ΕΠΑΛ: Tα κατ΄ εξαίρεση ολιγομελή Τμήματα σε όλη την Ελλάδα (όλη η Απόφαση), οι νέες συγχωνεύσεις και οι διαθέσεις πλεοναζόντων

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υφ. Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη με την οποία εγκρίθηκε η «κατ’ εξαίρεση» Ολιγομελών Τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χώρας. Λόγο αυτής, ακολουθεί η συγχώνευση και μετακίνηση των μη εγκριθέντων, ειδικά στην Αττική, όπως και η μετακίνηση-διάθεση των εκπαιδευτικών που πλεονάζουν πλέον οριστικά. Διαβάστε τις διαδικασίες στα ΠΥΣΔΕ και τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα δείτε και διαβάστε για την α) Μετακίνηση Μαθητών «ομοειδών Τμημάτων», β) Μετακίνηση ολική η μερική, με διάθεση, πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα, γ) τους πλεονάζοντες Οικονομολόγους (ΠΕ 09), δ) τη μη καταχώρηση απουσιών στο MySchool και τις ΕΔΕ… για αυτό και ε) για το τι θα συμβεί το Φεβρουάριο με την λήξη του 1ου Εκπαιδευτικού Τετραμήνου…

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργική Απόφαση για τα αιτήματα των Διευθυντών Εκπαίδευσης Αττικής, για την κατ’ εξαίρεση ολιγομελών Τμημάτων στα ΕΠΑΛ που λειτουργούν στις εκπαιδευτικές περιφέρειες τους, πρόκειται να δημοσιευθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ώστε να ολοκληρωθεί από τα οικεία ΠΥΣΔΕ η διάθεση των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των «κενών» που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής, αλλά και στα ΓΕΛ.

--------------------------

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υφ. Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη με την οποία εγκρίθηκε ο δεύτερος Κύκλος των «κατ’ εξαίρεση» Ολιγομελών Τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κύκλος των με προϋποθέσεις κατ’ εξαίρεση Ολιγομελών Τμημάτων ΕΠΑΛ είχε εγκριθεί από τους οικείους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης (για να δείτε η κατεβάσετε την Απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Παρόλα αυτά, όμως, στην στήλη υπάρχουν «καταγγελίες» εκπαιδευτικών από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας που αναφέρουν και εστιάζουν στην επιλεκτική αναγνώριση Τμημάτων και την ταυτόχρονη απόρριψη αιτημάτων για Τμήματα ειδικοτήτων κυρίως νυκτερινών ΕΠΑΛ που αφορούν εργαζόμενους μαθητές.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναφέρουν ότι η αρμόδια Διεύθυνση Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα δύσπιστη στα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Σχολικές Μονάδες και κατ’ επέκταση οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κυρίως σε ότι αφορά τον πραγματικό αριθμό των εγγραφέντων μαθητών.

Στα πλαίσια αυτά, οι ίδιες πηγές ανέφερα ότι στην τελική απόφαση του κ. Υφυπουργού για την έγκριση των κατ’ εξαίρεση ολιγομελών τμημάτων, έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα στατιστικά στοιχεία του MySchool του περασμένου σχολικού έτους, κυρίως δε σε ότι αφορούσε τον αρχικό αριθμό εγγραφέντων μαθητών με τον αριθμό των τελικά δικαιούχων στις τελικές προαγωγικές εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου του σχολικού έτους 2016-17.

Δύο στοιχεία, από τον πίνακα των νέων εγκρίσεων ολιγομελών Τμημάτων ΕΠΑΛ, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

α) Εγκρίθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο κατ’ εξαίρεση Τμήματα για τα οποία υπάρχει εκ των πραγμάτων ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ενώ δεν εγκρίθηκαν Τμήματα που θα «απασχολούσαν» ήδη υπηρετούντες και πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς.

β) Στην Αττική, με την εξαίρεση ενός πολύ ειδικού ως προς την ειδικότητα Τμήματος, δεν εγκρίθηκε κανένα αίτημα λειτουργίας «κατ’ εξαίρεση» ολιγομελών Τμημάτων, αν και η στήλη έχει στοιχεία ότι οι οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είχαν προωθήσει σχεδόν όλα τα αιτήματα των Σχολικών Μονάδων της Επαγγελματικής που λειτουργούσαν στα όρια τους, με τον μέσο όρο για κάθε μία από αυτές να φθάνει στα 15 περίπου Ολιγομελή Τμήματα…

Η επόμενη ημέρα… οι συγχωνεύσεις Τμημάτων και οι «διαθέσεις» πλεοναζόντων εκπαιδευτικών

Είναι νομοτέλεια ότι η μη έγκριση των αιτημάτων για «κατ’ εξαίρεση» Ολιγομελών Τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας, προκαλεί πλέον μίνι «τσουνάμι» μεταφοράς και συγχώνευσης Τμημάτων από Σχολική Μονάδα σε σχολική μονάδα.

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα οικεία ΠΥΣΔΕ, ακόμη και εντός της ημέρας θα κλιθούν να αποφασίσουν (και θα αποφασίσουν) τα εξής:

1). Μετακίνηση Μαθητών «ομοειδών Τμημάτων» από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα για την δημιουργία Τμημάτων με τον κατ’ ελάχιστο επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών για την νόμιμη λειτουργία τους. Τα κριτήρια για την επιλογή της Σχολικής Μονάδας στην οποία θα λειτουργήσουν τα συγχωνευμένα Τμήματα, δε είναι γνωστά, εικάζεται, όμως, ότι στις αποφάσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των οικείων ΠΥΣΔΕ, βαρύνουσα σημασία θα έχουν:

α) οι υπάρχουσες, στην σχολική μονάδα υποδοχής, εγκαταστάσεις θεωρητικής και κυρίως πρακτικής εκπαίδευσης και

β) η επάρκεια του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, στην σχολική μονάδα υποδοχής, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του νέου «κανονικού» Τμήματος που θα λειτουργήσει και ει δυνατόν ο μηδενισμός της ανάγκης για πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία του.

2). Μετακίνηση ολική η μερική, με διάθεση, πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα. Στις περισσότερες Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της χώρας έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τα οικεία ΠΥΣΔΕ, α) ο πρώτος κύκλος των με διάθεση μετακινήσεων εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας και β) ο δεύτερος κύκλος των με διάθεση μετακινήσεων εκπαιδευτικών ειδικότητας των ΕΠΑΛ.

Ο τρίτος κύκλος των με διάθεση μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα εντός κάθε εκπαιδευτικής Περιφέρειας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων ημερών και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη ή Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί με τις σχετικές αποφάσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης η μετακίνηση των μαθητών στα Τμήματα που θα δημιουργηθούν κατά συγχώνευση μετά την οριστικοποίηση ποια θα λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση ως Ολιγομελή.

Οι πλεονάζοντες Οικονομολόγοι (ΠΕ 09): Μία ιδιαίτερη περίπτωση εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ που πλεονάζουν και που απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες, όλες σχεδόν τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της Χώρας, είναι οι Οικονομολόγοι (ΠΕ 09). Κι αυτό γιατί οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Γενικά Λύκεια για την διδασκαλία του μαθήματος επιλογής στην Γ΄ Τάξη «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» είναι τρομακτικές, ενώ στα ΕΠΑΛ υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών αυτού του κλάδου που πλεονάζει… Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από αιρετούς οι οποίοι συμμετέχουν στα ΠΥΣΔΕ, την παρούσα χρονική στιγμή πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την καταγραφή των «πλεοναζόντων» στα ΕΠΑΛ εκπαιδευτικών ΠΕ 09, προκειμένου αυτοί να διατεθούν στις σχολικές μονάδες ΓΕΛ που έχουν ανάγκη από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αρκετές σχολικές μονάδες ΓΕΛ, καλύπτουν ήδη την έλλειψη εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ 09 με τον Κλάδο των Νομικών ο οποίος έχει το μάθημα ΑΟΘ σε δεύτερη ανάθεση, συμπληρώνοντας έτσι το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο του, παρότι ο νόμος αναφέρει ότι τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα διδάσκονται πάντα από εκπαιδευτικούς που τα έχουν σε πρώτη ανάθεση.

Τον Φεβρουάριο τα επόμενα …

Είναι κοινό μυστικό στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε αντίθεση με την Γενική όπου τα «κουκιά είναι μετρημένα», ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους και κάτω από την πίεση να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός υπεραρρίθμων εκπαιδευτικών, οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων της, έκαναν υπερ το δέον θετικές προβλέψεις για αριθμό μαθητών ανά τάξη και Τμήμα και αριθμό Τμημάτων, οι περισσότερες από τις οποίες, είτε δεν επαληθεύθηκαν, είτε επαληθεύθηκαν οριακά.

Οι αριθμοί αυτοί «επιδεινώθηκαν» μετά την εντολή του Υπουργείου Παιδείας για την «επιβεβαίωση» και οριστικοποίηση των ηλεκτρονικών εγγραφών των μαθητών που είχαν πραγματοποιηθεί έως το την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2017-18.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την απόφαση έγκρισης των κατ’ εξαίρεση ολιγομελών Τμημάτων, οι αριθμοί κάθε σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ, αλλά και των Εσπερινών Γυμνασίων και ΓΕΛ, σε ότι αφορά μαθητές και Τμήματα, έχουν πλέον οριστικοποιηθεί και δεν αλλάζουν.

Τον Φεβρουάριο, όμως, με την λήξη του 1ου διδακτικού Τετραμήνου, θα υπάρξει ο χαρακτηρισμός φοίτησης των μαθητών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα καταχωρηθούν υποχρεωτικά στο MySchool.

Σε ότι αφορά το MySchool και όπως πλέον γνωρίζουν πολύ καλά οι εξουσιοδοτημένοι χειριστές του, Διευθυντές και μη, αυτό είναι πλέον «κλειδωμένο» σε ότι αφορά τον ελάχιστο επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών ανά Τμήμα, σε σημείο μάλιστα που δίνει σήμα «Alert» (αλλάζουν χρώμα οι καταχωρήσεις του από μαύρο σε κόκκινο), όταν ο αριθμός των παρακολουθούντων μαθητών μειωθεί κάτω από το προβλεπόμενο κατά περίπτωση και έγκριση λειτουργίας αριθμητικό όριο.

Για τα λειτουργούντα Τμήματα που θα τεθούν, το Φεβρουάριο και μετά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών, σε κατάσταση ανεπάρκειας του ελάχιστου προβλεπόμενου αριθμού μαθητών, βεβαιώνεται από πηγές του Υπουργείου Παιδείας, ότι θα υπάρξει νέος κύκλος «συγχωνεύσεων» και μετακίνησης Τμημάτων μεταξύ σχολικών μονάδων με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται…

Η μη καταχώρηση απουσιών στο MySchool και οι ΕΔΕ…

Τα προηγούμενα σχολικά έτη, κάτω από το ψυχολογικό «άγος» του κλεισίματος Τμημάτων ή ακόμη και Τομέων που θα προκαλούσαν εκατόμβη υπεραρριθμίας εκπαιδευτικών, αρκετές σχολικές μονάδες είχαν επιλέξει την λύση της μη καταχώρησης των απουσιών των μαθητών στο MySchool.

Το γεγονός αυτό, όμως, είχε γίνει αντιληπτό από τις υπηρεσίες του Υπουργείο Παιδείας που λόγο αυτού δεν είχαν «εικόνα» για του τι συνέβαινε στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να διαταχθούν αρκετές ΕΔΕ σε βάρος των εξουσιοδοτημένων για την καταχώρηση στο MySchool απουσιών των μαθητών…

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στέλεχος της Διεύθυνσης Σπουδών Επαγγελματικής του Υπουργείο Παιδείας «Έχουν Γνώση οι Φύλακες…».

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

-------------------------

Το Vukentra.gr είναι απολύτως ανεξάρτητο, δεν στηρίζεται από κανένα & σε κανένα και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Αν σας αρέσει, διαδώστε το και ακόμη στηρίξτε το, πατώντας πάνω στις διαφημίσεις της Coogle που είναι και το μόνο πενιχρό μελλοντικό έσοδό του…. Η σύνταξη σας ευχαριστεί εκ των προτέρων….

-------------------------

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "