ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας: Όχι σε πλασματικές αντιλήψεις που οδηγούν στην κατάργηση ΕΠΑΛ & Τομέων

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Με ανακοίνωσή της, που παραπείθεται στην συνέχεια η ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας, απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Παιδείας, να αναστείλει το σύστημα Ηλεκτρονικών Εγγραφών στα ΕΠΑΛ, να μειώσει κατά 30% τα κατώτερα όρια μαθητικού δυναμικού για τα νέα τμήματα, ιδιαίτερα στα εσπερινά ΕΠΑΛ και να μην είναι δέκτης πλασματικών αντιλήψεων και απόψεων που συντελούν στο κλείσιμο-συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ και Τμημάτων τους (Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση κάντε κλικ εδώ).

--------------------

Όπως γνωρίζετε η μέση Δημόσια Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές η πολύπαθη ΤΕΕ έχει πέσει θύμα πολιτικών αποφάσεων που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της.

Το νέο σύστημα εγγραφών στα ΕΠΑΛ που βεβιασμένα επιβάλετε σαν υπουργείο από το σχολικό έτος 2017-18 χωρίς πρότερη δοκιμαστική περίοδο ενημέρωσης και εξοικείωσης όχι μόνο θα συρρικνώσει σχολεία-τομείς-ειδικότητες αλλά πολλά θα τα κλείσει. Αυτό άραγε δεν σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι μαθητές δεν εγγράφονται σε ένα και μοναδικό ΕΠΑΛ που θέλουν να φοιτήσουν, όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλά τους ζητείται να επιλέξουν με σειρά προτίμησης μέχρι και τρία ΕΠΑΛ;

Κύριε υπουργέ, σαν φορείς διδασκαλίας νέων τεχνολογιών δεν είμαστε και δεν μπορεί να είμαστε αναχρονιστικοί αλλά θεωρούμε ότι με το νέο αυτό σύστημα εγγραφών όπως βιαστικά και πρόχειρα σχεδιάστηκε και πάει να εφαρμοστεί μετά την λήξη της ασφυκτικής προθεσμίας ηλεκτρονικών εγγραφών θα έχετε μία εντελώς ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ εικόνα για τα σχολεία μας και με αυτή την εικόνα θα πάρετε ανάλογα λανθασμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων-τομέων και ειδικοτήτων οδηγώντας ένα κομμάτι μαθητών, ίσως από τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, εκτός τεχνικής εκπαίδευσης και συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την ΤΕΕ. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της ΤΕΕ αποτελεί κοινωνική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα και αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την χώρα μας. Τέτοια αιφνιδιαστικά μέτρα όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να γίνουν ελκυστικά τα ΕΠΑΛ. Πιστεύουμε για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ΤΕΕ και να αφομοιώσει τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία.

Ζητούμε άμεσα να ανασταλεί το νέο σύστημα εγγραφών στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017-18, να γίνει καλύτερη προετοιμασία, ενημέρωση της κοινωνίας και για λόγους ισότητας ταυτόχρονη εφαρμογή σε όλη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εφόσον αυτό αποτελεί επιλογή σας. Επίσης ζητούμε οι τομείς στην Β΄ τάξη και οι ειδικότητες στην Γ΄ τάξη να οριστικοποιηθούν μετά την λήξη όλων των εγγραφών και μετεγγραφών το Σεπτέμβρη και στα μέσα Οκτώβρη αντίστοιχα και να ισχύσει μια ελαστική αντιμετώπιση στην έγκριση ολιγομελών τμημάτων, ιδίως όταν δεν υπάρχουν όμοια τμήματα σε γειτονικά σχολεία.

Τέλος σε αυτή την σύντομη επικοινωνία μας, επιτρέψτε μας να αναφερθούμε με μια ιδιαίτερη κατηγορία σχολείων τα εσπερινά ΕΠΑΛ. Όπως γνωρίζετε σε αυτά φοιτούν μαθητές που εργάζονται και στην πλειοψηφία τους μεγαλύτερης ηλικίας με οικογενειακές υποχρεώσεις. Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει για αυτά τα σχολεία να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για την δημιουργία τομέα στην Β΄τάξη (12 μαθητές) και ειδικότητας στην Γ΄τάξη (10 μαθητές) με αυτά των ημερήσιων ΕΠΑΛ, γιατί οι μαθητές δεν έχουν την επιλογή (αν δεν δημιουργηθεί τομέας ή τμήμα ειδικότητας) να φοιτήσουν σε γειτονικό ΕΠΑΛ λόγω του μικρού αριθμού των εσπερινών ΕΠΑΛ. Προτείνουμε τα όρια αυτά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η στήριξη και η αναβάθμιση της τεχνικής & επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα επανεξετάσετε το θέμα των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ.

Για το ΔΣ της ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "