Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση - Νέα σύλληψη 19χρονου μαθητή σε σχολείο για εμπόριο ναρκωτικών

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Στον θανάσιμο κλοιό εμπόρων ναρκωτικών φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Νέα σύλληψη 19χρονου μαθητή μέσα σε σχολική μονάδα με μισό κιλό χασίς, έτοιμο προς διάθεση στους συμμαθητές του. Τα «δίκτυα» που στήνονται ποντάρουν στην αφέλεια και τι δοκιμή του αγνώστου από τους μαθητές, καθώς και στον «φόβο» και τη αδιαφορία γονέων και εκπαιδευτικών για το τι συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες…

------------------------------

Στον θανάσιμο κλοιό εμπόρων ναρκωτικών φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενοι το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο για τον πειθαρχικό έλεγχο των μαθητών και την «γενική αδιαφορία» ή μάλλον φόβο των εκπαιδευτικών να ασκήσουν πραγματικό έλεγχο στις συμπεριφορές όσων νέων και εφήβων φοιτούν στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, υπήρξε νέα σύλληψη μαθητή για εμπόριο ναρκωτικών σε συμμαθητές του, σε ΕΠΑΛ της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και Δυτικής Αθήνας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη μέσα στον χώρο της σχολικής μονάδας 19χρονος μαθητής ΕΠΑΛ μέσα στον χώρο της σχολικής μονάδας που βρίσκετε στα όρια Δυτικής Αθήνας & Πειραιά έχοντας πάνω του περισσότερα από 500 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης, συσκευασμένης σε δόσεις (φιξάκια). Ο μαθητής έγινε αντιληπτός από εκπαιδευτικούς του σχολείου, κλίθηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. η οποία τελικά προχώρησε στον έλεγχο και την σύλληψη του συγκεκριμένου μαθητή-παραβάτη.

Η στήλη, έχει στην διάθεσή της τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, όπως και το ιστορικό της υπόθεσης, δεν θα προβεί, όμως, στη δημοσιοποίηση τους, μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τις διωκτικές αρχές.

Παρότι η διάδοση ναρκωτικών στα σχολεία και μάλιστα αυτά της δευτεροβάθμιας είναι θέμα ταμπού για τις διοικήσεις των σχολείων, τα διοικητικά εκπαιδευτικά στελέχη και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι κοινά ομολογούμενο ότι τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια το πρόβλημα βαίνει επιδεινούμενο.

Ειδικότερα, το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών στις σχολικές μονάδες, άρχισε να επιδεινώνεται μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που επέτρεψε σε ενήλικους να εγγράφονται ως μαθητές σε ημερήσια Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ και να επανεγγράφονται σ’ αυτά παρότι είχε απορριφθεί η προαγωγή τους λόγω ελλιπούς φοίτησης.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η σταδιακή δημιουργία δικτύων «διανομής» και εμπορίας ναρκωτικών από ενήλικες μαθητές, αλλοδαπούς κυρίως, οι οποίοι εγγράφονται στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, μόνο και μόνο για να νομιμοποιούν την παρουσία τους στους σχολικούς χώρους, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στους μαθητές στους οποίους διαθέτουν το εμπόρευμά τους.

Για να εδραιώσουν μάλιστα την «κυριαρχία» τους στους σχολικούς χώρους, εκμεταλλευόμενοι το ενήλικο της ηλικίας τους εντοπίζουν και οργανώνουν σε ομάδες αμφισβήτησης της σχολικής ζωής, τους δύσκολους εφηβικούς χαρακτήρες που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα, αναδεικνύοντάς τους σε πρωτεργάτες των καταλήψεων. Αυτές τις ομάδες τις χρησιμοποιούν, αφενός σαν εργαλεία κατά των πιθανών πιέσεων εναντίον τους από τα υγιή στοιχεία της εκπαιδευτικής κοινότητας που πιθανόν αντιδρούν και αφετέρου σαν εμπορικούς πολλαπλασιαστές του προϊόντος τους.

Στην περίπτωση δε που παρόλα αυτά υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανθίστανται στο «σύστημά» τους, προχωρούν σε απευθείας απειλές τόσο της προσωπικής ακεραιότητάς τους, όσο και των οικογενειών τους.

Από την άλλη, οι διοικήσεις των σχολικών μονάδων και η εκπαιδευτικές κοινότητες των σχολείων που πλήττονται απ’ αυτό το φαινόμενο, αδυνατώντας να το αντιμετωπίσουν και μην βρίσκοντας κατά κανόνα πουθενά στήριγμα, από την μία πλευρά και φοβούμενοι ότι με την δημοσιοποίηση τέτοιων καταστάσεων το σχολείο θα βρεθεί σε κοινωνική απαξίωση, συνήθως καταφεύγουν στην πρακτική «δεν βλέπουμε τίποτα… άρα δεν κάνουμε τίποτα…».

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση σχολικής μονάδας της Δυτικής Αθήνας που σε περιστασιακό έλεγχο των ελεύθερων χώρων της βρέθηκαν σύνεργα χρήσης πολύ σκληρών ναρκωτικών, με το θέμα να αποσιωπάται και να παραμένει «εντός των τοιχών», χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο ή μάλλον αποφασίσθηκε ο συγκεκριμένος χώρος να παραμείνει εκτός ελέγχου, απρόσβλητος από επισκέψεις εκπαιδευτικών.

Σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περίπου εκπαιδευτική περιοχής, η «μη επιτήρηση» και η «μη γνώση» για τα συμβαίνοντα με τους μαθητές καλύπτεται μέσω της άτυπης καθιέρωσης καπνιστηρίου μαθητών σε απόμερο κοινόχρηστο χώρο της. Το ωραίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι περίοικοι βλέπουν όσα δεν βλέπουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που διάγουν το σχολικό ωράριο τους αναπαυόμενοι στα γραφεία.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα των ναρκωτικών στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι πρωτοφανές και σημερινό, αλλά σέρνεται εδώ και πολλά χρόνια. Ελάχιστοι, όμως, διευθυντές σχολικών μονάδων κάνουν προσπάθεια να το αντιμετωπίσουν, όπως συνέβη κατά την έναρξη του σχολικού έτους με σχολείο της Πεύκης, με τους περισσότερους δε να μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλες σχολικές μονάδες με την μέθοδο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος στους υπαίτιους μαθητές όταν και όποτε τους εντοπίζουν, χωρίς, όμως, να ενημερώνουν τους υποδοχείς διευθυντές για το «ποιόν» τους.

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και ότι πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα θα πάρουν επιτέλους μέτρα. Άλλως αν αφεθεί το πρόβλημα στην τύχη του, οδεύουμε σε μία νέα γενιά χρηστών ναρκωτικών που «επαναστατικό εφηβικό δικαίωμα» ξεκινούν από την τρυφερή ηλικία των 14-15 ετών. Όσο για τους γονείς, κανείς δεν μπορεί να τους κάνει κριτική. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ζουν στον κόσμο της ολοκληρωτικής άρνησης για το τι κάνουν τα παιδιά τους….

Και κάτι για την «τεχνική πωλήσεων» ναρκωτικών ουσιών στους μαθητές εντός των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η στήλη, σε κάθε σχολική μονάδα στην οποία παρατηρείται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως «χόρτου») από τους μαθητές, η διακινητές συνήθως είναι δύο ή τρείς, ενήλικες με τον έναν απ’ αυτούς να είναι αλλοδαπός.

Κατά κανόνα, όπως προαναφέρθηκε, δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο των σπουδών τους, αλλά μόνο για την παρουσία τους στις σχολικές εγκαταστάσεις. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς στοχεύουν στους νέους μαθητές (πρωτάκια) στους οποίους κάνουν «δωρεές» έτοιμων τσιγάρων («μπάφων») για χάριν της εμπειρίας.

Σε δεύτερο στάδιο οι νέοι «συνεργάτες» γίνονται πωλητές με το κέρδος τους να αποτιμάται με το κομμάτι (ένα ευρώ για κάθε τσιγαριλίκι). Οι ίδιοι δραστηριοποιούνται κάτω από την πίεση και καθοδήγηση των ενηλίκων μαθητών-διακινητών στα πενταμελή και δεκαπενταμελή των τάξεων, κάτι που τους δίνει τα εχέγγυα και την «δύναμη» να προκαλούν τα καταλήψεις.

Χαρακτηριστικό είναι όλων αυτών, ότι οι καταλήψεις του Φθινοπώρου, έχουν χαρακτηρισθεί από τους γνωρίζοντες, καταλήψεις των πρωτάκιδων, αφού αυτά είναι και η δύναμη που κυριάρχησε στα δεκαπενταμελή.

Υπάρχει ελπίδα να καθαρίσουν τα σχολεία από τέτοια φαινόμενα…; Οι ειδικοί λένε ναι… Αρκεί οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές σχολείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι γονείς να σταματήσουν να παίζουν για λογαριασμό των «γόνων» τους τον αναμάρτητο…

------------------------

Υ.Γ.: Η στήλη παρακαλεί αλλά και προσκαλεί τους «ενδιαφερόμενους» να μην ξεκινήσουν τα «αγανακτισμένα σχόλια» περί αναίτιων κατηγοριών, κλπ. Οι ίδιοι γνωρίζουν, όπως γνωρίζει και η στήλη. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία και η στοχοποίηση, αλλά αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξει επιτέλους η συμπεριφορά όλων στην αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος. Ας μην ξεχνά κανένας ότι μπορεί οι μαθητές ως έφηβοι να είναι δύσκολοι στην συμπεριφορά τους, είναι όμως και η ύλη για την αναγέννηση της κοινωνίας… κι αυτό σημαίνει τα πάντα…

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "