«Βιασύνη» του Υπ, Παιδείας, για οριστικοποίηση εγγραφών ΕΠΑΛ μέχρι 18.7.2017 και ορισμό ολιγομελών Τμημάτων – Η νέα ΥΑ Ανάθεσης Μαθημάτων

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας, επιδεικνύει μεγάλη ΒΙΑΣΥΝΗ για οριστικοποίηση εγγραφών ΕΠΑΛ και ορισμό ολιγομελών Τμημάτων, θέτοντας με εγκύκλιο των Περιφερειακών Συμβούλων, προθεσμία στους Διευθυντές ΕΠΑΛ μέχρι τις 18 τρέχοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε και η νέα ΥΑ για τις αναθέσεις μαθημάτων.

Όπως έγινε γνωστό, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, με έγγραφό τους προς τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων (ΕΠΑΛ) ζητούν την πιστοποίηση των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ έως τις 18 τρέχοντος μήνα, καθώς και τον ορισμό των ολιγομελών Τμημάτων προκειμένου να εξετασθεί η κατ’ εξαίρεση λειτουργία τους για το νέο σχολικό έτος 2017-18.

Προς την κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε και η νέα Υπουργική Απόφαση με τις Αναθέσεις Μαθημάτων για όλες τις τάξεις και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που οι νέοι Διευθυντές θα πρέπει να εφαρμόσουν. Κομβικό σημείο, η αρχαιότητα των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα η οποία λαμβάνεται πλέον υποχρεωτικά υπ’όψη για την συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών (για να δείτε την νέα ΥΑ για τις αναθέσεις μαθημάτων ΕΠΑΛ κάντε κλικ εδώ).

Εκπαιδευτικοί αλλά και Διευθυντές ΕΠΑΛ στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ενέργεια αυτή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι η συγκρότηση των Τμημάτων στα ΕΠΑΛ και ιδιαίτερα αυτών στις Β΄& Γ΄ Τάξεις, δεν είναι εφικτή μέσα στον Αύγουστο, αφού αναμένονται και εγγραφές είτε των επαναξεταστέων, είτε αποφοίτων Λυκείου ή ακόμη και ΕΠΑΛ (σε άλλες ειδικότητες) μέσα στο Σεπτέμβριο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Τόνισαν δε ότι ο κίνδυνος να κριθεί μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, ειδικά των επαγγελματικών ειδικοτήτων, υπεράριθμος με τελικό αποτέλεσμα την υποχρεωτική μετακίνησή τους, είτε σε άλλη σχολική μονάδα, είτε στα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ενέργεια των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, εκπορεύεται από τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, για το «ξεκαθάρισμα» την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τόσο του αριθμού των Τμημάτων των ΕΠΑΛ που μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, όσο και του αριθμού ανά ειδικότητα των εκπαιδευτικών που θα κριθούν υπεράριθμοι, λόγο έλλειψης ή μάλλον μη κάλυψης του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν:

α) για την μετακίνηση-συγχώνευση των ολιγομελών Τμημάτων που θα προκύψουν, ιδιαίτερα στην Β΄& Γ΄ Τάξη, τάξεις που παρουσιάζουν μειωμένο μαθητικό δυναμικό και τον «μοναδιαίο» καταμερισμό τους ανά ομάδα σχολικών μονάδων, δήμο και εκπαιδευτική περιφέρεια,

β) την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα προκύψουν με την μετακίνηση-διάθεση από τα οικεία ΠΥΣΔΕ, αυτών που θα κριθούν ως υπεράριθμοι,

γ) την κάλυψη εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υπεραρίθμων εκπαιδευτικών χωρίς διδακτικό ωράριο, θέσεων εκπαιδευτών στα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με την υποχρεωτική μετακίνησή τους σ’ αυτά με Υπουργική Απόφαση και

δ) τον καθορισμό των αναγκών που θα προκύψουν εν’ όψη του νέου σχολικού έτους για την πρόσληψη αναπληρωτών, πριν την έναρξη των μαθημάτων σ’ αυτά.

Τέλος, όλα αυτά, δηλαδή ο ακριβής καθορισμός Τμημάτων και αριθμού μαθητών σ’ αυτά, όπως και τα τυχόν υπάρχοντα εκπαιδευτικά κενά, θα στατιστικοποιηθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος για την τρίτη αξιολόγηση των θεσμών, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εστιασμένο στην κατάσταση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε αντιστοιχία και συσχέτιση με την εγκεκριμένη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με μικρά και φαινομενικά ασήμαντα βήματα, στην «εκκαθάριση» σε πρώτο στάδιο, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από Τμήματα «μαϊμού», όπως επίσης και στην «φαινομενική» κάλυψη και απόκρυψη μέσα στις σχολικές μονάδες των εκπαιδευτικών που θα κριθούν υπεράριθμοι για το νέο σχολικό έτος… ενώ εκτιμάται ότι για πρώτη φορά δεν θα σταθεί στις τοπικές αλλά και εκπαιδευτικές αντιδράσεις και θα προχωρήσει στην πρώτη φάση συγχωνεύσεων, αυτών που αφορούν τα ολιγομελή Τμήματα.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας είναι τον Φεβρουάριο του 2018 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ο Προγραμματισμός συγχώνευσης – κατάργησης των σχολικών μονάδων που παρουσιάζουν μικρό αριθμό μαθητικού δυναμικού.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "