Αυστηρές ΠΟΙΝΕΣ για «παράβασης καθήκοντος» σε μέλη Συμβουλίων Επιλογής διευθυντών – Παρέμβαση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Αναβλήθηκε, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, η δίκη που αφορά στην πρωτόδικη τιμωρία 7 μελών του ΠΥΣΠΕ Νομού Καρδίτσας με 8 μήνες φυλακή για παράβαση καθήκοντος. Η πρώτη δίκη έγινε 22 και 23 Νοέμβρη του 2016 και η έφεση θα εκδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 στη Λάρισα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκινά με τις κρίσεις των διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας που έγιναν σύμφωνα με τον νόμο «Διαμαντοπούλου» (Ν.3848/2010). Η συνέντευξη είχε ορισθεί να βαθμολογηθεί έως 15 μόρια. Ένας δάσκαλος από την Καρδίτσα θεώρησε ότι είχε αδικηθεί και προσέφυγε στο ομώνυμο πρωτοδικείο. Η αιτία ήταν τα 10,88 μόρια (μέσος όρος) με άριστα το 15 που βαθμολογήθηκε στη συνέντευξη από τα 7 μέλη του ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας με την πράξη 29/15-7-2011 στις κρίσεις διευθυντών του 2011. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Καρδίτσας με την απόφαση του 1245/2016 τιμώρησε αυστηρά τα 7 μέλη του ΠΥΣΠΕ Νομού Καρδίτσας με 8 μήνες φυλακή για παράβαση καθήκοντος στη δίκη που έγινε 22 και 23 Νοέμβρη του 2016.

Η απόφαση αναφέρει ότι «προσπόρισαν παράνομο όφελος σε κάποιους άλλους και ως εκ τούτου έβλαψαν τον ενάγοντα». Μετά από αίτημα των ιδίων και των συνηγόρων τους έλαβαν τριετή αναστολή και αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα από 200 ευρώ έκαστος. Το σκεπτικό της προσφυγής του δασκάλου ήταν ότι άλλοι υποψήφιοι με λιγότερα προσόντα από τον ίδιο και χαμηλότερη μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια αρίστευσαν στη συνέντευξη με 14,83 14,86 και 15 που ήταν το άριστα. 

Άλλη περίπτωση είναι αυτή μιας πρώην Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και προέδρου του ΠΥΣΠΕ για τις κρίσεις του 2011, που τιμωρήθηκε πρωτοδίκως (25495/2016) με 18 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και 200 ευρώ δικαστικά έξοδα. Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό έγινε στις 18-7-2016. Στην ίδια υπόθεση σε δεύτερο βαθμό (εφετείο Αθήνας) μειώθηκε η ποινή σε 9 μήνες με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους, δόθηκε τριετής αναστολή και 600 ευρώ δικαστικά έξοδα. Το σκεπτικό αυτής της υπόθεσης που οδηγήθηκε στα δικαστήρια από δάσκαλο σχολείου Ιλίου ήταν ότι βαθμολογήθηκε με χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη.

Στις κρίσεις διευθυντών σχολείων του καλοκαιριού 2017 για τις οποίες έχουν γραφεί πολλά το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4473/2017) και τις δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις, τα μέλη των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ έπρεπε υποχρεωτικά «να συνεκτιμούν τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου των υποψηφίων, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητάς τους, καθώς και τη γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών, για τη μοριοδότηση της συνέντευξης».

Φαίνεται όμως ότι η συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επίτευξης πολυπόθητων στόχων. Λειτούργησε σαν ασανσέρ και ανέβηκαν υποψήφιοι με ελάχιστα τυπικά προσόντα ενώ άλλοι με πολλά προσόντα και υψηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια κατέβηκαν πολλές δεκάδες θέσεις στους πίνακες υποψηφιοτήτων. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στα ποινικά δικαστήρια αφού αρκετές δεκάδες υποψήφιοι σε ολόκληρη την Ελλάδα προσφεύγουν για να δικαιωθούν. 

------------------

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ:Υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων με πολλά προσόντα βαθμολογήθηκαν από 0,92 -4,5 στη Συνέντευξη

Ερωτηματικά και απορίες από τον Βουλευτή που φέρνει το θέμα στη Βουλή

Υποψήφιοι Διευθυντές, πολλοί από τους οποίους είχαν διατελέσει ήδη Διευθυντές , με προσόντα  και υψηλή μετρήσιμη μοριοδότηση, κατά τη Συνέντευξη αξιολογήθηκαν με βαθμούς που από μόνοι τους εγείρουν εύλογα ερωτηματικά.

Η δήλωση αυτή δεν προέρχεται από Βουλευτή της αντιπολίτευσης, αλλά από τονΒουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαηλιού, ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για το Νομό Αρκαδίας,  φέρνει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Παπαηλιού σημειώνει πως “Οσοι είχαν μετρήσιμα μόρια άνω  των 15, κατά τη συνέντευξη βαθμολογήθηκαν με 0,92 μέχρι 4,5 μόρια και όσοι είχαν μετρήσιμα μόρια κάτω των 13, κατά τη συνέντευξη βαθμολογήθηκαν  με 7 και 8 μόρια”.

Ενστάσεις κατά της μετρήσιμης μοριοδότησης εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν πριν από τη συνέντευξη, με ότι αυτό συνεπάγεται, και στη συνέχεια ταυτόσημες ενστάσεις των ιδίων υποψηφίων, έγιναν δεκτές εκ των  υστέρων, μετά τη συνέντευξη” τονίζει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκαιρη ερώτηση και υπογραμμίζει:

Α. Ο τρόπος της προφορικής αξιολόγησης που προβλέπει κρίση για “τη συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση” περιέχει εκ των πραγμάτων έναν υποκειμενισμό.

Β.Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί, υποψήφιοι Διευθυντές, πολλοί από τους οποίους είχαν διατελέσει ήδη Διευθυντές, να βαθμολογούνται με 0,92, 2,50, 3,40, 3,50 κλπ μόρια.

Γ. Βάσει όλων αυτών, η προφορική βαθμολόγηση επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, ανατρέποντας αυτό της μετρήσιμης βαθμολόγησης.

Δ. Και βέβαια αυτό δεν έγινε με όλους τους υποψήφιους, αρκετοί εκ των οποίων επελέγησαν Διευθυντές με τρόπο αντικειμενικό και αξιοκρατικό.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή στην  ακόλουθη ερώτηση:

Τι είδους πρωτοβουλίες πρόκειται  να αναλάβει, ώστε, αν διαπιστωθούν αυθαίρετες πράξεις ή παραλείψεις στην παραπάνω διαδικασία, να αποδοθούν ευθύνες και να αρθούν οι αδικίες που έγιναν, προκειμένου να αποκατασταθεί καθεστώς δικαιοσύνης και αξιοκρατίας στον χώρο των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας;


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "