Εδώ ψάχνονται με τις καθημερινές αλλαγές και ο Μακρόν αλλάζει την επαγγελματική εκπαίδευση για να νικήσει την ανεργία

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Στις 10 Νοεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα, επιχειρηματικές ενώσεις και περιφέρειες, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας και στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

---------------------

Η ανεργία στη Γαλλία έχει παραμείνει, πεισματικά, πάνω από το 9% επί σχεδόν μία δεκαετία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πως το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στην ακαμψία της γαλλικής αγοράς εργασίας και προτείνει δύο τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος: περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για όσους εγκαταλείπουν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και αλλαγή του πλαισίου, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν ευκολότερα να λαμβάνουν νέα εκπαίδευση και να αλλάζουν εργασία.

Στις 10 Νοεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα, επιχειρηματικές ενώσεις και με τις περιφέρειες, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας και στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται χρηματοδότηση επιπλέον 15 δισ. ευρώ για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης την ερχόμενη πενταετία. Ωστόσο, ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που καλείται να υπερνικήσει είναι η προκατάληψη που υπάρχει στη γαλλική κοινωνία για τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, τα οποία θεωρούνται πολύ κατώτερα από την πανεπιστημιακή και σχολική εκπαίδευση.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος στην ηττοπάθεια, σε όσους λένε πως τα προγράμματα μαθητείας είναι για όσους έχουν αποτύχει», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του σε ένα κολέγιο.


Σύγκρουση

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη έρθει σε σύγκρουση με τα γαλλικά εργατικά σωματεία και έχει καταστήσει πιο ευέλικτη τη γαλλική εργατική νομοθεσία, με στόχο, όπως λέει, να είναι πιο εύκολη η πρόσληψη και η απόλυση εργατών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα γαλλικά αριστερά κόμματα και τα σκληρότερα από τα εργατικά σωματεία κατηγορούν τον Μακρόν πως έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό γαλλικό ιδεώδες περί ισότητας στην κοινωνία για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία και πολύ υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους νέους με σχεδόν έναν στους τέσσερις νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών να είναι άνεργος.

Το υπάρχον σύστημα μαθητείας προβλέπει την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του μαθητευομένου, του εργοδότη και του οργανισμού που αναλαμβάνει την εκπαίδευση.

Οι μαθητευόμενοι αμείβονται με ένα ποσοστό του κατώτατου μισθού και κερδίζουν επαγγελματική εμπειρία, ενώ οι εταιρείες εντοπίζουν ταλέντα και λαμβάνουν κουπόνια που τους επιτρέπουν να καταβάλλουν χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% με 95% των μαθητευομένων έχει βρει θέση εργασίας μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση. Το πρόβλημα είναι να αντιστραφεί η τάση μείωσης των μαθητευομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "