Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: Πρόταση για το πρόγραμμα ‘Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ’

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στην σύγχρονη εποχή δημιουργεί την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε τα τεχνικά σχολεία με διαφορετικό τρόπο.

Η εφαρμογή των γνώσεων των γενικών μαθημάτων γλώσσας και μαθηματικών στα τεχνικά μαθήματα αποκαλύπτει τα κενά που έχουν οι μαθητές από το Γυμνάσιο. Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι στα μαθήματα γενικής παιδείας υπάρχει υποστήριξη με τα τμήματα ένταξης ενώ στα τεχνικά μαθήματα δεν προβλέπεται καμία υποστήριξη, τελικά το μαθησιακό αποτέλεσμα στα τεχνικά μαθήματα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την προσπάθεια των καθηγητών των τεχνικών μαθημάτων, αφού καλούνται χωρίς καμία βοήθεια να αναπτύξουν ο καθένας τον τομέα του. Καθώς η επιτυχής λειτουργία ενός επαγγελματικού σχολείου κρίνεται από τα αποτελέσματα του κάθε τομέα, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε συνολικά το πρόβλημα που δημιουργείται.

Συνεπώς, τα μαθησιακά κενά σε γλώσσα και μαθηματικά γίνονται τροχοπέδη στα τεχνικά μαθήματα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, προτείνουμε:

Στη θέση της πρότασης να διδαχθούν ξανά οι μαθητές τα μαθηματικά και την γλώσσα με συνδιδασκαλία των δύο αυτών ειδικοτήτων, προτείνουμε να γίνει συνδιδασκαλία ενός καθηγητή γενικού μαθήματος με ένα τεχνικού μαθήματος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν παρουσιάζεται η νέα γνώση σε ένα τεχνικό μάθημα, να υπάρχει καθηγητής γενικών μαθημάτων μέσα στην τάξη (π.χ. ένας μαθηματικός με ένα καθηγητή ηλεκτρολογίας), έτσι ώστε τα κενά που εμφανίζονται στους μαθητές να υποστηρίζονται από αυτόν. Έτσι, δε θα παρουσιαστεί ξανά στους μαθητές η θεωρητική πλευρά των μαθηματικών, αλλά η εφαρμοζόμενη και άμεσα συσχετιζόμενη με τον τομέα τους.

Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές θα μπορούν να προσεγγίσουν το ίδιο αντικείμενο των μαθηματικών με έναν άλλο τρόπο, ένα τρόπο πιο εφαρμοσμένο, ο οποίος μπορεί να καλύψει και διαφορετικό τύπο μαθητών. Έτσι, θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα των γενικών μαθημάτων τόσο στην καθημερινότητα τους, όσο και στην προσωπική τους εξέλιξη. Το ίδιο συμβαίνει και στο τομέα στης γλώσσας, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται κίνητρο για εξέλιξη και αναβάθμιση του μαθητή, προσφέροντας ικανοποίηση σε μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ζητάμε οι επιπλέον διορισμοί που θα γίνουν για την στήριξη των ΕΠΑ.Λ. στο τομέα των γενικών μαθημάτων, να προβλέπουν την συνεργασία τους και με τους καθηγητές των τεχνικών ειδικοτήτων.

Επιπρόσθετα προτείνουμε, μέρος της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί, να διατεθεί για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των Εργαστηρίων.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "