου ανάπτυξης σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, στο ευρύτερο πλαίσιο της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

To έργο InterCap παρεμβαίνει σε αυτές τις ανάγκες με την ανάπτυξη παιδαγωγικών μεθοδολογιών που θα διευκολύνουν την ένταξη της εκπαίδευσης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στα σχολεία και τη σχετική εκπαίδευση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σχήμα 13 συνεργαζόμενων φορέων από 12 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία). Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ με τη συνεργασία της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://developtogether.eu/ 

https://www.kmop.gr 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για το Δελτίο Τύπου και την εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με: ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας κ. Γιάννης Χατζίρης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , +30 210 3637547

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "