Τσουνάμι ελέγχων στα ΕΠΑΛ και όχι μόνο…Κάπνισμα, καθαριότητα και υγιεινή χώρων στο στόχαστρο…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Με αφορμή το γεγονός χρήσης οινοπνευματωδών και ναρκωτικών σε ΕΠΑΛ της Δραπετσώνας, η Εισαγγελία Πειραιά ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας την διενέργεια ελέγχων για το κάπνισμα και την δημόσια υγιεινή στις σχολικές εγκαταστάσεις του αναφερόμενου ΕΠΑΛ.

Στα πλαίσια αυτής της εντολής, κλιμάκιο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας, αποτελούμενο από δύο ελέγκτριες, προχώρησαν σήμερα (5.2.2018) σε λεπτομερή επιθεώρηση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να ζητήσει, από το Υπουργείο Υγείας, την επέκταση των στοχευμένων ελέγχων για το κάπνισμα και τις συνθήκες υγιεινής στα «δύσκολα» σχολεία, όπως Νυκτερινά Λύκεια και Νυκτερινά & ημερήσια ΕΠΑΛ, για τα οποία υπάρχουν αναφορές ότι οι διατάξεις κατά του καπνίσματος δεν εφαρμόζονται.

Ενδεικτικά, στο υπουργείο Παιδείας έχει συγκεντρωθεί πληροφοριακό υλικό, από καταγγελίες γονέων αλλά και εκπαιδευτικών για άτυπο καθορισμό χώρων καπνίσματος μαθητών και εκπαιδευτικών, με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση ΕΚ (Εργαστηριακό Κέντρο) της Δυτικής Αθήνας που έχει διαμορφώσει, με καθιστικά και τραπεζάκια, σε αίθουσα καπνίσματος εκπαιδευτικών, γραφείο που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος ως διευθυντικό.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στους υπαίθριους χώρους που έχουν καθορισθεί άτυπα ως καπνιστήρια μαθητών δεν υπάρχει εφημερία εκπαιδευτικών, προκειμένου οι δύο πλευρές να μην έρχονται αντιμέτωποι και σε δύσκολη θέση, ενώ σε ορισμένους από αυτούς τους χώρους έχουν βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις υλικά χρήσης ψυχότροπων ουσιών.


Από την άλλη, το «κάπνισμα» των μαθητών και η πειθαρχική αντιμετώπισή του, θεωρείται από την εκπαιδευτική κοινότητα θέμα ταμπού, αφού δεν υπάρχει γενική οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας που δείχνει να «καλύπτεται» από την νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο οδηγιών για το θέμα αυτό.

Στην πράξη, οι εκπαιδευτικοί είναι παγιδευμένοι, αφού η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους καπνίζοντες μαθητές μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικά αυστηρή και να προκαλέσει αντιδράσεις μαθητών και γονέων και από την άλλη να υπάρξουν στους ίδιους ποινές και επιβολή προστίμων για την μη εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων κατά του καπνίσματος.

Στο θέμα αυτό, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει η σχεδόν καθολική άρνηση των γονέων να συνεργασθούν με την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού και η απλή γνωστοποίηση του καπνίσματος από τους γόνους τους, προκαλεί αντιδράσεις, είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς όταν λάβουν γνώση εκφέρουν το περίφημο «ναι γνωρίζω ότι καπνίζει και του το επιτρέπω».

Συνολικά το θέμα προβληματίζει ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ως ποια τελικά εφαρμοσμένη πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί σ’ αυτό, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ηλικίες αυτές των μαθητών θεωρούν το κάπνισμα στο σχολείο «κεκτημένο» δικαίωμά τους.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "